ajmo sad tko je senilniji?lp
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Sta je ovo nema me jedan dan kad ono spominju me okolo po temama, sanjaju me, proganja ih gorka istina. Gledam sav taj gnjev i kiseli humor i mislim si kako bi tek bilo da se trudim.
P.S. Vidim da se neki jos uvijek bore sa 6(7)700k pa da ponovimo gradivo, taj procesor je gaming institucija naspram bilo kojeg ryzena.
el se isplati preć sa i5 8600k na i7 8700k. i5 je klokana na 5ghz, komp sluzi za uredski rad i igranje :)

offtopic poruka
Ne želim otvarati tu oglas a nije mi ni žurba s kupnjom pa ako netko ima prodat bilo kakav 8gb ddr4 ram ili ssd (m.2/sata svedno, stavljat ću u raid)
Valjda neće biti obrisano
el se isplati preć sa i5 8600k na i7 8700k. i5 je klokana na 5ghz, komp sluzi za uredski rad i igranje :)
Reci da se šališ, i da si prezgodna cura s tako dobrim kompom!
ne ne, krme od 100ikusur kila. još pitanja?
Nema ti smisla prelaziti na 8700k, rade si uzmi jos 8gb rama, a kasnije ako ti bas zatreba jezgara idi na neki 9700k il 9900k.
Ti bome jesi senilan Mali sat povijesti - prvi CPUovi za s939 su se pojavili 2004. To su već spomenuti Athloni koji su derali guzove ondašnjim Pentiumima na socketu 775. Onda je Intel 2006 iliti dvije godine poslije izbacio svoje C2D za taj isti socket 775 a AMD je izbacio AM2 i pripadajuće CPUove koji se ipak nisu mogli nositi s C2D serijom.
Ako ne vjeruješ datume izlaska procesora i socketa imaš na wikipediji.
ne ne, krme od 100ikusur kila. još pitanja?
Nisam te ništa pitao.
Možda nisi skužio moju poruku, to je besmislen upgrade(konfa je već odlična), osim ako nemaš kuna za bacanje.
O izgledu nećemo dalje, to nije chat o pravom HW.
Ko mi nade specke Sharkoon TG5 origigi ventova platim pivu.. Nasao sam na njihovom sajtu neke slicne RGB ali cisto sumnjam da su to isto..
Moze li netko preporucit bolje ne preskupe ventove. Svejedno mi je koji led svijetli ili ne svijetli.
Nadalje imam pitanje 4 venta su mi spojena na molex (to je origigi tako bilo) dakle molex na molex na molex na molex + molex psua.
i sve to ide na 3 pinski mbo pomocu koje vrsim kontrolu vrtnje ventova.
Na odredenoj brzini ventovi pocnu blinkat sva ta 4 komada a gornji koji je spojen odvojeno ne blinka (btw i to stari xilence koji na istoj brzini ispuhuje bar 2 puta vise od ovih i imam ga vec 8 godina)
Takoder kada se ventovi palen na odredenoj temperaturi srednji vent od prva tri se pali sporije... Sumnjam u nekakvu gresku ili je to cist normalno ponasanje?
Na kraju krajeva nisam zadovoljan s njihovim performansama.
Ali u ovom kontekstu njima napon daje molex a pinsko koji ide samo vrsi kontrolu zar ne ?
što nije da 3 pinski header nema pwm, nego on fanom upravlja preko napona, tj njegovim izmjenama DC ili kako već se zove taj mod...
i sad ti imaš spojene njega i još zajedno s njim spojeni ostali preko molexa... meni na prvu to ne može štimati, ovi koji se napajuju sa molexa nemogu biti nikako regulirani osim sa nekakvim potenciometrom...
a možda sam fulao ceo futbal...
Nemereš to tak kemijati. Ili kupi neki solidni potenciometar ili svaki vent zasebno na ploču.
ako ti treba više fanova na 1 header, ja sam ih spojio u vrijeme vodenih čudesa 5 kom na header i radilo ko urica
jbg nisu fancy rgb led, ali rade posao više nego pošteno
Prije nego bilo sto pocne objasnjavati sto i kako, tako je tvornicki dakle nisam ja nista kemijao.
Dakle da sva 4 origigi venta imaju 3 pinska + molex te su spojeni sva 4 serijski preko molexa.
+ Ja sam spojio 3 pinski na plocu i to tak sljaka...
i sljakalo je do nedavno dok nisam skuzio da na odredenoj snazi ventovi pocinju blinkat (okrecu se ali ledice blinkaju) i to sva 4 odjednom..
htio sam odvojit bar jedan vent i stavit na jos jedan chasis fan ali se ispostavilo da mi taj zadnji utor stalno vrti na max iako u bious postoji opcija za nariktavanje.
Zatim sam na taj probao spojit 4 pinska od cpua da vidim jel sljaka i komp se vrtio u loop dakle resetirao mi postavke oca itd... reko okey mozda sam nesto shebo i zatim opet.. ne sljaka..
na kraju sam vratio kak je sve i bilo..
samo eto neke stvari mi nisu jasne da ga hebes..
Prije nego bilo sto pocne objasnjavati sto i kako, tako je tvornicki dakle nisam ja nista kemijao.
meni nije jasno, sva 4 kom imaju 3 pinski i molex?
sva 4 su spojena jedan s drugim molexom i naravno prvi u nizu je ukopčan na molex od napajanja?
i ti si onda prvog ukopčao još na ploču sa 3pinskim?
ne može to biti regulirano sva 4 nikako, na molexu oni stalno dobivaju 12V i to je to, vrte na max...
raskopčaj te molexe i ostaviu svakog na svom headeru na ploči i onda mora raditi da ga hebeš
eventualno po tvojoj priči neki header ne reagira pa njega preskoči...
meni nije jasno, sva 4 kom imaju 3 pinski i molex?
sva 4 su spojena jedan s drugim molexom i naravno prvi u nizu je ukopčan na molex od napajanja?
i ti si onda prvog ukopčao još na ploču sa 3pinskim?
ne može to biti regulirano sva 4 nikako, na molexu oni stalno dobivaju 12V i to je to, vrte na max...
raskopčaj te molexe i ostaviu svakog na svom headeru na ploči i onda mora raditi da ga hebeš
eventualno po tvojoj priči neki header ne reagira pa njega preskoči...
ma jok nisu na psu.. krivo sam rekao jutros..
samo na 3 pinski, kako god do nedavno nikakvih problema
htio sam odvojit bar jedan vent i stavit na jos jedan chasis fan ali se ispostavilo da mi taj zadnji utor stalno vrti na max iako u bious postoji opcija za nariktavanje.
Zatim sam na taj probao spojit 4 pinska od cpua da vidim jel sljaka i komp se vrtio u loop dakle resetirao mi postavke oca itd... reko okey mozda sam nesto shebo i zatim opet.. ne sljaka..
na toj ploči imaš tri 4-pinska headera za case fanove, no samo dva mogu prepoznati je li vent 3 ili 4-pinski
CHA_FAN2 and CHA_FAN3 can auto detect if 3-pin or 4-pin fan is in use
dakle, 3-pinske ventove možeš staviti samo na headere pod brojem 2 i 3 (onaj pod brojem 1 će ti 3-pinske ventove uvijek vrtiti na max)
najbolje rješenje ti je uzeti 2x y-splitere (imaš ih na ebayu za siću ili u uzi shopu noctuine za 40 kuna o komadu) i spojiti po dva venta na svaki od ta dva headera, više od dva nije preporučljivo jer mogu pri pokretanju prebaciti preporučenu amperažu i spaliti header
obzirom da ti je cpu fan header norniran na maksimalno 1a, sumnjam da su ovi za case ventove išta jači (osim što imaš još jedan za led case fanove, on je normiran na 3a)
The CPU Fan Connector supports the CPU fan of maximum 1A (12W) fan power.
također, nemoj gledati na specifikacijama ventova "current consumption", jer pri pokretanju ventova to može biti višestruko više
primjerice, za moje silent wings 3 se navodi current consumption 0,06a što znači da bi mogao na jedan header nabaciti 15 ventova, no safe current je 0,3a - što znači da mogu staviti najviše tri venta na jedan header
pritom računaj da led ventovi imaju i veću potrošnju, pa je dva najviše što bi stavljao na tvom mjestu na jedan header
na toj ploči imaš tri 4-pinska headera za case fanove, no samo dva mogu prepoznati je li vent 3 ili 4-pinski
CHA_FAN2 and CHA_FAN3 can auto detect if 3-pin or 4-pin fan is in use
dakle, 3-pinske ventove možeš staviti samo na headere pod brojem 2 i 3 (onaj pod brojem 1 će ti 3-pinske ventove uvijek vrtiti na max)
najbolje rješenje ti je uzeti 2x y-splitere (imaš ih na ebayu za siću ili u uzi shopu noctuine za 40 kuna o komadu) i spojiti po dva venta na svaki od ta dva headera, više od dva nije preporučljivo jer mogu pri pokretanju prebaciti preporučenu amperažu i spaliti header
obzirom da ti je cpu fan header norniran na maksimalno 1a, sumnjam da su ovi za case ventove išta jači (osim što imaš još jedan za led case fanove, on je normiran na 3a)
The CPU Fan Connector supports the CPU fan of maximum 1A (12W) fan power.
također, nemoj gledati na specifikacijama ventova "current consumption", jer pri pokretanju ventova to može biti višestruko više
primjerice, za moje silent wings 3 se navodi current consumption 0,06a što znači da bi mogao na jedan header nabaciti 15 ventova, no safe current je 0,3a - što znači da mogu staviti najviše tri venta na jedan header
pritom računaj da led ventovi imaju i veću potrošnju, pa je dva najviše što bi stavljao na tvom mjestu na jedan header
ma to cu i napraviti no velim ovako radi od pocetka..
470 kn svijet media, trenutno na akciji.
Stavi tu da više ljudi vidi
https://www.bug.hr/forum/topic/ostale-hardverske-teme/popusti-akcije-dobre-ponudehardver/66513.aspx
Nvidia i poslušni recezenti

9. mjesec 2018. 7700k jos uvijek nabija komplekse ryzen armadi.