Ultimativna tema za odabir prijenosnika izdvojena tema

poruka: 37.161
|
čitano: 13.547.194
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Ultimativna tema za odabir prijenosnika

Slika ni ne treba kužim gdje. Na djelu između f7-f11 a ispod ekrana.

Dakle je ali se baš mora priječi prstima da se skuži, ništa što bi smetalo u radu. :)

0 0 hvala 1
9 godina
neaktivan
Re: Ultimativna tema za odabir prijenosnika
Oldy kaže...

Slika ni ne treba kužim gdje. Na djelu između f7-f11 a ispod ekrana.

Dakle je ali se baš mora priječi prstima da se skuži, ništa što bi smetalo u radu. :)

Hvala Oldy,

ma ne smeta uopće, samo sam htio biti siguran da to nije samo na mom primjerku, da nisu nešto krivo posložili...

9 godina
neaktivan

Imam jos jedno pitanje...

Da li znate mozda da se moze negdje u nasim trgovinama(iz iskustva) dogovoriti dio cjene u kesu dio na rate?

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Pozdrav, 

molim Vas ako netko ima neku sugestiju na predlozeni odabir prijenosnika, 

u smislu savjeta ili eventualnih iskustava s odredjenim prijenosnikom, te eventualni savjet za drugi prijenosnik koji nije na mome popisu, a odgovara 

mojim potrebama/ zeljama.

Prijenosnik bi uglavnom trebao zamijeniti stolno racunalo (kilaza nije toliko vazna)

kako za osobne (osnovne) potrebe tako i za poslovne potrebe

(crtanje nacrta u raznim programima-cad primarno, do 3d programa i raznih inzenjerskih programa)

Osnovno i pod obvezno je 17" zaslon ako je FH jos bolje,

cijena je bila zamisljena na 5000HRK kao maksimalna, ali neki zanimljivi modeli su 

je povecali ma 5500HRK.

Vidim da je 4GB min. RAM memorije koji se nudi u p.r.koje sam gledao,

graficka od 2 GB, mada je to relativno u smislu da je nvidia 8400m u vecini koje sam gledao, proce.je napocetku bio intelov i3, ali vidim/mogu za navedeni iznos dobiti i i5 sto bi pretpostavljam i nesto znacilo za moje poslovne potrebe.

Disk od ponudenih p.r. sa rasponom od 750GB do 1TB zadovoljava potrebe i vidim da je maksimim 5400rmp.

Kvaliteta izrade ima ulogu ako ne prelazi navedeni iznos novaca kao i ostali detalji od pozadinskog osvjetljenja(bilo bi dobro da ga imam) preko USB 3.0 pa sve kvalitete zvuka su sporedno vazni ali u ovako sirokoj paleti izbora p.r.mozda i presude konacni odabir.

Odabrani prijenosnici su:

1.ASUS X751LN TY004D

http://www.ekupi.hr/Asus-X751LN-TY004D-173Core-i56GB1TBGT840-474255.aspx

2.ASUS X751 LN T4043D

http://www.instar-informatika.hr/notebook-asus-f751ln-t4043d-173-fullhd-core-i5-4210u-6gb-1000gb-geforce-gt-840-2gb-2-god-/F751LN-T4043D-Rec

3.LENOVO Z710

http://www.arhiteh.hr/shop/index.php?main_page=product_info&products_id=11556

4.HP 470G2 G6W63EA

https://www.hgshop.hr/artikl.aspx?pid=25525

5.ACER E5 771g

https://www.hgshop.hr/artikl.aspx?pid=26432

Uzivo nisam jos vidio Lenovo (lenovo z50 me fasciniro s izgledom na prvu) i HP.

Ujedno je dobro dosao i savjet za eventalnu trgovinu kako je velika sansa da ce se kupovina obaviti preko interneta.

HVALA

0 0 hvala 0
11 godina

U startu da pojasnim Asusa. F je budzet budzet serija, X budzet prosjek, K isto kao X samo sa obicno gornjim metalnim/alu dijelom umjesto plastike. Modeli sa 1 na kraju, tipa 751, a ne 750 znace doradjeniju izradu, sad neznam tocno o cemu se radi, vjerojatno o boljoj opciji nadogradnje koja je nikakva sto se tice samostalnog prckanja kod x750.

Kod Probooka je preslaba graficka, prije je bilo boljih 470 modela. Acer isto solidan, prosjek 17,3", samo sa iznadprosjecnim FHD matt TN ekranom bas kao i Lenovo z710, samo on ima glossy. Kod Lenova z710 je fora u i5-4210M koji je 25-30% bolji od i5-4200U radi manje ogranicenog faktora potrosnje. Izrada je solidna, nesto iznad prosjeka, najbolje bi vam bilo da vidite u ducanu. Izrada je znaci bolja od z50 koji je budzet serija, nesto kao X kod Asusa ili E5 kod 15,6". 17,3" E5 Acer mi se cini da ima nekako bolju izradu gore od 15,6" model, tj. vjerojatno veci brat ima nekakav aluminij gore.. Tako mi se ucinilo u ducanu.

Svjetleca tipkovnica nije opcija niti kod jednog od tih. Ima tu i tam koji model Lenova z710 sa svjetlecom, ali mislim da to nisu ti.

Ono sto je vrijedno spomena u tom, tj. nesto skupljem rangu jeste: Asus g551jk koji unatoc tome sto je 15,6" za veliku vecinu korisnika nema kompromisa. Radi se o "gejmerskom" laptopu no gejmersku etiketu ima prvenstveno radi famoznog ROG logo-a. Fora je u ekstra hladjenju i izradi za taj rang, zatim u IPS, a ne klasicnom TN ekranu, naravno matt FHD, a ostatak je u specifikacijama, od 7200rpm diska i 8GB rama do gtx850m graficke koja je 2x bolja od 840m i najboljeg trenutno laptop i5 procesora. Tipkovnica ima mogucnost osvjetljenja crvene boje u 3 razine jacine osvjetljenja.

Eh sada, pitanje isplativosti. Cijena Asusa X751LN i Acera E5-771G su prilicno dobre, prakticki 4700kn. U trenutku pisanja, isao sam gledati cijene njih sa i7 i iznenadio se sto sam pronasao kod Asusa: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=17.3+i7+asus Ovo bi mogla bit najbolja kupnja za vas, ako preferirate vise 17,3" TN od 15,6" IPS, nesto sto npr. ja ne preferiram jer je ipak IPS osjetno kvalitetniji od TN na laptopima. Dakako, mislim da bi ovaj sa 850m grafickom i 1600x900 rezolucijom bio najbolji ako trazite performanse na 17,3" laptopu, samo tu treba napomenut da taj i7-4510U nije klasicni i7, ponasa se kao laptop i5, malo slabiji od i5-4210M i prakticki vec osjetno slabiji od i5-4210H koji je u onom g551jk Asusu.

Kako ste voljni protegnut budzet sugerirao bih da u uzi izbor stavite Asus X751LK, Lenovo Z710 i Asus G551JK. Kako ste spomenuli 3D programe, za njih bi svakako bolja bila jaca 850m graficka, koja bi naravno pokazala rezultate i u igrama ako one spadaju pod osobnu potrebu, naravno da bi onda pokazivala najbolje rezultate sa procesorom koji ima max. moguci turbo speed koji je za obje upaljene jezgre max. 3.1Ghz za i5-4210M, 2.8Ghz za i7-4510U, 3.4Ghz za i5-4210H Naravno da taj max. ovisi i o hladjenju i opcenito tome da M/H procesori lakse zadrze vecu frekvenciju od U, iako ti U procesori izgleda da drze dobre taktove u Asusovim laptopima..

Jos jedan mali info, onih deklariranih 3.1Ghz max. turbo za i7-4510U je za jednu, a ne dvije jezgre, i to u najboljem mogucem slucaju bas kao sto je 2.8Ghz relativno najbolje moguce za 2 jezgre. Kazem relativno jer ima tu nekakvih trikova kako povecat za 100-200Mhz takt kod U procesora. Za to je zasluzan kolega Darkydark sto je ukazao na njih. Samo nisam siguran moze li taj trik, tj. koristenje Intel XTU programa pogurati jezgre van tih max. "deklaracija" od strane notebookchecka, koja je jedna od najboljih stranica za laptope, ali nisu ni oni uvijek 100% tocni.

Ovako nesto mozete ocekivati od 17,3" X751 Asusa:

(verzija sa i5 i 840m, 1600x900)

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.1.2015 23:30 (The_Fichek).
9 godina
neaktivan

Hvala puno na savjetima, samo malo da rezimiram sve.

Ekran 17,3˝ je pod obvezno i ispod toga neću kupovati prijenosnik (unatoč samo 1,7˝ većem ekranu u odnosu na 15,6˝)

IPS ekrani pretpostavljam da su od višeg ranga prijenosnih računala u odnosu na TN ekrane, u većini slučajeva nepiše taj podatak kod specifikacije, očito bi trebao malo više potražiti o pojedinom prijenosniku da nađem taj podatak o ekranu ili?

Značajna je stavka kvaliteta slike, taj podatak IPS/ TN ekran (iako u potpunosti nisam stiguran značenje toga), FHD, kako ću veći dio dana biti gledati na ekran prijenosnika!

Igre nisu prioritet (što ne znači da se u nekom trenutko neče instalirati i zaigrati, ha ha).

ASUS

Ova dva ASUSA koja sam ja stavio pod brojem 1.ASUS X751LN TY004D i pod brojem 2.ASUS X751 LN T4043D su identični, razlika je vanjska obrada istih i FHD u korist 2.ASUS X751 LN T4043D, prema tome ostaje pod otvorenom opcijom ASUSU X751LN (mada i dolaze u obzir i X750LN sa FHD-OM), ovaj s K oznakom nisam nigdje vidio 17,3˝ osim ovoga 18,4˝ASUS K, ipak bi volio da je vanjska obrada metalna/aluminij...

Asus 17.3 X751LK-TY026D, i7 s navedenim karakteristikama koje ste napisali i povećanjem cijene za cca 500-1000 kn možda mi na prvu nije odmah zanimljiv, ali pregledam još malo o njemu i da ima IPS ekran hm...

HP

HP 470G2 G6W63EA

Nisam ozbiljno o njemu razmišljao ali sam ga bio stavio na popis, da eventulano čujem mišljenje o njemu.

ACER

ACER E5 771g

Solidna obrada vanjska, zadovoljavajuće karakteristike i dobra cijena te FHD

LENOVO

LENOVO Z710

trebao bio ga još osobno vidjeti, što je očito za sada nemoguća misija kako ga u Slavoniji nema na vidiku nigdje...

Ako je još bolja obrada vanjska od Z50 onda što se tiče vanjskog izgleda i nadam se održavanja tu pobjeđuje definitivno, ali dok ga nevidim ništa još...

Ovaj u specifikacijama ima pozadinsko osvjetljenje tipkovnice TIPKOVNICA.

Za sada najviše me zanima ovaj!

DELL

Izostavio, nisma ga proučavao, ali ako ima koja zanimljiva o njemu nije na odmet da pročitam

Tipa ovoga DELL 3542

Uglavnom mislim da specifikacija

17,3˝ EKRAN

FHD

TN ekran (IPS- očito za navedeni buđet ne mogu dobiti osim ako ga ne povećam još)

Pokušam negdje usporediti IPS i TN ekran ako se uopće može vidjeti razlika u trgovini.

i5 PROCESOR

4210 U (1,7-2,7 GHz)- pretpostavka da je duplo štedljiviji i slabiji u osnosu na M i ovo što ste obrazložili u Vašem postu

ili

4210 M (2,6- 3,2 GHz)

RADNA MEMORIJA

od 4GB pa naviše

DISK

od 750GB pa naviše

5400 prm (7200prm očito za navedeni buđet ne mogu dobiti osim ako ga ne povećam još)

GRAFIČKA KARTICA

minimum 2GB

minimum 840M (koliko mi znači 850?! u odnosu na navedenu...)

kod LENOVA je zasebna grafička kod ostalih nisma gledao, koliko to ima utjecaja na snagu računala?

VANJSKA OBRADA

da nije sve plastika, nekad će služiti kao i prijenosnik, hahah

JAMSTVO

min 2.god, s mogučnošću produžetka za još 1.g. prije isteka prvih 11.jeseci na ukupno 3.god.

...zadovoljava

IZNOS

MAKSIMUM 5.000,00 (iznimno 5.500,00) HRK

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.1.2015 13:33 (ora).

0 0 hvala 0
11 godina

Kad ne pise podatak o matrici ekrana znaci da se radi o TN matrici, klasicnoj za laptope, a IPS matrice su rijetke i stoga skupocjene kod vecih prijenosnika, a tu mislim sve od 13.3" nadalje i pocinju se javljat tako oko 5500kn kod Toshibe i Lenovo Flexa no Asus g551jk je osjetno jaci od njih i bolje izrade. Asus X751LK nema IPS matricu, malo pogledajte razliku opcenito izmedju IPS i TN.

17,3" IPS se u Hrvatskoj javlja tek za nesto vise od 7000kn, zove se Acer Nitro vn7-791g i u npr. Njemackoj/Austriji se bez problema nadje za 5000-5500kn. Tj. oni nude te laptope sa 840M, i5.. pa je niza cijena, dok u Hrvatskoj nema pocetnih modela nego samo onih skupljih sa 860M grafickom. Gledajte idealo.de (njemacka nabava.net), ako vas interesira, ja cu jedan primjer nabacit: KLIKKLIK2 (austrijski cyberport) Znaci sa dostavom iz poznatog ComputerUniverse-a (30 eura) ispadne 5400kn, za Cyberport neznam kolika je dostava, citao sam da su ljudi kupovali, ali ima manje dojmova i informacija nego iz CU. Napomena da takvom kupovinom jamstvo za Acer vjerojatno nebi vrijedilo u Hrvatskoj, ali bi naravno ostalo njemacko ili medjunarodno jamstvo.

Kao sto rekoh F Asus, pa tako i taj F751LN bi trebao biti budzet, znaci vjerojatno bi se vidjela nekakva razlika u kvaliteti ekrana ako nista pored X751LN. FHD rezolucija takodjer ima cijenu naspram HD i nema veze sa kvalitetom matrice ekrana.

Da i5U je duplo stedljivi od M, no M/H takodjer mogu postat stedljivi tako da se ukljuci power saver mode u windowsima kod znakica baterije i onda se automatski smanji napon pa je nizi takt jezgri procesora i laptop dulje radi dok je istekan.

i5U 2x manje trosi od i5M, ali nije 2x slabiji nego kao sto rekoh 25-30%, 20% slabiji od i7U. U tome je fora, ako mozes birati izmedju M/H i U, svakako uzmes onog jaceg jer u igrama i zahtjevnim radnjama ces imati vise koristi, a za stednju baterije imas power-saver, smanjenje svjetline, za naprednije smanjenje napona i ispod power-saver..

Taj Dell je 15,6", 17,3" ih imas ovako Koliko vidim nema ih sa FHD i nisam bas upoznat sa izradom Della, cini mi se da je Asus ili E5 Acer bolji odabir za te novce u Hrvatskoj.

Kao sto rekoh ima nekih verzija Lenova z710 sa svjetlecom da, ali neznam je li to 100% tocna informacija. Oni informacije dobivaju od dobavljaca i neces nist vise saznat ako ih pitas. Isti serijski broj se javlja i u svim ostalim ducanima tako da ne vidim zasto taj laptop nebi gledao po nizoj cijeni, tj. za 5444kn (vidi nabava.net)

Za vise informacija o razlici izmedju grafickih gledaj notebookcheck: 850m, 840m Napomena da sa misem prelazis preko brojeva fps-eva i preko rezolucija sa kojima su testirane graficke tako da imas uvid u cjelokupni test, tj. o kojim se tocno postavkama radilo i o kojem tocno procesoru kad se testirala graficka. Cesto su ukljucene neke postavke koje kad bi iskljucio bi imao veci fps.

Btw. ducan Fenix.hr koji za najmanje novca drzi X751LK Asusa, mislim da ima nekakve veze sa Mikronisom tak da ono, ako ces gledati onog Asusa X751LK, prouci si malo opcije, prve 3 ponude su super. Probaj se malo cijenkat. 850M je prva jeftinija, a dosta solidna grafa za igranje na FHD, tako da bi na toj 1600x900 rezoluciji trebala rasturat igre, a samo one najzahtjevnije bi se manje fluidno vrtile. Malo si vidi i razlku u rezolucijama. FHD nije bolja za svakoga, vise je to subjektivan dojam, isto kako nekoga smeta glossy, tj. ekran koji se zrcali, a nekog to uopce ne dira. Taj Asus kao i Lenovo ima glossy ekran, ali nije previse izrazeno zrcaljenje kao sto si mogao vidjet iz videja kojeg sam linkao u proslom postu. Acer ima matt ekran i taj Nitro iz Njemacke je svakako klasa vise od predlozenih 17,3", kao i g551jk ima gamerski stih, extra hladjenje, IPS koji je kao sto rekoh rijetkost na 17,3" pogotovo za te novce.

Malo vidi i rame koji ce svakako posluzit u programima za crtanje, bilo 2D ili 3D.

2GB rama kosta 200kn, 4GB 300, 8GB 600kn. Znaci kod nadogradnje laptopa koji imaju 6GB, treba se vadit plocica od 2GB i kupit nova od 4 ili 8GB, zavisno o potrebi, a ovu od 2GB se nema vise gdje ugurati jer svi ti laptopi imaju 2 RAM slota, s time da nisam 100% siguran za Acer Nitro. Nadogradnja mislim da je najkompliciranija kod Acera, pogotovo Nitroa, to mu je sto se izrade tice jedina mana, ali ima tutoriala za to ili u tom slucaju bolje gledat onog sa 8GB rama - klik, samo taj nema Win8.1 predinstalirane.

EDIT: Nitro ima 4 slota za rame, stoga max. 32GB i cisto za info m.2 slot za SSD, dok bi kod ostalih SSD ugradjivao na mjesto optike, klasicno. Po meni je taj svakako najbolja stvar unatoc 840m grafickoj, ako imas volje i zivaca kupovati vani.., a ovako u Hrvatskoj za max. iskoristen budzet Lenovo z710 ili Asus X751LK, zavisno preferiras li bolju graficku ili vecu rezoluciju, a ako te smeta glossy ekran onda Acer E5. Za nize novce E5-771G i evo ti 

di mozes vidjet da i nije tako zeznut za nadogradnju.

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.1.2015 15:13 (The_Fichek).
13 godina

ovako, trebao bih malu pomoć
tražim laptop za sestru, ono što joj je bitno, da je bijel, lakši od prosjeka, veličina 15 i manje (makar su ti manji neisplativi jer često budu skuplji a slabiji od ovih 15 inčnih, ali možda mi je nešto promaklo)
na njemu neće raditi ništa zahtjevno osim naravno fejsanja i YT, tako da joj ne treba grafička, niti bog zna kakav procesor, ali da ne bude neki mizeran
kupovina u HR, bilo bi još bolje da je negdje u OS

cijena je vrh vrhova 3000kn

0 0 hvala 0
11 godina

@axor

Odabir je lagan, pazio sam na boju:

http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=X552LAV-SX897D - min. 2870kn, 2.15kg no zato sto nema optiku!

http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=X552LAV-SX961D - min. 2956kn, 2.3kg, ima optiku, 0.2Ghz jaci isti i3U, +500GB HDD

Po meni je ovaj drugi definitivno bolja ponuda. Lp :)

15 godina

ora evo primjer TN vs. IPS na jednom Lenovu recimo. 

edit: gutam slova. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.1.2015 18:51 (Oldy).

3 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Ocito da cu tesko zbog svega navedenoga naci prijenosnik s IPS matricom, budem jos malo proucio taj detalj.

Nazalost kao i veci dio stvari tako i za prijenosnik za manje novaca se izvan Hrvatske kupi bolji. Mislim da opcija kupovine izvan Hrvatske ponajvise zbog jamstva, nije moguca.

Dobro, ovdje nema puno dvojbi, pripaziti cu da prijenosnik ima FHD ako budem mogao.

U ovom rangu koji gledam lenovo z ima taj procesor M, dok su ovi s U, neznam da li grijesim ali cini mi se da su ovi s U novijeg zdanja?!

Dobar savjet, da ovaj U trosi 15W dok M 38W, ali pomocu srihtanja opcija da se smanjiti potrosnja kako ste napisali, ali u konacnici ni ova deklarirana potrosnja mislim da nije puno.

Rijetko sam naisao na H seriju, ocito u visem rangu je, pa mi ostaje ova U ili M.

Da za della sam se zabunio mislio na 17,3", prednost 3.g jamstva (kod lenova doplata od 300 do 500kn ) ali u globali necu ga ni gledati...

Naravno da sam i ja gledao na nabavi, ali ovaj link sa vecom cijenom sam samo stavio posto tamo pise ta opcija sa pozadinskim osvjetljenjem, mada kod drugih trgovina nisam vidio da pise. 

Pokusao sam malo prije javljanja na ovaj forum tamo prouciti stvari, ali previse nepoznanica i podatak ima tamo da bih moga sve shvatiti. Ova Vasa sugestija dobro dodje da se osnovno prouci.

Ovo za zrcaljenje je da ovisi i o mjestu gdje je upaljen prijenosnik... Malo proucim jos taj asusi trgovinu fenix, imam ponude za neke od ovih prijenosnika i identicne su. Neznam koliko su fluidne te trgovine s informatickom robom pa cu na kraju pokusati vidjet jel se moze kakv popust dobiti ili kod drugih kupujem...

Da vec sam se raspitivao i rekli su mi u pojedinim trgovinam da za Asusa nestavljaju u trgovini rame ako se dokupe vec se salje u servis.

Zamijetio jesam da vecina ima 2slota, ali bit ce da moram pitati da li su RAM uvijek podjeljeni u oba (tipa ukupno 4GB, pa 2 +2, ili samo iznad 4GB tipa da ima ukupno 6Gb pa 4+2)? 

Na dva stolna kojim se sluzim ima po 4Gb, pretpostavka da viska RAMA nece biti nikada, ali objektivno 6GB bi za sada mozda bilo sasvim dovoljno, bar se tako nadam.

A zamjetio sam da se kod vecina nalazi podatak od maksimalno GB RAMa.

Jos jednom hvala na KORISNIM savjetima, morati cu u narednom tjednu jos malo obici trgovine .

Ostaje dvojba LENOVO Z710 i ASUS X751.

Pokusati cu jos kontaktirati neke poznanike da ipak jos jednom provjerim sto mi znaci kupovina izvan Hrvatske.

Koliko objektivno mogu usporedjivati stolno racunalo i prijenosnik po podacima graficke, procesora i RAM memorije? Tipa stolno racunalo AMD 3,2GHz, grafa Nvidia 9500, 4Gb i solidno radi.

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.1.2015 19:47 (ora).

0 0 hvala 0
11 godina

4GB rama bi trebalo dolazit solo, a drugi slot slobodan. Kod laptopa sa 6GB je situacija 4+2 da.

Zavisi koji to tocno AMD imas i koju tocno Nvidia, ima vise verzija, ali da, trebao bi bit pomak na bolje i sa 840m grafickom.

Sto se tice procesora, i7-4510U moze proci jer je najblizi i5M, pogotovo ako bi se igrao sa Intel XTU, makar za pocetak prvo bolje vidit koliki bi clock bio na high-performansu sa programom kao sto je RealTemp ili nesto slicno. Stoga sam ti napisao da gledas sto ti je draze: visa reza ili jaca grafa jer razlika izmedju procesora u Lenovu z710 i Asusu x751lk nebi trebala biti osjetna, dok je razlika izmedju grafickih osjetna, sto se lijepo vidi iz onih testova u igrama, samo treba pazljivo gledat kako su testirane za realnu usporedbu. Takodjer Asus dolazi sa 8GB rama, performanse su na njegovoj strani, ali ne i rezolucija i izrada je malo na strani Lenova..

Kod Lenova produljenje na 3g mozes rjesit za 360kn, kod Asusa za 530kn, kod Lenova unutar 10 mjeseci nakon kupnje, kod Asusa unutar 6 mj. nakon kupnje. Tako pise i nisu svi rezultati izbaceni.

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.1.2015 20:58 (The_Fichek).
9 godina
neaktivan

Oldy, Da da tu se sve vidi, hvala

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.1.2015 22:13 (ora).
9 godina
neaktivan

Jel u ovim zahtjevima sto se tice procesora ima kakvih razlika u odnosu na ova dva zadnja odabrana prijenosnika:

1. Sistemski zahtjevi AutoCAD-a 2013

AutoCAD 2013 – 64-bit

1. Operativni sustav:
  2. Microsoft Windows 7 Enterprise, Ultimate, Professional ili Home Premium ili Microsoft Windows XP Professional (SP2 ili noviji)
  3. Procesor:
  4. AMD Athlon 64 sa podrškom za SSE2 tehnologiju ili AMD Opteron procesor sa podrškom za SSE2 tehnologiju ili Intel Xeon procesor sa podrškom sa Intel EM64T te podrškom za SSE2 tehnologiju ili Intel Pentium 4 sa Intel EM64T te podrškom za SSE2 tehnologiju
  5. Ostalo:
  6. 2 GB RAM (preporučeno 4GB)
  7. 6 GB slobodnog prostora na disku
  8. 1024 x 768 VGA prikaz sa true color paletom boja (preporučeno 1600 x 1050)
  9. Internet Explorer 7.0 ili noviji.

Dodatni minimalni zahtjevi za 3D modeliranje (vrijedi za sve navedene konfiguracije)

Procesor:

Intel Pentium 4 ili AMD Athlon, 3 GHz ili više; Intel ili AMD dual-core procesor, 2 GHz ili više

Ostalo:

4 GB RAM ili više
Dodatnih 6 GB slobodnog prostora na disku uz prostor za instalaciju
Grafička kartica u kategoriji grafičkih radnih stanica sa mogućnošću prikaza u minimalnoj razlučivosti 1280 x 1024 sa true color paletom boja, sa ugrađenih 128 MB ili više memorije na grafičkoj kartici, podrškom za Pixel Shader 3.0 ili noviji standard te podrškom za Microsoft Direct3D grafički standard.

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Vezano za hladjenje, koliko sam zamjetio glavni otvori su bocno s resetkicom, iako ima i na donjoj strani nekih resetkastih otvora manjih.

Dali ce uopce biti potrebna dodatna postolja s ventilatorima?

0 0 hvala 0
11 godina

Ne, za predlozene laptope nece biti potrebna dodatna postolja.

Tocno taj AutoCad bi ocito bez problema vrtio sa E5-571G Acerom za 4700kn, a sa ostalima bi valjda imao nesto brzi rad, pogotovo ako bi se kad tad prebacio na noviju verziju programa.

9 godina
neaktivan

Možete li mi preporučiti laptop za 3 500 kn

Bitno mi je da laptop ima i3 procersor koji je dobar

neka dobra graficka ako se moze nac

memorija laptopa - 500 gb mi je sasvim dovoljno

preferiram 15.6 inca laptop, al ako nadjete nesto od 17 mozete postati

ne igram igrice inace, ali volio bi da mi laptop moze podrzati san andreas multiplayer, ako ikad budem igrao ponovno..

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.1.2015 15:32 (tkoma).

0 0 hvala 0
11 godina

Ne igram igrice, ali bi volio san andreas mp hahah ;) Igras preko SAMPa ili? Ja sam preko toga igro davnih dana.

Uglavnom, najbolji odabir je: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=V3-572G-33X6 i trebao bi bez problema igrat to na FHD. Novije igre probas kako se vrte na FHD, ako ne ide, smanjis rezu van igre na HD, zatim u igri namjestis kako ti pase da bude fluidno.

Za 17,3" se trebas protegnut: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=e5-771g U odnosu na 15,6" ovaj vjerojatno osim veceg ima i kvalitetniji ekran, ali sveukupna izrada je bolja kod 15,6" modela jer gore ima nekakvu metalnu izradu, a ovaj vise plasticnu, mozda malo aluminija, opet solidno sklepano. 15,6" prvi predlozeni ima svjetlecu tipkovnicu, a ovaj 17,3" ne kao i ogromna vecina laptopa i dosta skupljeg ranga.

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.1.2015 15:52 (The_Fichek).
9 godina
neaktivan
The_Fichek kaže...

Ne igram igrice, ali bi volio san andreas mp hahah ;) Igras preko SAMPa ili? Ja sam preko toga igro davnih dana.

Uglavnom, najbolji odabir je: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=V3-572G-33X6 i trebao bi bez problema igrat to na FHD. Novije igre probas kako se vrte na FHD, ako ne ide, smanjis rezu van igre na HD, zatim u igri namjestis kako ti pase da bude fluidno.

Za 17,3" se trebas protegnut: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=e5-771g U odnosu na 15,6" ovaj vjerojatno osim veceg ima i kvalitetniji ekran, ali sveukupna izrada je bolja kod 15,6" modela jer gore ima nekakvu metalnu izradu, a ovaj vise plasticnu, mozda malo aluminija, opet solidno sklepano. 15,6" prvi predlozeni ima svjetlecu tipkovnicu, a ovaj 17,3" ne kao i ogromna vecina laptopa i dosta skupljeg ranga.

Pa laptop mi prvenstveno treba radi faksa ali ono nek se nadje za neku igricu :)

Hvala puno

Ja nisam nikad naručivao preko interneta pa možeš li mi reći da li laptopi dolaze s instaliranim windowsima ili bez njih?

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.1.2015 16:08 (tkoma).
14 godina

Ojla, trebao bi preporuku nekog/nekih laptopa. Buđet mi je do nekih 3500kn, a namjena bi trebala bit uglavnom grafičke stvari tipa Photoshop, Illustrator, InDesign i s vremena na vrijeme lupanje glavom po tipkovnici uz HTML&CSS, JavaScript i slične web jezičiće.

Znam da je buđet možda preuzak za takvu namjenu, ali nisam ni planirao da mi bude zamjena za desktop već samo nužno zlo kad mi nije desk pri ruci ili kad putujem a moram odraditi nešto. Ofc dobro dođe i za faks i nešto multimedije tu i tamo :3

Well that was pretty fu*kin ninja
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

@tkoma

Tako kako pise tako i dolaze, znaci bez Windowsa jer da je sa Windowsima nebi bio best buy. Mozes u poslovnici normalno pokupit laptop u Futuri ili MagazinRS koji su sestrinske firme, ostali izgleda vise ne drze taj laptop na akciji. Kako ces rjesit tocno laptop ces vidjet jednom kad ga stavis u kosaricu pa vidis sto ce ti bit ponudjeno, nacin placanja kako ces ga pokupit, zelis li da ti ga dostave (besplatna dostava iznad 2k)..

@Bubily

Isto kao i njemu preporucujem ti tog Acera

15 godina

Pozdrav ljudi dobre volje, ako bi uzimao laptop do 2200 kn max , koji bi bio najbolji odabir? 
Laptop isključivo za filmove i muziku.. Hvala i lp

9 godina
neaktivan

Iskustva mišljenja o Asus Rog g551jk gaming laptopu, ispod je link:

http://shop.imtec.ba/laptopi/20662-asus-rog-g551jk-cn010d.html

btw. ovaj isti model "cn010d" na ostalim stranicama prodavača u regiji ima full hd 1080p ekran, pa da li je ovo greška, jel ima ili nema full hd

0 0 hvala 0
11 godina

Trebao bi imati FHD. IPS ekran na takvim laptopima bas i ne dolazi u manjoj rezi od FHD. Laptop je odlican i tu nema premisljanja, no problem je sto u odnosu na hrv. trziste, na bih trzistu bas i nije najbolje cijenovno smjesten. To velim jer imas Asus X550JK u BiH za 1420KM. Taj ima jaci procesor, tj. pravi i7, no u igrama nebi to osjetio jer je uparen sa 850M. Mozes procitat ovaj clanak, ako te zanima zasto je to tako. X550JK je nesto slabije odradjen sto se tice zavrsne izrade i ima slabiji ekran, tj. klasicni TN sa HD rezolucijom, ali funkcionalno je takodjer masina, pogotovo ako ti treba extra procesorske snage. Taj x550jk je konkurentno cijenovno smjesten s obzirom i na hrv. trziste, a ovdje je g551jk skuplji za koju stotinu kuna u odnosu na x550jk, a ne bas za 1500kn. Za nesto vise od 7000kn bi trebala bit ponuda Acera Nitro, vn7-591g 15.6" ili 17,3" vn7-791g, Asus g551jm, Lenovo y50, svi redom sa IPS i onim po cemu se razlikuju od Asusa g551jk, sa 860m grafickom koja je za jedno 10fps ispred 850m u vecini igara najvise radi gddr5 memorije. Tj. gddr5 860m je overclockana gddr5 850m, no ta gddr5 850m je vrlo rijetka i cesca je ddr3 850m. Kakvi su tocno rezultati 850m i 860m gledaj na notebookcheck, ali onda oprezno gledaj kako su testirane, a to mozes napravit da klikces na brojeve fps-eva i prelaskom preko oznaka rezolucija citas koje su tocno postavke ukljucene, jer bez tih nekih postavki mozes imati veci fps.

@matekws

Valjalo bi gledati nesto sa n2920/n2930 no tih na cudo bas i nema u tom rangu. Oni su bolji od entry n2820/n2830/n2840 prvenstveno radi 2 jezgre vise za vrlo malenu cijenovnu razliku, a Windowsi su zadrzani u cijeni. Kucaj na nabava.net pa ces vidit situaciju. S obzirom na to ja ti preporucujem da se protegnes 80kn i ides na: http://www.portio.hr/index.php?route=product/product&product_id=999000124739 sa n3530 koji isto ima 4 jezgre i ustvari je jos bolji od n2920, no zato sa jeftinijima ne dobis Windowse, a kod onih malo skupljih dobis kao sto mozes primjetit na listi. Mozes check i n3540:http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=n3540 Ako je laptop za curu, prvi sa liste je super radi boje.. Sto se izrade tice sve je to tu nekakav entry prosjek. Od Acera svakako gledaj uvijek E5 seriju, a ne E1. Kod Asusa gledaj ima li optiku ili ne. Kod Lenova B serija ima matt ekran, G glossy, iste izrade. Toshibu netrebas gledat, ima preslabe AMD procesore i izrada je presjajna.. HP 250 i 350 su oke, Della bas i nema. Najupitniji je ekran kod svakog modela pa to probaj vidit uzivo, makar je tesko izvedivo jer trebas potrefit ducan koji drze te laptope upaljene, a da bi bili upaljeni trebaju dolazit sa windowsima sto nije problem u tom rangu. Alternativa je gledat prek youtubea kak to izgleda. I da, kad gledas n3530, nemoras se zamarat je li to jace od n3540, prakticki su idenitcna stvar, minorna razlika, znaci gledas n292x i tako, sa zadnjim brojem se ne zamaraj, ak je za istu cijenu uzmes onog sa vecim brojem, ako ne nema veze.

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.1.2015 14:21 (The_Fichek).
9 godina
neaktivan

hvala na odgovoru. Meni je asusova n serija, konkretno n551jk konkurencija asus g551, najvise zbog kvalitete izrade. Nedavno sam radio na asusu x serije i sasija je razocaravajuce losa,uvija se I palm rest podrucje a i tastatura, toliko da je neugodan rad na njemu. Da li je dugorocno bolje uzeti ovog g551 ili npr asus n seriju,probook ili satellite model,  jer nitro I lenovo y serija je u BIH osjetno skuplja? Laptop mi nije prvenstveno gaming, nego vise za all-round brz rad.

11 godina

Da, G serija je vjerojatno pofarbana N serija sa ROG logom i valjda nesto boljim hladjenjem. Ima kolega koje su kupili Asus X550JK i malo opisali. Moras imati na umu i da zadnja dva slova znace, nije isto X550LN ili X550JK, tako da ako si probavao ovog prvog ponajprije procitaj komentare sa foruma, zatim gledaj dalje. Nadalje, X550JK radi na HD rezi, stoga bi na njoj sve igre vrtio bez problema sa 850M, a one najzahtjevnije manje fluidno, ali i dalje barem 30fps. HD reza je manje zahtjevna i za ostale stvari, stoga kako je i napisao jedan kolega su temperature super iako je unutra i7 koji grije vise od i5H.

Probook je dobra klasa, ali ekran je FHD rezolucije samo na skupljim modelima, a modela sa IPS mislim da jos uvijek nema! Kod Toshibe ima nekih modela sa IPS, npr. u Hrvatskoj je to Toshiba Satellite L50-B-1K3, ali dolazi m260 koja je debelo slabija od 850m i slabija od 840m.

Jesi li razmisljao o kupovini u Njemackoj? Znam da nije najisplativije kako BiH nije u EU, ali ako imas koga tamo ili nekog u Hrvatskoj da pomogne pri kupnji.. Npr. u Njemackoj ima jeftinijih Nitro Acera i to su se poceli pojavljivat sa Broadwell procesorima, zasad samo stedljivima, ali opet super, npr. ovaj za 730 eura je odlican all-around laptop. G551JK je bolja ponuda u Hrvatskoj nego Njemackoj sto se tice onih sa 850m. Onaj kojeg gledas u Hrv ima za 6100kn.

Brzi rad ces imat sa bilokakvim i5, makar stedljivim (U u oznaci), a super brz rad ako stavis SSD na takav laptop. Za all-around mislim da nema tolke potrebe ubijat budzet, a za igre je super ako ulovis gtx850m jer je ipak osjetno bolja od 840m i sa njom bi se i naigro na FHD sto se tice kolko tolko novih igara, naravno pazeci na postavke. Naravno, ako imas laptop na FHD, lako stavis HD i zatim fluidnije igras neku zahtjevniju igru koja ne ide glatko na FHD.

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.1.2015 17:31 (The_Fichek).
14 godina
The_Fichek kaže...

@tkoma

Tako kako pise tako i dolaze, znaci bez Windowsa jer da je sa Windowsima nebi bio best buy. Mozes u poslovnici normalno pokupit laptop u Futuri ili MagazinRS koji su sestrinske firme, ostali izgleda vise ne drze taj laptop na akciji. Kako ces rjesit tocno laptop ces vidjet jednom kad ga stavis u kosaricu pa vidis sto ce ti bit ponudjeno, nacin placanja kako ces ga pokupit, zelis li da ti ga dostave (besplatna dostava iznad 2k)..

@Bubily

Isto kao i njemu preporucujem ti tog Acera

Znači prošao je doslovno dan od kad sam si zacrtao kupnju tog laptala i na kraju obje trgovine na nabava.net koje su ga imale na akciji su ostale rasprodane. Ima ga naravno u drugim trgovinama ali cirka 300-400kn skuplje. Je li taj Acer i dalje best buy, da čekam da se pojavi na lageru opet ili idem dalje?

Well that was pretty fu*kin ninja
11 godina

S obzirom na namjenu koju si nabrojao svakako bi ti dobro doslo nesto sa 840M grafickom, a ta se uz i3 pojavljuje u tom rangu oko 3450kn. Mislim da ti se isplati uzet ga za 3700kn u Arhitehu. To mu je uostalom bila cca. najmanje cijena prije akcije koja je izgleda zavrsila. Konkurencija je Lenovo z50 kojeg imas za te novce za koje sam napisao da se pojavljuje 840M: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=lenovo+z50+i3+840m U odnosu na Acera gore je slabija izrada, tj. plastika, mozda neka legura aluminija sto varira od modela do modela. Nadalje nema svjetlecu tipkovnicu i ima glossy, a ne matt prevlaku ekrana sto netreba biti mana, vise je subjektivno kao i svj. tipkovnica. Znaci prava razlika je u cvrstoci gornjeg dijela laptopa, ispod je kao i kod puno skupljeg ranga plastika.

9 godina
neaktivan
The_Fichek kaže...

Znači kao što je rekao @Bubily nema više tog 15.6" acera na best buy, a doista sam odlučio uzeti taj laptop...na e-kupi mu je cijena 3800 kn koliko dodje i ovaj 17.3" incni laptop. Malo sam gledao ovaj manji ima malo jaci procesor a a u ovo ostalo se ne razumijem pa me zanima sad da li se vise isplati uzeti ovaj manji? (Sutra cu ga vjerojatno narucit)

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.1.2015 19:06 (tkoma).
11 godina

Malena je razlika u procu i uglavnom se nebi osjetila. Ako te volja veci laptop idi na veci jer i dalje je solidna izrada u pitanju, tj. prosjecno dobra izrada, dok je metal gornji finish rijedak u tome rangu kao i svjetleca tipkovnica.

Interesantni u tom rangu su opet Acer i Lenovo, ali sa i5-4210U i 840m, od 3864kn: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=i5+840mOpet se radi o E5 Aceru, Lenovo z50, znaci podjednako dobra izrada, samo prvi ima matt, drugi glossy ekran. Konkurencije nema jer ostali ne nude FHD za te novce.

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.1.2015 19:51 (The_Fichek).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice