Lenovo E531 + Kingston msata SSD

poruka: 6
|
čitano: 3.609
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan

Nakon što sam pitao support i od lenova i od kingstona (+njihov memory search) zaključak je bio da  ima slobodan minipcie slot gdje se može ubaciti taj ssd.

Nakon sto sam kupio, vidim da je jedini slobodan utor za WWAN/M.2 SSD, a na ovaj minipcie je spojena wlan kartica. 

Izvadim wlan karticu i probam stavit ssd karticu - mogu spojit na kontakte ali ne mogu spustit kako bi trebalo, tj. sad stoji ukoso, kao da nije predviđena da tu bude.

Kontakti su valjda u redu jer sam  probao i wlan karticu tako ukoso držat i radila je.

Sad ovako spojen ssd uzrokuje veliki lag cijelog laptopa (cijelo vrijeme od bootanja) i ne mogu da naći u "Disk managment"

Što mi je sad činiti?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ne stavljas umjesto wifi kartice nego na mjesto wwan/ssd kartice. Nadaj se da "guranjem" u krivi slot isti nisi spalio.

Druga stvar ako na slotu pise m.2 ssd to je razlicito od mSata standarda.

Pogledaj što ti imaš i usporedi s ovim linkom.

Sam manual daje dvojake informacije: da ako laptop dolazi sa ssd-om da moze služiti samo kao catche a ne kao bootable device te da je ssd m.2 ssd standard. Dok se niže u manualu spominje mSata. Vjerojatno samo prva informacija stoji, a to je da ssd u njemu se moze koristiti samo kao catche i da mora biti m.2 sata standard.

Ako si iz Zagreba i imaš sutra vremena - ispravnost svog ssd-a možeš kod mene isprobati. Javi se na PM.

Dell Precision M6600
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Na mjestu wwan kartice je M.2

Na mjestu wlan kartice je msata tj. mini pcie utor.

Radi se o 120GB SSDNow mSATA koji bi prema ovome trebao stati u taj laptop: SSD

U biti skoro je sve isto kao

- samo desno sada smeta jedan mm plastike kako bi legla, a ne bila nakoso.

Nisam iz Zg :(

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Kod nekih laptopa mpcie moze sluziti kao i mSata port, primjer HP Probook 6570b ili Dell Precision m4700 znaci port istovremeno podrzava mpcie i mSata standard. Kod nekih mSata je samo mSata kao u mojem laptopu dok drugi mpcie port je iskljucivo mcpie port i moze sluziti za razne wwan/wifi/bluetooth kartice. Znaci iako je utor fizicki isti bitno je digitalno skolopovlje koje ga prati. Ti imas situaciju da imas mpcie koji je samo to, mpcie port, a ne mSata, dok drugi port slobodan je m.2 standard. Znaci ako zelis nadograditi svoj notebook ssd-om moras kupiti m.2 ssd odgovarajucih dimenzija. Tu dolazimo do drugog problema a to je da service manual tvog laptopa jasno govori da m.2 ssd nemoze biti bootable device nego samo catching device. Znaci sve i da kupis m.2 ssd odgovarajuce velicine i kapaciteta to ti ne garantira da ces na isti moc windowse stavit što je u zadnje vrijeme sve cesce viđam po laptopima, znaci m.2 port ako u njemu nije wwan kartica nego m.2 ssd moze samo sluziti kao cache. Više o tome ovdje. Na tom linku mozes procitati kako i na koji nacin ssd caching radi i koje su prednosti i mane.

Da ti kupnja ne bi propala, odnosno da nemoras tog malog kingstona prodavat moze kupiti ovo i ovo. Jedino onda moras izvaditi optiku van laptopa. Znaci mSata ssd stavis u sata to msata adapter, taj adapter u hdd caddy i to na mjesto optike.

Dell Precision M6600
Moj PC  
0 0 hvala 1
11 godina
neaktivan

Onda za msata to sata uzmem ovo ili ovo, a za 

caddy si reko ovo , a mozda da ipak uzmem ovo jer ovdje bas pise da odgovora u lenovo?

Aj molim te jos samo potvrdi da je to to,  da ne bi opet nest zezno :)

Hvala!

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Svi ti caddiji i msata to sata adapteri bi trebali biti stanardni. Znaci kupis onaj odgovarajucih dimenzija i samo uštekaš, meni ih je osobno kroz ruke prošlo dvadesetak i s nijednim nikad problema. Sto se tice msata to sata adaptera, da uzmes neki koji se moze onda naknadno zasarafiti u caddy da sve to skupa ne bi plesalo prilikom nosakanja laptopa uokolo. Zato sma ti i linkal ovoga s "kutijicom" cisto da da sve to moze biti prisarafljeno.

Dell Precision M6600
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice