Matična ploča - resetiranje BIOSa

poruka: 12
|
čitano: 4.070
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Pozdrav ekipa, kratko pitanje. Nisam već duže "redovit učenik" u svijetu PC tehnikalija pa me zanima sljedeće.

Imam matičnu Gigabyte MA790X i na njoj je AMD Phenom II x3 720 procesor koji je još davnih dana otključan (na 4 jezgre) i overclockan na 3.4GHz.

U zadnjih vrijeme mi se često dogodi da mi se zbloka komp, nestane signala na monitoru i napiše se poruka "No Signal". Nakon toga ne mogu dobiti sliku na monitoru dok komp ne bude malo ugašen pa doslovno ovisno o njegovoj volji slika se pokaže i sve funkcionira najnormalniije dok mu se ponovno ne sprdne zafrkavat me. Prvi pick mi je bila grafička kartica. To očito nije jer mi se ista stvar ponavlja i sa zamjenskom grafom koja je u kompu već par tjedana..

Dalje ciljam na matičnu jer je već (isto kao i proc i RAM) stara bar 5g. pa ono, možda se neš zbrčkalo. Plan mi je resetirat BIOS vađenjem baterijice pa vidjet da li će se problemi događati i dalje.

Moje pitanje: da li nakon što resetiram BIOS moram ponovno korak po korak prčkati po postavkama MBO i clockati procesor 2MHz po 2MHz dok ne dođem do trenutne frekvencije od 3.4GHz ili ga mogu odmah nafutrat do kraja na dobijem sadašnjih 3.4GHz (17x200MHz; multipliere i frekvenciju) kako je radio do sada ovih par godina i mir? Ili to nije pametno da ne skurim sve? nadam se da sam bio dovoljno jasan u svom pitanju i hvala unaprijed!{#}

ps. napajanje nije problem jer normalno sve pokreće samo nema slike na monitoru, temperature komponenata nisu problem, sve je provjereno i u granicama normalne. dakle MBO / RAM ili PROC su po meni problematični...

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.11.2014 23:52 (VeX7).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Stavis odmah na 3.4 i to je to.

Niakav rizik ako je tako radilo prije.

http://www.pohrani.com/f/3u/Cz/1dNwXcAB/da4119b2e120d975a661ecb0.jpg
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Re: Matična ploča - resetiranje BIOSa

zasto bi vadio bateriju, samo jumper stavi na clr cmos

16 godina
neaktivan
antimon95 kaže...

pojasni malo plz?

14 godina

Nije lako pomoći nekom ko je na ovom forumu 5 godina,no nakon resetiranja biosa ne bih odmah išao na overklok i otključavanje četvrte jezgre nego bih neko vrijeme bio na defualtnim postavkama i pratio  ponašanje računala, ako je računalo u radu stabilno išao bih na overklok,čisto da se razluči jesu li matična i procesor još uvijek u stanju stabilno raditi na većim frekvencijama ili ne ,ukoliko je nestabilno na defaultnim postavkama onda bih problem tražio u ploči prije nego u procesoru.Neovisno o ovom ranije provjerio bih monitor i ram na drugom računalu.

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.11.2014 15:39 (stipara).

0 0 hvala 0
13 godina
VeX7 kaže...
antimon95 kaže...

pojasni malo plz?

imas na ploci ispod baterije 2 pina, znaci kad nadjes ugasi komp istekaj iz struje i uzmi jumper ili sarafciger bitno da ima zeljezni kontakt i spojis ta 2 pina. Upalis komp i sve ce postavke biti na defaultu. To je korisno kad krivo overclockas memoriju sto puta radio i dobro je da znas clear cmos u bilo kojem trenutku.

16 godina
VeX7 kaže...

Pozdrav ekipa, kratko pitanje. Nisam već duže "redovit učenik" u svijetu PC tehnikalija pa me zanima sljedeće.

Imam matičnu Gigabyte MA790X i na njoj je AMD Phenom II x3 720 procesor koji je još davnih dana otključan (na 4 jezgre) i overclockan na 3.4GHz.

U zadnjih vrijeme mi se često dogodi da mi se zbloka komp, nestane signala na monitoru i napiše se poruka "No Signal". Nakon toga ne mogu dobiti sliku na monitoru dok komp ne bude malo ugašen pa doslovno ovisno o njegovoj volji slika se pokaže i sve funkcionira najnormalniije dok mu se ponovno ne sprdne zafrkavat me. Prvi pick mi je bila grafička kartica. To očito nije jer mi se ista stvar ponavlja i sa zamjenskom grafom koja je u kompu već par tjedana..

Dalje ciljam na matičnu jer je već (isto kao i proc i RAM) stara bar 5g. pa ono, možda se neš zbrčkalo. Plan mi je resetirat BIOS vađenjem baterijice pa vidjet da li će se problemi događati i dalje.

Moje pitanje: da li nakon što resetiram BIOS moram ponovno korak po korak prčkati po postavkama MBO i clockati procesor 2MHz po 2MHz dok ne dođem do trenutne frekvencije od 3.4GHz ili ga mogu odmah nafutrat do kraja na dobijem sadašnjih 3.4GHz (17x200MHz; multipliere i frekvenciju) kako je radio do sada ovih par godina i mir? Ili to nije pametno da ne skurim sve? nadam se da sam bio dovoljno jasan u svom pitanju i hvala unaprijed!{#}

ps. napajanje nije problem jer normalno sve pokreće samo nema slike na monitoru, temperature komponenata nisu problem, sve je provjereno i u granicama normalne. dakle MBO / RAM ili PROC su po meni problematični...

- starenjem stvari gube osobine novih stvari, stare, kvare se.. + OC koji to malo ubrza (sve povezano).

- vađenje baterije je jedan način (posljednji), CLR-CMOS (jumper ili na nekima i poseban button) je za slučaj kad MBO ne pali, običan reset je u BIOSu (load default/factory) ista stvar. U ovom slučaju dovoljan soft reset.

- dali će jednak OC raditi (pogotovo stabilno?) tko zna, vjerojano NE. (jer sad imaš problem, PC je deterministički stroj, uvijek isti rezultat ili kvar). Ideja je 'pogrešna', pa čak i da imaš novi PC jer se svaki CPU-RAM-.. svaki ''chip'' razlikuje, npr max clock. Recimo da je sad efikasnost (time i stabilnost-vodljivost-otpor-temperatura..) cca 10% lošije nego dok je bio nov. .. možda 5%.. možda su u šumici. Tako da je jedini (stabilni) OC onaj koji izvučeš..

- .. kraći put, malo spustiš clock i vidiš dali je stabilno. (dok se stabilnost može postići podizanjem napona, ali time temperatura itd.. prije crkne).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 15.11.2014 19:53 (ihush).
16 godina
neaktivan
ihush kaže...

- starenjem stvari gube osobine novih stvari, stare, kvare se.. + OC koji to malo ubrza (sve povezano).

- vađenje baterije je jedan način (posljednji), CLR-CMOS (jumper ili na nekima i poseban button) je za slučaj kad MBO ne pali, običan reset je u BIOSu (load default/factory) ista stvar. U ovom slučaju dovoljan soft reset.

- dali će jednak OC raditi (pogotovo stabilno?) tko zna, vjerojano NE. (jer sad imaš problem, PC je deterministički stroj, uvijek isti rezultat ili kvar). Ideja je 'pogrešna', pa čak i da imaš novi PC jer se svaki CPU-RAM-.. svaki ''chip'' razlikuje, npr max clock. Recimo da je sad efikasnost (time i stabilnost-vodljivost-otpor-temperatura..) cca 10% lošije nego dok je bio nov. .. možda 5%.. možda su u šumici. Tako da je jedini (stabilni) OC onaj koji izvučeš..

- .. kraći put, malo spustiš clock i vidiš dali je stabilno. (dok se stabilnost može postići podizanjem napona, ali time temperatura itd.. prije crkne).

u pravu si, prvo ću s tim mic po mic unatrag s frekvencijom krenuti pa vidjeti kamo to vodi. {#}

16 godina

opet pogresno. Prvo vratis default bez OCa provjeris stabilnost pa tad trazis stabilan oc.

nesto sasvim drugo je dali zelis da ti pc radi ili oc. Oc je cesto besmislen.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

1 2 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ne bih se složio s tobom. Frekvencija dolje mic po mic i Prime95 ili OCCT kao stress test. Pokrenuo sam Prime95 kad je procesor bio na 3.4GHz i 2x mi se srušio nakon 5min.

Spustio sam ga na 3.3GHz (16.5x200MHz) i vrti ga već 4h bez problema. 

Naravno, ništa ne zaključujem još dok ne prođe bar 8h Prime95 i sutra još 8h OCCT. Pratit ću ponašanje narednih par dana pa na temelju toga vidjeti što dalje.

Zasada ovo funkcionira pa ću ić na taj način, da ne moram sve ponovno od 0 jer nemam vremena zafrkavat se s tim hehe {#}

EDIT: 8h na Prime95 i 8.5h na OCCT je prošlo bez greške, komp stabilan. Pratim ponašanje narednih par dana, ali za sad sve izgleda ok.

Izgleda da je ipak proc bio na rubu s frekvencijom od 3.4GHz pa nije imao prostora za disati {#}

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.11.2014 17:12 (VeX7).
14 godina

Kao što sam rekao, vama pomoć i nije bila potrebna možda samo mišljenje drugih, reda radi.

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.11.2014 0:51 (stipara).

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
stipara kaže...

Kao što sam rekao, vama pomoć i nije bila potrebna možda samo mišljenje drugih, reda radi.

Pa činjenično da, u pravu si haha. Tek tolko neka ideja ili misao iz koje ćemo već nešto skombinirat {#}

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice