Zanima me koliko vrijedi produljenje jamstva za laptope?
Konkretno, e kupi nudi dodatno jamstvo PROTECTA od 5 godina za acer laptope za cca 300kn?
Zanima me koliko vrijedi produljenje jamstva za laptope?
Konkretno, e kupi nudi dodatno jamstvo PROTECTA od 5 godina za acer laptope za cca 300kn?
ovisi, prvo što pitaš, drugo koga pitaš.. :)
- npr ako je koliko vrijedi.. termin-vrijeme, tad je odgovor jednostavan, 5g. :)
-drugi, (znam, vjerojatnije) koliko tebi kao kupcu, pa odoka točno 300kn. Odnosno, ako ti crkne unutar jamstva onoliko koliko vrijedi račualo-popravak minus 300kn koje daš na neviđeno.
ostali;
- npr proizvođaču, kao reklama (asusova je bolja, dobiješ novi + popravljen, toshiba.. itd.) to je buildanje branda, imagea, možda neprocjenjivo.
- trgovcu, onoliko koliko mu ode u džep, sve je roba, ulaz-izlaz=razlika.
- meni, nedefinirano, tebi.. to znaš sam. :)
itd..
kao kod kasko osiguranja, ima smisla ako se desi kvar i ako je pokriven jamstvom, ako se kvar ne desi, tad si bacio 300kn, ali to je mala cijena za 5 godina 'mira' oko cijene popravka koji je ugl skuplji. Naravno, faktor sreće, statistika.. sve to ima ulogu, loto.
ima jedna druga priča, mogu ti ja prodati dodatno jamstvo, na 6 godina za recimo 289kn.. :) .. problem je, mogu biti varalica, mogu pronaći neki razlog za odbijanje garancije pa čak i da poneki kvar stvarno popravim, ovisi o tome koliko sam naplatio 'osiguranja'.. ako je recimo to 10% cijene, tad na svakih 10 prodanih garancija, mogu kupit jedan laptop i imam ga, ako tvoj crkne, dam ti ga.. ili ti pronađem razlog za odbijanje garancije (a i dalje sam običan prevarant, koji samo računa na zaradu, ne nešto od proizvođača koji želi renome-ime-reklamu). Trgovci mogu i to, uračunaju.. i nema realne cijene odnosno sve to je statistika-šansa-rulet.
Porizvođač će dati dulje jamstvo kao neko ime-kvaliteta, pa i kao dio uvjeta za neko tržište (EU minimum 2godine ili više od konkurenta)..
Koliko to nekome vrijedi.. dok ti ne teba nevažno tj 300kn, kad ti zatreba, onda ovisno što dobiješ.. a za 5g uz današnji razvoj ITa možda će laptop biti bezvrijedan ili se dobijati uz prašak za veš.
Postoje takve dodatne garancije i od prije, nije to novost, uvjek su povezane s prosječnim vijekom trajanja i cijenom računala. Ispati se više drugoj strani nego korisniku kad se sve zbroji (kao osiguranje auta..), zato to rade.
Popraviti može samo ovlašteni servis (recimo kvar na MBO i sl.) jer dijelova u pravilu nema (ok može i običan servis, otpad i sl.), dijelovi su skupi, skuplji nego nove komponente i neželjeni lager proizvođaču. Ako crkne u prvih par godina to je već pod jamstvom (min.2god).. i djelovi su još po skladištima, ali za recimo 4g.. često se desi da nema tog dijela ili da je neisplativo tj radije ti ponude novo za zamjenu nego popravak. (npr za VGA, komponenta ali isto pravilo kao laptop jer ...). Koliko ti tad vrijedi tih 300kn? .. Šteta što je ausovo samo za kvar u prvoj godini :).
Tako da ne možeš znati stvarnu korist od jamstva za 5g. preduvijet je kvar (i da ga ne odbiju kao fizički i sl..) i što je dalje, skuplji je popravak koji povećava šansu za zamjenu/novo (po zakonu i novo jamstvo). Tad možda imaš perpetuumobile računalo :) tad je to isplativo ali to ne možemo sad znati ili predvidjeti, dinamo će možda tad pobijediti barcu u finalu.. možda neće.
ja vidim na ekupi samo produljenje na 12mj za 69kn!lp
hvala na iscrpnom odgovoru :)
Nije problem dati 300kn, mene je više zanimalo koliko stvarno vrijedi ta garancija i koliko ona pokriva, kao što si rekao da li će mi stvarno prihvatiti nekakav kvar kao pod garanciju.
Mislim da kakav god kvar bio, nece biti ispod 300kn
Na ekupi sam pronasao Corrigo produljenje za acer laptop 2 godine za 99kn
A Prosat Notebook shop, ima acer produljenje na 5god za 350kn.
Neznam po meni se to ne isplati, 350kn zvuci privlacno no za 5g taj laptop nebu vrijedio 100kn od silnih ostecenja kao i garancija! pogotovo ako ces uzeti neki jeftin i plastican!lp
mislim uzeti aluminijski acer aspire v3.
Ne vidim zasto laptop nakon 5 godina ne bi nesto vrijedio, i zasto bi bio srusen.
Do sad sam imao asus k73sv, star 5 godina i upravo sam ga prodao za 2000kn.
ovo piše za corrigo jamstvo:
Ovom uslugom produljujete vrijeme trajanja jamstva na Vašem uređaju za dvije kalendarske godine po uvjetima tvorničkog jamstva.
Ovom uslugom produljujete vrijeme trajanja jamstva na Vašem uređaju za dvije kalendarske godine po uvjetima tvorničkog jamstva.
.. jamstvo PROTECTA od 5 godina za acer laptope za cca 300kn?
..
Tako da ne možeš znati stvarnu korist od jamstva za 5g. preduvijet je kvar (i da ga ne odbiju kao fizički i sl..) i što je dalje, skuplji je popravak koji povećava šansu za zamjenu/novo (po zakonu i novo jamstvo). Tad možda imaš perpetuumobile računalo :) tad je to isplativo ali to ne možemo sad znati ili predvidjeti, dinamo će možda tad pobijediti barcu u finalu.. možda neće.
i što ćemo sad? 5g ili +2g ili nešto treće..? Odnosno tko ti garantira da je jamstvo garantirano (firma koja ga izdaje-naplaćuje, npr ključ u bravu..). U odnosu na uobičajeno (EU) jamstvo 2godine (neovisno o jamstvu proizvođača/trgovca tj nekog dodatnog jamstva-osiguranja koje možeš kupiti). Npr možeš vjerojatno platiti osiguranje (nema veze s jamstvom, samo cijenom popravka tj tko će snositi ceh). I dalje ti 'ja' mogu prodati jamstvo.. kakvu garanciju imaš? To je ono što piše sitnim slovima, koji sud je nadležan i sl. :)
razumijem, u pravu si.
Hvala