AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU izdvojena tema

poruka: 1.698
|
čitano: 545.473
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU
Boris grozni kaže...
R3nchi kaže...
a sad gledo tdp 7800x3d- 120w..
neka hvala
dobar mi 7600

A to je kao problem? Jedan Thermalright Pearless Assasin 120 hladi do 265w a kupiš ga za 40€

Kupio bas taj,  Peerless non-SE RGB bijeli preko Amazona (cca 75€ sa dostavom). Vec nakon par dana mi digao zivac sa konstantnim kratkim spin-upom iz tisine do cujnih brzina prilikom idlanja i gledanja u browser. S jedne strane razumljivo s obzirom da X3D ima deblji IHS i cache ontop, a vrlo brzo digne temp pa reakcija hladnjaka kasni. Ali opet, takav stroj za toliko para pa da me iritira... Nene..

Prodao ga frendu odmah i stavio NZXT Kraken Elite RGB 360 (280 taman ne stane na vrh kucista) i iako izgleda kao overkill, nimalo, pogotovo tisina.

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.10.2023 9:42 (Mad Ant).
16 godina
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Ko ce kome nego svoj svome 

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
R3nchi kaže...
Pitanje

Dal bi se za gejm isplatilo mjenjat 7600 i ubost 7800x3d?

Ako igraš Factorio, obavezno

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.10.2023 9:47 (segregator).
15 godina
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Je li normalno da se prilikom 100% opterecenja na 7900X3D clock uglavnom vrti oko 4.8Ghz? Prema HW monitoru, jedna jedina jezgra je skocila do 5.6Ghz u nekom trenutku, ali 99% vremena dok gledam, clock je 4.8Ghz.

Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
Mad Ant kaže...
Boris grozni kaže...
R3nchi kaže...
neka hvala
dobar mi 7600

A to je kao problem? Jedan Thermalright Pearless Assasin 120 hladi do 265w a kupiš ga za 40€

Kupio bas taj,  Peerless non-SE RGB bijeli preko Amazona (cca 75€ sa dostavom). Vec nakon par dana mi digao zivac sa konstantnim kratkim spin-upom iz tisine do cujnih brzina prilikom idlanja i gledanja u browser. S jedne strane razumljivo s obzirom da X3D ima deblji IHS i cache ontop, a vrlo brzo digne temp pa reakcija hladnjaka kasni. Ali opet, takav stroj za toliko para pa da me iritira... Nene..

Prodao ga frendu odmah i stavio NZXT Kraken Elite RGB 360 (280 taman ne stane na vrh kucista) i iako izgleda kao overkill, nimalo, pogotovo tisina.

Jbga to je tak kad si na AMD sistemu uvijek neki problem Kod mene radi savrseno, nema sta raditi ikakav spin ako mu ploca fino regulira okretaje, poštimaj si to ako ti ocigledno na defaultu ne radi kak spada, i ja sam imao vodeno prije ovoga i druge zracne sve perfekcija blago receno!

14 godina
emerik kaže...

Je li normalno da se prilikom 100% opterecenja na 7900X3D clock uglavnom vrti oko 4.8Ghz? Prema HW monitoru, jedna jedina jezgra je skocila do 5.6Ghz u nekom trenutku, ali 99% vremena dok gledam, clock je 4.8Ghz.

Zavisi od setupa/hlađenja, ali s obzirom da je base clock 4.4GHz... Moj 7800X3D sa laganim undervoltom je cca allcore 4.7GHz i boost 5.1GHz.

14 godina
Boris grozni kaže...
Mad Ant kaže...
Boris grozni kaže...
R3nchi kaže...
neka hvala
dobar mi 7600

Jbga to je tak kad si na AMD sistemu uvijek neki problem Kod mene radi savrseno, nema sta raditi ikakav spin ako mu ploca fino regulira okretaje, poštimaj si to ako ti ocigledno na defaultu ne radi kak spada, i ja sam imao vodeno prije ovoga i druge zracne sve perfekcija blago receno!

Neki drze RPM full visoko i to im je normalno, a meni problem... Ja sam vise picajzla, a drzanje nizih okretaja tako da nema reakcije (spin up/down time/speed) mi se ne sviđa nakon dovoljno testiranja. Definitivno necu mijenjati ventove na novom proizvodu, tako da vodeno rijesava i taj i druge probleme. Jer kad se nafrlji load/igra, Peerless nije tih nimalo (niti konstantan naravno), a to ne trpim vise.

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.10.2023 11:16 (Mad Ant).
3 godine
Mad Ant kaže...
Boris grozni kaže...
Mad Ant kaže...
Boris grozni kaže...
R3nchi kaže...
neka hvala
dobar mi 7600

Neki drze RPM full visoko i to im je normalno, a meni problem... Ja sam vise picajzla, a drzanje nizih okretaja tako da nema reakcije (spin up/down time/speed) mi se ne sviđa nakon dovoljno testiranja. Definitivno necu mijenjati ventove na novom proizvodu, tako da vodeno rijesava i taj i druge probleme. Jer kad se nafrlji load/igra, Peerless nije tih nimalo (niti konstantan naravno), a to ne trpim vise.

Kak mislis nije tih nimalo a tisi je od noctue nhd15, ja imam daleko vruci cpu od tebe pa ga prakticki niti ne cujem a kuciste mi je pored mene na stolu cca 40cm od glave, kao sto rekoh nevalja ti sistem, trenutno vrtim prime 95 i cpu je na pisljivih 63°c@120w@1000-1100rpm, dakle sve stock tj auto!

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.10.2023 12:09 (Boris grozni).
14 godina
Boris grozni kaže...
Mad Ant kaže...
Boris grozni kaže...
Mad Ant kaže...
Boris grozni kaže...
R3nchi kaže...
neka hvala
dobar mi 7600

Kak mislis nije tih nimalo a tisi je od noctue nhd15, ja imam daleko vruci cpu od tebe pa ga prakticki niti ne cujem a kuciste mi je pored mene na stolu cca 40cm od glave, kao sto rekoh nevalja ti sistem, trenutno vrtim prime 95 i cpu je na pisljivih 63°c@120w@1000-1100rpm, dakle sve stock tj auto!

Na 7800X3D? Pa ti imas 9900K, nimalo ista stvar. Je i ja dobijem tako mali rezultat, daj odvrti Cinebench kontinuirano.

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.10.2023 14:42 (Mad Ant).
16 godina
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Kruške i jabuke, Ryzen je puno zahtjevniji za ohladit, neopisivo zahtjevniji od tog i9, a hladnjak na PA je opet neusporediv sa jednom Noctuom koja je nemjerljivo kvalitetnije odrađena i njen ventilator skoro košta koliko i sam PS hladnjak, u slučaju Noctue i vrijedi jer taj volumen zraka uz tu razinu buke ostali proizvođači mogu sanjat, doduše Phanteks ima svojeg konja 

Moj PC  
3 2 hvala 1
14 godina
Wiz3m4n kaže...

Kruške i jabuke, Ryzen je puno zahtjevniji za ohladit, neopisivo zahtjevniji od tog i9, a hladnjak na PA je opet neusporediv sa jednom Noctuom koja je nemjerljivo kvalitetnije odrađena i njen ventilator skoro košta koliko i sam PS hladnjak, u slučaju Noctue i vrijedi jer taj volumen zraka uz tu razinu buke ostali proizvođači mogu sanjat, doduše Phanteks ima svojeg konja 

Da, novi procevi su u sekundi na 80°C+. Ima dovoljno videa po YT sa testiranjem najboljih zracnjaka, gdje u par sekundi dođu do throttlanja, a rijetki izdrze duze bez. I to naravno sa bukom koja nije za normalno koristenje.

Ali OK, to je stresiranje, mene je vise iritirala cujna promjena okretaja kad u tisini sjedim u sobi i gledam u text u browseru pasivno, neki background proces mora nesto na sekund napravit, podigne u toj istoj sekundi proc na cca 75° i nazad na cca 40, a vent reagira tek kada temp vec ide dole (jer ne moze tako brzo spin-up napraviti naravno, a cak i sa mijenjanjem spinup postavki je jos uvijek cujno u mojoj situaciji). Da bi to popeglao kako meni treba morao bi previsoko dignuti "granicu reakcije" i przio bi proc bezveze. Stoga i AIO i sada je tocno kako trebam, toplinski kapacitet je toliki da tek nakon par minuta visokog opterecenja i grijanja tekucine preko 30°C ventovi na AIO ubrzaju sa default 720rpm na skoro jednako tihih cca 900rpm.

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.10.2023 15:48 (Mad Ant).
14 mjeseci
Wiz3m4n kaže...

Mislim da se odnosilo tih 120w i više na potrošnju prije nego na kako ga ohladiti, no nije neki problem oboje, ne znam koliko povuče pri igranju no mislim da ne preko 50 do 70w ili se možda varam?

Sa Asusom me više strah i dirati, imam stari bios, zadnji novi koji sam stavljao je popravio boot a usrao sve drugo tako da sam vratio, neda mi se više ni experimentirat, sa tim da mi je stao usred fleshanja biosa pa sam morao spašavat sa Bios flash gumbom otraga, srečom da ga imam

Slika u prilogu CP2077. CB drži konstantno na 60-70W. Govorim o CPU power consumption na Adrenalinu.

2 godine
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Instalirajte si fan control by rem0o za controlu fanova kompletnog PCa, to je toliko dobar komad softwarea da ostavlja u prašini bilo koji app koji proizvođači ploča mogu ponuditi.

Evo par screenova moje instalacije i link na JayZjev video s hvalospjevima i kratkim tutorijalom ispod...

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.10.2023 17:00 (notloB).
Moj PC  
5 0 hvala 2
14 godina
@Wiz3m4n U pravu si,mislio sam na potrosnju. Ja cjelo vrijeme brijem da je tdp struja koju proc vuce pri radu, nesto kao kod grafi.. Pod stare dane sam poceo brijat na ekonomicnost.. Tdp mi razlog preskakanje 13gen intela.. Zadnje 3 konfe (r3600, i5 12500, r5 7600,) i sve ih hladi isti artic esports duo cooler
R33mba#2892
14 godina
@Wiz3m4n U pravu si,mislio sam na potrosnju. Ja cjelo vrijeme brijem da je tdp struja koju proc vuce pri radu, nesto kao kod grafi.. Pod stare dane sam poceo brijat na ekonomicnost.. Tdp mi razlog preskakanje 13gen intela.. Zadnje 3 konfe (r3600, i5 12500, r5 7600,) i sve ih hladi isti artic esports duo cooler
R33mba#2892
3 godine
Wiz3m4n kaže...

Zahtijevniji? jbte moj i9 u cb vuce 220w o cemu ti pricaš? PA nije usporediv s Noctuom? Bolji tisi i efikasniji

16 godina

Posto imam i9 10900 sa ponajboljom Oc mbo/Asus z490 Apex i maknutim thermalnim limitom, bclk na 102.99 boosta preko 5.2ghz i AMD 7600x u drugom kompu mislim da sam dovoljno kompetentan da uočim razliku, probaj si ubacit Amd 7XXX u kombinaciju neku pa da vidiš 

Posebice sa tipa 7900x koji bi bio ekvivalent u razredu sa i9, jednostavno neusporedivo jbga

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.10.2023 8:17 (Wiz3m4n).
2 godine
Wiz3m4n kaže...

Posto imam i9 10900 sa ponajboljom Oc mbo/Asus z490 Apex i maknutim thermalnim limitom, bclk na 102.99 boosta preko 5.2ghz i AMD 7600x u drugom kompu mislim da sam dovoljno kompetentan da uočim razliku, probaj si ubacit Amd 7XXX u kombinaciju neku pa da vidiš 

Posebice sa tipa 7900x koji bi bio ekvivalent u razredu sa i9, jednostavno neusporedivo jbga

Ali ne pričate o x cpu već o x3d, i to 7800x3d koji se ne grije kao 7800x a kamo li kao 7900x.

Čak i sa smanjenim termalnim limitom od 89 C° naspram 95 C° kod x cpuova, puno ga je lakše ohladiti nego x procesore.

16 godina

Jasno, nije isto, na žalost nemam 7800x3d, neka želja postoji no realna potreba ne....bude pričekalo svakako

2 godine
Wiz3m4n kaže...

Jasno, nije isto, na žalost nemam 7800x3d, neka želja postoji no realna potreba ne....bude pričekalo svakako

Evo što ti treba da ga ohladiš ako ga odlučiš kupiti, according to STS.

16 godina
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

U jednom računalu je noctua 14ca, u drugom arctic 240 a sastrane stoji neotpakirana 360ca, tako da ne moram gledati, ima toga na lageru 

Gledam raditi jedan akvarij Hyte y60 build, pa možda upadne u tu kombinaciju

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.10.2023 13:07 (Wiz3m4n).
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
Wiz3m4n kaže...

super i koliko poteze w tvoj 7800x3d  u cb23 ili s cim se vec i9 bori? jel imas konkretne brojke ili ces i dalje ostati na uocavanju kao i inace?

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.10.2023 13:35 (Boris grozni).
16 godina

Kako da ti prikažem bilo šta kada nemam taj procesor, konkretno imam 7600x i 10900 i kažem ti da je ryzen u trenu na 90c  sa 120w potrošnje dok je i9 10900 sa 180w nejde preko 73c do 75c pod Arcticom 240 aio!! Sama potrošnja u watima ovdje nije relevantna kao sto i vidiš jer se Ryzen sa 120w grije više no Intel na cca 180w što ti mogu i ostali korisnici Amd-a ili Intel potvrdit na svojim slučajevima. Tako da ohladiti tvog Intela bez obzira koliko ti misliš da je dobar zato što troši 220w i sl. nije takav problem.

I ovdje se ne radi o nikakvoj fan podršci Amd-u ili Intelu kao što ti imaš problem, iskreno boli me ona stvar i za jedne i druge 

15 godina
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Kombinacija ne R9 7950X3D + Asrock B650E Taichi.

Zanima me koji bi ram bio idealniji, 32gb 1.35V ili 64gb 1.4V kit (oba su 6000mhz, cl-30)?

Razlika u novcu nebitna.

Znam da je bilo nekakve priče o problemima, pa bolje pitat prije kupovine.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.10.2023 22:00 (zabranjeniples).
Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine
zabranjeniples kaže...

Zanima me koji bi ram bio idealniji, 32gb 1.35V ili 64gb 1.4V kit (oba su 6000mhz, cl-30)?

Razlika u novcu nebitna.

Koliko ja znam nema neke razlike, uvijek je bolje da radi na manjem naponu, manje će se grijati, ono što je bitno je memorijski kontroler u pojedinom procesoru, tu je lutrija, s jednim CPUom može raditi kako treba a s drugim nikako na oglašavanoj xmp frkvenciji i latencijama mem. kita iako su i mem. kit i CPU ispravni, također bi provjerio je li memorija testirana od proizvođača ploče odnosno je li na qv listi iako je lista postala manje bitna od kako su memorijski kontroleri unutar CPUa a ne više na ploči.

Fyi, ukoliko popuniš treći m.2 slot sa ssdom drugi PCIe slot ti neće raditi na toj ploči.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.10.2023 22:42 (notloB).
16 godina
zabranjeniples kaže...

Razlika u novcu nebitna.

Za šta ti treba računalo, ovdje je samo bitna količina rama, 1.35v ili 1.4v nije ti nikakva razlika da bi te moralo plašit

Ako si content creator i sl. uzmi 64gb ako ti treba samo za gejmanje 32gb je sasvim dovoljno za sada i za dogledno razdoblje

15 godina
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Znam da u globalu nije neka razlika, ali me zanimalo radi priče o problemima s expo profilima .

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
Wiz3m4n kaže...

Kako da ti prikažem bilo šta kada nemam taj procesor, konkretno imam 7600x i 10900 i kažem ti da je ryzen u trenu na 90c  sa 120w potrošnje dok je i9 10900 sa 180w nejde preko 73c do 75c pod Arcticom 240 aio!! Sama potrošnja u watima ovdje nije relevantna kao sto i vidiš jer se Ryzen sa 120w grije više no Intel na cca 180w što ti mogu i ostali korisnici Amd-a ili Intel potvrdit na svojim slučajevima. Tako da ohladiti tvog Intela bez obzira koliko ti misliš da je dobar zato što troši 220w i sl. nije takav problem.

I ovdje se ne radi o nikakvoj fan podršci Amd-u ili Intelu kao što ti imaš problem, iskreno boli me ona stvar i za jedne i druge 

To ti je normalno u današnje vrijeme, nema više napretka u siliciju pa se prelazi na toplinski izdržljivije materijale i boost koliko god ide dok ne dosegne 100°C.

Imaš ovdje jako dobro objašnjenje od čovjeka iz Intela:

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.10.2023 8:39 (fer-de-lance).
2 godine
zabranjeniples kaže...

Znam da u globalu nije neka razlika, ali me zanimalo radi priče o problemima s expo profilima .

Najviše ovisi o samom pojedinačnom procesoru koji dobiješ pri kupovini odnosno njegovom mem. kontroleru, expo profili su u biti napuci ploči za overklok meme, inače svaka memorija bi trebala raditi po difoltnim JEDEC specifikacijama na bilo kojem procesoru, ukoliko ne radi niti tada onda je pokvaren ili CPU ili memorija.

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.10.2023 8:49 (notloB).
3 godine
Mad Ant kaže...
Boris grozni kaže...
R3nchi kaže...
neka hvala
dobar mi 7600

Kao što rekoh nije problem u hladnjaku vec opcenito za novu generaciju prevrucih procesora, nažalost ti temp spikovi kod Amd zbunjuju plocu i na kraju krajeva hlađenje, loše odradeno.
"headaches for managing CPU cooler and chassis fan speeds on motherboards or hardware with less tuneable fan control options"

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice