AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.304
|
čitano: 5.696.086
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 mjeseci
protjeran
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
Ivan(4) kaže...

To će se tek videti.

AMD je za sada prikazao samo poređenje 9700X vs 5800X3D. Prvo, i ti brojevi su "first party" rezultati (a AMD se nedavno obrukao sa zvaničnim podacima o performansama novih AM4 procesora), drugo razlika u odnosu na 5800X3D je manja nego što bi se očekivalo u odnosu na model koji bi bio bolji od 7800X3D.

EDIT: Da ne bude zabune, voleo bih da to bude istina. 

Ova serija bude totalni kolaps za AMD i toga su svijesni zato i dolaze X3D modeli vec 2mj nakon vanille.

1. Prvo da razjasnimo to sta AMD pokazuje je vec pticama na grani jasno da nema nikakvu težinu i da godinama unazad su se obrukali na tim njihovim pre-launch grafovima, pocevsi od 7600X za kojega su prikazivali da je brzi od 12900K 5% a na kraju je cijela serija bila sporija od njega 5% cak i r9 modeli sa najvecom boost frekvencijom. Druga stvar sjetimo se Herkelmana i njegove eskapade o rdna 2 i najefikasnijoj GPU arhitekturi na kugli zemljaskoj a vec je Ada debelo bila u prodaji. Pa se sjetimo ove komedije gdje zen 3 modele 5800XT i 5900XT pokazuju kao brze od Raptor Lake, pa onda za kraj performanse zen 5 koje uspoređuju sa 5800X3D starudijom umjesto 7800X3D kako je red, plus sta su i samo rekli nece biti brzi od 7800X3D.

2. Cak i po insajderskim rezultatima nadolazeci zen 5 modeli osim 9950X gube od svih ostalih trenutnih Raptor Lake pandana u MT (9900x sporiji od 14700k a kosta kao 13900K koji ga samelje u MT)  a dobrim dijelom koliko sam vidio i u ST kako od kojeg testa.

3. Prema dostupnim analizama kod Hardware Unboxed i TechpowerUP, 7800X3D je 20-25% brži od 7700X koji je u egalu sa 5800X3D, znaci sasvim je jasno da zen 5 u gamingu nece prestici ni Raptor Lake koji je oko 8-10% sporiji u gamingu od 7800X3D...

4. Glavni problem bude taj sta 7800X3D kupus za 330e a to ce biti cijena tek 9600X, dok ce sve ostalo biti debelo skuplje a trositi ce sigurno vise i zagrijavati se.

5. 7700X je dostigao 5800X3D jer je imao i 1GHz vece taktove, sa zen 5 taktovi ostaju identicni i sasvim je jasno kako ce stvari izgledati.

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.7.2024 20:17 (Kec na desetku).
6 godina

Taman kolega prodaje TUF gaming X570 sa 32GB rama za 180 eura. Prodaš ram ako ti ne treba, iako je dobar ram, imaš vrhunsku ploču. 

AMD,........is that baba Su trying to sell us dog sh*t or what?
14 godina
Wiz3m4n kaže...

b550 Creator ti je oko 165e sa svim

Pokaži mi prstom gdje?   edit: imaš pravo, bogme ima za tu paru s amazona.

cvaja997  Pitaj ga kolko je ostalo jamstva. Nije isključeno

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.7.2024 23:07 (dax-lax).
16 godina

Ajde kada ti se mora crtat i sam ne nalaziš 

tukar

5 mjeseci
protjeran
dax-lax kaže...

Koju solidnu am4 ploču imate za proporučit da je spojim s 5900x?

Nabavio neki dan po džabe cijeni kombinaciju cpu, mbo, ram ali nisam se nadao da postoje na tržištu tako okljaštrane ploče kao što je msi b450m-a pro max. 

Ploča ima jedan 4 pin eps, 2 fan headera uključujući i cpu fan header, 2 ram utora, usb 3.0 header je taman tak fino postavljen da će svakako smetat grafi ili ga ne možeš ni imati uz grafu ako nemaš neki adapter pod 90.

Znam da je skoro badave ali nisam znao da će se netko okuražit to ponudit na tržištu.

Ok, završio s cendranjem. Kaj da uzmem do nekih 150-200e? Nikako više. Nemojte mi reć da idem na noviju platformu jer mi je dobra do sad bila i x79 sa 3930k, koju ću vjerojatno i ponudit u kombi uz rampage 4 formula(modan bios da radi nvme prek pcie) i nešto rama, ako će nekog interesirati.

Apsolutno nepotrebno ista skuplje ASUS TUF Gaming B550-Plus, imas i ALC 1220A zvučnu kao na flagship pločama.

Ako bas želiš skuplje i svaki feature od opreme onda ovo ASUS ROG Strix B550-F Gaming WI-FI II

14 godina
Kupljena Creator s amazona.
Ta pored f gaminga jer je mnogo bolje opremljena uz thunderbolt, interni usb c header, 2x2.5Gbe mrežne, tb4 video passthrough. Ima sitnica koje dobro dođu.
Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina

Di si pozurio, imao si doticnu u naseg LINKSA, snizenu sa 309€ na 301€.

Mocna ljetna akcija

maximum effort
14 godina
metallic kaže...

Di si pozurio, imao si doticnu u naseg LINKSA, snizenu sa 309€ na 301€.

Mocna ljetna akcija

Moraju držat cijenu kako bi pomogli domaćem gospodarstvu. Dok ima opcija, cijena nije problem.

8 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Pozz, plz koliko bi koštala najjeftinija opcija AM5 platforme? MBO i CPU. Za uredski komp.

I koliko takva jeftina ploča ima M.2 slotova?

Vidim samo 6-jezgrene procesore pa se pitam di su tu low end a long longevity opcije??

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
EricCartman kaže...

Pozz, plz koliko bi koštala najjeftinija opcija AM5 platforme? MBO i CPU. Za uredski komp.

I koliko takva jeftina ploča ima M.2 slotova?

Vidim samo 6-jezgrene procesore pa se pitam di su tu low end a long longevity opcije??

Ryzen 5 7600 je top procesor za uredski komp i po meni ti ne treba nista bolje. Slabije od tog svejedno nema ali nema ni potrebe.

za MBO imas

odnosno
"svih" B650 Mainboardova pa si mozes pogledati.

Ako narucujes, uglavnom su vani (Njemacka) cijene puno bolje pa i to uzmi u obzir, tak da ne znam gdje ces narucivati pa zato ne mogu nista u vezi "najjeftinije" reci.

Ja imam Mini-ITX s Ryzen 5 7600 i B650E-I i mogu reci da je proc odlican i za gaming ali i opcenito.

Ja bih ga eventualno mijenjao za 7800X3D samo jer je bolji za gming i imam "problem u glavi" ali potrebe nemam uopce.

15 godina

Za uredsko računalo uzmeš ovako nešto što ja imam. Znači ovo i ovo. I odabereš još 16 GB RAM-a. I tada imaš jedno vrlo povoljno i odlično računalo za uredske poslove, a i šire.

14 godina

Nema, odnosno ima, ali ne kod nas. Kod nas je 8500g najjadnije što se nudi. Postoji 4/8 8300g ali nisam to kod nas vidio u ponudi

Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina
Izzy kaže...

Za uredsko računalo uzmeš ovako nešto što ja imam. Znači ovo i ovo. I odabereš još 16 GB RAM-a. I tada imaš jedno vrlo povoljno i odlično računalo za uredske poslove, a i šire.

I kupiš RX6600, i imaš gamersko.

16 godina

Najjeftinija opcija ti je ASRock B650M-HDV/M.2, a ako je više nema, nemoj da se zezneš da uzmeš varijantu koja ima + na kraju oznake, jer je zapravo dosta oslabljena, nego uzmi takođe njihovu B650M Pro RS (opet pazi, ima i B650 Pro RS varijanta, ali ona je skuplja).

HDV/M.2 ima dva M.2 slota, Gen5 x4 i Gen4 x4, a Pro RS varijanta ima to plus još jedan, Gen4 x2, ako ti znači da imaš tri.

6-core modeli su jako dobri, na nivou 8-core 5800X u multithreaded primenama, ne verujem da će u kancelarijskim uslovima da budu problem. Od tri 6-core varijante (7600X, 7600 i 7500F) uzmi onu koja bude najjeftinija. Gledam pre neki dan moj Geekbench rezultat sa 7500F spram referentnog AMD-ovog za 7600X (koji su dali u nekom poređenju sa nailazećom generacijom) i single core je na 7600X nekoliko procenata bolji (u skladu sa višim max boostom), ali multicore je isti, tj u 15 poena.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
1 0 hvala 0
3 godine
dax-lax kaže...

Nema, odnosno ima, ali ne kod nas. Kod nas je 8500g najjadnije što se nudi. Postoji 4/8 8300g ali nisam to kod nas vidio u ponudi

Nisam siguran ali mislim da AMD nudi 8300g jedino u OEM pakiranju odnosno proizvođačima gotovih sistema a ne kao retail opciju po dućanima.

15 godina

Haha, za uredske potrebe uzme neku najjeftiniju grafičku.

16 godina

E da, nemoj za kanc možda da uzimaš 7500F pošto nema integrisanu grafiku, 7600 je ionako valjda samo 10-ak € skuplji, tako da ti je to bolja varijanta. Imaš RDNA 2, dakle rešenje je skroz moderno i kompatibilno, no performanse su mega skromne, tako da se neće igrati. 

Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina

Low end pokriva AM4 i dalje mi se čini best buy za neki multipraktik uredski PC (posebno 4650G ili 5600G combo).

AM5 sa A620 pločama ne daje ništa više a "long longevity" :) ima smisla za jače ploče i planirane nadogradnje procesora.

Uredski komp će rijetko doživjeti takav upgrade.

16 godina

Istina, 5600G + najjeftinija AM4 ploča + 16GB DDR4 bude bar 150€ jeftinije nego 7600 + B650M Pro RS + 16GB DDR5.

Razlika je da je 7600 35 - 45% brži i da na će low end B550 ploča obično biti dosta lošije opremljena, npr Pro RS ima tri M.2 slota, 2.5G LAN, USB C, BIOS flashback, 8+2+1 "fazu" (dok na low end AM4 bude 4+1+1), pa kako ko izvaga.

To pod uslovom da zaista nikada neće raditi upgrade, inače starija platforma tu izgleda još slabije.

Moj PC  
2 0 hvala 2
8 godina

Hvala svima na ekspresno brzim odgovorima.

Tetki za koju to gledam bi bio dovoljan i 4-core, naravno sa integrušom, F-model nema smisla.

I slažem se da CPu neće baš biti upgradean, ali jednako se slažem da u budućnosti, neki Win 12 il 13 il kaj već, bude izbacio podršku za AM4 platforme, paaaa sam više mislio na takav longevity, softverski.

Taj proc je 170€, ploča je skoro 300€ ako se ne varam, i za te novce se već dobije solidan zadovoljavajući low end laptop, pa sam fakat u dilemi.

Ne mogu je oderati 1000€ za kantu za uredski rad, a opet, ne bih joj ni uzeo AM4 platformu.

Ima li šansi da u budućnosti izađu AM5 4-core CPU-i za raju?

Jer ovo što AM5 zahtijeva je fakat premija.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Ploča je 150€ (Nabava), mislim da si video onu bez M, ta je skuplja. 

EDIT: Uglavnom, rešiš CPU, GPU, MBO i RAM za do/oko 400€.

Poruka je uređivana zadnji put sri 17.7.2024 12:14 (Ivan(4)).
Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina
Poruka je uređivana zadnji put sri 17.7.2024 12:20 (mislioc).

0 0 hvala 0
13 godina
EricCartman kaže...

Hvala svima na ekspresno brzim odgovorima.

Tetki za koju to gledam bi bio dovoljan i 4-core, naravno sa integrušom, F-model nema smisla.

I slažem se da CPu neće baš biti upgradean, ali jednako se slažem da u budućnosti, neki Win 12 il 13 il kaj već, bude izbacio podršku za AM4 platforme, paaaa sam više mislio na takav longevity, softverski.

Taj proc je 170€, ploča je skoro 300€ ako se ne varam, i za te novce se već dobije solidan zadovoljavajući low end laptop, pa sam fakat u dilemi.

Ne mogu je oderati 1000€ za kantu za uredski rad, a opet, ne bih joj ni uzeo AM4 platformu.

Ima li šansi da u budućnosti izađu AM5 4-core CPU-i za raju?

Jer ovo što AM5 zahtijeva je fakat premija.

R5 7600 + MBO + 32G rama = oko 400€ sve skupa i s time roka baš ono godinama. 

13 godina

A onda opet te B650 entry level su siromašne u usporedbi sa jednom Asus B550-F za 150 eura tak da te B650 izgledaju poprilično jadno.

0 0 hvala 0
16 godina

Gle, mi pokušavamo naći mu jeftinije, ti si mu našao skuplje, još bi se morala dokupiti grafička.  Drugo, 13600KF pojede 7600 u Blenderu i slično (6P + 8E corea, jbg), pa ako će mu tetka to raditi, onda ima smisla. Za gaming (opet, ako će mu tetka to raditi :D) zavisi od igre do igre, u proseku su egal.

Moj PC  
2 0 hvala 1
13 godina

Ne 12400 nije skuplji. 13600KF je bilo vezano za gaming. 

0 0 hvala 0
16 godina
mislioc kaže...

A onda opet te B650 entry level su siromašne u usporedbi sa jednom Asus B550-F za 150 eura tak da te B650 izgledaju poprilično jadno.

Pa i nisu. B550-F vs B650M Pro RS: M.2 slotova 2 prema 3 (bolji AM5), LAN 2.5G na oba, USB na oba po 1 USB 3.2 Gen2 Type A i Type C, na AM4 imaš više 3.2 Gen1 (no obe imaju dodatne front panel konektore), obe 4 DIMM slota, na obe imaš BIOS flashback, nijedna nema WiFi...

Vrlo su tu negde po opremi.

8 godina
mislioc kaže...

Paaa jedino što njoj zaista treba ekstra na ploči, je storage, dakle ako slučajno ima 3 SSD slota, to bi bilo fora, mada i 2 već može proći.

Txxx ponovo na infoima, dakle 400€ za platformu, plus napajanje i kućište.

15 godina
mislioc kaže...

Ne 12400 nije skuplji. 13600KF je bilo vezano za gaming. 

7600vs 13600kf jednaki u igrama ali potrošnja i tdp velika razlika, tako da posran ostaje tko?

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice