Punjač za laptop krepao?

poruka: 23
|
čitano: 30.532
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Punjač za laptop krepao?

Poštovanje i unaprijed isprika ako sam promašio mjesto iznošenja svog problema.

Naime imam čudan problem s punjačem laptopa.

Već jedno 2 tjedna baterija se više ne puni, ostala na 0% i kaže plugged in, not charging.

I sada prije 2-3 dana uz to i dodatni problemi (možda povezano s baterijom - ne znam).

Naime laptop radi na punjaču i po nekoliko sati i onda se jednostavno ugasi i ne želi se više upalit (na bateriju ne može pošto je na 0% )

Pošto je pokojni laptop također bio Asus uzeo sam njegov punjač i spojio ga, i laptop je odmah upalio, ali se pri pokretanje npr. neke igre odmah i ugasi.

Pretpostavljam zbog toga što je taj stari punjač 90W (19v - 4.74A)  a ovaj novi 120W (19v - 6.32A) pa vjerojatno nema dovoljno struje pa se jednostavno ugasi.

Napominjem kada se ugasi na tom starom punjaču mogu ga odmah upaliti što nije slučaj s ovim novim punjačem.

S novim punjačem mogu upaliti laptop tek nakon nekoliko sati (vjerojatno kada se ohladi ili šta ti ga ja znam), ali se opet isključi nakon nekoliko sati i mora opet na dugotrajno hlađenje.

Jel taj punjač pokojni ili se može možda popravit, jel problem u nekom hlađenju punjača ili...?

EDIT: Zaboravio sam reći da ne svijetli ona lampica na laptopu koja pokazuje da je laptop uključen u struju, a također kad se laptop isključi isključi se i ona zelena lampica na punjaču, kad ga isključim iz struje i ponovno uključim lampica se uključi ali se ponovno isključi ako pokušam upalit laptop. On na sekundu krene palit ali to je sve.

Nadam se da nisam zakomplicirao ali pokušao sam opisati sve šta se događa :)

Unaprijed se zahvaljujem na vašim mišljenjima!

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.11.2012 19:42 (matko_st).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Re: Punjač za laptop krepao?

Novi punjač (120W) je vjerojatno neispravan, budući da se signalna lampica na njemu ne bi smjela gasiti dok je uključen u struju.

Stari punjač (90W) se gasi zbog preopterećenja, proradi mu vjerojatno ugrađena zaštita. Nisam samo shvatio radi li bez većeg opterećenja (npr. idle u Windowsima, bez baterije)? Probaj također, bez uključivanja laptopa, starim punjačem puniti bateriju par minuta, tek toliko da se makne s 0%. Ako se baterija ne puni, onda je moguće i da je kvar u bateriji i/ili sklopu napajanja u laptopu, što je posljedično moglo izazvati i kvar originalnog punjača.

KaeR
16 godina
neaktivan
Punjač za laptop krepao?

evo ovaj stari punjač (90W) radi već 3 sata bez problema, ali da na primjer upalim neku igru, laptop bi se samo isključio i morao bih ga opet palit, ali opet napominjem i da na tom novom punjaču (120w) radi po 5-6 sati i vrti sve živo i neživo i onda se ugasi po randomu i onda mora na hlađenje valjda.

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.11.2012 20:17 (matko_st).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

To je u ovom slučaju normalno, jer taj punjač ne može isporučiti dovoljno struje. Znači da je originalni punjač najvjerojatnije neispravan; još možeš probati radi li ako izvadiš bateriju iz laptopa (manje opterećenje).

KaeR
16 godina
neaktivan

misliš da probam radi li bez baterije s novim ili starim punjačem?

17 godina

I jedno i drugo - s novim punjačem da vidiš hoće li raditi s manjim teretom (kad ne pokušava puniti bateriju), a iz istog razloga i sa starim, možda onda i taj 90 W punjač ne bude preopterećen u normalnom radu.

Pokušaj i puniti par minuta bateriju starim punjačem (uz isključen laptop) da vidiš puni li se uopće tj. je li ispravna.

KaeR
16 godina
neaktivan

evo sad je upalio s novim punjačem pa ću ga pokušat maltretirat bez baterije, neću ga gasit do sutra ako se sam ne ugasi :)

što se baterije tiče mislim da je svejedno bila pri kraju, laptop je star skoro 3 godine, u zadnje vrijeme bi izdržala možda max 15 minuta, a kao nova  max 50 min pošto je laptop Asus G60 (i7, gtx 260, 640gb hdd....) a koštao je bogatstvo u ono vrijeme, ne smijem ni reć koliko, valjda je baterija bila preslaba za takvu konfiguraciju....

13 godina
neaktivan
matko_st kaže...

evo sad je upalio s novim punjačem pa ću ga pokušat maltretirat bez baterije, neću ga gasit do sutra ako se sam ne ugasi :)

što se baterije tiče mislim da je svejedno bila pri kraju, laptop je star skoro 3 godine, u zadnje vrijeme bi izdržala možda max 15 minuta, a kao nova  max 50 min pošto je laptop Asus G60 (i7, gtx 260, 640gb hdd....) a koštao je bogatstvo u ono vrijeme, ne smijem ni reć koliko, valjda je baterija bila preslaba za takvu konfiguraciju....

De reci kolko je bio{#}

!

Neznam se potpisat..xDD
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.11.2012 22:02 (IMVK).
15 godina
neaktivan
matko_st kaže...

Ako punjač ne puni vjerovatno pohaban kabel jer se zna gubi spojeve veze između laptopa i punjača. Dabi potvrdio dal je ispravna punjač treba unimer ( univerzalni digitalni mjerač) i treba ispita dal ima napona. 

Događa se kad se kabel precvika od stalno iskopča i ušteka. Ako nema napona dovoljno kabel adapter odreza i ogulit nove žice i ispitat jel daju napone ako da onda treba kupit adapter utikaća i za to lemit. Bilo je puno slučajeva.

Nenad
12 godina
neaktivan
Punjač za laptop krepao?

provjeri kabel... :)

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Punjač za laptop zeza!!!

Postovanje, ovako imam problem sa laptopom tacnije punjacem.. naime na bateriji laptop radi bez problema ali cim ukljucim punjac pocne stopati, to je pocelo nakon sto mi je pregorio originalni punjac od laptopa.. laptop radi ali cim ukljucim punjac zapocne stopati, i jos veci mi je problem to sto baterija nece da se puni .. bio bih vam zahvalan kad bi ste mi mogli pomoci.. unaprijed HVALA !!!

Grosic
Poruka je uređivana zadnji put sub 8.3.2014 15:00 (legro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Punjač za laptop bruji?

Pozdrav svima!

Zanima me dal netko ima iskustvo sa punjačem, da kada ga se spoji na laptop počne onak potiho brujati, 

a kada ga isključim ništa se ne čuje. Uglavnom nemam nikakvih smetnji bar za sada..?

0 0 hvala 0
14 godina
Punjač za laptop krepao?

Pozdrav društvo, da ne otvaram novu temu iskoristit ću ovu. Jučer mi je krepao punjač za bateriju na laptopu. Pronašao sam stari punjač od starog laptopa (oba laptopa su iste marke Acer), ali se rezlikuje input i output.

Novi punjač: input:1.5A, output: 4.74A

Stari punjač: input:1.6A, output: 3.42A

Sada me zanima smijel li korisiti stari punjač ili moram nabaviti novog? 

Hvala Vam :)

Imagine all the things we could accomplish if we could all stop being d***s for like, 5 minutes
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Daj voltažu starog i novog. Struja je manje bitna.

14 godina

Novi ima output 19V, a stari isto toliko. Hvala

Imagine all the things we could accomplish if we could all stop being d***s for like, 5 minutes
16 godina
Punjač za laptop krepao?

Možeš koristit. Baterija će se malo brže puniti. Jedino ti bi preporučio da ga ištekaš kada je baterija puna da ne dođe do pregrijavanja (prepunjavanja) iste. Laptopi imaju controlere  za to, no za svaki slučaj.

Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina

Hvala puno na pomoći, a da smo izvadim bateriju i da radim preko punjača?

16 godina
Punjač za laptop krepao?

Možeš i tako..al možeš je i puniti. Samo tada ti prepoučam ovo kontrolirano. Tj da prekidaš punjenje kada je na 100%

Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina

Korištenje jačeg punjača istog napona nikako nije problem i ne treba se time zabrinjavati, dapače, taj punjač nikad neće biti 100% opterećen i samim time manje će se grijati i imat će duži vijek trajanja.

Punjenje baterije bi trebalo biti jednako kao i s originalnim (slabijim) punjačem jer to nadziru sklopovi u laptopu i samoj bateriji; ako je kod konkretnog modela bilo predviđeno postojanje dva tipa punjača (različite snage), tad je moguće da će punjenje biti brže, ali opet, regulirano je navedenom elektronikom i nema problema.

KaeR
10 godina
Sayler kaže...

Pozdrav društvo, da ne otvaram novu temu iskoristit ću ovu. Jučer mi je krepao punjač za bateriju na laptopu. Pronašao sam stari punjač od starog laptopa (oba laptopa su iste marke Acer), ali se rezlikuje input i output.

Novi punjač: input:1.5A, output: 4.74A

Stari punjač: input:1.6A, output: 3.42A

Sada me zanima smijel li korisiti stari punjač ili moram nabaviti novog? 

Hvala Vam :)

Moraš nabaviti novog.

Prijenosnici bez smart pina i sličnih izvedbenica moraju koristiti punjače iste ili više deklarirane snage jer su glupi, pojma oni nemaju koji je punjač priključen. Sklop koji kontrolira struju ukupnu struju je fiksan prema deklariranoj snazi. Dakle tvoj punjač manje deklarirane snage će biti konstantno preopterećen.

Kod HP-a smart pin će dati informaciju o snazi punjača istom sklopu i on će prilagoditi ukupnu snagu prema onoj kojoj je dostupna. To je bitna razlika.

Preporuka je dok ne nabaviš adekvatan punjač da koristiš prijenosnik bez baterije jer će u tom slučaju ukupna snaga u radu računala biti manja za vrijednost struje koja ide u punjenje baterije.

Za isključivanje kada je baterija puna nema nikakve potrebe.

16 godina
Punjač za laptop krepao?

Sad kada ponovo sve čitam sam i ja zbunjen. Koji punjač se planira koristiti. Ubiše me sa ovom stari, novi, stari. Ako se koristi ovaj slabiji onda bi trebalo novi.

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.7.2015 15:30 (plavi08).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
plavi08 kaže...

Sad kada ponovo sve čitam sam i ja zbunjen. Koji punjač se planira koristiti. Ubiše me sa ovom stari, novi, stari. Ako se koristi ovaj slabiji onda bi trebalo novi.

Koliko ja shvaćam iz originalnog upita, planira se koristiti novi - jači. I s tim neće biti problema.

KaeR
16 godina
Punjač za laptop krepao?

Da. Tako sam i ja prvotno shvati i zato i odgovorio da nema problema. No kad sam sad pročitao još jednom moguće je da je taj stari onaj koji će sada koristiti. Probaj još jednom proučiti upit.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice