Bios update failed pomoc

poruka: 44
|
čitano: 4.273
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Bios update failed pomoc

Ehh... Nisam se dovoljno uputio u matične ploce i zajeb'o sam stvar. Da bi otključao sve 4 jezgre na x2 550 treba omogućiti unleashing mode a on je tek podržan i ubačen u novijem updateu biosa. Riječ je o ploci Asus M4A78-AM. Skinem program Asus update utility i odgovarajući update. Pustim program da se izvede i zastane mi kod Verify izbaci mi error. Pokušam ponovo, uradi clear CMOS i izbaci error kod flashanja. Rebootam PC i samo mi izbaci crni ekran, čuje se kako sve radi slike nema nista se na ekranu ne pojavljuje. Vadio sam baterijicu iza i vraćao ali nista... Opet isto. Kažite mi, mogu li se pozdraviti s matičnom pločom ili ipak ima neki način?

H3rc0
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.1.2016 10:59 (H3rc0).

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Bios update failed pomoc
H3rc0 kaže...

Ehh... Nisam se dovoljno uputio u matične ploce i zajeb'o sam stvar. Da bi otključao sve 4 jezgre na x2 550 treba omogućiti unleashing mode a on je tek podržan i ubačen u novijem updateu biosa. Riječ je o ploci Asus M4A78-AM. Skinem program Asus update utility i odgovarajući update. Pustim program da se izvede i zastane mi kod Verify izbaci mi error. Pokušam ponovo, uradi clear CMOS i izbaci error kod flashanja. Rebootam PC i samo mi izbaci crni ekran, čuje se kako sve radi slike nema nista se na ekranu ne pojavljuje. Vadio sam baterijicu iza i vraćao ali nista... Opet isto. Kažite mi, mogu li se pozdraviti s matičnom pločom ili ipak ima neki način?

Nađi istu takvu ploču i u trenutku flashanja zamijeni EPROM čipove, i onda vrati čip na svoju ploču.

Da, pozdravi se s matičnom, osim ako nema neku zaštitu protiv krivog flashanja. Nešto si zasrao...

Ja inače na ASUSu flasham iz Windowsa prek AI Suitea.

edit.

Koliko vidim ploča ti ima ovu tehnologiju, pa probaj:

http://www.asus.com/us/support/FAQ/1012219/

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.1.2016 11:29 (lllnuclearlll).
12 godina

Da, prijatelj mi je rekao da postoji ta mogućnost, da matična podržava to. Kasnije ce naletit pa ćemo pokušati. Kaže da je moguće i naručiti čip (na ebayu 10$), samo ga zalemiti na ploču, Jel sigurna i ta opcija?

H3rc0
16 godina

-što je sigurno u životu?

.. uz to što si tek u drugom pokušaju uspio ubiti MBO, imaš problem koji moraš otkloniti (kvar). Inače flash procedura je foolproof izuzetak nestanak struje ili kvar.

naravo, preduvijet je da znaš što radiš, npr točna revizija PCB-MBO-BIOS. Pogrešan bios je kao pogrešno gorivo u motoru.

da bi osposobio MBO moraš imati bios chip (ispravan s BIOSom koji radi), staviti ga u MBO, upaliti, na živo zamijeniti novi chip i flashati. (nikad ne gasiti ako nije prošlo, jer bez BIOSa nema paljenja).

Problem kod novijih MBO (u odnosu na prastare +10g), zalemljen chip (nije SIP-ZIF utor..). Zato postoji dualbios.. (provjeri, možda imaš, tad automatika odradi svoje i čitaj manual).

za flash, potreban je 100% ispravan HW, odgovarajući/ispravan BIOS, znanje. 99,999% je bez problema-posljedica.. ali zbog rizika, ni ne treba flashati ako nema stvarne potrebe.

vjerojatno je to uzrok problema (ako ne otkriješ kvar) OC, prije si trebao resetirati na standardne postavke..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina

Postoji li ikakva mogućnost s ovom tehnologijom koju je naveo kolega u postu iznad?Na ebayu ima ovih čipova za 10$, gdje im samo kažeš koja je matična i stave na njih najnoviju verziju za tu matičnu. Može li se taj čip iskoristiti? Da njega stavim na matičnu a ovaj bacim...

H3rc0
16 godina

na ebayu (internetu) ima svašta.. dali je za tvoju MBO? Tko zna 50:50% ..

npr jednako je moguće da si flashao pogrešan BIOS 'sličan'..

10$ je OK za pokušaj popravka (kao rizik-isplativost), ali što je uzrok? Dok ne otkloniš uzrok...

ili, jesi li provjerio, dali možeš izvaditi chip? Već godinama je zalemljen.. no nađe se poneki s utorom.

zapravo, nema potrebe kupovati chip.. ima ga. :)) samo ga trebaš flashati (nakon što posudiš ispravan za paljenje). 99,999% da je ispravan (jer se to ne kvari).

12 godina

Provjeriti cu kasnije. A onda mi vjerovatno nema koristi od ovoga sto je kolega naveo gore za bios recovery?

H3rc0
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.1.2016 12:54 (H3rc0).
16 godina
H3rc0 kaže...

Provjeriti cu kasnije. A onda mi vjerovatno nema koristi od ovoga sto je kolega naveo gore za bios recovery?

- pa ozljeditćuse...

gle, ne provjeravam ja specifikacije tvoje MBO, čitaj RTFM! (prije nego nešto pokušaš) nit provjeravam koji je model i sl.

ako imaš ovu mogućnost, upravo to je smisao, razlog.. i način na koji je najlakše popraviti, 100x lakše nego posudba druge MBO.. (jedino lakše je s dual biosom).

naravno, provjeri i eliminiraj uzrok.. i svaki info s neta (i moj) uzmi kao ''možda''.. jednostavno moraš pogledati, snaći se .. ili barem navesti podatke koje znaš.

prvi izvor podataka je str proizvođača .. kao što si već sam mogao pronaći link/rješenje koji je gore dat.. ne budi bespomoćan, jer ti moraš to obaviti.

prisjeti se samo pravila, 100% siguran da je HW ispravan, da je BIOS za tu MBO (verzija-revizija-PCB..). Ako gornja procedura radi, spašen si. (ali kod problema-kvarova ništa ne mora raditi, tj i to ovisi o tipu kvara-uzroku).

14 godina
Bios update failed pomoc

Evo jedan savjet: Ako morate update-ati/flashati BIOS svakako to učinite iz BIOS-a direktno, većina matičnih ploča ima alat u samom BIOS-u koji dozvoljava flashanje. Iz Windows je to dosta rizično jer neki procesi mogu zaustaviti flashanje i onda eto problema. Flashao sam dosad kamara ploča iz BIOS-a i nikada problema.

Kako bi kolega Stjepanj rekao: LP  

Unlock the Power Within
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
Bios update failed pomoc

Većina Asus matičnih ploča ima mogućnost popravljanja BIOS-a. Ne znam točno kakav način ima tvoja ploča ali pokušaj u DVD drive ubaciti originalan DVD disk sa driverima (ukoliko ga imaš, naravno). Ukoliko se pokrene potupak popravka BIOS-a, prati upute i sredićeš kvar.

Moj PC  
0 0 hvala 1
12 godina
Bios update failed pomoc

Izvukao sam cip, lagano, samo se izvuce bez problema. Ne znam gdje mogu naci maticnu s ovakvim cipom, da uradim to sto ste rekli... Da li moze neka druga maticna, da uradim tako zamjenu cipa, da pokrenem sa cipom od te maticne pa da zamjenim i flasham svoj bios na svoj cip? Znanstvena fantastika ali eto zanima me heh...

Kako ne mogu nigdje naci istu maticnu, na kraju mi ostaje da narucim na ebayu onu...

H3rc0

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Bios update failed pomoc

Zašto si kompliciraš život kada možeš pokušati onom metodom "samopopravka"?

Ne predaj se nikada osim kad moraš - Grunf
Moj PC  
3 0 hvala 1
12 godina

Pokusao sam, nije uspjela. Tocnije nije uspjelo preko usba , a nemam u PCu CD-DVD citac... tako da sam samo preko USB-a probao. Jedino ako ne prima usb. Skinuo sam sa sluzbene stranice .rom datoteku, prebacio je na usb preimenovao na p5b.rom, upalio pc pretisnuo F2 kao sto pise i opet nista...samo crno, nista nema. Isto kao sto izvadim cip skroz, takodjer samo crno prikaziva nema nista...Jedino ako nisam nesto dobro uradio, ispravite me?

H3rc0
16 godina

koji FS? .. 90% da mora biti FAT/FAT32..

btw, svaka sitnica je važna, trebaš razumjeti, ako nije nešto jasno traži-pitaj...

+ i dalje ne znaš uzrok?

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.1.2016 16:52 (ihush).
12 godina

Fat32 sam stavio.

Zvao sam sada jednoga lika sto drzi servis/servisira pitao ga za onu opciju zamjene cipa kaze kao da se ne smije upaliti sa ipravnim cipom pa onda na zivo zamjeniti jer je pod naponom jos, kao moze se shebati nesto...Citiram njega tu. Znaci cip je ubodni, lako se skida. Kako mislite uzrok? Bios verzija koju sam skinio je sto posto tocna jer sam je skinuo sa sluzbene stranice Asusove, ali flashao sam preko windowsa (64bit), koliko cujem nije bas preporucljivo preko njega...

H3rc0
16 godina

-većinu stvari koje možeš ćuti su ipak gluposti..

chip se mijenja na živo, jer drugog načina nema.. (ali serviser naravno može odbiti garanciju ako je to pitanje).

rizik iz BIOSa/DOSa/Win... skoro identičan. npr što ako imaš neki malware.. ja to radije odradim u DOS/BIOSu, ali npr notebookovi nemaju uopće drugi alat osim winflasha.. ako neki serviser tad spominje rizik, opali ga čekićem... jer to je tad način predviđen od strane proizvođača (ili je on veći stručnjak od njih..).

opet, nebi bio prvi (ni zadnji) koji flasha pogrešan bios..

nisi otkrio zašto je prvi put izbacio grešku (tad si trebao stati), npr neispravan file, ponoviš download .. ili neki PC problem, ... dok imaš taj problem, determinizam kaže, 2+2=4, isti ulazni podaci, isti izlazni rezultati. Tako radi PC (dok je ispravan). Ako je neispravan, samo povećavaš problem.

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.1.2016 17:13 (ihush).
12 godina

PC je ispravan, prije dan dva reinstalirao win...nema virusa sigurno. Vidim da je kod dosta ljudi prijavilo tu gresku prvi put kod Verify kad je radio tu provjeru zadnji korak. A drugi put samo ocistio CMOS (prvi korak) i prekinulo ne znam zasto, onaj fajl sadrzi 700kb tako da cisto sumnjam da je neispravan. Stvarno ne znam do cega je... Mozda je do programa s kojim sam radio (Asus update utility)? Jer ipak mislim da je do toga, jer ga nisam skidao sa sluzbene stranice, cak i ne znam jel 32 ili 64bit... Bas se nisam s njim zamarao nego vise tim updateom da skinem ispravan.

Kaze mi taj serviser jos da bi bilo extra da ima dual bios ali nema... Kaze da je (kao) jedino rjesenje da narucim taj cip na kojem je vec bios sa ebaya, kao to on "preporucuje"

H3rc0
16 godina

hmm... da će biti gore tvoj bios? teško, dobiješ najvjerojatnije prazan čip (koji već imaš..), ali ako tako piše, možda i uspije..

usporedi rizik bacanja 10$ .. s cijenom druge MBO (oglasnik?).. pa odluči.

btw od kud si ga skidao ako ne sa službene str? .. užas.

btw imaš npr prastare alate kao uniflash, ali prvo moraš imati ispravan chip-bootabilnu mbo.. tad se može forsirati bilo što. Normalan alat uvijek prvo provijeri MBO i file koji se flasha.. neki ne dozvoljavaju downgrade verzije.. i sl.

za rad s biosom moraš biti siguran, ne odokativno.. ne slično i opet se može desiti problem, pa i bug (njihova greška) ..

11 godina
protjeran
H3rc0 kaže...

Kažite mi, mogu li se pozdraviti s matičnom pločom ili ipak ima neki način?

Ovako : prihvati realnost da nisi dovoljno stručan da to sam odradiš, a i nedostaje ti potreban alat i spravice za tako nešto.

Možeš riskirati sa ebayem i sl, a možeš se i obratiti nekom od ovlaštenih asus servisa , i uz malo sreće buš dečkima plato kavu

a oni će ti riješiti problem i to sa tvojim starim čipom.

Krećeš odavde, ako ti ta opcija odgovara:

http://www.mojasus.com.hr/

17 godina
Bios update failed pomoc

Ja bi prvo posudio CD/DVD pogon i probao s CrashFree metodom (ak se tak zove)...

Nije to ASUS džaba napravio i očito postoji neka elektronika koja može zapisati s CDa BIOS nazad na EPROM.

Ovo s USBa ni vrit ni mimo. možda s CDa uspije... probaj... znaš sigurno nekog tko ima DVD pogon...

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

da.. ali to je loto šansa.. tj BIOS je nužan i za taj dio, bar djelomčno mora raditi, post-boot.. ako je tu problem, tad jedino drugi chip-BIOS.

11 godina
protjeran
Bios update failed pomoc

To je minuta posla ako ima odgovarajući alat , a u svakom boljem servisu ga imaju , tako da netreba komplicirati.

1 0 hvala 1
12 godina
bunkermax kaže...
H3rc0 kaže...

Kažite mi, mogu li se pozdraviti s matičnom pločom ili ipak ima neki način?

Ovako : prihvati realnost da nisi dovoljno stručan da to sam odradiš, a i nedostaje ti potreban alat i spravice za tako nešto.

Možeš riskirati sa ebayem i sl, a možeš se i obratiti nekom od ovlaštenih asus servisa , i uz malo sreće buš dečkima plato kavu

a oni će ti riješiti problem i to sa tvojim starim čipom.

Krećeš odavde, ako ti ta opcija odgovara:

http://www.mojasus.com.hr/

U petak sam u zagrebu pa bih mogao otici isti dan u servis usput. Samo me zanima, ovo je starija maticna ipak, bi li uopce to rjesili i koliko bi im vremenski trebalo...Kontaktirat cu ih prije.

H3rc0
11 godina
protjeran
Ovoliko traje : downloadaju odgovarajuci bios, cca 5 minuta, i flashnu ga na tvoj chip, cca pol minute...eto tolko traje...

1 0 hvala 1
12 godina

Preporucate li neki servis gdje ce to brzo obaviti, da ne bi bilo dodjite za par dana xD... Maticnu ne trebam nositi?

Kakav je ovaj servis? http://mojasus.com.hr/strana/system-one-d.o.o

Edit: Usput im kazem da mi odmah stave zadnji update od biosa, da mogu nastaviti gdje sam stao... Nadam se da ce to sve tako lako biti...

H3rc0
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.1.2016 20:04 (H3rc0).
11 godina
protjeran
Nemora servis biti bas za asus. Svaki it servis bi ti to mogao napraviti. Nazovi ih desetak i vidi koji su pri volji da ti to odmah naprave. Raskukaj se da si daleko i da ti je taj dan jedina sansa.

Sjecas se one da lijepa rijec sva vrata otvara... 🏁

1 0 hvala 1
12 godina

Heh, hvala tebi puno, tako cu i uraditi...Poslao sam par mailova nekim ovlastenim servisima, a sutra cu dobro razgledati jos neke servise u mojoj okolici mada sumnjam da itko to radi, mislim, sumnjam da itko ima potreban alat za to. Kako cu vec u petak za ZG pozvat cu unaprijed par servisa tamo i dogovoriti se s njima. Javit cu ovdje stanje, ako se rjesi da lockam temu, hvala vama svima na odgovorima jos jednom :)

H3rc0
17 godina
Bios update failed pomoc

Javi cijenu 

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
lllnuclearlll kaže...

Javi cijenu 

Obavezno

PS: Vec sam dobio par mailova od okolnih servisa da nisu opremljeni da urade takvo sto...te mi pozelili srecu u nekom drugom servisu, pa jao

H3rc0
12 godina
Bios update failed pomoc

Oprostite na DP. Ovaj sam mail dobio od jednog servisa u blizini...

"Pozdrav ,
Ako je flesanje biosa prekinuto ili ubacen pogresan bios nije dobro. Ako je cip vadjen iz ploce isto nije dobro jer ima na sebi svjetlosni senzor koji kad se osvijetli unisti cip.
Da li je ploca u garanciji?
Ako donesete centralnu mozemo probati srediti.
U najgorem slucaju nova ploca je oko 100 KM."
Kakav je svjetlosni senzor u pitanju?

H3rc0

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice