Koji netbook, acer ili asus?

poruka: 66
|
čitano: 27.363
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Upomoooooooooc! Vec neko vrijeme si razbijam glavu koji netbook kupiti???? Cujem na sve strane da je to sranje jer moze malo toga. Stvar je u tome da ja vec imam dosta dobar lap top (ali ogroman i vrlo tezak za transport) s kojim mogu  sve i svasta ali posto cesto putujem, razmisljam o necem lakse prenosivom. Sta ja najcesce radim na netu? Hm, skypam naravno, citam mailove, slusam mjuzu, gledam online serije i filmove, sportske prijenose a i saan.tv. Da li bih to sve mogla i sa netbookom s obzirom da nemaju jake procesore a ni puno radne memorije. Dvoumim se izmedju acer aspire one d250 i asus eee pc 1005.

Ajde dajte mi neke savjete, ja se znam koristiti kompom ali se bas ne razumijem u tehnicke postavke, mada svakim danom naucim nesto novo, he, he. U biti mi je bitno da mogu sve ovo sto sam gore navela i da nisu teski. Za acere sam nesto citala da im propada tipkovnica.

Izlanuo se

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Koji netbook, acer ili asus?

smrc, vidim citate sto sam napisala ali jos nema odgovora.

mozda cu sutra imati vise srece.

Osmijeh

16 godina
neaktivan
bionda kaže...

smrc, vidim citate sto sam napisala ali jos nema odgovora.

mozda cu sutra imati vise srece.

Osmijeh

napiši koliko si spremna platiti..
ova dva su dosta slaba,inače prednost asusu načelno..

15 godina
neaktivan

Dajem prednost asus al sve zavisi koliko si spremna dat ;D

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.6.2010 0:13 (Skizzy).

1 0 hvala 2
15 godina
neaktivan

pa bas toliko koliko ta dva kostaju. znam da su dosta slabi i znam da ima i jacih ali su i puno skuplji. cijene pratim na njem amazonu i tam kostaju oko 250 e. da, i ja sam si isto razmisljala o asusu, ako nista drugo, oni daju garanciju od 2 godine. a daj mi reci, kad si se vec javio (lijepo od tebe) jel onda bolje uzeti s xp-om ili sedmicom. nema razlike u cijeni, mada sam nesto citala da sedmica nema puno toga jer je kao neka starter verzija pa ti stalno sugeriraju da kupis ovo i ono i tak. velim, meni je komp ujedno i tv pa mi je bitno da mi rade ti livestreamovi a ovo ostalo mi nije bitno. zivim na relaciji hr-njem i neda mi se vise fakat cuklat taj ogromni acer sa sobom. rame mi vise otpalo.

a zasto dajes prednost asusu?

16 godina
neaktivan
bionda kaže...

pa bas toliko koliko ta dva kostaju. znam da su dosta slabi i znam da ima i jacih ali su i puno skuplji. cijene pratim na njem amazonu i tam kostaju oko 250 e. da, i ja sam si isto razmisljala o asusu, ako nista drugo, oni daju garanciju od 2 godine. a daj mi reci, kad si se vec javio (lijepo od tebe) jel onda bolje uzeti s xp-om ili sedmicom. nema razlike u cijeni, mada sam nesto citala da sedmica nema puno toga jer je kao neka starter verzija pa ti stalno sugeriraju da kupis ovo i ono i tak. velim, meni je komp ujedno i tv pa mi je bitno da mi rade ti livestreamovi a ovo ostalo mi nije bitno. zivim na relaciji hr-njem i neda mi se vise fakat cuklat taj ogromni acer sa sobom. rame mi vise otpalo.

a zasto dajes prednost asusu?

dižem ti temu..
nema se tu šta posebno reći,tu su negdje,asus je respektabilniji i tu nema dvojbe
za ono što ti navodiš da ti treba, ne bi smjelo biti problema..
e sad što se tiče os-a, 1gb rama za sedmicu bi trebao biti neki minimum,možda ipak xp na toj konfiguraciji?
asus

acer

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.6.2010 22:54 (seneka).
15 godina
neaktivan

Bas ti hvala!

Imam jos jedno pitanje, u stvari zanima me da li si ti za to cuo. Neki frajer mi je danas rekao da se xp ne isplati uzimati zato kaj jos malo pa ce ga "ukinuti" odnosno nece biti vise nikakvih update-a i sl. Mada isto je rekao da ni ova sedmica u starter verziji nije bog zna kaj neg da je najbolje uzeti neki koji ima home premium. sve mi je to jasno sam kaj takav kosta od 400 e na dalje a to mi je too much.

16 godina
neaktivan
bionda kaže...

Bas ti hvala!

Imam jos jedno pitanje, u stvari zanima me da li si ti za to cuo. Neki frajer mi je danas rekao da se xp ne isplati uzimati zato kaj jos malo pa ce ga "ukinuti" odnosno nece biti vise nikakvih update-a i sl. Mada isto je rekao da ni ova sedmica u starter verziji nije bog zna kaj neg da je najbolje uzeti neki koji ima home premium. sve mi je to jasno sam kaj takav kosta od 400 e na dalje a to mi je too much.

ako se ne varam xp ima podršku do 2014,sasvim dovoljno..
a za 4 god..he

17 godina
protjeran

ja prodajem asus eee pc , dovoljno je i rama i proc. sve radi ok,legal windows, ne troši ni trećinu rama koji ima. sve 5. još je i CARBON LOOK. kome je to bitno-ženi sigurno ne. ima tvornički particiju za ovrat podataka,web kameru,install skype itd. prava stvar. ima i draft-n brzu vezu,bežična radi na 50 metara doslovce bez problema...ostalo na mail 

zadar92@gmail.com

Z
15 godina
neaktivan

daaaaaaaaaaa? on je nekaj spominjal 7. mj.

danas mi je (konacno) palo na pamet da bih mogla skociti do nekog ducana od t-coma (ipak sam plavusa, he, he) i vidjeti kaj oni imaju. I bas je bil taj jedan asus sa sedmicom i odmah sam se primila posla. Sva sreca pa nitko nije vidio sta radim, ha, ha. U glavnom sve je normalno funkcioniralo. Cak sam uspjela i vidjeti tenisku lopticu dok sam gledala Roland Garros! Osmijeh

17 godina

Ja imam Acer-ov aspire one i prezadovoljan samBelji se

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

uf, kakvih sam sad gluposti procitala o sedmici starteru!!! Mislim da cu ipak poslusati tvoj savjeti i uzeti xp pa sta bilo da bilo. Mozda i jednog dana naucim kako da na netbook instaliram uubuntu ili kako se to vec zove.

Bogataš

15 godina
neaktivan

sa xp-om ili 7 starter?

15 godina
neaktivan

ja imam 7 starter i sve radi savršeno. Doduše nije na netbooku, nego na starijem laptopu (2,5god s Turionom X2 1,8 i 2GB RAM)

Starter je dobar i brz ali nema kozmetike - praktički je jako sličan XP-u. One gluposti koje pišu da se nemogu uključiti više od 3 aplikacije su bezveze,

jedino nema Aero i ostale 3D kozmetike, gadgeti normalno rade, nema Media Center, Desktop Window Manager, Multiple monitors, XP mode. A to sve mi ne treba i zato sam ga i instalirao

Wallpaper se ne da promjeniti u samim Windowsima, ali se može skinuti program koji to radi

15 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Thx.

To su sad kao promijenili da se moze otvoriti vise od 3 aplikacije jer je skvadra p...... . NI meni bas ne treba kozmetike ali media centar bome da. Dobro je to microsoft izveo, stavili su tu krnju verziju, skvadra nije imala o nicem pojma i sad su prisiljeni kupiti premium ili stanga.

15 godina
neaktivan

ne vidim zašto bi media center bio neophodan? za sve postoji alternativa, tj bolji programi

15 godina
neaktivan
a daj mi reci jel imas windows 7 starter na aceru?
17 godina
bionda kaže...
a daj mi reci jel imas windows 7 starter na aceru?

NE, ja sam na njega instaliro linux Smijeh

ali prije je na njemu bio instaliran xp i radilo je bez problema...

15 godina
neaktivan
super. moram i ja preci na te linuxe. razmisljam o ubuntu ali meni je to sve strano. imam jos puno toga za nauciti, he, he. daj mi samo reci, jel mogu u isto vrijeme na netbooku imati i windows starter i ubuntu pa kombinirati?
17 godina
bionda kaže...
super. moram i ja preci na te linuxe. razmisljam o ubuntu ali meni je to sve strano. imam jos puno toga za nauciti, he, he. daj mi samo reci, jel mogu u isto vrijeme na netbooku imati i windows starter i ubuntu pa kombinirati?

Naravno da možeš.

Osim toga, ubuntu ti je toliko jednostavan da sam naučio svog starog na njega u roku par dana, a windowse nikad nije shvatio.

Ako ti igre nisu važne, linux ti je dobra mogućnost. Večina programa(sa windowsa)  ima svoje ima svoje alternative u Linux svijet, a one koje nemaš jednostavno pokrenuš uz pomoć Wine-a (svojevrsan emulator za Win).

Uglavnom, zbog toga što će ti Netbook biti brži (bar moj je) nego pod windowsima,nemoraš se brinuti ni zbog virusa i sličnih gluposti.

Instalacija programa (na Ubuntu) ti je jaako jednostavna, samo klikneš na izbor ponuđenih programa i oni se sami instaliraju, a ne moraš se ni brinuti previše o driverima.

Dakle, ukoliko ti win-si ne trebaju zbog baš određenog programa, ovo ti je dobra solucija.

15 godina
neaktivan

bas ti hvala. lijepo si mi to objasnio, kratko i jasno.

Osmijeh

15 godina
neaktivan

pozz svima...

Ja se isto kao i ti dvoumim izmedu acera d250 i asusa 1005HA, a sada kad sam procitao neke komentare, vjerujem da je asus u vecoj prednosti, jedina mana za sada sto sam nasao kod asusa je da je malo skuplji od acera, barem kada je rijec o polovnom, jer neplaniram kupovati novi, ako netko ima jedan ili drugi netbook dobro bi mi dosao komentar o manama i prednostima...

Ako netko zna koliko bi dosao punjac za 12V, znaci za auto?

Hvala!!

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
hi rooswelt, vidim da se razumijes u sve i svasta pa da te eto pitam jos neku stvar. narucila sam si asus eee pc 1005p sa windows 7 starterom. pretpostavljam da kad dobim komp, bit ce prazan pa cu si sama morati instalirati windowse. zanima me da li nakon toga mogu instalirati ubuntu ili moram maknuti windowse ili kako to vec ide? htjela bih imati obadvoje. vidla sam na str od ubunta da se moze downloadati najnovija verzija, to napravim, stavim na stick i onda? da li sam uopce na pravom putu ili sam totalno zabrijala, he, he?!
15 godina
neaktivan

ja sam se stavrno odlucila na asusa i to sa windowsima 7 starterom. vec mi je bilo dosadilo razbijati glavu jel bolje ovo ili ono. sad vise nema povratka.

17 godina
bionda kaže...
hi rooswelt, vidim da se razumijes u sve i svasta pa da te eto pitam jos neku stvar. narucila sam si asus eee pc 1005p sa windows 7 starterom. pretpostavljam da kad dobim komp, bit ce prazan pa cu si sama morati instalirati windowse. zanima me da li nakon toga mogu instalirati ubuntu ili moram maknuti windowse ili kako to vec ide? htjela bih imati obadvoje. vidla sam na str od ubunta da se moze downloadati najnovija verzija, to napravim, stavim na stick i onda? da li sam uopce na pravom putu ili sam totalno zabrijala, he, he?!

Daleko sam ja od toga da se razumijem u sveIznenađen

Malo si mi zakomplicirala ovim pitanjem, da čak i neznam što u biti želiš!

Ali, pretpostavljam da želiš na Netbook instalirat Dualboot (dakle da na njemu imaš i Windowse i Linux).

Dakle, stvari ti stoje ovako, ako želiš imati dualboot, najjednostavnije ti je da na windowse naknadno instaliraš linux.

Prvo i osnovno, moraš imati više particija na Netbook-u. E sad, da to malo pojasnim, imati više particija znači imati više hard-disk-ova na jednom računalu.(lajički rečeno, to su ti oni C: ,  D: i slično što imaš u MYComputer-u kad ga otvoriš)

Ali kako se kod tebe radi o Netbook-u, on ima samo jedan Disk (na večini je tako) onda taj disk moraš podjeliti na više djelova. Kako sam vidio na internetu, taj tvoj ima jedan disk od 250gb.

Moja bi ti preporuka bila da ga podjeliš u 3 djela, dakle 50gb za windowse, 120gb za stvari koje ćeš skidati u windowsima (dakle za muziku, filmove, programe i sl), a 80gb za linux.

Ovo ti predlažem zato što si početnik u Linux-u, i pretpostavljam da ćeš u početku ipak više koristiti Win a imaš dovoljno prostora da eksperimentiraš linux (pretpostavaljam da ćeš uzeti Ubuntu jer on ti je za početak najlakši)

E sad, bilo bi dobro da imaš instalirane windowse prve, jer windowsi ne prepoznaju linux i zato će ti biti nemoguće pokrenuti linux, ako je instaliran poslije windowsa.

Dakle, formatiraš disk u 3 particije, 2 u particije u NTFS format (ove za windowse od 50gb i 120gb) i jednu ostaviš nefomatiranu.

Kad instaliraš windowse, skineš si Ubuntu, i spržiš ga na cd (naravno da ga ne pržiš kao obične cd-ove, već moraš koristiti poseban program kao što je ISO burn, ili u nekom drugom programu, koji podržava snimanje iso datoteka).

Onda ubaciš taj cd i restartaš komp, nakon toga odeš u Bios, tamo ćeš doći tako što pritišćeš tipku F8 ili F5 i DEL (ili koju već podržava tvoja matična, ja mislim da je ova zadnja) i onda tamo namjestiš da ti First BOOT bude sa tvog CD-DVD- čitača. i ponovo restartaš komp.

Kad to napraviš onda ti se podigne Ubuntu sa CD-a (morat ćeš klinuti bilo koju tipku da bi se pokrenuo Boot) i izabreš da pokreneš "live".

Sad će ti se otvoriti nešto kao da imaš već instaliran Linux, ali na Desktop-u ćeš imati jednu ikonu (install Linux on Hard Disk) klikneš to, onda slijediš upute (naštimaš vrijeme, jezik i sl) kad te bude pitalo gdje ćeš instalirati linux klikneš na na onaj gumb, "New partition" , i izabereš ono što do sad nisi formatirala (dakle onih 80 gb - 2gb koje ostaviš za Swap(ne pitaj zašto, nebudeš shvatila, nisam ni ja xD)) I formatiraš ga u FAT32 i gotovo, kad se instalira, samo izvadi CD i ponovo pokreni komp.

Sad bi ti se trebalo pri paljenju kompa pojaviti mini izbornik gdje odabireš hoćeš li sad pokrenuti windowse ili linux, i to ti je Dual boot ukratkoCool

Naravno, sve ti ovisi o tome jeli ti instaliran Windows na komp, i koliko imaš već unaprijed podjeljenih particija, ali o tome kad dobiješ komp, ovo ti je tek toliko da znaš s čim se sučeljavaš xD

KAd dobiješ laptop onda ćemo ti to i detaljnije objasniti.

Nadam se da sam ti pomogao.

15 godina
protjeran

Na tvom bih mjestu obavezno proučio test 13.3" prijenosnika iz ovog broja BUGa, s obzirom da su oni performansama dosta jači od netbooka, a ne zaostaju puno po pitanju prenosivosti, te im u nekim slučajevima autonomija traje čak i dulje. Jedini je problem što su nešto skuplji no već se za 5000kn može naći solidan ultraprijenosnik. Rekao bih da novaca imaš, pa ti to (valjda) ne bi trebao biti problem. EDIT: Oprosti što sam ti se obraćao u mškom rodu, navika s bugovog foruma, a tek sam sad vidio da si žensko. Smijeh

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.6.2010 15:41 (lukavg).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
vau, lijepo si to napisao i shvatio si sta zelim. a bome i ja sam dosta toga razumjela. kod mene je problem da se znam koristiti kompom, prziti data cd-e, znam sta su participacije, he, he, ali nikad si nisam sredjivala sama komp. sve u svemu sam shvatila cijeli proces. jedino kaj ti mali netbookovi nemaju cd przilice ali vidla sam da se ubuntu moze skinuti i na stick, a druga stvar je da bu moj netbook imao samo 160 giga a ne 250 tak da to moram malo smanjiti. to mi je dosta zato sto cu taj netbook koristiti kao 2. komp i to samo za po putu. ovaj notebook sta vec imam je odlican ali ima jedno 4 kile ako ne i vise. inace sam s njime stvarno zadovoljna.

17 godina

Ma uglavnom, samo moraš ostavit za linux za Swap particiju, uglavnom se ostavlja onoliko koliko imaš rama.

I da, možeš instalirati ubuntu sa sticka, još ti je i lakše...

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.6.2010 18:04 (rooswelt1991).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
hej, imam novo pitanje. cula sam da, ak kod instaliranja linuxa odes u krivi bios ili tam nekaj zeznes ode i cijeli windows sistem. kao nesto u smislu nije ni microsoft tak bedast pa da pokusavaju zakomplicirati zivot ljudima. cula sam i o live ubuntu kojeg ima i za stick. da li je to za pocetak mozda bolje za mene neznalicu?
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice