Aj ća... Sinoć uključim računalo, kad ono barem 3 uzastopna paljenja i gašenja i nema slike tom prilikom. Nekako dođe k sebi, pojavi se slika (i natpis Asrock) i tada vrlo brzo dođe do desktopa kao i inače u biti. Odmah posumnjam da se RAM vratio na tvorničke postavke, pogledam u Task manager i - da, na 2400 MHz je.
Odem u UEFI, postavim XMP profil za 3000 MHz, spremim i ponovno par automatskih resetiranja uslijedi, dođe do desktopa i ponovno je XMP isključen i RAM radi na 2400 MHz.
Dakle, oko 3 tjedna je radilo na 3000 MHz, da bi iz čista mira prestalo, isključio se sam XMP. I radi sada samo na 2400 MHz. Ono što sam sinoć još primjetio nakon tih iznenadnih resetiranja pri paljenju, je da je vrijeme na računalu otišlo jedan sat u natrag. I onda sam u biti u Windowsima isključio automatsko vrijeme i ručno unio sat. U UEFI-u nisam podešavao vrijeme.
Vrlo je čudno i dobro si rekao izgleda. Uh, uh, jebem Ryzen i tu nepouzdanost. Nikada nisam do sada imao Ryzen i eto, sada sam se i sam uvjerio u mušićavost. Inače sam samo čitao o tome kako je AMD manjkav. Doduše, RX 6800 XT mi dobro radi na Intel platformi. Od sutra sam na godišnjem pa ću se igrati sa ručnim podešavanjem RAM-a. Slobodno dajte savjete.
mda, kod mene na dječjem kompu je asus tuf b450 pro, dakle top matična te serije, i rajzen 2400g, memorija je neka jeftina 2x4gb 2133mhz iz starijeg kompa
iz svojeg kompa sam izvadio 2x8 kingston predator 3200mhz cl16 i sebi stavio 2x16gb renegade 3600 cl 16
sad bi njima ubacio ovaj predator, ali problem je što je dječji komp sad kod bivše i ako bude kakvih pizdarija s ramom, a ja ne budem u prilici odmah doći to riješiti, popit će mi mozak na slamčicu
tako da im odgađam taj upgrejd dok ne budem imao više vremena za eventualne zajebancije
možda bude radilo iz prve sve kako spada, ali jebat ga kad mi se ne da riskirat, a tkozna kad im mogu doći to riješit ako bude zajebavalo