Kriva specifikacija kupljenog laptopa

poruka: 37
|
čitano: 14.000
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
odjavljen
Re: Kriva specifikacija kupljenog laptopa

Zdravorazumski, kad bih kupio prijenosnik označen kao ABCDE, a primio ABGFA, normalno da bi ga dobili nazad. Ako je njima prijenosnik deklariran kao ABCDE, to sam vidio, poželio i kupio. Nema opravdanja "imali smo pogrešnu deklaraciju, na lageru držimo ABGFA". To ne postoji. Pa nisu korisnici idioti.

Ako su oni naveli da laptop ima mat ekran, koji nema, to nije ništa drugačije nego da su napisalo da ima 8GB memorije, a zapravo ima 4GB. Imaju ga uzeti nazad jer je to prijevara - namjerna, nenamjerna, svejedno. Ako su nesposobni, za to moraju odgovarati.

Da gradite kuću i naručite plave zidove, a radnici ih obojaju u žuto, biste li se žalili?

15 godina
ihush kaže...
- citiraš pogrešan zakon, jer trgovac nema ništa s teh.specifikacijama. To je stvar uvoznika-distributera-proizvođača. Trgovac mora napisati ono što ima 'na papiru', grešku je napravio netko drugi. Zavaravanje ili prevara su nešto sasvim drugo od ovog slučaja.

Ja kao kupac s uvoznikom, distributerom ili proizvođačem neman ništa jer od njih ne kupujem robu. Kupujem od trgovca i, ako je on objavio netočan podatak i time me doveo u zabludu, ja od njega tražim da mi vrati novce i njemu vraćam robu. Je li izvorno pogriješio distributer, uvoznik, proizvođač ili ne znam tko drugi, to ja ne znam, niti me zanima. Time neka se bavi trgovac. Ili bih možda trebao putovati u Finsku zbog Nokijinog mobitela? Od koga je trgovac prepisao grešku nije moja stvar. Bitno je da ju je trgovac objavio.

17 godina
espero kaže...
ihush kaže...
- citiraš pogrešan zakon, jer trgovac nema ništa s teh.specifikacijama. To je stvar uvoznika-distributera-proizvođača. Trgovac mora napisati ono što ima 'na papiru', grešku je napravio netko drugi. Zavaravanje ili prevara su nešto sasvim drugo od ovog slučaja.

Ja kao kupac s uvoznikom, distributerom ili proizvođačem neman ništa jer od njih ne kupujem robu. Kupujem od trgovca i, ako je on objavio netočan podatak i time me doveo u zabludu, ja od njega tražim da mi vrati novce i njemu vraćam robu. Je li izvorno pogriješio distributer, uvoznik, proizvođač ili ne znam tko drugi, to ja ne znam, niti me zanima. Time neka se bavi trgovac. Ili bih možda trebao putovati u Finsku zbog Nokijinog mobitela? Od koga je trgovac prepisao grešku nije moja stvar. Bitno je da ju je trgovac objavio.

Na tvoju žalost imaš. Ja sam imao sličan slučaj gdje je navedeno da laptop dolazi s 9-ćelijskom baterijom, a u pitanju je bila 6-ćelijska. Uvoznik/distributer je krivo napisao, kod svih trgovaca je stajao krivi podatak. Nakon što sam kontaktirao trgovca, ponudio mi je zamjenu uređaja pošto se ispostavilo da ta 9-ćelijska nije uopće dostupna i da ju distributer ne može uvesti iz SAD-a.

Moram pohvaliti čovjeka iz Segara koji je bio vrlo susretljiv i spreman sve učiniti kako ne bih bio nezadovoljan. Na kraju nisam mijenjao stroj jer se ispostavilo da za HP Probook modele u RH nema nijednog modela 9-ćelijske baterije.

Čvarci su bomboni od svinje
15 godina
bocic kaže...
espero kaže...

Na tvoju žalost imaš. Ja sam imao sličan slučaj gdje je navedeno da laptop dolazi s 9-ćelijskom baterijom, a u pitanju je bila 6-ćelijska. Uvoznik/distributer je krivo napisao, kod svih trgovaca je stajao krivi podatak. Nakon što sam kontaktirao trgovca, ponudio mi je zamjenu uređaja pošto se ispostavilo da ta 9-ćelijska nije uopće dostupna i da ju distributer ne može uvesti iz SAD-a.

Moram pohvaliti čovjeka iz Segara koji je bio vrlo susretljiv i spreman sve učiniti kako ne bih bio nezadovoljan. Na kraju nisam mijenjao stroj jer se ispostavilo da za HP Probook modele u RH nema nijednog modela 9-ćelijske baterije.

Da, uvoznik/distributer je napravio izvornu pogrešku, ali ti si problem rješavao s trgovcem, što je i logično. To je ono što sam želio reći.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2012 0:56 (espero).
16 godina
neaktivan
Kriva specifikacija kupljenog laptopa

Evo danas sam primila odgovor na dio upita poslan savjetovalištu. Uglavnom, smatraju da se u mom slučaju radi o "klasičnoj obmani - zabludi ( čl. 280 Zakona o obveznim odnosima, NN 35/05), odnosno o zavaravajućim radnjama ( čl. 110. Zakona o zaštiti potrošača, NN 79/09) i proizvođača i  prodavatelja."

Međutim, na drugo pitanje (o zakonskim obvezama proizvođača) nije odgovoreno, a taj drugi dio je meni puno zanimljiviji. Baš me zanima što će inspekcija odgovoriti po tom pitanju.

0 0 hvala 0
16 godina
the_rover kaže...

Evo danas sam primila odgovor na dio upita poslan savjetovalištu. Uglavnom, smatraju da se u mom slučaju radi o "klasičnoj obmani - zabludi ( čl. 280 Zakona o obveznim odnosima, NN 35/05), odnosno o zavaravajućim radnjama ( čl. 110. Zakona o zaštiti potrošača, NN 79/09) i proizvođača i  prodavatelja."

Međutim, na drugo pitanje (o zakonskim obvezama proizvođača) nije odgovoreno, a taj drugi dio je meni puno zanimljiviji. Baš me zanima što će inspekcija odgovoriti po tom pitanju.

-može malo detaljnije? Što je konkretno pogrešno navedeno-zavaravajuće? (jer nisi navela, ovako nagađam da neki OS ili driver ne podržava kompletan hardware..).

-i zanimljivo je vidjeti službene odgovore.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
moderator
the_rover kaže...

Njih nisi ni trebala pitati, jer oni gotovo uvijek deklarativno staju iza potrošača, čak i kad nema zakonske podloge za to (iako čini se u tvom slučaju ima zakonske podloge). Oni više nastupaju iz perspektive kako bi trebalo biti, a ne kako je. To jasno možeš vidjeti u Potrošačkom kodu. {#}

the_rover kaže...

E, to ti je to o čemu sam pisao u prethodnom odlomku. Kao to nije u redu, to kao nije po zakonu, ali... Što ćeš, jelte, budi sretna što si moralno gledano u pravu.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice