AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.742
|
čitano: 6.752.358
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
Izzy kaže...

Aj ća... Sinoć uključim računalo, kad ono barem 3 uzastopna paljenja i gašenja i nema slike tom prilikom. Nekako dođe k sebi, pojavi se slika (i natpis Asrock) i tada vrlo brzo dođe do desktopa kao i inače u biti. Odmah posumnjam da se RAM vratio na tvorničke postavke, pogledam u Task manager i - da, na 2400 MHz je.

Odem u UEFI, postavim XMP profil za 3000 MHz, spremim i ponovno par automatskih resetiranja uslijedi, dođe do desktopa i ponovno je XMP isključen i RAM radi na 2400 MHz.

Dakle, oko 3 tjedna je radilo na 3000 MHz, da bi iz čista mira prestalo, isključio se sam XMP. I radi sada samo na 2400 MHz. Ono što sam sinoć još primjetio nakon tih iznenadnih resetiranja pri paljenju, je da je vrijeme na računalu otišlo jedan sat u natrag. I onda sam u biti u Windowsima isključio automatsko vrijeme i ručno unio sat. U UEFI-u nisam podešavao vrijeme.

Vrlo je čudno i dobro si rekao izgleda. Uh, uh, jebem Ryzen i tu nepouzdanost. Nikada nisam do sada imao Ryzen i eto, sada sam se i sam uvjerio u mušićavost. Inače sam samo čitao o tome kako je AMD manjkav. Doduše, RX 6800 XT mi dobro radi na Intel platformi. Od sutra sam na godišnjem pa ću se igrati sa ručnim podešavanjem RAM-a. Slobodno dajte savjete.

mda, kod mene na dječjem kompu je asus tuf b450 pro, dakle top matična te serije, i rajzen 2400g, memorija je neka jeftina 2x4gb 2133mhz iz starijeg kompa

iz svojeg kompa sam izvadio 2x8 kingston predator 3200mhz cl16 i sebi stavio 2x16gb renegade 3600 cl 16

sad bi njima ubacio ovaj predator, ali problem je što je dječji komp sad kod bivše i ako bude kakvih pizdarija s ramom, a ja ne budem u prilici odmah doći to riješiti, popit će mi mozak na slamčicu

tako da im odgađam taj upgrejd dok ne budem imao više vremena za eventualne zajebancije

možda bude radilo iz prve sve kako spada, ali jebat ga kad mi se ne da riskirat, a tkozna kad im mogu doći to riješit ako bude zajebavalo

4 godine
suspendiran
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Stavi memu na 2400 kao prije 10g trebalo bi onda biti ok

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.12.2023 18:51 (Boris grozni).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

U kojim slotovima su ti plocice ??

Probaj zamijeniti slotove pa pokusati podesiti max frekvenciju. 

Kod mene je u starom kompu Ryzen prve generacije i komp je dosao sa ramom u slotovima 2 i 4 i nije htjelo preko 2666. 

Kada sam prebacio u slotove 1 i 3 radi na 3000 uredno evo šestu godinu 

A to da je Intel i Nvidia bolji ne mora uopste znaciti.

Ima ljudi sa Intelom i musicama.

Evo skoro dosao novi komp sa RTX 3060 i dosla neispravna. Baca sliku sa artefaktima i pokazivala 0 BM VRAM-a. 

Zamijenjena sa novom koja radi uredno tako da nema pravila. 

1 0 hvala 1
16 godina

U 1. i 3. Palo mi je na pamet da stavim u druge utore, ali ako sada bude sve dobro na 2933 MHz, neću se zamarati.

17 godina

Za AMD se preporuča staviti kekse RAM-a u slotove 2 i 4. Ali to bi bilo dobro provjeriti u user manual od ploče.

Bit će!
Moj PC  
3 0 hvala 1
9 godina
unique83 kaže...

Za AMD se preporuča staviti kekse RAM-a u slotove 2 i 4. Ali to bi bilo dobro provjeriti u user manual od ploče.

Ma općenito je to preporuka, nije li? Jer su na 2 i 4 krajevi sabirnica (žica), pa je valjda manje onog nekog parazitnog kapaciteta i teoretski stabilnije radi.

17 godina
picajzla0707 kaže...
mda, kod mene na dječjem kompu je asus tuf b450 pro, dakle top matična te serije, i rajzen 5 2400g, memorija je neka jeftina 2x4gb 2133mhz iz starijeg kompa
iz svojeg kompa sam izvadio 2x8 kingston predator 3200mhz cl16 i sebi stavio 2x16gb renegade 3600 cl 16

sad bi njima ubacio ovaj predator, ali problem je što je dječji komp sad kod bivše i ako bude kakvih pizdarija s ramom, a ja ne budem u prilici odmah doći to riješiti, popit će mi mozak na slamčicu

tako da im odgađam taj upgrejd dok ne budem imao više vremena za eventualne zajebancije

možda bude radilo iz prve sve kako spada, ali jebat ga kad mi se ne da riskirat, a tkozna kad im mogu doći to riješit ako bude zajebavalo

Tvoja matična podržava do 4400mhz naklokanu memoriju. A dalje sve ovisi o procu, ili taj tvoj R5 2400G(2993mhz ddr4) trebal bi izgurat do 3000mhz ddr4 memoriju.Dalje od toga ne moš očekivat, ipak je to Zen 1 proc itd.

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-procesori-opca-tema/249569.aspx?page=987&jumpto=6705283&sort=asc&view=flat

Zakaj si koristil žuto, pa ja sam za početak u AM4 socket uz Athlon 3000G uzel 2667mhz ddr4 memoriji jer je za to imal podršku.

Bio bi red za nadogradit proc, R5 4000G ili 5000G serija i to je to ne brini oko memorije.Još malo pa smo u 2024 godini, sramotiš stari komp sa starim originalnim Zen APU procom iz 2018 godine.

AMD,........is that Epyc or what?
12 godina
rambox kaže...

Zakaj si koristil žuto, pa ja sam za početak u AM4 socket uz Athlon 3000G uzel 2667mhz ddr4 memoriji jer je za to imal podršku.

Bio bi red za nadogradit proc, R5 4000G ili 5000G serija i to je to ne brini oko memorije.Još malo pa smo u 2024 godini, sramotiš stari komp sa starim originalnim Zen APU procom iz 2018 godine.

ostalo od starije konfe sa onim g4560, za početak je bilo dosta

ma to je komp za klince, još su donedavno gejmali sa igpu, sad im je unutra 1060 6gb i nadogradim još ram na 16gb i njima dosta zasad

ako budu kukali da nešto šteka, ubacit ćemo im 5600 i super

4 godine

Pozz ekipa! Imam pitanjce.., kažu da je max boost na R7 5800x3d 4.5GHz, a moj dere cijelo vrijeme na 5GHz, kako? (mislim, nije da se žalim)

Turky
Poruka je uređivana zadnji put uto 26.12.2023 23:56 (Kimera).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Kimera kaže...

Pozz ekipa! Imam pitanjce.., kažu da je max boost na R7 5800x3d 4.5GHz, a moj dere cijelo vrijeme na 5GHz, kako? (mislim, nije da se žalim)

Pa uradi jedan Cinebench run da vidim score za tih 5ghz

http://hwbot.org/signature/u135800.png
4 godine

Cinebench R23 multi score:14023   tu je bio na 4588 MHz, ali dok igram recimo Avatara radi na 5-5.2 GHz (bar tako AMD overlay pokazuje), to mi recimo nije jasno

single score:1448

Turky
14 godina

U igrama boosta drugačije nego na teškom workloadu.5800x3d bi trebao imati score od 17000 na 5000mhz.
Imao sam R5 5600 za Igre je najbolje PBO a ako ideš raditi benchmark i rušit score onda ga je najbolje klokat za maximalni mogući dobitak.Moj 5600 je išao na 4750mhz na 240mm AIO h100i.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Kimera kaže...

Cinebench R23 multi score:14023   tu je bio na 4588 MHz, ali dok igram recimo Avatara radi na 5-5.2 GHz (bar tako AMD overlay pokazuje), to mi recimo nije jasno

single score:1448

Ti scorovi iz Cinebencha jasno pokazuju da nije ni blizu 5.0Ghz ni u multi a ni u single score. A isto tako, nisam nigdje vidio ni čuo u igrama također da boosta na 5.0Ghz ili u bilo kojem scenariju. Tako da je kod tebe nešto čudno ili imaš unikatan primjerak. 

4 godine

Zato sam napisao u gornjem postu da mi nije jasno kako u igrama ide tako visok boost?!?! Dok je recimo u Cinebenchu normalan.. i s time da nije undevoltan.., a kolko sam čitao po drugim forumima ekipa ima veći score kad ga undervolta.. Totalno mi čudan ovaj proc, i svejedno je zvijer 

Turky
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.12.2023 10:48 (Kimera).
13 godina

Pa to HWMonitor lupa neke čudne brojke ništa drugo tak je i na mom 7600x znalo lupat do 6400mhz. Bilo koji drugi program za mjerenje pokazuje 5450mhz ako ne klokaš recimo.

HWiNFO je totalno druga priča baš onako kako i je.

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.12.2023 11:12 (mislioc).

2 0 hvala 0
14 godina
mislioc kaže...

Pa to HWMonitor lupa neke čudne brojke ništa drugo tak je i na mom 7600x znalo lupat do 6400mhz. Bilo koji drugi program za mjerenje pokazuje 5450mhz ako ne klokaš recimo.

HWinfo majka, već godinama lupamo po forumu da treba taj HWmonitor izbjegavati a vidim da se kod istog nije ništa promjenilo ni dan danas, ostao bugovit shit.

Some people are like clouds. When they disappear, it’s a beautiful day.
4 godine
suspendiran
vrinho kaže...
mislioc kaže...

HWinfo majka, već godinama lupamo po forumu da treba taj HWmonitor izbjegavati a vidim da se kod istog nije ništa promjenilo ni dan danas, ostao bugovit shit.

Da s AMD-om je shit, na Intelu nikad nikakvih problema

14 godina

Nebi stjepko bio stjepko da ne spomene amd na dnevnoj bazi, hehe. Inače odjebao sam hwmonitor još kad sam bio na intelu, i7 3770 prije 5-6 god. Sjećam se očitanja temperature proca, bilo laganih 115 stupnjeva u idleu. 

16 godina

Zna da ima intel drlog pa mu smetaju napredne tehnologije 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Nemoj tak o intelu jer intel je savršenstvo, to nikad problema. Evo i ja razmišljam da se vratim skoro 5 godine patnje s amd-om. Na tjednoj bazi jedan bsod, pa rušenja u igrama, ništa ne pomaže kaj god napravim, više sam u biosu nego u windowsu. Jednom mi bsod pokazao grešku FATAL_ERROR_JUST_BUY_INTEL

Sarcasm mode off.

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

Nikad , ali nikada nemoj objašnajvati da koristiš sarkazam, umanjuje doživljaj. Tko shvati shvati :D

Moj PC  
2 0 hvala 1
14 godina
forumaš kaže...

Nikad , ali nikada nemoj objašnajvati da koristiš sarkazam, umanjuje doživljaj. Tko shvati shvati :D

Morao sam sad da me neki intel fanatik ne linka sutra tu na forumu i kaže ''vidi ovog mazohistu kakve probleme ima''. Da ga/ih poštedim sramote, viš kak sam fer

12 godina
vrinho kaže...

Nebi stjepko bio stjepko da ne spomene amd na dnevnoj bazi, hehe. Inače odjebao sam hwmonitor još kad sam bio na intelu, i7 3770 prije 5-6 god. Sjećam se očitanja temperature proca, bilo laganih 115 stupnjeva u idleu

A realno, ove zadnje generacije nisu daleko od tog

17 godina
vrinho kaže...

Da je, ali po defoltu ne izgleda baš pregledno i moraš dosta srolat da bi našel ono najbitnije.

Dizajneri se nisu baš potrudili, ali zato žuto ima koš opcija prilagodbe pa si posložiš informacije i pofarbaš kak ti odgovara.Eto kak sam si ja to posložil, pa ne moraš ništa srolat sve bitno ovako nonstop stoji u ovom položaju.

vrinho kaže...

Nebi stjepko bio stjepko da ne spomene amd na dnevnoj bazi, hehe. Inače odjebao sam hwmonitor još kad sam bio na intelu, i7 3770 prije 5-6 god. Sjećam se očitanja temperature proca, bilo laganih 115 stupnjeva u idleu. 

Štefek je i dalje jako ljut,kaj R7 5800X3D u gejmingu podere njegov i9 9900K kao običnu krpu.

4 godine
suspendiran

Ma naravno da podere na 240p rezoluciji prije Krista

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Nemojte zezat da je 5800x3d iz 2022 bolji od 9900KF iz 2019.

Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina

Tko to vrijeđa 9900KF?

Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
MGloc kaže...

Zen 3 je lansiran 5.11 2020, za gejming bitan je samo 64mb 3D V-Cache koji je izvorno bio zamišljen da starta na Zen 2 u 2019 godini. Ali nisu stigli sve to složit ili ispeč itd, pa je Zen 2 dobio samo klasičan veliki 32mb L3 ili gejming kešovina.

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.12.2023 13:19 (rambox).
14 godina

Imao sam ryzen 3600 i 5600.Zen 3 je lansiran 5.11.2020 ali 5800x3d je lansiran 2022 godine.

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.12.2023 13:33 (MGloc).
4 godine
suspendiran
MGloc kaže...

Da budemo malo tocniji arhitektura je iz 2017

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice