Ljudi, tražim laptop za ženu do 500€, po mogućnosti ak se da naći sa osvjetljenom tipkovnicom, 16gb rama, ssd 500gb. Služit će za multimediju, yt, surfanje, word itd.
Ak imate kakve preporuke za navedeno?
Ljudi, tražim laptop za ženu do 500€, po mogućnosti ak se da naći sa osvjetljenom tipkovnicom, 16gb rama, ssd 500gb. Služit će za multimediju, yt, surfanje, word itd.
Većini, pa i tebi, sada preporučim Thinkbook, šta kažeš na ovaj za 550€? Ima backlit osvjetljenje, a i puno drugih kvalitetnih značajki, da ne nabrajam, glavna je da je jeftini laptop poslovne klase:
https://www.arhiteh.hr/amd-ryzen-5-c-1_102_327/lenovo-thinkbook-16-g6-abp-p-23387.html
Laptop itekako vrijedi tih 50€ "ibera" od max budžeta koji si naveo.
Većini, pa i tebi, sada preporučim Thinkbook, šta kažeš na ovaj za 550€? Ima backlit osvjetljenje, a i puno drugih kvalitetnih značajki, da ne nabrajam, glavna je da je jeftini laptop poslovne klase:
https://www.arhiteh.hr/amd-ryzen-5-c-1_102_327/lenovo-thinkbook-16-g6-abp-p-23387.html
Bome, ovo je skoro pa odličan laptop za te novce. Gledali smo do 500€, al to je sve srednja žalost, većina ih ima 8gb a zaslon je IPS 250nits, a ima ih i sa TN matricom.
Ovaj proc bi trebal bit ok na duže staze? zen 3 arhitektura.
Bome, ovo je skoro pa odličan laptop za te novce. Gledali smo do 500€, al to je sve srednja žalost, većina ih ima 8gb a zaslon je IPS 250nits, a ima ih i sa TN matricom.
Drago mi je.
Ma ne samo da je Zen 3, nego i ima 6 jezgri i više cachea nego Ryzen 3 u mom Thinkbooku.
16GB je na jednoj pločici, znači možeš glatko i jednostavno kasnije dodati još toliko. A ide do 64GB max.
Moguće da ima i 2 SSD slota, iako je jedan kraći. Ethernet priključak. Metalni poklopac.
Prvi laptop s vrijednim CPU-om iznad ovog, po meni, košta 1300€, Zen 5.
Zen 4 je također ok, ali ni on nije jeftin.
Zen 3, iako su izašle 2 novije generacije, je sasvim dovoljan za duge staze, moćan, i ima ponuda za raju - čitaj: ima jeftinije opcije za razliku od procesora novijih generacija, gdje škrtare sa low end i mid ponudama. Od npr Zena 5 trenutno možeš kupiti doslovno samo Ryzena 9. Pa ti vidi...
Intel nažalost, ima vrijedne procesore, počinju od Core Ultra 2xxV, ali oni su u rangu Zena 5 po cijenama.
Nije baš istina, ima za 700 više nego dobra ponuda.
I ja sam tako mislio, ali pitaj kolegu s foruma što misli o Intelu Core Ultra 125U.
ima 2 jake jezgre i 8+2 efikasnih. Ali Ryzen sa 6 jakih ali efikasnijih ima i dalje bolje trajanje baterije. Osim ako ti je ovaj u idleu.
Jedino što meni vrijedi na tom laptopu je integrirana grafika 1TB SSD-a i ajd, puno malih jezgri ako ih treba sve opteretiti.
Drago mi je.
Ma ne samo da je Zen 3, nego i ima 6 jezgri i više cachea nego Ryzen 3 u mom Thinkbooku.
16GB je na jednoj pločici, znači možeš glatko i jednostavno kasnije dodati još toliko. A ide do 64GB max.
Moguće da ima i 2 SSD slota, iako je jedan kraći. Ethernet priključak. Metalni poklopac.
Zen 3, iako su izašle 2 novije generacije, je sasvim dovoljan za duge staze, moćan, i ima ponuda za raju - čitaj: ima jeftinije opcije za razliku od procesora novijih generacija, gdje škrtare sa low end i mid ponudama. Od npr Zena 5 trenutno možeš kupiti doslovno samo Ryzena 9. Pa ti vidi...
Intel nažalost, ima vrijedne procesore, počinju od Core Ultra 2xxV, ali oni su u rangu Zena 5 po cijenama.
Kupili navedeni laptop. Nek izdrzi 3god. pa poslije kupimo nekaj novije. Za te novce, nisam nasao nis bolje; nravno, za 150-200€ vise, dobije se bolji proc, al to onda ide u nedogled. Za 550€ je pun pogodak, nadam se da bu baterija bila ok.
Nije baš istina, ima za 700 više nego dobra ponuda.
I ja sam tako mislio, ali pitaj kolegu s foruma što misli o Intelu Core Ultra 125U.
ima 2 jake jezgre i 8+2 efikasnih. Ali Ryzen sa 6 jakih ali efikasnijih ima i dalje bolje trajanje baterije. Osim ako ti je ovaj u idleu.
Jedino što meni vrijedi na tom laptopu je integrirana grafika 1TB SSD-a i ajd, puno malih jezgri ako ih treba sve opteretiti.
Velika je razlika u performansama, tako da se možda isplati žrtvovati malo baterije.
Velika je razlika u performansama, tako da se možda isplati žrtvovati malo baterije.
Nije samo pitanje o žrtvovanju baterije, nego se i žrtvuje 200tinjak€ veća cijena. Možda da ovaj Lenovo nije bio na popustu, možda bi lap sa meteor lake imao smisla, zato kaj ovaj zen 5 košta oko 650€ to mu je regularna cijena ak se ne varam, a onda se smanjuje razlika cjenovno između zen5 i meteor lake.
Za uobičajeno korišetenje laptopa pitanje je kolko bi čovjek iskoristio intela u te svrhe, vjerujem jako malo, za neke teže zadatke i poslove, možda bi bio nedostatan ili na knap, a onda se ide na jači proc koji pak povisuje cijenu laptopa, a i ako je taj meteor lake dobar za teže zadatke, onda je njegova primjena u uobičajenom (multimedija, yt, word, browsing) svakodnevnom radu besmislena, a i čovjeku ostane 200tinjak€ u džepu. Al eto, meteor lake je hit sad i novi proc, pa je i cijena takva kakva je, s vremenom će mu cijena padat, a do onda..
Taj na ekupi redovno bude ispod 700 sa produljenjem jamstva na 5 godina, što je 150e više za dosta bolji procesor i više jamstva. Po meni više nego dobar deal i biti će puno više future proof računalo.
Većina ljudi gleda 50e gore dolje i to je puno kad uspoređuješ sa kunama, a gdje 150e, skroz odvojeno od realnosti..
Za multimediju i office će biti dovoljan bilo kakav laptop unazad deset godina da ima 4 jezgre i 8gb rama, a gdje ovo šta vi sve nudite.
Obzirom da tražite kvalitetu preporučio bi rabljen laptop, za 300e se može naći HP EliteBook 840 G5 koji će imati iznimno kvalitetan ekran, tipkovnicu, zvučnike i bateriju, sve potrebno za multimediju dok će snaga biti sasvim dovoljna ali nešto manja nego na novim laptopima.
Od novoga bi također dao plus za ThinkBook G6 šta je kolega linkao, jedino 300nits display je na knap, imam hp koji je 250 i ne mogu ga koristiti npr u kaficu ako je vani jako sunce
odvojen si ti od realnosti, prije par dana si upozoren da ne preporučaš rabljena smeća i opet to radiš, stvarno testiraš granice dok ne budeš protjeran
Taj na ekupi redovno bude ispod 700 sa produljenjem jamstva na 5 godina, što je 150e više za dosta bolji procesor i više jamstva. Po meni više nego dobar deal i biti će puno više future proof računalo.
Ma na papiru ti je to samo.
Nezz jesam li pošteni benchmark našao, ali pogle usporedbu to dvoje na slici.
Ako želiš mogu u detalje opisati razlike, ali gore sam već opisao najveću prednost Meteor Lakea - grafa.
Ima Intel svoga konja za trku, itekako, i zove se Core Ultra 258V, next generation je to. Na njemu su puno veće arhitekturalne promjene, ali taj košta.
Drago mi je.
Kupili navedeni laptop. Nek izdrzi 3god. pa poslije kupimo nekaj novije. Za te novce, nisam nasao nis bolje; nravno, za 150-200€ vise, dobije se bolji proc, al to onda ide u nedogled. Za 550€ je pun pogodak, nadam se da bu baterija bila ok.
Ma kakve 3 godine da izdrži, to je uvreda za Thinkbook
I nakon 3 godine će on biti dobar barem za multimediju, ne zaboravi da u ovoga ide i do 64GB RAM-a. Pogotovo treba izdržati kućište i mehanika jer je kvalitetno.
Na kraju krajeva, ja sa svojom kantom iz 2013. i dalje mogu raditi svašta, ne zastarjevaju kompovi više toliko rapidno.
Ako želiš mogu u detalje opisati razlike, ali gore sam već opisao najveću prednost Meteor Lakea - grafa.
Ima Intel svoga konja za trku, itekako, i zove se Core Ultra 258V, next generation je to. Na njemu su puno veće arhitekturalne promjene, ali taj košta.
Ultra 2 serija je dobra u efficency-u, single core performansama i grafici, dok su u multi-core-u katastrofa. Tako da je to daleko od next-generationa.
No silazimo lagano s teme, tvoj prijedlog za 550€ je ok, ali trebamo uzeti u obzir da isti procesor nađemo i u laptopima od 400€, tako da za tih 150€ više plaćaš isključivo malo bolji ekran i kvalitetu izrade, a nekome to nije važno.
Ultra 2 serija je dobra u efficency-u, single core performansama i grafici, dok su u multi-core-u katastrofa. Tako da je to daleko od next-generationa.
No silazimo lagano s teme, tvoj prijedlog za 550€ je ok, ali trebamo uzeti u obzir da isti procesor nađemo i u laptopima od 400€, tako da za tih 150€ više plaćaš isključivo malo bolji ekran i kvalitetu izrade, a nekome to nije važno.
Točno, isti proc nađeš u jeftinijim laptopima, ali, nije nit sve u procesoru, kvaliteta izrade je bitna kao i bolji ekran, naravno, nekome je bitan ipak proc pa će se prema tome ravnati, a ak čovjek oće da mu je sve top, onda će takva bit i cijena.
Nego, zaboravio sam da postoje i laptopi sa lunar lake procesorima koji su nedavno izišli, a cijena im je boli (2000+€) glava.. Mislim da će arm laptopi po tom pitanju doći do izražaja bar ako pričamo o efikasnosti tj potrošnji, a gledal sam neke testove čak i lunar lake šije snapdragon u usporednom testu dok pričamo o bateriji, kolko je vjerovat rivjuima, ne znam.
Onaj Thinkbook ima prilično loš ekran
Za 600 eura imaš laptop sa 2.8K 120Hz OLED ekranom. Samo to vrijedi minimalno 100 eura više od jeftinih IPS ekrana
Onaj Thinkbook ima prilično loš ekran
Za 600 eura imaš laptop sa 2.8K 120Hz OLED ekranom. Samo to vrijedi minimalno 100 eura više od jeftinih IPS ekrana
https://www.hgspot.hr/laptop-asus-vivobook-15-oled-m1505ya-ma242-ryzen-7-7730u-16gb-512gb-ssd-amd-radeon-15-6-2-8k-oled-noos-90nb10q1-m00b30
Može biti, pri preporuci nisam gledao na ekran, doduše ja sam happy sa svojim.
OLED-u svaka čast, ali po meni on je najbolji za youtube, multimediju, fotke isl.
U Office radu a i surfanju, meni osobno IPS bolje leži, i manje baterije troši od OLED-a kad je bijela pozadina.
Prije sam bio ultra-hard-core fan OLED ekrana, sada cijenim kvalitetu izrade i proširivost laptopa. Na dugi rok mi je to isplativije za njegov vijek od ljepote OLED ekrana.
Meni na mobitellima obavezno OLED, na laptopima - voljno.
Točno, isti proc nađeš u jeftinijim laptopima, ali, nije nit sve u procesoru, kvaliteta izrade je bitna kao i bolji ekran, naravno, nekome je bitan ipak proc pa će se prema tome ravnati, a ak čovjek oće da mu je sve top, onda će takva bit i cijena.
Nego, zaboravio sam da postoje i laptopi sa lunar lake procesorima koji su nedavno izišli, a cijena im je boli (2000+€) glava.. Mislim da će arm laptopi po tom pitanju doći do izražaja bar ako pričamo o efikasnosti tj potrošnji, a gledal sam neke testove čak i lunar lake šije snapdragon u usporednom testu dok pričamo o bateriji, kolko je vjerovat rivjuima, ne znam.
Spomenuo sam vam ranije da postoje Lunar Lake, i da su laptopi s njima za sada preko 1800€. (EDIT: 1400€ sa 16GB RAM-a) ((EDIT EDIT-a: 910€ za Core Ultra 5 226V, nisam si updateao u glavi da su došli i jeftiniji modeli)
Na Lunar Lakeu stoji da Multicore nije u vrhu, to je laptop za thin & light laptope sa brutalnim trajanjem baterije.
Ali spominjao sam i da u Q1 dolazi Core Ultra 200H - Arrow Lake - za laptope, tu će se pobrinuti za problem power laptopa, sa jakim performansama, većom potrošnjom, i izmjenjivim RAM-om, kao što je i bio dosad (na Lunar Lakeu je RAM na čipu, kao i u Macbooku).
Može netko sa strane slobodno komentirati ovo što tvrdim da je prvi vrijedan Intelov laptop procesor Core Ultra 200?
Meteor Lakeu (Core Ultra 100) svaka čast, ali nije imao jače jezgre od Raptor Lakea, niti bolje trajanje baterije od konkurentnog Ryzena, prelazili su s njime na modularni koncept, novi proizvodni čvor, te jedino što se tu može istaknuti je nešto niža potrošnja i (stvarno prilično) jaka grafika, i da, možda bih uzeo H modele, da mi treba power laptop, ali prije Ryzena nego Meteor Lake.
Po meni za Intel, zbog Arrow & Lunar Lakeova, Meteor Lakea je bolje skippati, kako i sam Intel radi sa tim čvorom 4nm, tak sam ja sebi zacrtao kad sam si pikirao laptop prije 1 godinu. To je više "tick" nego "tock" u CPU-u.
EDIT: i da napomenem, tu Zen 3 konkurira Meteor Lakeu, a zapravo vremenski, a i troškovno, to bi trebao biti Zen 4 koji pomete pod s njime u laptopima po efikasnosti.
Bio je sad nedavno Asus Expertbook P5 sa 32GB RAM i 258V procesorom za 1000 eura na akciji. Vrlo solidan laptop
Iznenađuje me što se sa tim čipom od 20W TDP može i solidno gejmati bez potrebe za Nvidiom
Škicnuh malo Lunar Lake Lineup, najveća razlika između tih procesora nije broj jezgri, nego TDP, CPU jezgri imaju jednako, i razlika je u memoriji, 2x6V dolazi sa 16GB, a 2x8V sa 32GB RAM-a, "logično".
Taaaaako da u svjetlu toga, ni ovi jeftini 226V CPU-ovi nisu za baciti. Sve je to na 3nm procesu, trenutno čak ni Apple nema moderniji proces.
Pozdrav,
dugo sam "out" što se tiče razvoja PC-a i laptopa, a sad mi nužno treba laptop, pa bi vas zamolio za preporuku.
Htio bih 17,3", preferiram veću dijagonalu. Laptop bi mi služio ono standardno: za Office, surfanje, multimediju (manje filmovi), minimalno gaming (neki manje zahtjevan). Ništa zahtjevno ni profi. Praktički zamjena za PC.
Volio bih da mi potraje što duže. Vidim sad dosta dućana nudi i produljeno jamstvo. Znači kvalitetna izrada, solidan procesor, barem 16 GB RAM-a, pristojan ekran, solidna integrirana grafika.
Što se tiče cjenovnog ranga, nisam ni s time upoznat. Recimo da bih izdvojio do nekih 600-700 eura.
Ako 17,3" ne upada u ovaj rang s obzirom na traženo, možda bi i neki 16" došao u obzir?
Puno hvala!
EDIT:
Našao sam ovako nešto. Sad me zanima da li Ryzen 5 ili Ryzen 7, koja je razlika u njihovim oznakama, da li 16 ili 32 GB RAM (vidim da neki imaju mogućnost nodogradnje memorije?) i sl. Kapacitet diska mi je manje bitan. 512 GB je dovoljno.
16"
https://www.links.hr/hr/laptop-lenovo-thinkbook-16-g6-21kk003qsc-ryzen-7-7730u-16gb-512gb-ssd-amd-radeon-graphics-16-wuxga-ips-bez-os-sivi-0101011569?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click
https://www.arhiteh.hr/amd-ryzen-5-c-1_102_327/lenovo-thinkbook-16-g6-abp-p-23387.html?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click
https://www.makromikrogrupa.hr/laptop-lenovo-thinkbook-16-g6-amd-ryzen-5-7430u-32gb-1tb-ssd-dos-16-21kk008qsc?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click
17,3"
https://www.cybershop.hr/ASUS-Vivobook-17-X1704ZA-AU175---173quot-FHD-IPS-Intel-Core-i7-1255U-16GB-RAM-512GB-SSD-ohne-Betrieb?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click
Nešto jeftinije:
16"
https://www.ekupi.hr/Ra%C4%8Dunala/Laptopi-i-oprema/Laptopi/Lenovo-IdeaPad-Slim-3-16ABR8%2C-82XR007SSC%2C-16-WUXGA-IPS-300nits%2C-AMD-Ryzen-5-7430U%2C-16GB-RAM%2C-512GB-PCIe-NVMe-SSD%2C-AMD-Radeon-Graphics%2C-Free-DOS%2C-laptop/p/EK000604006#tabDetails
Nešto skuplje:
16"
https://www.arhiteh.hr/amd-ryzen-7-c-1_102_328/lenovo-thinkbook-16-g7-arp-p-23448.html?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click
15,6"
https://eurotoner.hr/laptop-hp-victus-gaming-15-fa1064nt-rtx-4050-6-gb-i5-13gen-i5-ram-16-gb-ssd-pogon-156-fhd-proizvod-37259/?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click
https://www.protis.hr/products/details/lenovo-loq-15iax9-i512450hx-156-fhd-ips-300nits-ag-144hz-16gb-ddr5-4800-ssd512-geforce-rtx-3050-6gb-win11-luna-grey/255509?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click
Slobodno preporučite nešto drugo. Ja sam ovo našao na brzinu i čisto laički.