Paranormalno

poruka: 2.051
|
čitano: 408.494
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Paranormalno

Ovo je izvod iz transkripta američke radio emisije "Coast to Coast", održane 02. studenog, 2003.

// dodao sam link na stranicu s koje si mozebitno preuzeo tekst - nema smisla da kopi&pejstas takvu nepreglednu gomilu teksta.

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.6.2008 21:10 (mbaksa).
16 godina
neaktivan
Paranormalno

Evo sto se meni dogodilo...

Katkad jednostvno zaspem na krevetu i da se ne sjecam kada sam isao spavati, ali to nije cijela prica.

Probih se ja ujutro i kaze mi mama da me je vidjela negdje oko 5 ujutro kako sam na wc-u obavljam svoju "duznost", i kako je pricala sa mnom.

Imao sam potpuno otvorene oci i pricao sasvim normalno. Problem je sto to nisam bio JA!!!!   Šutim

Ja nemam nikakvo sjecanje skroz do negdje 10 ujutro.... ??

Sad si zamislite situaciju da ukljucite kameru i odete spavati..ujutro pogledate snimku i vidite sebe kako prilazite kameri i grohotko se nasmijete Smijeh.. onako kao da znate sto se sposobni!!!

Ovo zadnje nisam jos napravio ali sam rekao da cu jedan dan....jedino me je strah sto "drugo ja" sam sposoban.

There are no coincidences only opportunities...
16 godina
RE: Paranormalno
mbaksa kaže...
Armor kaže...

mbaksa, kao prvo, čestitke na zaposlenju, jer kao supermoderator si vjerojatno i zaposlen u Bugu.

Ne shvacam kakve veze ima dal je netko (super)moderator ili nije - ovdje nismo da raspravljamo o korisnicima foruma nego o nekim drugim temama. Jel se bojis nesto napisati samo zato jer sam moderator? Necu ti ja nista.

Ne bojim se jer nemam razloga, samo sam ti htjel čestitati na "ranku". Nisam prije videl da si moderator.
Armor kaže...

Što se tiče znanstvenika, oni su dokazano malo "skrenuli", ne svi ali većina- pametni jesu ali od viška glava boli.

Morat ces pojasnit to da su oni "dokazano malo skrenuli" - ovako samo besmisleno generaliziras.

Eto jedna moja dokazano "pametna" profesorica iz matematike (uz to dr.sc u još nekoj znanosti, ne znam kojoj) po nekim dostigućima u ne znam čemu točno je bila "malo luda". Naime, za matematiku nam je govorila kao da je "Bog i batina" i da nemamo pravo učiti druge predmete umjesto "matke". Ne samo nama, nego je maltretirala i druge profesore.
Mnogi znanstvenici završe u psihijatrijskim bolnicama ili se ubiju, prije je bilo obrnuto, njih, one koji su započeli "revoluciju", smatrali su ludima ali u to vrijeme zbog njihovog neznanja i krivih uvjerenja, naravno pogrešnih.

Kad se pogleda, puno toga izađe paranormalo ali ljudski.

Svako može nešto proglasiti paranormalnim, e sad, pitanje je dali to ima smisla.

Ovakve rasprave su po meni korisne, jer nisu svađa neko pametno iznošenje mišljenja potkrijepljenih nekim činjenicama/pretpostavkama.

Neka pati koga smeta.....
16 godina
neaktivan
Armor kaže...
Eto jedna moja dokazano "pametna" profesorica iz matematike (uz to dr.sc u još nekoj znanosti, ne znam kojoj) po nekim dostigućima u ne znam čemu točno je bila "malo luda". Naime, za matematiku nam je govorila kao da je "Bog i batina" i da nemamo pravo učiti druge predmete umjesto "matke". Ne samo nama, nego je maltretirala i druge profesore.
Mnogi znanstvenici završe u psihijatrijskim bolnicama ili se ubiju, prije je bilo obrnuto, njih, one koji su započeli "revoluciju", smatrali su ludima ali u to vrijeme zbog njihovog neznanja i krivih uvjerenja, naravno pogrešnih.

Svako može nešto proglasiti paranormalnim, e sad, pitanje je dali to ima smisla.

Ovakve rasprave su po meni korisne, jer nisu svađa neko pametno iznošenje mišljenja potkrijepljenih nekim činjenicama/pretpostavkama.

Hm, to što je jedna pametna osoba luda ne znači da su svi pametni ljudi ludi. To je isto kao da ja kažem da su i svi (ili većina) ljudi prosječne inteligencije ili obrazovanja ludi jer je dokazano da postoji jedan takav lud. Po tvom bi na kraju ispalo da su svi ludi, i pametni i glupi, svi su ludi. Doduše, danas to i nije daleko od istine, ali to je sada druga priča.
Poruka je uređivana zadnji put sub 28.6.2008 22:20 (manic).
16 godina
neaktivan
manic kaže...
Doduše, danas to i nije daleko od istine, ali to je sada druga priča.
 Hehe... To nije daleko od istine! (nazalost)Neodlučan
Nothing is true, everything is permitted... 92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
16 godina
moderator
Armor kaže...

Što se tiče znanstvenika, oni su dokazano malo "skrenuli", ne svi ali većina- pametni jesu ali od viška glava boli.

Morat ces pojasnit to da su oni "dokazano malo skrenuli" - ovako samo besmisleno generaliziras.

Eto, vratili smo se na besmislenu generalizaciju. Imas jednu ludu profesoricu, jedan izoliran slucaj, za koju je pitanje moze li se uopce smatrati znanstvenicom (doktorat ne znaci da je osoba automatski i znanstvenik) i zbog nje proglasavas znanstvenike, kao skupinu ljudi, ludima.

Armor kaže...

Kao npr.?

Armor kaže...

Ne kuzim bas ovo. Paranormalno je ono sto nije "normalno", uobicajeno. Kako obicno svi znamo sto je "normalno" (ako nigdje drugdje, u skoli to naucimo) nema nekih nedoumica oko toga sto jest, a sto nije paranormalno.

Armor kaže...

Cini se da je malen broj ljudi zainteresiran za ovakve rasprave jer cim ih se trazi da argumentima potkrijepe izneseno bjeze glavom bez obzira.
16 godina
Paranormalno

Ako je nekaj "paranormalno", znači u nekom smislu nenormalno, u drugu ruku jako čudno ili neobjašnjivo, nekima neprihavtljivo, drugima neshvatljivo, tada to ne znači da je izmišljeno ili nepostojeće (barem u nekim slučajevima).

Posebno se bi to moglo ticati raznih nesreća i neobjašnjenih smrti, s druge strane, neobjašnjivih preživljavanja.

Kod nekih ljudi iluzija i mašta stvara smisao stvarnosti, sad zavisi od njihovih misli kakav je zaključni osjećaj kod njih samih, većinom je to strah.

Sad, zbog čega se javlja, je li ljudski mozak toliko naivan da vjeruje svojim iluzijama izazvanim ničim, barem se tako misli. Sve u ljudsom mozgu izazvano je nečim, sad koji su razlozi, ne bih znao.

Neki ljudi vjeruju u nešto što zbilja ne postoji (ipak, nikad se ne zna) pa su nazvani bolesnicima, neki vjeruju u to što su vidjeli (oni i puno drugih) pa im se vjeruje, neki vjeruju u to što su vidjeli i dogodilo im se (ali su manjina ili sami) pa im se ne vjeruje ili se nagađa sa sumnjama-paranormalno, moja definicija te pojave.

Čuda, zašto imaju taj naziv, zašto uopće postoji kada se s njim povezuje sve paranormalno i velik je broj neistomišljenika, povezano sa mojom zadnjom tezom malo prije (neki vjeruju u to što su vidjeli i dogodilo im se (ali su manjina ili sami) pa im se ne vjeruje ili se nagađa sa sumnjama-paranormalno).

Ima puno onih koji lažu, većinom oko nekih ukazanja pa i to smatram uzrokom gore navedenog.

Svejedno, postoje stvari koje se dešavaju ljudima a nisu dokazane ali svejedno se dešavaju.

Predviđanja, ne ona kladioničarska, dio su te paranormalne pojave koja je toliko tabu, barem kod nas.

Priviđenja, tu bih već malo odstupio jer ta je pojava u najmanju ruku upitna.

Eto toliko mbaksa.

Pa da, malen ih je broj, valjda se boje kartonaMršti se 

Ili jednostavno nisu u rangu.

Kad ti ju šutnem s 35m, nećeš je ni vidjeti!!
16 godina
moderator
Armor kaže...

Ako je nekaj "paranormalno", znači u nekom smislu nenormalno, u drugu ruku jako čudno ili neobjašnjivo, nekima neprihavtljivo, drugima neshvatljivo, tada to ne znači da je izmišljeno ili nepostojeće (barem u nekim slučajevima).

Jako cudno ili "neobjasnjivo" ne znaci nuzno paranormalno - procitaj clanak, jako dobro je napisan. S obzirom da nikad nije bila dokazana ni jedna jedina paranormalna pojava, a ogromna kolicina ih je argumentirano pobijena, ja cu do daljnjeg smatrati da je paranormalno ili izmisljeno ili je neka "normalna" pojava okarakterizirana paranormalnom zbog nepoznavanja uvjeta u kojima se ta pojava dogodila.

Armor kaže...

Posebno se bi to moglo ticati raznih nesreća i neobjašnjenih smrti, s druge strane, neobjašnjivih preživljavanja.

Same po sebi neobjasnjive smrti, razne nesrece i neobjasnjiva prezivljavanja nisu paranormalni nego jednostavno - neobjasnjeni. Neobjanjeno, (u ovom trenutku) neobjasnjivo i paranormalno nisu sinonimi.

Armor kaže...

Neki ljudi vjeruju u nešto što zbilja ne postoji (ipak, nikad se ne zna) pa su nazvani bolesnicima, neki vjeruju u to što su vidjeli (oni i puno drugih) pa im se vjeruje, neki vjeruju u to što su vidjeli i dogodilo im se (ali su manjina ili sami) pa im se ne vjeruje ili se nagađa sa sumnjama-paranormalno, moja definicija te pojave.

Tesko da ista mogu prokomentirati na ovo jer sve sto si napisao je deklarativno. Daj konkretne primjere za svaku od tih situacija pa mozemo raspravljat. Ja ne bih ulazio u osobne definicije - zna se sto je paranormalno, a sto nije (lijepo je sve objasnjeno u onom clanku na Wikipediji) - ako ti paranormalnim smatras nesto drugo, onda izmisli neku drugu rijec da ne bi bilo zabune.

Armor kaže...

Čuda, zašto imaju taj naziv, zašto uopće postoji kada se s njim povezuje sve paranormalno i velik je broj neistomišljenika, povezano sa mojom zadnjom tezom malo prije (neki vjeruju u to što su vidjeli i dogodilo im se (ali su manjina ili sami) pa im se ne vjeruje ili se nagađa sa sumnjama-paranormalno).

"Cuda" sluze iskljucivo za pridobivanje podanika, vjerskih sljedbenika.

Armor kaže...

Svejedno, postoje stvari koje se dešavaju ljudima a nisu dokazane ali svejedno se dešavaju.

Primjeri? Sve govoris nesto deklarativno, a nista konkretno.

Armor kaže...

Predviđanja, ne ona kladioničarska, dio su te paranormalne pojave koja je toliko tabu, barem kod nas.

Necu trositi rijeci na predvidjanja - to su gluposti. James Randi i jos neki su to jako lijepo objasnili
. "Predvidjanja" proizvode oni koji ih interpretiraju i to nakon sto se neka stvar dogodila. Ne znam za tebe, ali meni je to apsurdno. To nije previdjanje. PS kakva je razlika izmedju kladionicarskih i recimo Nostradamusovih predvidjanja? Jedina razlika koju vidim je da su kladionicarska konkretna i tu se odmah vidi je li "predvidjanje" bilo ispravno ili ne, a Nostradamusova su jako neodredjena i ispune se samo onda kad neki interpretator neki dogadjaj iz zivota asocira s nekim Nostradamusovim predvidjanjem (a jedno s drugim inace nema nikakve veze).

Armor kaže...

Pa da, malen ih je broj, valjda se boje kartonaMršti se 

Ili jednostavno nisu u rangu.

Nemaju se cega bojati. Osim toga, ako netko smatra da ih je neki moderator zakinuo na neki nacin, mogu se pozaliti moderatoru, a ako su i dalje nezadovoljni, uvijek se mogu pozaliti visim instancama. Ali eto - sve je to off-topic i nadam se da je prica o moderiranju zavrsena na ovoj temi.
16 godina
mbaksa kaže...
Neobjanjeno, (u ovom trenutku) neobjasnjivo i paranormalno nisu sinonimi.

Rekao bih da je upravo suprotno. Stvari koje znanost (u ovom trenutku) ne može objasniti su po svojoj prirodi neobjašnjive jer se ne uklapaju u okolnosti poznatih prirodnih zakona.  Moglo bi se reći da da takve stvari (događaji) nisu uobičajene ili normalne. Ako ih možemo proglasiti potpuno neobjašnjivim rekli bi da su nenormalne. Oni koji predlažu objašnjenja, zasnivaju ta objašnjanja na "nepriznatim" zakonima prirode (fizike, kemije itd) i u tom smislu mislim da je izraz paranormalno vrlo adekvatan.

Druga je stvar što je (ogromna) većina neobjašnjivih događaja plod puke prijevare, krive interpretacije, neshvaćanja ili jednostavno želje za jefitnim publicitetom u žutom tisku.

Što se tiče znanstvenog pristupa paranormalnim pojavama, ne bih rekao da su nepoznate i da ih znanstvenici ne proučavaju. Treba malo pogledati radove Carla Junga, Wolfganga Paulia, Ilye Prigogina, Davida Bohma, Johna Wheelera i drugih.

Jung se bavio između ostalog sinkronicitetom, telepatijom i predviđanjem budućnosti. Objavio je dosta radova (ima ih i prevedenih na hrvatski).
Zanimljivo je što je jedan od njegovih pokusa bio (djelomično) izveden u Zagrebu. Ako me sjećanje dobro služi, radilo se pogađanju ishoda bacanja  kockica. "Vidioc" je bio u Zagrebu, a kockice su bacane u Švicarskoj (ako se ne varam). Zanimljivo je da je ishod "pogađan" u statistički potpuno neobjašnjivom broju pokušaja. Štoviše, "vidioc" je znao ishod bacanja u tri slučaja: nakon bacanja, za vrijeme bacanja i prije bacanja kockica.
Eksperimenti su obavljani u vrlo strogim laboratorijskim uvjetima i praćeni od stručnih ljudi (sa znanstvenim diplomama, da nebi bilo zabune).

16 godina
neaktivan
DexCro kaže...
mbaksa kaže...

Rekao bih da je upravo suprotno...

1. Pa prema ovome je i svijetlost paranormalna pojava, jer ni ona nije u potpunosti objasnjena! Zna se samo da je svijetlost skup cestica (fotona) koji se krecu kao val, ali ne zna se bas sve o svijetlosti!
2. I misao je onda paranormalna pojava, jer uopce nije objasnjena!
Nothing is true, everything is permitted... 92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
16 godina
moderator
DexCro kaže...
mbaksa kaže...
Rekao bih da je upravo suprotno. Stvari koje znanost (u ovom trenutku) ne može objasniti su po svojoj prirodi neobjašnjive jer se ne uklapaju u okolnosti poznatih prirodnih zakona.
Mislim da se ne kuzimo. Kljucno je zbog cega znanost neke stvari ne moze objasniti. Ako je to zbog nedostatka informacija, zbog nepoznavanja pravog stanja stvari, onda to jest neobjasnjivo, ali nije paranormalno. Paranormalno bi bilo kad bi krsilo prirodne zakonitosti.

Vidis recimo da kamen pliva na vodi - neces odmah pomislit da se desava nesto paranormalno, cak i ako je to tebi trenutno neobjasnjivo. Mozda je kamen jednostavno plovucac ili balon ili komad drveta obojan kao kamen ili "stoji" na necemu zapiknutom u vodi. Upravo zbog takvih stvari se paranormalno odnosi na telepatiju, gledanje na daljinu, telekinezu, duhove i sl. - dakle na nesto sto u svojoj osnovi podrazumijeva krsenje prirodnih zakonitosti.

DexCro kaže...
Moglo bi se reći da da takve stvari (događaji) nisu uobičajene ili normalne. Ako ih možemo proglasiti potpuno neobjašnjivim rekli bi da su nenormalne. Oni koji predlažu objašnjenja, zasnivaju ta objašnjanja na "nepriznatim" zakonima prirode (fizike, kemije itd) i u tom smislu mislim da je izraz paranormalno vrlo adekvatan.
Ajde malo razradi tu temu. Nemam pojma o cem pricas - daj primjere.

DexCro kaže...
Jung se bavio između ostalog sinkronicitetom, telepatijom i predviđanjem budućnosti. Objavio je dosta radova (ima ih i prevedenih na hrvatski).
Zanimljivo je što je jedan od njegovih pokusa bio (djelomično) izveden u Zagrebu. Ako me sjećanje dobro služi, radilo se pogađanju ishoda bacanja  kockica. "Vidioc" je bio u Zagrebu, a kockice su bacane u Švicarskoj (ako se ne varam). Zanimljivo je da je ishod "pogađan" u statistički potpuno neobjašnjivom broju pokušaja. Štoviše, "vidioc" je znao ishod bacanja u tri slučaja: nakon bacanja, za vrijeme bacanja i prije bacanja kockica.
Eksperimenti su obavljani u vrlo strogim laboratorijskim uvjetima i praćeni od stručnih ljudi (sa znanstvenim diplomama, da nebi bilo zabune).
Imas nesto vise detalja o tome? Naime, cak i u istrazivanjima u kojima su ko fol strogo pazili na uvjete dogadja se da se iskoristi upravo ona sitnica na koju nisu pazili. I uopce me ne zanimaju "strucni ljudi sa znanstvenim diplomama" jer ih ti ljudi znaju itekako dobro prevariti. Pogledaj si malo Randijeve filmice - tako je recimo jednom prilikom isao u Rusiju testirat covjeka za kojeg su znanstvenici jamcili da je "prava stvar" - nakon testiranja u zaista kontroliranim uvjetima postalo je jasno da su ti znanstvenici s diplomama krivo postavili ili interpretirali stvari ili se nisu adekvatno drzali protokola.

Neka ponove taj eksperiment s gledanjem (pogadjanjem) na daljinu u zaista kontroliranim uvjetima (tkogod vec misli da je sposoban za to), koje ce regulirati James Randi ili netko iz njegove udruge, pa cemo onda vidjeti jel ima nesto u tome ili ne. Takodjer ce oni biti vrlo zadovoljni jer ako demonstriraju gledanje na daljinu Randi ce im vrlo rado dati milijun americkih dolara. Namigiva
16 godina
mbaksa kaže...
 Paranormalno bi bilo kad bi krsilo prirodne zakonitosti.

Točno, pogotovo ako smatraš da su svi prirodni zakoni poznati i da znanost u budućnosti neće više ništa otkriti.

Ono što, po tebi, krši prirodne zakonitosti, će možda već sutra biti normalna pojava.

mbaksa kaže...
Upravo zbog takvih stvari se paranormalno odnosi na telepatiju, gledanje na daljinu, telekinezu, duhove i sl. - dakle na nesto sto u svojoj osnovi podrazumijeva krsenje prirodnih zakonitosti.

Stvari koje postoje ne mogu kršiti prirodne zakone. Naime, one postoje. Sasvim je druga stvar što ih ti kao i većina drugih ljudi proglašavate izmišljotinama.

U slučaju da ih sami iskusite, to nazivate slučajnošću ili halucinacijom.

mbaksa kaže...
I uopce me ne zanimaju "strucni ljudi sa znanstvenim diplomama" jer ih ti ljudi znaju itekako dobro prevariti. Pogledaj si malo Randijeve filmice...

"Ljudi sa diplomama" koje si napisao pod navodnicima i koji te oupće ne zanimaju imaju vrlo visoko obrazovanje i ogromno iskustvo, svu silu znanstvenih radova i objavljenih članaka. Nešto si krivo shvatio, njih nitko nije prevario. Oni su sami oblikovali testove, sami su okupili (obične) ljude za pokuse. Njih na tisuće. Na svima su radili testove. Rezultate testova su statistički obrađivali. Nitko nije išao u posjetu čudacima koji žive u planinama i tvrde da znaju kad će biti kraj svijeta.

Njih suprotstavljaš genijalnom Randiju s YouTuba. Tipu čija biografija glasi: "Rođen u Kanadi, ima brata i sestru. Nakon što je pao s bicikla pročitao je knjigu o mađioničarima i postao mađioničar. Radio u noćnim barovima. Dobio američko državljanstvo. Obolio na srce. Bio na operaciji srca. Preživio." Ako netko misli da se šalim neka provjeri na  http://en.wikipedia.org/wiki/James_Randi .

Čini mi se da je Carl Jung napisao više znanstvenih djela nego što je Randi vidio knjiga. Kad ukucaš "Carl Jung" u Google i dobiješ 1M linkova imat ćeš materijala za proučavanje do kraja života.

Kad smo već kod Googla, ukucaj "James Randi" i dobit ćeš između ostalog i linkove onih koji tvrde da su trebali dobiti svoju milijun jer su pogodili sadržaj Randijeve kutije (takav je, naime, bio jedan Randijev test). Naravno da ga nisu dobili. Kad su sigurno varali jer ne postoji telepatija. Eto i linka http://www.crypto.com/blog/psychic_cryptanalysis .

mbaksa kaže...
Randi ce im vrlo rado dati milijun americkih dolara. Namigiva

Kao što ga je vrlo rado dao Mattu Blazeu, Sylviji Browne, Dicku Biermanu i mnogima drugima. Namigiva

Sylviju Brown koja se prijavila na natječaj je na svojim službenim stranicama proglasio opasnom za javnost.  http://www.randi.org/joom/about-sylvia-browne.html

Kad smo već kod Randija evo i par zanimljivosti. Koga zanima opširnije neka ide na http://www.dailygrail.com/features/the-myth-of-james-randis-million-dollar-challenge .

Nekoliko izvadaka:

The JREF need to protect a very large amount of money from possible "long-range shots", and as such they ask for extremely significant results before paying out - much higher than are generally accepted in scientific research (and if you don’t agree to terms, your application is rejected).

U slobodnom prijevodu: Kandidatima koji ne pristaju na testove koji su puno strožiji od onih u općeprihvaćenim znastvenim istraživanjima bit će odbijene molbe.

Furthermore, applicants must first pass a 'preliminary test', before they are allowed to progress to the actual 'formal' test which pays the million dollars. So an applicant must first show positive results in a preliminary test (yielding results against chance of at least 1000 to 1, apparently), then once through to the next stage they would then have to show positive results against much higher odds to claim the prize (by all reports, at odds of around 1 million to 1).

Nadalje, kandidati moraju prvo proći "preliminarni test", prije nego što im bude dozvoljen "službeni test' koji donosi milijun dolara". Kandidat mora prvo pokazati pozitivne rezultate na preliminarnom testu (sa koeficijentom uspješnosti od najmanje 1000:1), a tada u slijedećoj fazi moraju dokazati puno veću uspješnost za dobivanje nagrade (prema svim izvještajima s vjerojatnoću od 1 000 000 : 1).

Prevedeno na ljudski jezik: Da bi netko dokazao da zna matematiku mora na preliminarnom testu točno riješiti 1 000 zadataka, a zatim na službenom testu 1 000 000 zadataka.

Challenge rule #3 states: "We have no interest in theories nor explanations of how the claimed powers might work."

Pravilo natječaja broj 3: "Ne interesira nas teorija ni objašnjenja o tome kako bi navodne moći mogle funkcionirati."

Briljantno! Odmah u startu daju do znanja da ih uopće ne zanima ono što testiraju.

8. When entering into this challenge, as far as this may be done by established legal statutes, the applicant surrenders any and all rights to legal action against Mr. Randi, and/or against any persons peripherally involved, and/or against the James Randi Educational Foundation. This applies to injury, and/or accident, and/or any other damage of a physical and/or emotional nature, and/or financial and/or professional loss, and/or damage of any kind.

Ukratko: Kandidati se prijavom na natječaj odriču svih mogućih pravnih i zakonskih akcija protiv Randija.

A number of the more 'general' applicants have waited multiple years to have their claim tested; one of the more recent, Carina Landin, went through a 3 year process just to reach the preliminary test

Veliki broj kandidata čekao je nekoliko godina da se njihove izjave testiraju, jedna od nedavnih Carina Landin prošla je kroz proces dug 3 godine da bi došla do preliminarnog testiranja.

Rule #14 of the challenge states:

This prize will continue to be offered until it is awarded. Upon the death of James Randi, the administration of the prize will pass into other hands, and it is intended that it continue in force.

Pravilo broj 14 natječaja: Nagrada je ponuđena sve dok je netko ne osvoji. Nakon smrti Jamesa Randija administracija će nagradu predati u druge ruke za nastavak djelovanja.

Ovo bi bilo jako lijepo kad nebi bilo ovoga:

the Million-Dollar Challenge will be discontinued in March 2010.  The money in the trust fund will then revert to the people who set up the fund

Zaključak:

Randi je bio najobičniji polupismeni varalica koji je dobrim marketingom zaradio hrpetinu love. Organizirao je zvučni natječaj (milijun u imenu!) sa vlastitim pravilima koja nisu imala nikakve veze sa znanošču. One koji mu se nisu sviđali odugovlačio je godinama.  Kandidate znanstvenike s područja parapsihologije je odbijao bez objašnjenja. Na kraju se predomislio i odustao od nagrađivanja (iako je tvrdio da će natječaj trajati i nakon njegove smrti). U međuvremenu je prodao prava za stotine TV emisija, novinskih intervjua i članaka. Prodao na tone knjiga, filmova, CD-a, majci, šalica, lutaka (?!), privjesaka, torbi  kemijskih olovaka ( http://www.randi.org/joom/jref-store/262.html ).

Kakav lik! Zavidim mu Cool

A na tebe, Mario, sam ljut jer si me natjerao na istraživanje. Osmijeh

16 godina
moderator
DexCro kaže...
mbaksa kaže...
 Paranormalno bi bilo kad bi krsilo prirodne zakonitosti.

Točno, pogotovo ako smatraš da su svi prirodni zakoni poznati i da znanost u budućnosti neće više ništa otkriti.

S obzirom da nam se u zivotima ne dogadja nista sto bi krsilo prirodne zakonitosti slobodno mozemo reci da poznajemo vecinu prirodnih zakonitosti, barem onih relevantni.

DexCro kaže...

Ono što, po tebi, krši prirodne zakonitosti, će možda već sutra biti normalna pojava.

Po meni nista ne krsi prirodne zakonitosti. Paranormalne pojave o kojima ovdje razglabamo su sve odreda prijevare - bilo namjerne, bilo nenamjerne.

DexCro kaže...
mbaksa kaže...
Upravo zbog takvih stvari se paranormalno odnosi na telepatiju, gledanje na daljinu, telekinezu, duhove i sl. - dakle na nesto sto u svojoj osnovi podrazumijeva krsenje prirodnih zakonitosti.

Stvari koje postoje ne mogu kršiti prirodne zakone. Naime, one postoje. Sasvim je druga stvar što ih ti kao i većina drugih ljudi proglašavate izmišljotinama.

U slučaju da ih sami iskusite, to nazivate slučajnošću ili halucinacijom.

Hm... Ti bi se mogao tako postavljati kad bi se ijedna jedina takva paranormalna pojava uspjesno demonstirala u kontroliranim uvjetima. Kako to nije slucaj, ne mozes tvrditi da one postoje. Ne proglasavamo ih mi izmisljotinama - to jesu izmisljotine i/ili prijevare.

DexCro kaže...
mbaksa kaže...
I uopce me ne zanimaju "strucni ljudi sa znanstvenim diplomama" jer ih ti ljudi znaju itekako dobro prevariti. Pogledaj si malo Randijeve filmice...

"Ljudi sa diplomama" koje si napisao pod navodnicima i koji te oupće ne zanimaju imaju vrlo visoko obrazovanje i ogromno iskustvo, svu silu znanstvenih radova i objavljenih članaka.

Ti su ljudi mozda strucnjaci u svojim podrucjima, no ne mogu se bas uvijek nositi s varalicama. No, nije mi jasno zasto se bavimo znanstvenicima, a ne onime sto su testirali, odnosno onime sto im je navodno dokazano - daj reference. Takodjer, kad sam napisao "ljudi s diplomama" mislio sam prvenstveno na parapsihologe (u biti, pretezito samozvani parapsiholozi se bave paranormalnim pojavama) - a oni su se gadno osramotili s Randijevim projektom Alpha. Stoga ne vidim ni jedan jedini razlog zbog kojeg bi itko trebao obracati paznju na parapsihologiju i one koji se bave njome. Parapsihologija nije znanost.

DexCro kaže...

Njih suprotstavljaš genijalnom Randiju s YouTuba. Tipu čija biografija glasi: "Rođen u Kanadi, ima brata i sestru. Nakon što je pao s bicikla pročitao je knjigu o mađioničarima i postao mađioničar.

Cista ad hominem logicka pogreska - svaki daljnji komentar je suvisan. BTW bas zbog toga sto je Randi madjionicar omogucava mu da vidi stvari koje vecina drugih ljudi ne vidi (ukljucujuci i znanstvenike).

DexCro kaže...

Kad smo već kod Googla, ukucaj "James Randi" i dobit ćeš između ostalog i linkove onih koji tvrde da su trebali dobiti svoju milijun jer su pogodili sadržaj Randijeve kutije (takav je, naime, bio jedan Randijev test). Naravno da ga nisu dobili. Kad su sigurno varali jer ne postoji telepatija. Eto i linka http://www.crypto.com/blog/psychic_cryptanalysis .

LOL! Uopce nisi shvatio o cemu covjek pise - upravo suprotno od onog sto ti mislis - covjek zapravo podrzava Randija. Glede kutije - link se cini zastario pa ne znam o cemu ovaj tocno pise, ali ako sam ga dobro skuzio, pise o Randijevom sifriranju, sto ce reci da nije pogodio sadrzaj kutije gledajuci na daljinu, nego koristeci mozak (pritom mislim na zdravu pamet, a ne na paranormalne sposobnosti) i Internet.

DexCro kaže...
mbaksa kaže...
Randi ce im vrlo rado dati milijun americkih dolara. Namigiva

Kao što ga je vrlo rado dao Mattu Blazeu, Sylviji Browne, Dicku Biermanu i mnogima drugima. Namigiva

Koje paranormalne sposobnosti u kontroliranim uvjetima su dokazali Bierman i ti "mnogi drugi" (koji drugi? gdje? kada?)?

DexCro kaže...

Sylviju Brown koja se prijavila na natječaj je na svojim službenim stranicama proglasio opasnom za javnost.  http://www.randi.org/joom/about-sylvia-browne.html

Pa i jest opasna za javnost - vara ljude, i to one koji su najranjiviji. Vidim da bas i nisi istrazio pravo stanje stvari - Browneova se nije prijavila na natjecaj - ona ga je ko fol "prihvatila" 2001., ali se nikad nije javila Randiju jer nije mogla doci do njegovog broja! Ono, medij, a ne moze do Randija, koji ju je u vise navrata otvoreno zvao, koji ima svoju web-stranicu sa svim potrebnim informacijama i do kojeg je mogla doci i na druge nacine. Browneova se nikad nece prijaviti na natjecaj jer bi to jako lako moglo znaciti kraj njezine karijere, posto se vec jednom zaista gadno osramotila u javnosti.
16 godina
moderator
DexCro kaže...

Kad smo već kod Randija evo i par zanimljivosti. Koga zanima opširnije neka ide na http://www.dailygrail.com/features/the-myth-of-james-randis-million-dollar-challenge .

Da si uzeo pravila natjecaja s Randijeve stranice i da si pogledao Randijeve filmice, bilo bi ti jasno da je stranica za koju dao link puna gluposti i proizvoljnih "zakljucaka" znanstvenik-wannabyeva ilitiga parapsihologa i zapravo mi se i ne da pobijati napade na namjerno pogresno interpretirana pravila za milijunsku nagradu. Ali dobro, kad si vec stavio i svoje komentare...

DexCro kaže...

The JREF need to protect a very large amount of money from possible "long-range shots", and as such they ask for extremely significant results before paying out - much higher than are generally accepted in scientific research (and if you don’t agree to terms, your application is rejected).

U slobodnom prijevodu: Kandidatima koji ne pristaju na testove koji su puno strožiji od onih u općeprihvaćenim znastvenim istraživanjima bit će odbijene molbe.

Komentar sa stranice je glup i zlonamjeran. Na primjer - dodje Randiju covjek koji tvrdi da moze letjeti. Randi mu kaze - evo, tu ti je prozor i - leti! Molim te objasni mi na koji nacin bi to znanost testirala i kako bi to manje strogo testiranje izgledalo! Ili, covjek tvrdi da moze vidjeti auru - daju mu da pogleda aure svakog od pet-sest ljudi, ti ljudi proizvoljno stanu iza panoa i tada covjek kaze koji je covjek iza kojeg panoa. Ako on tvrdi da moze vidjeti aure, a pogodi dva ili eventualno tri slucaja (sto je i statisticka vjerojatnost), o cemu mi tu onda govorimo!? WTF!? Na koji nacin bi to znanost testirala? Molim te, prosvijetli nas jer ja to ne mogu dokuciti.

DexCro kaže...

Furthermore, applicants must first pass a 'preliminary test', before they are allowed to progress to the actual 'formal' test which pays the million dollars. So an applicant must first show positive results in a preliminary test (yielding results against chance of at least 1000 to 1, apparently), then once through to the next stage they would then have to show positive results against much higher odds to claim the prize (by all reports, at odds of around 1 million to 1).

Nadalje, kandidati moraju prvo proći "preliminarni test", prije nego što im bude dozvoljen "službeni test' koji donosi milijun dolara".

Vjerojatnosti su slobodna interpretacija bisera koji je pisao taj tekst. Znaci, dodje covjek koji tvrdi da ima neku sposobnost - preliminarni test nije nista drugo nego demonstracija te sposobnosti. Tvrdis da mozes letjeti, a ne zelis skociti kroz prozor? Idi doma. Tvrdis da mozes vidjeti auru, a redovito "vidis" samo dvije ili tri aure, isto toliko koliko "vidi" i bilo koji drugi covjek? Idi doma i ne trosi tudje vrijeme uzalud. Cini mi se da si posve neupucen u Randijeva testiranja - daj si malo pogledaj filmice na YouTubeu - ima ih cijela hrpa. I onda navedi par primjera koji su po tebi tako ekstremno strogi i predlozi kako bi to prava znanost testirala.

DexCro kaže...

Challenge rule #3 states: "We have no interest in theories nor explanations of how the claimed powers might work."

Pravilo natječaja broj 3: "Ne interesira nas teorija ni objašnjenja o tome kako bi navodne moći mogle funkcionirati."

Briljantno! Odmah u startu daju do znanja da ih uopće ne zanima ono što testiraju.

Kao sto rekoh, nemas pojma o Randijevom testiranju i posve je jasno da ne kuzis cemu sluzi to pravilo (to zapravo nije ni cijelo pravilo broj 3). Procitaj pravila s Randijevog sajta - poglavito odlomak iza 16. pravila, koji glasi: PLEASE: Do not burden us with theories, philosophical observations, previous examples, anecdotal evidence or other comments! We are only interested in an actual demonstration.

Jel ti sad jasnije? Sto ce netko doci objasnjavat kako on leti, bez da zaista i pokaze da moze letjeti? Koji je smisao toga?

DexCro kaže...

8. When entering into this challenge, as far as this may be done by established legal statutes, the applicant surrenders any and all rights to legal action against Mr. Randi, and/or against any persons peripherally involved, and/or against the James Randi Educational Foundation. This applies to injury, and/or accident, and/or any other damage of a physical and/or emotional nature, and/or financial and/or professional loss, and/or damage of any kind.

Ukratko: Kandidati se prijavom na natječaj odriču svih mogućih pravnih i zakonskih akcija protiv Randija.

Ne kuzim. Ti samo selektivno citas ili sto? Pa Randiju dolaze pretezito nekakvi mediji i slicni sarlatani pa zar bi bilo cudno da ga tuze jer im je propao biznis jer su pokazali (dokazali) svijetu preko televizije ili preko drugih medija da nemaju sposobnosti za koje tvrde da imaju? Uri Geller ga je puno puta tuzio, ali nije dobio ni jednu tuzbu. Pa nije Randi glup - mora se zastititi od takvih sarlatana.

DexCro kaže...

A number of the more 'general' applicants have waited multiple years to have their claim tested; one of the more recent, Carina Landin, went through a 3 year process just to reach the preliminary test

Veliki broj kandidata čekao je nekoliko godina da se njihove izjave testiraju, jedna od nedavnih Carina Landin prošla je kroz proces dug 3 godine da bi došla do preliminarnog testiranja.

Hm... Koliko velik broj medija i slicnih postoji, zar je to cudno?

DexCro kaže...

Rule #14 of the challenge states:

This prize will continue to be offered until it is awarded. Upon the death of James Randi, the administration of the prize will pass into other hands, and it is intended that it continue in force.

Pravilo broj 14 natječaja: Nagrada je ponuđena sve dok je netko ne osvoji. Nakon smrti Jamesa Randija administracija će nagradu predati u druge ruke za nastavak djelovanja.

Ovo bi bilo jako lijepo kad nebi bilo ovoga:

the Million-Dollar Challenge will be discontinued in March 2010.  The money in the trust fund will then revert to the people who set up the fund

Ne vidim ovo zuto u pravilima. Osim toga, zar je nuzno da se i dalje rade ta testiranja? Taj novac se moze i pametnije iskoristiti.

DexCro kaže...

Zaključak:

Randi je bio najobičniji polupismeni varalica koji je dobrim marketingom zaradio hrpetinu love. Organizirao je zvučni natječaj (milijun u imenu!) sa vlastitim pravilima koja nisu imala nikakve veze sa znanošču. One koji mu se nisu sviđali odugovlačio je godinama.  Kandidate znanstvenike s područja parapsihologije je odbijao bez objašnjenja. Na kraju se predomislio i odustao od nagrađivanja (iako je tvrdio da će natječaj trajati i nakon njegove smrti). U međuvremenu je prodao prava za stotine TV emisija, novinskih intervjua i članaka. Prodao na tone knjiga, filmova, CD-a, majci, šalica, lutaka (?!), privjesaka, torbi  kemijskih olovaka ( http://www.randi.org/joom/jref-store/262.html ).

"Mozda" promijenis zakljucak kad uvazis ispravke netocnih navoda. Namigiva Da nije bilo Randija, ljudski otpad poput
jos uvijek bi varao ljude i zaradjivao milijune na ljudskoj nesreci. Uri Geller? Smijesan tip koji vise ne tvrdi da ima paranormalne sposobnosti, nego to ostavlja ljudima da "zakljuce". A Uri Geller je uspjesno godinama varao takozvane znanstvenike ("parapsihologe"), ljude s doktoratima. Randi je vrlo vazna karika u evoluciji covjeka iz praznovjernosti/misticizma/religioznosti u racionalnost/znanstvenost.

DexCro kaže...

A na tebe, Mario, sam ljut jer si me natjerao na istraživanje. Osmijeh

Tebe ceka puno jos puno istrazivanja jer si ovo obavio izuzetno povrsno.
16 godina
protjeran
Paranormalno

mbaksa

Wow, nisam znao... Znaci, tvoj James Randi, je dokazao da paranolmalno ne postoji unatoc "tradiciji" i  i visestoljetnom sumjanju biliona onih koji prosetase ovom zemljom prije nas a vecina se njih zapitala to pitanje. Oni predci obez nauke i nametanja nekakvih vjerovanja jos od postanka svjeta vjeruju u nadnaravno i neki visi oblik postojanja, pa im se i ja pridruzujem, tom krdu bezglavih tjelesa.

Zadivljen sam, tvojim cvrstim vjerovanjem u nepostojanje paranormalnog i potporu skepticizmu, jer vidis rekao bi da vecina ostalih trenutno prisutnih na ovom planetu sumlja ili nije sigurna. Ja sam svoje vjerovanje stekao najverovatnije odgojem, obrazovanjem, okolinom, svojim osobnim dozivljajem i svojom razumom, a nesmatram da je apsolutno tocno, niti da je tvoje krivo. Dopustam da mi se predoce dokazi jednog i drugog pa da sam korigiram ili ucvrstim svoje stavove. Nazalos od sveg tvog napisanog niti jedan "argument" nisi dao, drzis se ovog Randi-ja ko pijan plota i svima solis kako je tip u pravu. Taj je dokazao da mu nitko nemoze uzeti milion dolara, sto BTW mogu i ja. Potvrdio si sve moje unaprijed stecene stavove, a pogotovo one o skepticima, da su najveci "apsolutni" vjernici... Bravo...

Zlo i Naopako
16 godina
moderator
bestia kaže...

Wow, nisam znao... Znaci, tvoj James Randi, je dokazao da paranolmalno ne postoji

Nije dokazao niti mu je to cilj. Znatizeljan je, kao i svaki drugi skeptik, ima li neceg u svim tim pricicama, no dosad nije dosao do niceg sto bi potvrdjivalo da postoji paranormalno ili sto bi tek davalo naznake da bi paranormalno moglo postojati.

bestia kaže...

Zadivljen sam, tvojim cvrstim vjerovanjem u nepostojanje paranormalnog i potporu skepticizmu, jer vidis rekao bi da vecina ostalih trenutno prisutnih na ovom planetu sumlja ili nije sigurna.

Kao i kod bilo kojeg drugog skeptika, moje cvrsto vjerovanje u nepostojanje paranormalnog nije apsolutno i rezultat je nepostojanja ni dokaza ni razloga za paranormalne pojave. Jesam li ja 100% siguran da ne postoji nista sto se smatra paranormalnim? Dakako da nisam, posto to nije dokazano - zapravo je takve univerzalne negacije cesto nemoguce dokazati. A kako nema razloga za vjerovati u paranormalno - stvar je jasna.

bestia kaže...

Nazalos od sveg tvog napisanog niti jedan "argument" nisi dao, drzis se ovog Randi-ja ko pijan plota i svima solis kako je tip u pravu.

Mislim da je sasvim dovoljan argument cinjenica da u kontroliranim uvjetima nije, ne dokazana, nego cak ni demonstrirana ni jedna jedina paranormalna pojava. Randi i njegova ekipa, Shermer, Dawkins, Derren Brown i brojni drugi - svi su oni i obavili svoj dio posla - znanstveno, provjerljivo.

Nije na skepticima da dokazuju da nesto ne postoji - kao sto rekoh, negacije je cesto tesko ili nemoguce dokazati. Teret dokazivanja je na onome tko je izrekao neku tvrdnju. Kad netko kaze "Ja mogu letjeti" hoces li to prihvatiti kao istinu ili ces si mislit da je tip lud? Trazit ces od njega da to dokaze i vjerovat ces da ne moze letjeti tako dugo dok ti ne dokaze da moze letjeti. Je li tako? U cemu je razlika izmedju toga i drugih paranormalnih pojava? Toboznje levitacije koje nikad nisu bile zabiljezene kamerom ili relevantnim svjedocima? "Telekineze" koje su najobicniji madjionicarski trikovi? Razgovaranje s duhovima, sto se svodi na cold-reading i hot-reading metode, odnosno nabacivanje opcih pojmova/imena/dogadjaja i vodjenje razgovora s duhovima na temelju reakcija zive osobe (to nema veze s paranormalnim - to je kombinacija statistike i psihologije)? Sto mislis zbog cega mediji izbacuju na desetine imena? Sve odreda jasne prijevare. U cem je razlika? Odakle ta dvolicnost? U jednom slucaju nekoga ces proglasit ludim i neces mu vjerovat, a u drugom ces vjerovat da se radi o realnoj pojavi, cak i ako ona nije bila demonstrirana.

bestia kaže...

Taj je dokazao da mu nitko nemoze uzeti milion dolara, sto BTW mogu i ja.

Mozes - ako ukrades. // Edit: Mozda si mislio na to da mozes dokazati da tebi nitko ne moze uzeti milijun dolara? Pa jasno, kad ih nemas. Da ih imas - maznuli bi ti ih bez problema, isti oni koje Randi procita. I ti bi ostao uvjeren da oni imaju paranormalne sposobnosti, a stvar je samo u tome da bi te uspjeli prevariti.

bestia kaže...
Potvrdio si sve moje unaprijed stecene stavove, a pogotovo one o skepticima, da su najveci "apsolutni" vjernici... Bravo...
Kao sto sam rekao na pocetku, kad skeptici izrazavaju "apsolutnost", govore o necemu sto je vrlo vjerojatno (i ne tvrde nuzno da je 100% nemoguce), a da je to vrlo vjerojatno znaju na temelju znanosti. Za razliku od tvojih, njihovi stavovi nisu zasnovani na pukom vjerovanju. Znaci, imas vrlo velik broj pobijenih paranormalnih pojava, imasa ravno nula dokazanih paranormalnih pojava - i sad bi razuman covjek morao smatrati da paranormalne pojave postoje?

PS ajd si malo analziraj svoje postove - nisi reagirao ni na jedno konkretno postavljeno pitanje u vezi paranormalnog, uvijek se vracas na komentiranje Randija, skeptika, mene i dr. - to ti je logicka pogreska ad hominem.

Ne znam zapravo sto ti u svemu tome smeta Randi - ljudi koji tvrde da imaju paranormalne sposobnosti sami pred televizijskim kamerama i sebi i cijelom svijetu dokazuju da takve sposobnosti nemaju - Randi je tu samo kao osoba koja ce se pobrinuti da mozebitna prijevara ne uspije. Na primjer, kad je Geller dosao u jedan show, Randi je producentima rekao neka mu daju svoje zlice i da k njima ne puste Gellera ni njegove ljude - Geller nije ni pokusao demonstrirati svoje paranormalne sposobnosti jer si nije pripremio rekvizite - sam je dokazao da je sarlatan. A Popoff? Sto je njemu Randi napravio? Uzeo je radio prijemnik i osluhnuo i snimio ono sto Popoffova supruga govori iz publike. Popoff se takodjer sam razotkrio ko prevarant. A koliko ljudi je vjerovalo u njegove paranormalne sposobnosti, to je nevjerojatno.
Poruka je uređivana zadnji put uto 1.7.2008 9:14 (mbaksa).
16 godina
neaktivan
Paranormalno

Ljudi, smirite strasti! Došao je Isus Krist! Kraj svijeta, a vi se prepirete oko trivija!

Samo mi je žao što ne mogu "premotati" vrijeme unaprijed do onog zanimljivijeg dijela priče, s policijom, opsadom utvrde fanatika i s pucnjavom Smijeh

Da bar tako s pucnjavom završi svaka priča i s ovim paranormalnim šarlatanima Namigiva

Ja ću jednu srednju ćevapa i malo točeno. Hvala.
16 godina

Vidim da ovo pomalo izmiče kontroli i normama pristojnog ponašanja.

Ispričivama se ako sam nekoga uvrijedio. Dalje ću malo lakše. Predlažem to i drugima.

Molim, osim toga, manje uvredljivi ton na moje izjave koje završavaju sa smajlijem.

U tom smislu moram reći nekoliko stvari u nadi da će održati ovu temu kudikamo (para)normalnom.

1. Naziv ove teme je Paranormalno. Wiki:

Paranormal is an umbrella term used to describe unusual phenomena or experiences that lack an obvious scientific explanation.
ili
Paranormalno je zajednički naziv koji opisuje neobične pojave ili iskustva kojima manjka očito znanstveno objašnjenje.

Sama bit ove teme je raspravljanje o stvarima i događajima za koje NEMA znanstvenog objašnjenja.

Kada netko zauzme stav da su sve to zablude, laži ili prijevare zato što za njih NEMA znanstvenog objašnjenja onda sve ovo ovdje gubi smisao.

Pogotovo nije zdravo kad takav stav zauzme moderator.

2. Zauzimanje pozicija "vjernika" ili skeptika kod ovakvih tema je besmislena. Skeptici tvrde da je sve laž, "vjernici" da je istina. Naravno, govorim o sudionicima ove rasprave.

Da nebi bilo zabune, riječ "vjernici" sam napisao pod navodnicima jer ne mislim na kršćane, muslimane i budiste nego na one koji vjeruju u paranormalno.

3. Navođenje svojih internet adresa kao referentnih, a pljuvanje tuđih s argumentima da su glupe, besmislene itd. je u najmanju ruku neozbiljno.

4. "Homofobni" stav Otkriveno je jako puno prevaranata i to znači da su svi lažovi je potpuno neutemeljen. Istim principom se može tvrditi da su Srbi ubojice (oni bi to mogli reći za Hrvate), da su Bosanci glupi, da su balkanci neodgojeni, da su svećenici pedofili i da dalje ne nabrajam jer ništa od toga nije točno.

Naravno, ne može se tvrditi ni suprotno sve dok se ne ispita SVAKI pojedini slučaj. Tek onda se može izvesti zaključak tipa SVI ili NITKO. Istina je najvjerojatnije negdje između bez obzira koliko je blizu ili daleko rubnim vrijednostima.

5. Prirodni zakoni na kojima se temelji znanost vjerojatno nisu konačni. Temeljni zakoni su rušeni još nedavno (u prošlom stoljeću), a nove fascinantne pojave se otkrivaju "svakodnevno". Mnoge stvari koje su u prošlosti izgledale potpuno neizvedive danas su dio svakodnevice. Moguće je (ponavljam: moguće) da se neki događaji koje smatramo paranormalnima zasnivaju na sada nepoznatim principima. Bilo bi dobro otvorena uma o njima razmišljati, ako ništa drugo, onda za ljubav ovoj temi na forumu.

6. Paranormalne pojave vrlo često uključuju događaje nematerijalne prirode. Neki od njih se dešavaju i/samo na mentalnoj (nemam bolju riječ) razini. Kao takve vrlo ih je teško ili nemoguće znanstveno dokazati, ali, po mom mišljenju, ne smije ih se zbog toga odbaciti.

7. Na kraju, da nebi bilo zabune, mislim da je ogromna većina (preko 99,999%) paranormalnih događaja koje se mogu naći na internetu i drugim medijima najobičnija prijevara. Međutim, moja savjest mi nalaže da onih 0,001% zbog toga ne proglasim lažnima. Ne zbog toga što to nisu laži, nego zbog toga što neznam jesu li laž ili istina.

16 godina
Faerdhur kaže...

Ljudi, smirite strasti! Došao je Isus Krist! Kraj svijeta, a vi se prepirete oko trivija!

Samo mi je žao što ne mogu "premotati" vrijeme unaprijed do onog zanimljivijeg dijela priče, s policijom, opsadom utvrde fanatika i s pucnjavom Smijeh

Da bar tako s pucnjavom završi svaka priča i s ovim paranormalnim šarlatanima Namigiva

A čuj, nikad neznaš. Koliko sam čuo i izvorni Isus nije baš najbolje prošao. Osmijeh
16 godina
protjeran
Paranormalno

Ljudi, ne mogu vjerovati! Otvorio sam ovu temu kako bi ljudi rekli vjeruju li u paranormalno ili ne, i što im se neobjašnjivo ili paranormalno dogodilo, a ne kako bi se ljudi natezali postoji li paranormalno ili ne! Svatko ima svoje mišljenje i ima pravo na to, prestanite se razuvjeravati, jer nećete promijeniti tuđe mišljenje, samo ćete iživcirati ljude oko sebe! Ovo se pogotovo odnosi na vas, mbaksa, uz puno poštovanje, moram reći da ste pretjerali, postoje dokazi da paranormalno postoji i da ne postoji, vaše mišljenje je da ne postoji, mišljenje nekih drugih ljudi je da postoji, a to mišljenje nećete promijeniti. Rekli ste što ste mislili, a to je da mislite da paranormalno ne postoji i da su to potpuno objašnjive pojave, ne trebate tjerati druge da misle kao i vi, pa nismo mi klonovi, svatko ima pravo na svoje mišljenje! Dobro vam svima kaže Faerdhur: "Ljudi, smirite strasti!"

Modovi, molim vas, lockajte temu jer je ovo otišlo u krajnost. Hvala.

Try not to become a man of success but rather to become a man of value - Albert Einstein
Poruka je uređivana zadnji put uto 1.7.2008 12:58 (HappyD).
16 godina
protjeran
DexCro kaže...

Sama bit ove teme je raspravljanje o stvarima i događajima za koje NEMA znanstvenog objašnjenja.

Kada netko zauzme stav da su sve to zablude, laži ili prijevare zato što za njih NEMA znanstvenog objašnjenja onda sve ovo ovdje gubi smisao.

Pogotovo nije zdravo kad takav stav zauzme moderator.

Potpuno se slažem sa time, podržavam to i zato zahtjevam lock teme jer je ovo otišlo u krajnost i ne dovodi do ničega osim sukoba, svađe, prepirke, bijesa i prekopavanja Wikipedije i sličnih izvora u potrazi za protudokazima koji poništavaju već iznešene što ponovno dovodi do gore navedenog.
Try not to become a man of success but rather to become a man of value - Albert Einstein
16 godina
HappyD kaže...
zato zahtjevam lock teme jer je ovo otišlo u krajnost i ne dovodi do ničega osim sukoba, svađe, prepirke, bijesa i prekopavanja Wikipedije i sličnih izvora u potrazi za protudokazima koji poništavaju već iznešene što ponovno dovodi do gore navedenog.
 Ma nema potrebe za lockanjem, samo malo manje strasti.
16 godina
moderator
DexCro kaže...

Nemam takav stav zato sto za njih nema znanstvenog objasnjenja. Polazis s posve krive tocke - ponasas se ko da je vec dokazano da paranormalne pojave postoje ili da su demonstrirane ili ko da postoji racionalni "okvir" koji bi ih dozvoljavao pa kao nije bitno ima li znanstvenog objasnjenja ili ne, odnosno moze li uopce imati znanstvenog objasnjenja.

Stvar je u tome da paranormalne pojave nisu uspjesno u kontroliranim uvjetima ni demonstrirane (ma velik broj, pogotovo razgovaranja s duhovima, ih nije uspjesno demonstiran ni u "nekotroliranim" uvjetima). Znas li sto to znaci? Nas covjek koji tvdi da moze letjeti, levitirati, stogod - pred skepticima nije se nikad uspio odvojiti od zemlje, osim skokom. Pred onima koji vjeruju u paranormalno je se u mracnoj sobici uzdigao jednom nogom, pazeci da ne vide da je za "levitiranje" koristio drugu nogu. Tako nesto mu ne moze proci u kontroliranim uvjetima. Ni jedna jedina paranormalna pojava nije demonstrirana u kontroliranim uvjetima, gdje su ljudi pazili da ne dodje do prijevare.

Znaci, da bismo uopce isli razmatrat postoji li paranormalno, prvo se treba obaviti valjana demonstracija u kontroliranim uvjetima. Bez toga daljnja rasprava je bezpredmetna. Zamisli si Newtona kad mu je jabuka pala na glavu i on je tada "otkrio" gravitaciju i dodje on nekom svom prijatelju znanstveniku i kaze mu da je otkrio gravitaciju - i onda pusti jabuku koju je drzao iznad glave i jabuka ostaje lebdjeti u zraku ili "padne prema gore" (isto kao sto se dogadja sa svim predmetima u ovom fiktivnom svijetu - predmeti ne padaju prema dolje nego prema gore ili lebde u zraku). Odnosno, nije demonstrirao to sto je otkrio. Taj njegov prijatelj moze gravitaciju proglasiti paranormalnom (jer je u tom nasem fiktivnom svijetu normalno da jabuke padaju prema gore ili da lebde), ali da li to znaci da ta paranormalna pojava postoji ili da bismo je trebali uzimati za ozbiljno ili da bismo morali uopce razmisljati o njoj? NE. Nije ni demonstrirana. No, vratimo se na nas svijet realnosti - jabuka je pala dolje i koliko god je Newton pustao sebi ili drugima na glavu, jabuka je uvijek padala prema dolje. Vec je prva demonstracija bila dovoljno da se covjek zapita ima li tu neceg, a svaka daljnja je to sve vise potvrdjivala. I on je tu uvidio neko pravilo, neku prirodnu zakonitost, koja nam je danas poznata pod pojmom gravitacija.

Necu dalje odgovarat na tvoj post jer je, sto je izgleda vec postao obicaj, sazdan od ad hominem "argumenata" gdje komentiras sve samo ne ono o cemu bi ovdje i trebali razgovarati. BTW pa zar razgovaranje s duhovima, gledanje na daljinu - nisu paranormalne pojave na "mentalnoj razini"? Odakle ti ideja da se one ne mogu dokazati? Dokaz za razgovaranje s duhovima bila bi seansa u kojoj medij koji razgovara s duhovima ne zna nista o osobi koja je dosla na razgovor i da iz nje ne izvlaci informacije i da onda iznese dogadjaje koje su mogle znati samo osoba i duh (i to konkretne dogadjaje, a ne "umro je od teske bolesti). To bi bio dokaz da je razgovaranje s duhovima realna, stvarna, postojeca pojava. A tako nesto nikad nije bilo demonstrirano.
Poruka je uređivana zadnji put uto 1.7.2008 16:00 (mbaksa).
16 godina
moderator
HappyD kaže...

Ovo se pogotovo odnosi na vas, mbaksa, uz puno poštovanje, moram reći da ste pretjerali, postoje dokazi da paranormalno postoji i da ne postoji

Manje komentiraj korisnike foruma, a vise se bavi temom. Kazes da postoje dokazi da paranormalno postoji - nemoj nas drzati u mraku - daj nam valjane reference.
16 godina
mbaksa kaže...
HappyD kaže...

Ovo se pogotovo odnosi na vas, mbaksa, uz puno poštovanje, moram reći da ste pretjerali, postoje dokazi da paranormalno postoji i da ne postoji

Manje komentiraj korisnike foruma, a vise se bavi temom. Kazes da postoje dokazi da paranormalno postoji - nemoj nas drzati u mraku - daj nam valjane reference.
 U pravu je mbaksa, cijelo vrijeme vas mora tretirati ko djecu.

Osobno vjerujem u paranormalno, jer sam doživljavao lude stvari (vidjeti prošle postove), ali nikad se ne bih išao s nekim prepirati i pokušao dokazati nešto, kad ni sam sebi još ništa nisam DOKAZAO. I to je poanta.
Doć će Zoka da vas roka
16 godina
neaktivan
Paranormalno

ljudi ccceeeeeeeekkkaaaaaajjjjttttttttttttttteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee(cekajte)

ak neko hoce znati definiciju paranormalog nek ide na wikicu.........................nek gooooogla...................kupi si enciklopediu

ova tema mi je bila ludnica dok se niste poceli prepucavat kaj je to paraormalno u definiciji.........................................................

bilo j eodlicno slusat vase dozivljaje al dajte molim vas.............VičeVičeVičeVičeVičeVičeVičeVičeVičeVičeVičeVičeVičeVičeVičeVičeVičeViče

Psssssst Zecovi spavaju 92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
16 godina
mbaksa kaže...

Stvar je u tome da paranormalne pojave nisu uspjesno u kontroliranim uvjetima ni demonstrirane (ma velik broj, pogotovo razgovaranja s duhovima, ih nije uspjesno demonstiran ni u "nekotroliranim" uvjetima). Znas li sto to znaci? Nas covjek koji tvdi da moze letjeti, levitirati, stogod - pred skepticima nije se nikad uspio odvojiti od zemlje, osim skokom. Pred onima koji vjeruju u paranormalno je se u mracnoj sobici uzdigao jednom nogom, pazeci da ne vide da je za "levitiranje" koristio drugu nogu. Tako nesto mu ne moze proci u kontroliranim uvjetima. Ni jedna jedina paranormalna pojava nije demonstrirana u kontroliranim uvjetima, gdje su ljudi pazili da ne dodje do prijevare.
Tip je najobičniji prevarant. U čemu je problem? Niti ja ne vjerujem da netko može letjeti (bez pomoći aviona, na primjer).
Zar su tebi takvi prevaranti dokaz da ne postoji ništa paranormalno? Oni su dokaz da postoje prevaranti.
mbaksa kaže...

Znaci, da bismo uopce isli razmatrat postoji li paranormalno, prvo se treba obaviti valjana demonstracija u kontroliranim uvjetima. Bez toga daljnja rasprava je bezpredmetna.
Zbunj...
Dakle ti kažeš da bi mi trebali izvesti znanstveni pokus i da bi ovdje mogli razgovarati o nečemu? 
Ili da je netko drugi trebao napraviti zanstveni test da bi mi ovdje o nečemu razgovarali?
A ja mislio da smo na forumu.
mbaksa kaže...
 BTW pa zar razgovaranje s duhovima, gledanje na daljinu - nisu paranormalne pojave na "mentalnoj razini"? Odakle ti ideja da se one ne mogu dokazati?
 Da citiram sam sebe:
Paranormalne pojave vrlo često uključuju događaje nematerijalne prirode. Neki od njih se dešavaju i/samo na mentalnoj (nemam bolju riječ) razini.
Konkretno, kako dokazati ima li života poslije smrti? Teško, ako to želiš demonstrirati u kontroliranim uvjetima.
Kako dokazati da je netko u snu razgovarao sa svojom pokojnom babom? Teško, ako to želiš demonstrirati u kontroliranim uvjetima.
Točnije, to se ne može dokazati! Ali to ne znači niti da postoji niti da ne postoji.
mbaksa kaže...
... ili ko da postoji racionalni "okvir" koji bi ih dozvoljavao pa kao nije bitno ima li znanstvenog objasnjenja ili ne, odnosno moze li uopce imati znanstvenog objasnjenja.
 Sad tek vidim što tebe muči. Znači, ako za neki događaj ne postoji racionalni okvir ili znanstveno objašnjenje onda se taj događaj nije ni dogodio, odnosno lažiran je. Vrlo znanstveni pristup. Pitam se što bi na to rekli Da Vinci, Galileo, Darvin, Tesla, Einstein koji su rastegnuli (razbili) postojeće racionalne okvire i izuzetno doprinjeli razvoju znanosti.

Inače, slažem se sa tvojom tvrdnjom da je sve prepuno šarlatana i prevaranata.

Osobno, imam iskustvo sa iscjeljivanjem. Doduše i medicina ga ima (vrlo dokumentirano), ali to tebe vjerojatno ne zanima.
Nešto malo iskustva imam i sa telepatijom.
Puno iskustva imam sa sinkroniciteom (sinkronošću možda, nisam siguran koji je pravi naziv).

P.S.
Latinski izrazi ti super idu. Sad izgledaš pametniji Osmijeh
Iako Olegu puno bolje stoje Cool
16 godina
neaktivan
DexCro kaže...

P.S.
Latinski izrazi ti super idu. Sad izgledaš pametniji Osmijeh
Iako Olegu puno bolje stoje Cool
 Ovo je bilo niskoooo... hehe
16 godina
neaktivan
Paranormalno

Ne vjerujem!

16 godina
protjeran
mbaksa kaže...
HappyD kaže...

Kažem da postoje dokazi da paranormalno postoji i da postoje dokazi da paranormalno ne postoji, a reference neću davati jer mi se ne da, a u temi se ne radi o tome pa nisam ni dužan to napraviti. Tema je napravljena kako bi korisnici foruma iznijeli svoja iskustva sa paranormalnim, a ne kako bi se ljudi prepirali postoji li paranormalno ili ne. Ne komentiram korisnike, točnije tebe, nego te molim da prestaneš iznositi dokaze kako paranormalno ne postoji i prepirati se jer tema nije stvorena za to, stvorena je kako bi ljudi iznijeli svoje događaje i iskustva sa paranormalnim, kao što je već rečeno prije.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice