Koju maticnu izabrati

poruka: 4
|
čitano: 1.750
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Koju maticnu izabrati

ovako,uspio sam nabaviti Phenoma x4 955 BE i sad trebam naci odgovarajucu maticnu,

zelio bi sto jeftinije proci,odnosno potrositi 600-700 kn max.

dvoumim se izmedju ove dvije ploce

http://www.protis.hr/products/details/maticna-ploca-sam3-gigabyte-870ausb3-amd870sb810-ddr31333-atx-pcie-sata3-raid-glan-8-ch/43924

http://www.protis.hr/products/details/maticna-ploca-sam3-asrock-880g-pro3--amd-880g-sb850/43664

izabrao sam ih zbog kakve takve mogucnosti nadogradnje na nadolazece bagere

mozete li mi reci koja je ploca bolja,odnosno koja je razlika (osim sto gigabaytica ima samo 2 ram mjesta ali nema veze)

overclockati mislim,ali opet ne trazim neke max taktove,cisto da nije na stocku

imate li mozda kakav drugi prijedlog

hvala...

marroncevic
Poruka je uređivana zadnji put ned 1.5.2011 22:11 (Brkovi).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Koju maticnu izabrati
ASRockica, zbog svega.
2.411 Posts! And counting...
15 godina
protjeran
Re: Koju maticnu izabrati

Malo nezgodna usporedba...

Ajmo ovako napraviti, plusevi i minusi, lakše se usporedi.

1. Cijena: Gigabyte je nešto povoljniji

2. Jamstvo: obje ploče 24 mjeseca

3. AM3+ podrška: obje ploče

4. Regulacija napona: obje ploče 4+1

5. Hlađenje ploče: ASRock ima pasivnjak i na regulaciji napona, te bolje riješenje za chipset, dok Gigabyte ima pasivno hlađenu regulaciju i tanašni hladnjak na chipsetu koji izgleda "slabo"

6. 140W podrška: obje ploče 140W TDP

7. Chipseti: ASRock 880G + SB850 je bolji od 870 + SB850 od Gigabytea

8. Zvučni čip: ASRock ima Realtek ALC892 koji je mrvicu bolji od Gigabyteovog Realteka ALC889

9. Crossfire: Obje imaju 2x PCI-E 16x slota koji u paru rade na 16x/4x

10. BIOS: ASRock ima 32Mb UEFI dok Gigabyte ima Hybrid UEFI sa klasišnim AWARD lookom

Po ovim gore specifikacijama, teško je uzeti u obzir koju ploču uzeti. Ako ti treba grafika, bolje hlađenje i cijena nije bed, onda ASRock.

Ako inzistiraš da ti ne treba grafička kartica i planiraš namontirati nekakvo hlađenje na VRM kod Gigabyteove regulacije, jer rupe predviđeno za to ima,

onda go for it...

Jedino što bi meni falilo su Power/Reset/CMOS gumbovi koje ima ASRock a Giga nema.

Sve ostalo je prilično slično, maksimalni broj USB2.0 + USB3.0 je 12 na obje ploče,

Gigabyte ima 6 SATA3 porta, ASRock ima 5+1 (jedan SATA3 je premješten kao eSATA3, ali se i dalje može koristiti kao obični SATA3,

bootabilan je).

Također kad pogledam cijenu koju plaćam, i vidim sam layout, jasno je da ASRock pokriva i više proširivosti sa FireWire konektorom,

te tko koristi digitalnu kameru, apsolutno must have.

I broj fan konetora je 5 naprema 4, ali to su samo finese...

Dakle sve ovisi o tebi, obje ploče imaju i prednosti i mane.

Da Gigabyte nije toliko škrtario na aluminiju, te stavio heatsink na regulaciju i nešto deblji heatsink na chipset,

bila bi idealna ploča... Ali opet su uštedjeli tamo gdje se inače ne smije štedjeti...

(a i kad se pogleda, jeftiniji chipset, nedodstatak firewire kontrolera, jeftiniji zvučni čip i manje legure hladnjaka, trebala bi biti još jeftinija)

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
Poruka je uređivana zadnji put ned 1.5.2011 22:36 (Don Kihoty).
15 godina
neaktivan
Koju maticnu izabrati

Vrlo detaljno don

onda ide asrock,ipak je mrvicu bolja u svakom segmentu

hvala ti

marroncevic
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail: