Pozdrav ekipa, kratko pitanje. Nisam već duže "redovit učenik" u svijetu PC tehnikalija pa me zanima sljedeće.
Imam matičnu Gigabyte MA790X i na njoj je AMD Phenom II x3 720 procesor koji je još davnih dana otključan (na 4 jezgre) i overclockan na 3.4GHz.
U zadnjih vrijeme mi se često dogodi da mi se zbloka komp, nestane signala na monitoru i napiše se poruka "No Signal". Nakon toga ne mogu dobiti sliku na monitoru dok komp ne bude malo ugašen pa doslovno ovisno o njegovoj volji slika se pokaže i sve funkcionira najnormalniije dok mu se ponovno ne sprdne zafrkavat me. Prvi pick mi je bila grafička kartica. To očito nije jer mi se ista stvar ponavlja i sa zamjenskom grafom koja je u kompu već par tjedana..
Dalje ciljam na matičnu jer je već (isto kao i proc i RAM) stara bar 5g. pa ono, možda se neš zbrčkalo. Plan mi je resetirat BIOS vađenjem baterijice pa vidjet da li će se problemi događati i dalje.
Moje pitanje: da li nakon što resetiram BIOS moram ponovno korak po korak prčkati po postavkama MBO i clockati procesor 2MHz po 2MHz dok ne dođem do trenutne frekvencije od 3.4GHz ili ga mogu odmah nafutrat do kraja na dobijem sadašnjih 3.4GHz (17x200MHz; multipliere i frekvenciju) kako je radio do sada ovih par godina i mir? Ili to nije pametno da ne skurim sve? nadam se da sam bio dovoljno jasan u svom pitanju i hvala unaprijed!
ps. napajanje nije problem jer normalno sve pokreće samo nema slike na monitoru, temperature komponenata nisu problem, sve je provjereno i u granicama normalne. dakle MBO / RAM ili PROC su po meni problematični...