Imaj na umu jednu stvar. Ovo dodatno jamstvo što se prodaje zasebno kod računala nije jamstvo. To je zapravo osiguranje uređaja kod nekog osiguravajućeg društva. Laptop ti se pokvari, pošalješ ga na servis i račun ispostaviš osiguranju kod kojeg imaš policu za isti (procedura je ipak malo detaljnija, bit će objašnjena u uvjetima police koje dobiješ u mailu).
Znači, ja sam uzeo Lenovo laptop s dodatne tri godine (eKupi) garancije. Dvije godine sam dobio od Lenova, a ove dodatne tri su, dakle, osiguranje laptopa kod Uniqua osiguravajućeg društva.
Ako u trgovini nemaju u ponudi produljeno jamstvo za laptop, uvijek možeš otići u neku osiguravajuće društvo i osigurati ga, pa time dobiješ to "dodatno jamstvo".
Ok ako ti stvarno treba mobilnost ili nemaš mjesta za stolno računalo i svu periferiju. U suprotnom - ne kupuj tako skupe prijenosnike i to s niti 3 godine jamstva. Tako skupo računalo bi trebalo imati 4-5 godina jamstva. Svakako gledaj produžiti jamstvo na više od te 2 godine koliko piše, ako se može.
Nedavno mi je bratu odapeo Lenovo Legion 5 Pro (2 000 €) i to taman nakon isteka jamstva (2 godine). Uglavnom, to se sve puno grije jer je sve stisnuto u malom prostoru. Komponente...
Gaming laptopi su općenito kratkog roka trajanja, ako ih naravno, koristiš za igranje igara. Računaj nekih prosjek nekih 5 godina, ali sve ovisi o tome koliko ga koristiš za igranje, odnosno zahtjevni rad. Ja svoj ne koristim, još sam ga malo i underclockao jer mi ne treba raditi cijelo vrijeme punom snagom (limitirao procesor na 99% u postavkama plana). Ako ga koristim kako je, temperatura i pri normalnom surfanju ide i do 75°C (CPU), a s smanjenim taktom ne ide iznad 65°C (vrti se oko 50-55 većinu vremena). GPU je oko 40-45°C, maksimalno 50°C. Time znam da sam mu definitivno produžio život.Također, važno je laptop čistiti svakih par mjeseci čisto da se makne prašina i da se ventilatori mogu normalno okretati.
A tu je još i ovo dodatno osiguranje, pa ako nešto i bude, nemam brige. Najveća greška tvog brata je što nije uzeo dodatno jamstvo što se inače radi za skupe stvari.