Dobar dan dobri ljudi! :) Ovako, kupujem novi komp u narednih par dana i budući da nisam neki ekspert u ovom području, molio bih vas da mi pomognete oko gore navedenih procesora.. Komp bi koristio isključivo za igrice, imam na raspolaganju oko 5.000 kn vise manje... ostale komponente sam izabrao već, jedino me zanima izbor procesora.. Volio bih cuti i neko kvalitetno obrazloženje budući da bih volio i nešto naučiti od vas :) Svaki savjet je dobrodošao, unapred hvala :)
AMD FX 8350 ili Intel I5 - 4430?
- poruka: 103
- |
- čitano: 25.762
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
http://www.anandtech.com/bench/Product/697?vs=837
http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i5-4430-vs-AMD-FX-8350
http://www.cpu-world.com/Compare/362/AMD_FX-Series_FX-8320_vs_Intel_Core_i5_i5-4430.html
http://www.game-debate.com/cpu/index.php?pid=1195&pid2=1140&compare=core-i5-4430-3-0ghz-vs-fx-8350
Nekako sam uvjek bio skeptican prema AMD-u, valjda su mi drugi napunili glavu da nije u rangu sa Intelom, ali posto nemam para za neki skuplji (bolji ) Intel u ovom cijenovnom rangu mislim da mi je AMD bolji izbor od ovaog I5...
FX-8350 je nešto jači kad se koristi svih 8 jezgri, a to ti je praktički u nikojoj igri, i u svega par programa. Uz to ima nenormalno bučan stock cooler kojeg pod hitno treba mijenjat(dodatnih 200kn), i troši skoro 100W više od tog i5 pod punim opterećenjem.
Koji god da odabereš bit će ti dobar, sve će igre raditi odlično, al Intel ti je u ovom slučaju plug&play, tako da bih ti iskreno preporučio njega.
FX 8350 bez razmisljanja, 8 jezgri, jeftiniji, odlican overclock, a u ovom trenu taj procesor niti jedna igra nije u stanju iskoristiti do kraja. Tako da dugorocno gledano, uzmi FX 8350 i miran si jako dugo, uzmi taj intel i za manje od dvije godine ces traziti novi.
Da i to sto kazes uz AMD moram uzeti i hladnjak za 200kn, pa si razmisljam da za te pare mozda uzmem jacu grafu.. mislio sam uzeti 7790. ali ako bi uzeo intela i malo se protegnem pa ubodem 7850 mozda bi bilo bolje ha? A ako bi uzeo AMD koju mi maticnu za njega preporucujete za nekih 700-tinjak kn?
Zašto bi morao uzeti novi hladnjak? Pa ja sam na stock cooleru digao za 1.1 GHz frekvenciju,i radi super. Tako da,poslužit ćete za sada taj njegov stock cooler,ne boj se.
Samo problem je sto taj njegov stock cooler je bucnije od veš mašine
nisam ni mislio klokat, ali ako i budem barem malo valjda ce mi biti dobar taj stock cooler..
Samo problem je sto taj njegov stock cooler je bucnije od veš mašine
hehe :)
Sto se tice ovog coolera on je dobar ali amd je mogao nesto malo drugacije rijesiti po pitanju za hladjenje ovog procesora.A ne da mi je u sobi veš mašina nego pc
A možda je trebi bučniji. Meni nije. Bio sam kod prijatelja dok je igrao COJ,ovaj zadnji,i nije baš nešto glasan,a i dok se surfa netom nije glasan. To je možda tebi glasan. Ne vrijeđam,samo kažem. Ima ljudi kojima to ne smeta,a ima ljudi koji polude kad čuju jedan mali zvuk.
Nije loš cooler,nije preglasan kao što se priča.
I sori za ovo sljedeće što ću reći, ali - Današnji ljudi su se malo uzhebali oko toga svega,pa gledaju kako da im sve bude tiho,kao da boluju od toga. No offense for anybody. ;)
a koju matičnu mi preporučujete uz AMD za nekih 700-tinjak kn?
Ma neda mi se sad ovdje stobom prepucavati jel bucan ili nije tu samo da covjeku pomognemo u odabiru komponenti.Ako budes uzimao AMD FX moja preporuka ti je ova maticna ploca http://ba.gigabyte.com/products/page/mb/ga-990fxa-ud3rev_40. Ili uglavnom trazi plocu sa 990fxa cipsetom i da je fazna regulacija 8+2 i neces se zeznuti kao sto sam ja.Usput malo pogledaj po ovom forumu pod rubriku procesori i mbo mislim da ces naci slicnih pitanja kao ovo tvoje za koju plocu da se odlucis.Do vremena dok ti netko ne odgovori na ovaj ovdje jer ih ima puno koji prate trend komponenti.
Ma neda mi se sad ovdje stobom prepucavati jel bucan ili nije tu samo da covjeku pomognemo u odabiru komponenti.Ako budes uzimao AMD FX moja preporuka ti je ova maticna ploca http://ba.gigabyte.com/products/page/mb/ga-990fxa-ud3rev_40. Ili uglavnom trazi plocu sa 990fxa cipsetom i da je fazna regulacija 8+2 i neces se zeznuti kao sto sam ja.Usput malo pogledaj po ovom forumu pod rubriku procesori i mbo mislim da ces naci slicnih pitanja kao ovo tvoje za koju plocu da se odlucis.Do vremena dok ti netko ne odgovori na ovaj ovdje jer ih ima puno koji prate trend komponenti.
ok, thx :)
Nes ti problema ubost polovni AC freezer, ispoliras bazu za sat vremena i drzat ce taj FX pod soildnim overclockom bez problema i bez buke.
AMD + eventualni hladnjak + skuplja matična u odnosu na 1150.. E sad postavlja se pitanje FX i 7790 ili I5 i 7850?
AMD + eventualni hladnjak + skuplja matična u odnosu na 1150.. E sad postavlja se pitanje FX i 7790 ili I5 i 7850?
Pa ako ćeš igrat igre onda svakako i5 i HD7850.
Dobro postavljeno - no oba ta procesora su u rangu hd 7970 - i dobar su ulog u buducnost - mislim da fx 8350 nije bas tako bucan, mozda bi ti bilo bolje da uzmes gtx 660 jer su jeftinije od hd 7850 2 gb sto bi svakako trebao uzeti (2gb grafu) hd 7850 je bolji odabir ako ces klokati -
U pravu si - ovo je od nedavno jer sam prije mozda tjedan gledao te modele i nije nije bilo ispod 1500kn
znam da su u rangu, puco sam ja i na HD7870 ali mi je monitor krepo pa moram imat sa strane 1000 i kusur kn i za njega, steta te pare bi mi sad super dosle za jaci komp al jbg :(
znam da su u rangu, puco sam ja i na HD7870 ali mi je monitor krepo pa moram imat sa strane 1000 i kusur kn i za njega, steta te pare bi mi sad super dosle za jaci komp al jbg :(
Uzmes polovni monitor s garancijom i ustedis nesto love koju das za recimo bolji hladnjak ili s tim novcima uzmes nesto jacu grafu. Bar bi ja tako napravio.
Ne mora bas sve uvijek biti iz ducana, pogotovo monitori koji i nisu bas pri vrhu liste najkvarljivije periferije.
Uzmes polovni monitor s garancijom i ustedis nesto love koju das za recimo bolji hladnjak ili s tim novcima uzmes nesto jacu grafu. Bar bi ja tako napravio.
Ne mora bas sve uvijek biti iz ducana, pogotovo monitori koji i nisu bas pri vrhu liste najkvarljivije periferije.
Ima logike :)
FX-8350 je nešto jači kad se koristi svih 8 jezgri, a to ti je praktički u nikojoj igri, i u svega par programa. Uz to ima nenormalno bučan stock cooler kojeg pod hitno treba mijenjat(dodatnih 200kn), i troši skoro 100W više od tog i5 pod punim opterećenjem.
Koji god da odabereš bit će ti dobar, sve će igre raditi odlično, al Intel ti je u ovom slučaju plug&play, tako da bih ti iskreno preporučio njega.
Penryn znaš i sam da ima igara koje utiliziraju 8 threadova, o programima nećemo niti govoriti, sve vezano za nekakvu obradu koristi i daleko preko 8T.
Stock cooler nije glasan ako undervoltaš CPU na 1.225-1.25V koliko mu treba za 4GHZ.
Kao takav ne troši 100W više od i5-ce, jedino masno clockan.
Neka si kupi FX 8320 i 970 UD3 ili M5A97 R2.0 i miran je a ušteda je osjetna pored Intel opcije.
Penryn znaš i sam da ima igara koje utiliziraju 8 threadova, o programima nećemo niti govoriti, sve vezano za nekakvu obradu koristi i daleko preko 8T.
Stock cooler nije glasan ako undervoltaš CPU na 1.225-1.25V koliko mu treba za 4GHZ.
Kao takav ne troši 100W više od i5-ce, jedino masno clockan.
Neka si kupi FX 8320 i 970 UD3 ili M5A97 R2.0 i miran je a ušteda je osjetna pored Intel opcije.
Koje to utiliziraju 8 threadova tako da FX-a čine bržim od i5?
Stock cooler je poprilično glasan, mogu se kladit da neće izdržat 2 dana već će ić u dućan po neki pošteni cooler.
O itekako troši(link1, link2, link3, link4...) Skoro vuče 100W više nego i7-4770k, a kamoli tek od ovog i5. Kako undervoltaš FX-a tako možeš i ovog i5, tako da i dalje je razlika, po meni, gadljivo velika.
Da, možda mu je najbolje FX-8320 + 200kn cooler + neku od te dvi ploče + Sapphire HD7850, ali ja bi ipak išao na LGA1150, zbog gore navedenih prednosti + što će budući Broadwell ići na taj socket, a sa AM3+ se ne zna točno hoće li uopće izlazit novi procesori za njega.
Prednost FX-a su samo i jedino - performanse kad se koristi svih 8 jezgri. U tim slučajevima je oko 25% brži od ovog gore i5. (FX-8350 od i5-4430)
Koje to utiliziraju 8 threadova tako da FX-a čine bržim od i5?
Stock cooler je poprilično glasan, mogu se kladit da neće izdržat 2 dana već će ić u dućan po neki pošteni cooler.
O itekako troši(link1, link2, link3, link4...) Skoro vuče 100W više nego i7-4770k, a kamoli tek od ovog i5. Kako undervoltaš FX-a tako možeš i ovog i5, tako da i dalje je razlika, po meni, gadljivo velika.
Da, možda mu je najbolje FX-8320 + 200kn cooler + neku od te dvi ploče + Sapphire HD7850, ali ja bi ipak išao na LGA1150, zbog gore navedenih prednosti + što će budući Broadwell ići na taj socket, a sa AM3+ se ne zna točno hoće li uopće izlazit novi procesori za njega.
Nisam ni rekao da ga utiliziraju na taj način nego da koriste sve jezgre a ti to gore nisi napisao.
Stock cooler nije puno glasan, meni nije bio sa undervoltanim 8320.
I da, FX u gamingu ne troši ni približno koliko pod full loadom u obradi, jer ga igre nemogu opteretiti toliko.
Tomiću se javi koliko mu troši PC, ima on mjerač i kombinaciju OC 7850 i FX 8320 i to moj bivši CPU.
Na toj ASUS MBO će ići bez problema sa coolerom na 4.5GHZ+ 24/7, super je MBO.
Ja osobno HW ne vidim kao nešto inovativno osim što troši manje i ima famoznu podršku za PCIE 3.0 :)
Na AM3+ dolazi još barem jedna generacija - Steamroller - a nakon toga je vjerovatno switch na socket AM4 (DDR4) i chipset 1090FX/XX90FX.
Nisam ni rekao da ga utiliziraju na taj način nego da koriste sve jezgre a ti to gore nisi napisao.
Stock cooler nije puno glasan, meni nije bio sa undervoltanim 8320.
I da, FX u gamingu ne troši ni približno koliko pod full loadom u obradi, jer ga igre nemogu opteretiti toliko.
Tomiću se javi koliko mu troši PC, ima on mjerač i kombinaciju OC 7850 i FX 8320 i to moj bivši CPU.
Na toj ASUS MBO će ići bez problema sa coolerom na 4.5GHZ+ 24/7, super je MBO.
Ja osobno HW ne vidim kao nešto inovativno osim što troši manje i ima famoznu podršku za PCIE 3.0 :)
A nema smisla baš gledat potrošnju u igrama, jer tu i5 skoro ništa ne troši. Baš sam ga tia zamolit(itomica) da stavi svoj FX-8320 na 3.5GHz, undervolta koliko god može, i vidi potrošnju u cinebenchu, al eto nije mi se dalo gnjavit čovika.
Haswell i nije nešto inovativno, pogotovo na stolnim PC-jevima. U laptopima stvarno može produljit trajanje baterije u odnosu na Ivy.
Al moraš se složit, da šta god uzea neće puno falit.