AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.303
|
čitano: 5.665.934
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
Kec na desetku kaže...

Pa AMD je upravo sa 7600X brz u renderu di se koristi 100% procesora kao sa r7 5800x

pričam o razlici 6core i 8core u istoj seriji, 7600 naočigled zaostaje za 7700x 

jel možeš dobiti 7600x 20% brži od 7700x da bi nadoknadio jezgre - nemereš, zato je vrijeme da se core count pomakne

jel strašno bitno, ofkors da nije, nije bilo bitno niti 90% gejmera koji su uzimali 7600k ono malo koliko je 7700k bio brži

pa ipak, pokazalo se da stagnacija hw koči i same developere

dery kaže...

Što bi amd mijenjao takvu agendu, što ih tjera da to naprave? Poželjno je ali neče da mrdaju ko nekad intel.Glede gaminga bitnije je danas imat jaki gpu nego proc sa više od 6/12core jer idemo prema 4k.

točno to, nije niti intel prešao na 6core dok nije trebao i dok je imao 4core brži od konkurentnog 8core

zato smo onda stagnirali 10 godina, a sad stagniramo već osam

5 mjeseci
protjeran
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Ja se slažem sa tvojim stavom da se treba podici core count i da AMD oponasa intel.

s

Ali se ne slažem da je 8c znacajno brze od 6c u igrama, razlika je u razini statističke greške između 7600x i 7700x.

2 0 hvala 0
16 godina

@picajzla Zamoliću te još jednom da daš podatke koji potkrepoljuju tvoje tvrdnje.

Razlika 7600X i 7700X je 4%. Računaj da 7700X ima 2% veći max clock. Dva dodatna corea, tj 33% više tranzistora za 2-4% performansi? Besmisleno. Ok, CCD ima 8 coreova, ali 6-core SKUovi znače da AMD može iskoristiti i blago defektne pločice i to sigurno utiče na ekonomiju celog poduhvata.

A ekonomska i inženjerska strana priče nalažu da se fizička površina CCD-a različitih generacija Ryzena ne menja mnogo. Jer veći fizički CCD => em niži procenat ispravnih CCD-ova, em manje CCD-ova po waferu => skuplji proizvod.

Zato nema istovremenog povećanja IPC-a i povećanja broja coreova. I onda, ako biraš između toga da upucaš +50% tranzistora kako bi dobio 50% veći IPC, i toga da dodaš 2 ili 4 corea za par % performansi, šta bira elementarno sposoban inženjer?

Pogledaj uz ovaj i grafikon iz mog prethodnog posta, skoro je napravljen, dakle releventan. Šta vidimo na njima:

• 3600 vs 3700X => 4%
  • 5600X vs 5800X => 2%
  • 7600X vs 7700X => 4%.

Zaključak: ako smo prešli na finiji proizvodni proces i povećavamo broj tranzistora sa željom da podignemo gaming performanse, povećavanje broja jezgara sa 6 na 8 (ili više) je izrazito neefikasan način upotrebe tih dodatnih tranzistora, traži poboljšanje na drugom mestu. Što je upravo ono što AMD radi.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.8.2024 21:12 (Ivan(4)).
Moj PC  
1 0 hvala 0
5 mjeseci
protjeran

Ima HUB i previse tih analiza u zadnje vrijeme

A evo i još malo soli na ranu za nadolazeci zen 5

AMD Ryzen 9 7900X3D Drop Down To An Unbelievable Price of $278 US: 12-Cores With 3D V-Cache

0 0 hvala 0
16 godina

Ta ponuda je nestala, koliko vidim.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Kec na desetku kaže...

Ali se ne slažem da je 8c znacajno brze od 6c u igrama, razlika je u razini statističke greške između 7600x i 7700x.

Ivan(4) kaže...

Razlika 7600X i 7700X je 4%. 

prosjek 10 ili 20 igara po kojima ćeš gledat perfomanse procesora je isto kao da gledaš perfomanse procesora na 4k gejmanju

zna se zašto se koristi 720p rezolucija pri testiranju procesora

u civilization 7600x zaostaje za 7700x 20%, u watch dogs 10%, u total war warhamer i 30%... 

jednostavno u cpu zahtjevnim igrama događa se isto što se nekad događalo 4core procesorima

nisam rekao da je dramatično, ali da zaostaje u cpu boung igrama, zaostaje

a da je midrange na 8core, tih cpu bound igara bilo bi i više, kao što ih je krenulo biti više kad smo se prebacili sa 4 na 6 core

5 mjeseci
protjeran

Pa uvijek bude nekih iznimaka, ali generlano stanje stvari je da su razlike male. Pogotovo kad uzmes u obzir da ce netko sa 4090 igrati na 4K, ili jos vjerojatnija stvar da ce sa tim procesorima upariti neku 4070ti za 1440p i nebude vidio razliku nigdje.

0 0 hvala 0
16 godina

Naravno, prosek je prosek, i svako treba da pogleda pojedinačne rezultate i odluči šta mu je optimalno, a za igre koje su šareni GUI a u pozadini "Excel" dodatni coreovi prave razliku.

Uzimajući i to u obzir, imaš 5600X i hoćeš da upucaš dodatne tranzistore da bi mu podigao performanse. Da si dodao coreove, podigao bi performanse u par igara tipa Civ, a ostatak ništa. To jest, dobio bi na multithreaded performansama, a single ništa. Ovako kako je urađeno, digao si performanse svuda, jer 7600X u mutithreaded zadacima daje performanse 5800X (bukvalno, pogledaš MT benchmark tipa Cinebencha na 7600X i 5800X i vidiš da su jednaki). 

Ponavljam da ne možeš i da podigneš IPC i da povećaš broj jezgara, jer bi CCD krenuo fizički da raste.

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.8.2024 22:13 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine

Trebalo bi naći točne podatke ali i bez njih znam da je zen4 die size manji od zen3 a vjerujem i da što idemo ranije die size je bio veći i veći, to je jedan od razloga zašto ga je sada puno teže ohladiti nego ranije, na sve manjem prostoru se generira višlja temperatura...

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.8.2024 22:26 (notloB).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Našao ovo danas i mislim da sam i ranije video ove brojeve. Zen 3 je imao najveći CCD, ostali tu negde:

• Zen 2 74mm²
  • Zen 3 80,7mm²
  • Zen 4 71mm²
  • Zen 5 70,6mm²

Normalizovano prema najstarijem, Zen 2, to je 100%, 109%, 95,9% i 95,4%.

Moj PC  
0 0 hvala 1
3 godine
Ivan(4) kaže...

Našao ovo danas i mislim da sam i ranije video ove brojeve. Zen 3 je imao najveći CCD, ostali tu negde:

• Zen 2 74mm²
  • Zen 3 80,7mm²
  • Zen 4 71mm²
  • Zen 5 70,6mm²

Mislim da bi što se veličine čipa tiče već mogli ugurati još koju jezgru po ccdu a onda i pomjeriti hedt i sranjsko segmentiranje tržišta itd. ali to nema veze s onim što pic. govori čini mi se, njega ponajviše ljute cijene i treba i mene ljute, tvrtke su g0vna i treba ih prokazivati, provjeravati, bojkotirati, tužiti i buniti se nemilice, hejt je što se kompanija i njihovih sranjskih poslovnih politika tiče pozitivan a idoliziranje nezdrav superhikovski čin, imo.

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.8.2024 22:41 (notloB).
5 mjeseci
protjeran
Ivan(4) kaže...

Uzimajući i to u obzir, imaš 5600X i hoćeš da upucaš dodatne tranzistore da bi mu podigao performanse. Da si dodao coreove, podigao bi performanse u par igara tipa Civ, a ostatak ništa. To jest, dobio bi na multithreaded performansama, a single ništa. Ovako kako je urađeno, digao si performanse svuda, jer 7600X u mutithreaded zadacima daje performanse 5800X (bukvalno, pogledaš MT benchmark tipa Cinebencha na 7600X i 5800X i vidiš da su jednaki). 

Ponavljam da ne možeš i da podigneš IPC i da povećaš broj jezgara, jer bi CCD krenuo fizički da raste.

Pa AMD koristi od početka veličinu za 8c chiplete, nemaju oni sta povecavati ako bi ponudili 8c model kao ulazni, jedino bi trebali smisliti kako pozicionirati ostale modele. Ako bi R5 bio 8c, onda bi R7 išao na 12c, i dva R9 sa po 16 i 22c recimo, odnosno dodao bi se jos jedan chiplet na flagship model.

16 godina

Pomenuo sam u jednom od prethodnih postova, mislim da 6C SKU pomaže da proizvodnja bude ekonomski isplativija jer može da iskoristi nesavršene CCD-ove i mislim da je to ok.

Što se cena tiče, svaki iznos veći od 250€ za 9600X je strogo "ne kupuj". 

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.8.2024 23:23 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Kec na desetku kaže...

Pa uvijek bude nekih iznimaka, ali generlano stanje stvari je da su razlike male...

generalno su razlike male zato jer stagnacija koči developere igrica

godinama je 4core bio 'generalno' dobar zato jer je većina intelove prodaje bila 2core i3 i developeri su morali raditi igre koje ferceraju i na 2core, pa je 4core bio generalno ok

ista je situacija sad, samo 2core level više, jer je većina procesora barem 4core i developeri moraju raditi igre koje donekle ferceraju na tome, pa su 6core generalno dobri

da amd i intel dignu core count i igre bi vrlo brzo napredovale, kao što su napredovale nakon prvih par generacija rajzena, jer su 2core skoro nestali i developeri to nisu morali uzimati kao minimum

stagniramo na 6core, stagniraju i igre isto kao što su stagnirale za vrijeme intelovih 10 godina 4core sranja

jedno vuče drugo, al džabe je bilo onda raspravljat s intelovcima, isto kao i danas sa suprotnom stranom

sve će se pokazat kad jednog dana konačno dignu core count, kad i developeri to krenu masovnije koristit

16 godina

Za veliku većinu igara (one koje nisu Excel sa šarenim GUI-jem), većinu stvari koje CPU radi u njima uopšte nije lako paralelizovati. Suštinski, paralelizacija u igrama se radi tako što imaš AI thread, physics thread, sound thread itd i onda njih pustiš da se rasporede po coreovima. Od svih njih, jedan ili dva su možda (ako napraviš CPU bound scenario) u stanju da zakucaju po jedan core, a ostali su lagani. Ergo, dobici na preko 6 jezgara su jako skromni.

I ne čekaju developeri da preko 6 coreova postane standard da bi bolje paralelizovali igre, nego ne umeju. Argument u korist ovog što tvrdim si sam dao: tamo gde je to izvodljivo, optimizacija se već radi. Sam si naveo Civilization i Total War: Warhammer. Šta je specifično za obe igre? To što su turn based strategije i što developeri znaju kako to da paralelizuju, i onda to i rade. Dakle, ništa se ne čeka, samo ako se zna kako. Isto se ponašaju i npr šahovski enginei, no sve što nije turn based generalno prati obrazac koji sam naveo u prethodnom pasusu.

A ono što si naveo za Watch Dogs, da se dobije 10% sa 8 vs 6 jezgara mi (osim što zapravo nije impresivno) ne deluje verovatno, pa sam potražio i nisam mogao da nađem. Evo ga najbolji chart koji sam uspeo da iskopam, koji na žalost deluje dosta GPU bound, no na samom dnu su 5600X i 5800X sa gotovo identičnim performansama (5800X ima +1fps average i +2fps low), a 7600X je osetno iznad (+6fps average, +9fps low):

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Ivan(4) kaže...

• Zen 2 74mm²
  • Zen 3 80,7mm²
  • Zen 4 71mm²
  • Zen 5 70,6mm²

Da/podebljano, ali nije to najzanimljivije. To sam ja več ranije preciziral, ili prezentiral prije deset dana pogledaj taj veliki broj traznistora naguran na Zen5 CCD ili žuto.

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-9000-zen-5-cpu/300749.aspx?page=3&jumpto=6768781&sort=asc&view=flat

Zen5 CCD ima skoro 30% više tranzistora u odnosu na Zen4. A dalje znaš, bez obzira kaj je Zen3 CCD veči(TSMC 7nm)nešto manji Zen5 CCD je znatno skuplji na TSMC 4nm.

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put pet 2.8.2024 1:46 (rambox).
3 godine
suspendiran
Maskeron kaže...

pošto sam na intel temi dobio više nego odličan odgovor od ivan(4), te imam smjernice za samostalno proučavanje.

ne želim tamo offtopičarit..

može li meni neupućenome još jedna smjernica.

na mobilnoj platformi.. koja je preporuka za laptope od 1200-1300€?

kakvo je trenutno stanje..dokle je stigla sezona i ima li nešto u najavi da će stići novo?

pošto sam do sada isključivo koristio intel i nvidiu u kombinacijama i na desktopu i na laptopu.. kakvu praksu imaju proizvođači laptopa, jeli uparuju sa nvidijama ili se ide na atija?

* ovo vam je sindrom, kada godinama na svakom web shopu, odmah u stablu izbornika staviš filter intel & nvidia.

blage veze nemam što se na laptopima događa oko amd-a.

hvala

Dali ima sto novo? Bome i to kako pogledaj samo ovo, arm za windowse koji u startu u mnogocemu boljinod m3, još kad to malo popeglaju apple je gotov.

5 mjeseci
protjeran
picajzla0707 kaže...

generalno su razlike male zato jer stagnacija koči developere igrica

stagniramo na 6core, stagniraju i igre isto kao što su stagnirale za vrijeme intelovih 10 godina 4core sranja

jedno vuče drugo, al džabe je bilo onda raspravljat s intelovcima, isto kao i danas sa suprotnom stranom

sve će se pokazat kad jednog dana konačno dignu core count, kad i developeri to krenu masovnije koristit

Pusti ti developere i sta njih koči, apsolutno nista njih ne koči jer koliko su lufta dobili na GPU polju zadnjih godina od DLSS, FG i raznih drugih featura pa su igre krševi od neoptimizacije a sav trud koji su HW kompanije uložile da razviju te tehnologije developeri su iskoristili da jos manje rade na igrama i optimizaciji pa smo dobili skoro istu stvar na izvođenju kao prije nekoliko godina kada nisu ni postojali ti svi featuri.

A najbitnija stvar je da i razlika između 6c i 8c procesora je 50e (5600 vs 5700x i 7600 i 7700) znaci tako da sigurno njih ne brine to tko sa cime igra kada sa druge strane imaju zahtjeve za GPU za 1440p od 1000e i gdje su poprilične razlike u cijeni od one spram procesora.

15 godina
Itekako smo dobili, sve igram na 4K uz fsr i FG/afmf na relativno jeftinoj kartici u visokom framerateu. Bez tih upscale tehnologija mogao bi se slikati.
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Ivan(4) kaže...

I ne čekaju developeri da preko 6 coreova postane standard da bi bolje paralelizovali igre, nego ne umeju.

A ono što si naveo za Watch Dogs, da se dobije 10% sa 8 vs 6 jezgara mi (osim što zapravo nije impresivno) ne deluje verovatno, pa sam potražio i nisam mogao da nađem. 

nisam stručnjak, ali isto se to govorilo za 4core procesore u vrijeme kad su se prodavali 2core i3 i pentiumi, da ne znaju napraviti igre koje traže više od jedne jezgre, a druga za pozadinske procese - pa odigraj danas išta s dvojezgrenim procesorom

nije da oni ne znaju, nego igre moraju radti na 4core koji su danas minimum, isto kao što su morale raditi na 2core kad je to bio minimum

grafičkim postavkama možeš podesiti igru da radi od low do ultra, za cpu nema bogzna koliko postavki kojima možeš smanjiti zahtjevnost - zato se i rade igre da prvo mogu raditi na low end procesorima, a onda dalje nema veće razlike - jer u samoj igri nemereš skalirati zahtjevnost kao s grafikom

čim low end bude imao više jezgri, kao što je bilo skokom sa 2/4 na 4/8 core i3 procesore, zahtjevnost će se itekako povećati

watch dog  

5 mjeseci
protjeran

Pa naravno da si dobio, jer bez toga su danas grafe neupotrebljive. Prije si igrao bez ikakvih kerefeka kao danas sa njima i jos si placao duplo manje za graficke i same igre.

Znaci luft se iskoristio da developer manje radi na igri a je da jos dalje pomakne optimizaciju i fps, jer da su stvarno isloristili moc koju su dobili danas bi sa tim svim kerefekima igrali u 200+fps

1 0 hvala 0
15 godina
Igre nikad nisu bile jeftinije, novi naslovi preko pretplate ili na cdkeys kad um padne cijena što je brzo. Performanse nisu nikada bile bolje, sve kaj treba je ugasiti virus zvan ray tracing i sve leti na 4K uz upscale na grafi za malo novaca.
Svejedno kupujem buduću konzolu, neda mi se više zajebavati 😂
16 godina
picajzla0707 kaže...

nisam stručnjak, ali isto se to govorilo za 4core procesore u vrijeme kad su se prodavali 2core i3 i pentiumi, da ne znaju napraviti igre koje traže više od jedne jezgre, a druga za pozadinske procese - pa odigraj danas išta s dvojezgrenim procesorom

nije da oni ne znaju, nego igre moraju radti na 4core koji su danas minimum, isto kao što su morale raditi na 2core kad je to bio minimum

grafičkim postavkama možeš podesiti igru da radi od low do ultra, za cpu nema bogzna koliko postavki kojima možeš smanjiti zahtjevnost - zato se i rade igre da prvo mogu raditi na low end procesorima, a onda dalje nema veće razlike - jer u samoj igri nemereš skalirati zahtjevnost kao s grafikom

čim low end bude imao više jezgri, kao što je bilo skokom sa 2/4 na 4/8 core i3 procesore, zahtjevnost će se itekako povećati

watch dog  

Opet zaboravljaš ono što si sam rekao, da se ono što znaju optimizovati (turn based strategije) već itekako optimizuje za koliko hoćeš coreova. Kapiram da bi se moglo napraviti suboptimalnije, da svaki NPC bude zaseban thread, pa da imaš neke zeznute sinhronizacije itd, i da bi to onda skaliralo bolje sa više coreova, ali bi performanse verovatno bile gore nego sad (istorijska fusnota sa predmeta Konkurentno i distribuirano programiranje, kad je neka razvojna grupa svojevremeno pokušavala da DARPA-i "proda" ideju nekog primitivnog clustera, jedva su uspeli sklopiti proof of concept gde su sa valjda 8 procesora dobili nekih 10% poboljšanja u odnosu na jedan procesor).

Za Watch Dogs, gde vidiš 10%?! Rezolucija 720p, maksimalni CPU bottleneck, 7700X 100%, 7600X 97%. Pa onaj prosek koji sam ja izvadio je bio 4% u korist 7700X, ovo je još manje.

15 godina
Više jezgri dođe dobro za online igre, np battlefild 128 igrača po mapi ili assetto corsa itd
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
Ivan(4) kaže...

Opet zaboravljaš ono što si sam rekao, da se ono što znaju optimizovati (turn based strategije) već itekako optimizuje za koliko hoćeš coreova. 

Za Watch Dogs, gde vidiš 10%?! Rezolucija 720p, maksimalni CPU bottleneck, 7700X 100%, 7600X 97%. Pa onaj prosek koji sam ja izvadio je bio 4% u korist 7700X, ovo je još manje.

to je ono što si ti rekao i što misliš, ja mislim drukčije, jer da je tako kako kažeš, i dalje bi jedan 4core i7 poput 7700k bio kralj

međutim, u dobrom broju igrica današnji i3 koji je i bolji od nekadašnjeg i7 više nemere parirat 6/12core procesorima, ali uglavnom fercera

grafički možeš skalirati igricu na low za low end grafe ili high, pa čak i ultra + rt za high end grafe

za cpu u igricama nema skaliranja perfomansi kroz postavke, zato je uvjet minimalnog cpu ono što koči napredak

kako gdje vidim 10%, 7700x je na 99,2fps, a 7600x je na 91fps, to je razlika 9%

5 mjeseci
protjeran
picajzla0707 kaže...

Pa upravo sa tim detaljima od ultra do low reguliras i GPU i CPU istovremeno, ako ides prema Low onda se ide ka CPU bottlenecku, a ako se ide prema Ultra onda prema GPU bottlenecku.

Pa onda isto tako i utjecaj raznih upscalera koji utjecu na rezoluciju.

11 godina
Kec na desetku kaže...

Pa upravo sa tim detaljima od ultra do low reguliras i GPU i CPU istovremeno, ako ides prema Low onda se ide ka CPU bottlenecku, a ako se ide prema Ultra onda prema GPU bottlenecku.

ništa na tim detaljima ne skaliraš zahtjeve za cpu, isključivo za gpu

isto kao i sa rezolucijom

jedino nešto malo što imaš za skaliranje zahtjeva je u nekim igricama količina likova koji se pojavljuju na ulici i gotovo ništa drugo

5 mjeseci
protjeran
picajzla0707 kaže...
Kec na desetku kaže...

ništa na tim detaljima ne skaliraš zahtjeve za cpu, isključivo za gpu

isto kao i sa rezolucijom

jedino nešto malo što imaš za skaliranje zahtjeva je u nekim igricama količina likova koji se pojavljuju na ulici i gotovo ništa drugo

Kako ne skaliras, smnajivanje detalje utjece na GPU usage i samim time na CPU usage pod uvjetom da procesor nije mega jak pa da na full tjera grafu i na manjim detaljima i manjoj rezoluciji.

Vrlo jednostavna stvar, smanjivanje detalja utjece na rad procesora i grafe kako sam objasnio, kao i gasenje RT, i nekih određenih stvari.

A utjecaj dlss je jednak samom smanjivanju rezolucije na CPU i GPU usage, jer procesor obraduje sliku sa majne interne rezolucije.

A to na sta utjecu ti detalji i koliko se grafika promjeni je nebitno, bitan je impact. Sa path tracingom možes 4090ku napuniti i na 1080p bez problema, bez RT ni blizu.

Obrati pozornost na CPU usage i potrošnju kako se mijenja

Imas primjer i kada je procesor dovoljno jak da puni grafu i sa detaljima na Low u ovom slucaju na 4k, ali vidis da promjena detalja i onda utjece na CPU jer mora vise raditi da puni graficku po njegovoj potrosnji koja je oko 25% veca.

Poruka je uređivana zadnji put pet 2.8.2024 13:58 (Kec na desetku).
15 godina
DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Moj PC  
0 0 hvala 1
5 mjeseci
protjeran

I dalje su loše, a manje su samo zato jer nebudu ni blizu imali napredak kao prošle generacije, uz to ubrzo ce launch i 3D modela a treba i njima donekle razuman msrp odrediti sta nebude moguce ako vanilli sada nabiju cijene u nebo.

Sve u svemu ceka nas opet strmoglavi pad cijena i vrijednosti do nove godine kao i sa proslom generacijom, ali amd sa time nece nista izgubiti nego sami kupci istih kod prodajne vrijednosti kasnije, a amd ce uhvatiti nekolicinu early adoptera pa kasnije kada se ti namire srezati sve u bunar i pustiti non X modele.

1 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice