Intel Club (opća tema o procesorima) izdvojena tema

poruka: 14.534
|
čitano: 2.389.736
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
7 godina
Re: Intel Club (opća tema o procesorima)

Ili kupiš Pcie karticu sa antenama i ne razbijaš glavu. Imaš ih na Amazonu za 20 ojra ili čak manje ako češ na Aliexpressu i sličnim. Večina ionako ima isti intelov AX210 čip tako da su svi u biti isto govance. Kupio sam sebi jednu jer sam prebacio komp na drugi kraj stana i iskreno mi se nije dalo vuć kabel do tamo (plus što ružno izgleda), povezao se na 6E na ruteru i stvar fercera u nulu.

Što se tiče OC-a procesora zadnjih generacija razlike su mizerne jer su sami procesori več na svom maximumu, ali ako imaš vremena zaj... može se nešto dobit ali problem je što tu razliku skoro nigdje ne vidiš osim u nekim igrama ako imaš dobru grafulju - 99% neće vidit skoro nikakvu razliku. Ljepo undervoltaš, i uživaš u tišini ventilatora.

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.10.2024 15:17 (nikonja).
2 godine
nikonja kaže...

Ili kupiš Pcie karticu sa antenama i ne razbijaš glavu. Imaš ih na Amazonu za 20 ojra ili čak manje ako češ na Aliexpressu i sličnim. Večina ionako ima isti intelov AX210 čip tako da su svi u biti isto govance. Kupio sam sebi jednu jer sam prebacio komp na drugi kraj stana i iskreno mi se nije dalo vuć kabel do tamo (plus što ružno izgleda), povezao se na 6E na ruteru i stvar fercera u nulu.

Valjda zadnje što bih kupio i stvarno ubo u pcie slot je pcie wifi, čovjek ima predviđen m2 (Key E) koji ne dijeli resurse upravo za to i bila bi prava šteta ne iskoristiti to upravo za wifi. U ovaj x1 bi radije metnuo zvučnu, integrirana na ploči je loša ili dodao lan. Postoji inačica iste ploče koja već dolazi s ugrađenim wifijem u tom m2, Killer 802.11ax Wi-Fi 6E Module. Slika ispod.

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.10.2024 16:21 (notloB).
8 godina
Intel Club (opća tema o procesorima)

Mogu ovdje pitati?
Temp moga Haswella, neoverclockanog, dolaze pri opterećenju do 75 C.

Je li vrijeme za promjenu termalne paste? Mislim da je nisam mijenjao otkad sam ga ubacio.

Pitam jer ventilatori neki buče u PM dok igram Starcraft. Što ni ne čujem od slušalica. Ali poslije još buče ohoho.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 10:49 (EricCartman).
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
EricCartman kaže...

Mogu ovdje pitati?

Je li vrijeme za promjenu termalne paste? Mislim da je nisam mijenjao otkad sam ga ubacio.

Pitam jer ventilatori neki buče u PM dok igram Starcraft. Što ni ne čujem od slušalica. Ali poslije još buče ohoho.

Ovisi koje hladenje imas, Sc koristi jednu jezgru pa cpu nebi ni trebao buciti, pregledaj si sustav sto ga tocno opterecuje i koje djelove, taskmanager, hwinfo i sl programi

16 godina
EricCartman kaže...

Mogu ovdje pitati?

Promjeni je svakako, kratko i jasno 

16 godina

Ako na procesoru imaš 10 godina staru pastu i bučne ventilatore i povišenu temperaturu, onda verovatno jeste vreme za zamenu. 

Ako posle zamene temperatura padne i ventilatori se normalizuju, super. Ako ne, možda i njih treba promeniti.

Možda (manje verovatno) se nešto zeznulo vezano za kačenje hladnjaka, pa nemaš dobar kontakt. To bi ti takođe dalo veću temperaturu, buku i prouzrokovalo da i nakon prestanka opterećenja procesoru treba duže vreme da se ohladi (ali najverovatnije isti efekat proizvodi sasušena pasta). 

Dobra stvar je da za Haswell 75°C nije strašna temperatura, 4790K je sa stock hladnjakom i podešavanjima lagano išao preko toga (zbog čega sam mu praktično odmah stavio 212 Evo).

BTW, pohvala za Prolimatech PK-2 što se tiče trajnosti, stavljena u januaru 2015, početkom ove godine je i dalje izgledala sveže kad sam skinuo hladnjak (i nikad nisam imao problema sa bukom i temperaturom). Inače nije posebno poznata pasta, ali skroz korektna i po ceni i po učinku.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 11:23 (Ivan(4)).
Moj PC  
1 0 hvala 1
8 godina
Boris grozni kaže...
EricCartman kaže...

Mogu ovdje pitati?

Ovisi koje hladenje imas, Sc koristi jednu jezgru pa cpu nebi ni trebao buciti, pregledaj si sustav sto ga tocno opterecuje i koje djelove, taskmanager, hwinfo i sl programi

Hvala vam svima!

Bome SC ne koristi više jednu jezgru, bilo nekad da koristi dvije, a sada mislim da su ga nekako učetverojezgrili s "novim" patchevima.

A bum vidio, vjv se skorila nakon tolko vremena.

Btw, moguće je da je to i na jednako starom GPU-u.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 11:25 (EricCartman).
16 godina

Kolega samo dobro ispuši cijelo računalo te promjeni pastu, bude ko bog, ne znam koji hladnjak imaš no provjeri si i profile ventilatora u biosu pa nakon svega podesi po svom kako ti odgovara.

U svakom slučaju da si promjenio pastu prije 3g. bilo bi kasno 

2 godine
EricCartman kaže...

Bome SC ne koristi više jednu jezgru, bilo nekad da koristi dvije, a sada mislim da su ga nekako učetverojezgrili s "novim" patchevima.

Već nakon cca. godinu dana pa i kraće sam primijetio povećanje tempi na svom cpu, što od prašine, što od paste, na mojemu se to posebno vidi jer za stupanj dva više ode u termalni limit i padaju performanse... ako ništa barem sam primoran svake godine očistiti kućište inače to ne bih nikada napravio.

3 godine
EricCartman kaže...
Boris grozni kaže...
EricCartman kaže...

Mogu ovdje pitati?

Hvala vam svima!

Igram sc2 redovito od izlaska😁 svakako sve skini i očisti, pasta ako je neka brand name bi trebala biti najmanji problem u cijeloj prici.

14 godina

Ima nekih pomaka, sheduler je u banani, interconnect kad se sredi, e coreovi se malo clockaju to vec lici na nesto...samo da ovi iz microsofta malo krenu radit a ne zaj...se. Budemo vidjeli.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
sfc_PsychQ kaže...

Ima nekih pomaka, sheduler je u banani, interconnect kad se sredi, e coreovi se malo clockaju to vec lici na nesto...samo da ovi iz microsofta malo krenu radit a ne zaj...se. Budemo vidjeli.

Novo doba i zanimljiv moment u CPU povijesti. Dobro je da CPU postaje sve jaci s vremenom, kako se optimizira OS ili programi koji se koriste.

Ne tako davno je CPU "slabio" od kad je krenuo radit, tj sve tezi programi i igre su dolazili, a HW padao u zaborav.

maximum effort
15 godina
sfc_PsychQ kaže...

Osobno mislim da ce za nekih 6 mjeseci Arrow Lake biti sasvim dobra platforma.

Do tada ce valjda srediti scheduler, a i CUDIMM 9000+ moduli ce biti dostupni na trzistu (pitanje je cijena).

Tada bi to moglo sasvim lijepo raditi.

Demokracija je sistem u kojem dvije budale mogu preglasati jednog genija.
11 godina
Mauro kaže...

Osobno mislim da ce za nekih 6 mjeseci Arrow Lake biti sasvim dobra platforma.

kad pričekaš 6 mjeseci, onda pričekaš još 6 i dođe nova serija

ova je ionako po onoj poslovici o prvim mačićima...

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice