Laptop koristit bez baterije dok je na napajanju

poruka: 34
|
čitano: 66.941
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Re: Laptop koristit bez baterije dok je na napajan
Jura iz druge galaksije kaže...

Čitam ovdje svakojake savjete što i kako bi trebalo ili kako neko misli ili je negdje pročitao.

A znam iz osobnog iskustva da moj HP laptop i nakon 10 godina ima originalnu bateriju i drži oko 1 sat normalnog rada. Baterija je bila van laptopa i napajanja uvijek kada nije bilo potrebe za njom. Dakle, radim samo na bateriju i 2x je ispraznim i napunim. Potom je napunjenu ostavim najduže 3 mjeseca van laptopa i opet ponovim postupak. Normalno da je dosta puta bilo potrebe za laptopom i van dosega externog napajanja.

Sada isti postupak radim i s novim Lenovo laptopom.

Kolega slazem se s tobom i apsolutno ti vjerujem da i nakon 10g baterija radi kao "prvog dana" i sam imam vremešan lap. i baterija drži 40-tak min...

ALI! komparirajmo to npr. s automobilskim gumama, skidao ti kotače s tim gumama  s automobila nakon vožnje i iznova montirao na vozilo prije naredne vožnje... ili kotači kao pretpotavljam i na tvom automobilu bili stalno na vozilu... tim gumama prijeći ćeš u konačici jednako Km što zavisi o mnoštvu faktora (kvaliteti, prijeđenon putu...) a ne jesu bile na vozilu ili pored njega? tako i baterija&laptop zar ne?

Htio sam dodati da u temama sudjelujem isključivo na temelju iskustva iz prakse, jer na netu ima uistinu more nerelevantnih izvora, ako konzultiram manual ili stavljam link gledam da vodi na službene siteove proizvođača! 

16 godina
Hardwhelper!!! kaže...
..

Htio sam dodati da u temama sudjelujem isključivo na temelju iskustva iz prakse, jer na netu ima uistinu more nerelevantnih izvora, ako konzultiram manual ili stavljam link gledam da vodi na službene siteove proizvođača! 

- i smisao argumenta 10godišnje baterije... tj računalo od prije 10tak godina je danas neupotrebljivo za većinu, najmanje je važno dali je ispravno.

- ostaje faktor sreće, serije itd.. na što čuvanje nema posebnog utjecaja..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
Laptop koristit bez baterije dok je na napajanju

Pozz. Ljudi, zelim kupit laptop pa me zanima kojem ce duze trajat baterija do iduceg punjenje. Nekom gaming ili obocnom za multimediju? Naravno govorim o vrsenju istih operacija na laptopu,  npr. Surfanje internetom ili gledanje nekog filma. Hvala!

0 0 hvala 0
16 godina

-gaming=multimedija.. a samo je pitanje snage, time i potrebe za strujom (potrošnja) koja je tad potrebna.. banalizirano, duplo jači pc će trošiti duplo više ako se koristi, ako idla taj je isto/slično (ako ne rade) ali uz dovstruku potrošnju će dati i dvostruke performanse koje nisu važne za surfanje koliko za glatki gaming (lag-brzina-fps ..). Nevažno je koju konkretnu app korisitš, ali naravno word neće trošiti toliko kao gaming-surfanje jer nema potrebu za tim, dok će npr gledanje filma s diska trošiti struju za disk pa tako potrošiti više nego ako isti film gledaš preko mreže.

-gaming, laptop.. svaki ima integriranu vga koja se koristi za manje zahjevne taskove, manje troši ali je i manje snage-pefromanse, dovoljno za npr surfanje-word.. defaultno postavke uključuju dodatnu vga-gpu kad to zatraži neka app-igra, tad se troši više, ali je jače.. tj teoretski računala mogu trošiti jednako no tad je možda nedovoljno snage za gaming tj upravo zato gamig laptop ima dodatu-jaču vga i ostalo je elementarna logika ako imaš jednog potrošača trošiš x, ako imaš dodatnog, tad trošiš x+y.. tj više. Ali ako se ne koristi, tad će trošiti podjednako mada je to sve samo statiskički prosjek i ne može se lako usporediti ili precizno mjeriti kao neki benčmark (jer nije samo jedna komponenta kao cpu ili ram ili vga .. nego sve, računalo i ukupni rezultat koji traži ukupnu potrošnju).

+ dodatak, pod istim uvjetima, dva identična računala.. ako rade iste stvari, mogu isto, tad će trošti jednako ili podjednako (jer to oscilira) a čak ni svaki miš ne troši jednako npr usporedi bežične s baterijom i koliko traje baterija.. na nekima mjesec, neki duže.. i sad, ako imaš opterećenje, tad to stvara dodatnu toplinu, veća potrošnja znači više struje, više otpora više topline.. a sama toplina povećava otpor kroz isti materijal.. pa tako toplije računalo troši više već zbog samog otpora-topline koju stvara i tad opet mora trošiti više struje koje će dati još više topline + pojačati ventilatore-hlađenje da to kompenzira i tako opet potrošiti više struje. U toj karikiranoj priči su dva identična računala koja rade isto samo su različite temperature.. i to je već dovoljno za veću potrošnju.

-baterija je stvar kapaciteta + sreće/trajnosti.. novo i staro, starenjem sve gubi na efikansosti, povećava se otpor-toplina a time i gubitak, no neke baterije crknu brzo, neke u jamstvu, neke traju godinama i to je na kraju stvar sreće pa tako ovisno o bateriji neko računalo može raditi 3 sata neko pola sata.. a da troše jednako, dok je sama baterija ta koja može dati različito vrijeme/kapacitet.

-itd itd.. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice