Ovo je izvod iz transkripta američke radio emisije "Coast to Coast", održane 02. studenog, 2003.
// dodao sam link na stranicu s koje si mozebitno preuzeo tekst - nema smisla da kopi&pejstas takvu nepreglednu gomilu teksta.
Ovo je izvod iz transkripta američke radio emisije "Coast to Coast", održane 02. studenog, 2003.
// dodao sam link na stranicu s koje si mozebitno preuzeo tekst - nema smisla da kopi&pejstas takvu nepreglednu gomilu teksta.
Evo sto se meni dogodilo...
Katkad jednostvno zaspem na krevetu i da se ne sjecam kada sam isao spavati, ali to nije cijela prica.
Probih se ja ujutro i kaze mi mama da me je vidjela negdje oko 5 ujutro kako sam na wc-u obavljam svoju "duznost", i kako je pricala sa mnom.
Imao sam potpuno otvorene oci i pricao sasvim normalno. Problem je sto to nisam bio JA!!!!
Ja nemam nikakvo sjecanje skroz do negdje 10 ujutro.... ??
Sad si zamislite situaciju da ukljucite kameru i odete spavati..ujutro pogledate snimku i vidite sebe kako prilazite kameri i grohotko se nasmijete .. onako kao da znate sto se sposobni!!!
Ovo zadnje nisam jos napravio ali sam rekao da cu jedan dan....jedino me je strah sto "drugo ja" sam sposoban.
mbaksa, kao prvo, čestitke na zaposlenju, jer kao supermoderator si vjerojatno i zaposlen u Bugu.
Što se tiče znanstvenika, oni su dokazano malo "skrenuli", ne svi ali većina- pametni jesu ali od viška glava boli.
Kad se pogleda, puno toga izađe paranormalo ali ljudski.
Svako može nešto proglasiti paranormalnim, e sad, pitanje je dali to ima smisla.
Ovakve rasprave su po meni korisne, jer nisu svađa neko pametno iznošenje mišljenja potkrijepljenih nekim činjenicama/pretpostavkama.
Svako može nešto proglasiti paranormalnim, e sad, pitanje je dali to ima smisla.
Ovakve rasprave su po meni korisne, jer nisu svađa neko pametno iznošenje mišljenja potkrijepljenih nekim činjenicama/pretpostavkama.
Što se tiče znanstvenika, oni su dokazano malo "skrenuli", ne svi ali većina- pametni jesu ali od viška glava boli.
Eto, vratili smo se na besmislenu generalizaciju. Imas jednu ludu profesoricu, jedan izoliran slucaj, za koju je pitanje moze li se uopce smatrati znanstvenicom (doktorat ne znaci da je osoba automatski i znanstvenik) i zbog nje proglasavas znanstvenike, kao skupinu ljudi, ludima.
Ako je nekaj "paranormalno", znači u nekom smislu nenormalno, u drugu ruku jako čudno ili neobjašnjivo, nekima neprihavtljivo, drugima neshvatljivo, tada to ne znači da je izmišljeno ili nepostojeće (barem u nekim slučajevima).
Posebno se bi to moglo ticati raznih nesreća i neobjašnjenih smrti, s druge strane, neobjašnjivih preživljavanja.
Kod nekih ljudi iluzija i mašta stvara smisao stvarnosti, sad zavisi od njihovih misli kakav je zaključni osjećaj kod njih samih, većinom je to strah.
Sad, zbog čega se javlja, je li ljudski mozak toliko naivan da vjeruje svojim iluzijama izazvanim ničim, barem se tako misli. Sve u ljudsom mozgu izazvano je nečim, sad koji su razlozi, ne bih znao.
Neki ljudi vjeruju u nešto što zbilja ne postoji (ipak, nikad se ne zna) pa su nazvani bolesnicima, neki vjeruju u to što su vidjeli (oni i puno drugih) pa im se vjeruje, neki vjeruju u to što su vidjeli i dogodilo im se (ali su manjina ili sami) pa im se ne vjeruje ili se nagađa sa sumnjama-paranormalno, moja definicija te pojave.
Čuda, zašto imaju taj naziv, zašto uopće postoji kada se s njim povezuje sve paranormalno i velik je broj neistomišljenika, povezano sa mojom zadnjom tezom malo prije (neki vjeruju u to što su vidjeli i dogodilo im se (ali su manjina ili sami) pa im se ne vjeruje ili se nagađa sa sumnjama-paranormalno).
Ima puno onih koji lažu, većinom oko nekih ukazanja pa i to smatram uzrokom gore navedenog.
Svejedno, postoje stvari koje se dešavaju ljudima a nisu dokazane ali svejedno se dešavaju.
Predviđanja, ne ona kladioničarska, dio su te paranormalne pojave koja je toliko tabu, barem kod nas.
Priviđenja, tu bih već malo odstupio jer ta je pojava u najmanju ruku upitna.
Eto toliko mbaksa.
Pa da, malen ih je broj, valjda se boje kartona
Ili jednostavno nisu u rangu.
Ako je nekaj "paranormalno", znači u nekom smislu nenormalno, u drugu ruku jako čudno ili neobjašnjivo, nekima neprihavtljivo, drugima neshvatljivo, tada to ne znači da je izmišljeno ili nepostojeće (barem u nekim slučajevima).
Posebno se bi to moglo ticati raznih nesreća i neobjašnjenih smrti, s druge strane, neobjašnjivih preživljavanja.
Neki ljudi vjeruju u nešto što zbilja ne postoji (ipak, nikad se ne zna) pa su nazvani bolesnicima, neki vjeruju u to što su vidjeli (oni i puno drugih) pa im se vjeruje, neki vjeruju u to što su vidjeli i dogodilo im se (ali su manjina ili sami) pa im se ne vjeruje ili se nagađa sa sumnjama-paranormalno, moja definicija te pojave.
Čuda, zašto imaju taj naziv, zašto uopće postoji kada se s njim povezuje sve paranormalno i velik je broj neistomišljenika, povezano sa mojom zadnjom tezom malo prije (neki vjeruju u to što su vidjeli i dogodilo im se (ali su manjina ili sami) pa im se ne vjeruje ili se nagađa sa sumnjama-paranormalno).
Svejedno, postoje stvari koje se dešavaju ljudima a nisu dokazane ali svejedno se dešavaju.
Predviđanja, ne ona kladioničarska, dio su te paranormalne pojave koja je toliko tabu, barem kod nas.
Pa da, malen ih je broj, valjda se boje kartona
Ili jednostavno nisu u rangu.
Točno, pogotovo ako smatraš da su svi prirodni zakoni poznati i da znanost u budućnosti neće više ništa otkriti.
Ono što, po tebi, krši prirodne zakonitosti, će možda već sutra biti normalna pojava.
Stvari koje postoje ne mogu kršiti prirodne zakone. Naime, one postoje. Sasvim je druga stvar što ih ti kao i većina drugih ljudi proglašavate izmišljotinama.
U slučaju da ih sami iskusite, to nazivate slučajnošću ili halucinacijom.
"Ljudi sa diplomama" koje si napisao pod navodnicima i koji te oupće ne zanimaju imaju vrlo visoko obrazovanje i ogromno iskustvo, svu silu znanstvenih radova i objavljenih članaka. Nešto si krivo shvatio, njih nitko nije prevario. Oni su sami oblikovali testove, sami su okupili (obične) ljude za pokuse. Njih na tisuće. Na svima su radili testove. Rezultate testova su statistički obrađivali. Nitko nije išao u posjetu čudacima koji žive u planinama i tvrde da znaju kad će biti kraj svijeta.
Njih suprotstavljaš genijalnom Randiju s YouTuba. Tipu čija biografija glasi: "Rođen u Kanadi, ima brata i sestru. Nakon što je pao s bicikla pročitao je knjigu o mađioničarima i postao mađioničar. Radio u noćnim barovima. Dobio američko državljanstvo. Obolio na srce. Bio na operaciji srca. Preživio." Ako netko misli da se šalim neka provjeri na http://en.wikipedia.org/wiki/James_Randi .
Čini mi se da je Carl Jung napisao više znanstvenih djela nego što je Randi vidio knjiga. Kad ukucaš "Carl Jung" u Google i dobiješ 1M linkova imat ćeš materijala za proučavanje do kraja života.
Kad smo već kod Googla, ukucaj "James Randi" i dobit ćeš između ostalog i linkove onih koji tvrde da su trebali dobiti svoju milijun jer su pogodili sadržaj Randijeve kutije (takav je, naime, bio jedan Randijev test). Naravno da ga nisu dobili. Kad su sigurno varali jer ne postoji telepatija. Eto i linka http://www.crypto.com/blog/psychic_cryptanalysis .
Kao što ga je vrlo rado dao Mattu Blazeu, Sylviji Browne, Dicku Biermanu i mnogima drugima.
Sylviju Brown koja se prijavila na natječaj je na svojim službenim stranicama proglasio opasnom za javnost. http://www.randi.org/joom/about-sylvia-browne.html
Kad smo već kod Randija evo i par zanimljivosti. Koga zanima opširnije neka ide na http://www.dailygrail.com/features/the-myth-of-james-randis-million-dollar-challenge .
Nekoliko izvadaka:
The JREF need to protect a very large amount of money from possible "long-range shots", and as such they ask for extremely significant results before paying out - much higher than are generally accepted in scientific research (and if you don’t agree to terms, your application is rejected).
U slobodnom prijevodu: Kandidatima koji ne pristaju na testove koji su puno strožiji od onih u općeprihvaćenim znastvenim istraživanjima bit će odbijene molbe.
Furthermore, applicants must first pass a 'preliminary test', before they are allowed to progress to the actual 'formal' test which pays the million dollars. So an applicant must first show positive results in a preliminary test (yielding results against chance of at least 1000 to 1, apparently), then once through to the next stage they would then have to show positive results against much higher odds to claim the prize (by all reports, at odds of around 1 million to 1).
Nadalje, kandidati moraju prvo proći "preliminarni test", prije nego što im bude dozvoljen "službeni test' koji donosi milijun dolara". Kandidat mora prvo pokazati pozitivne rezultate na preliminarnom testu (sa koeficijentom uspješnosti od najmanje 1000:1), a tada u slijedećoj fazi moraju dokazati puno veću uspješnost za dobivanje nagrade (prema svim izvještajima s vjerojatnoću od 1 000 000 : 1).
Prevedeno na ljudski jezik: Da bi netko dokazao da zna matematiku mora na preliminarnom testu točno riješiti 1 000 zadataka, a zatim na službenom testu 1 000 000 zadataka.
Challenge rule #3 states: "We have no interest in theories nor explanations of how the claimed powers might work."
Pravilo natječaja broj 3: "Ne interesira nas teorija ni objašnjenja o tome kako bi navodne moći mogle funkcionirati."
Briljantno! Odmah u startu daju do znanja da ih uopće ne zanima ono što testiraju.
8. When entering into this challenge, as far as this may be done by established legal statutes, the applicant surrenders any and all rights to legal action against Mr. Randi, and/or against any persons peripherally involved, and/or against the James Randi Educational Foundation. This applies to injury, and/or accident, and/or any other damage of a physical and/or emotional nature, and/or financial and/or professional loss, and/or damage of any kind.
Ukratko: Kandidati se prijavom na natječaj odriču svih mogućih pravnih i zakonskih akcija protiv Randija.
A number of the more 'general' applicants have waited multiple years to have their claim tested; one of the more recent, Carina Landin, went through a 3 year process just to reach the preliminary test
Veliki broj kandidata čekao je nekoliko godina da se njihove izjave testiraju, jedna od nedavnih Carina Landin prošla je kroz proces dug 3 godine da bi došla do preliminarnog testiranja.
Rule #14 of the challenge states:
This prize will continue to be offered until it is awarded. Upon the death of James Randi, the administration of the prize will pass into other hands, and it is intended that it continue in force.
Pravilo broj 14 natječaja: Nagrada je ponuđena sve dok je netko ne osvoji. Nakon smrti Jamesa Randija administracija će nagradu predati u druge ruke za nastavak djelovanja.
Ovo bi bilo jako lijepo kad nebi bilo ovoga:
the Million-Dollar Challenge will be discontinued in March 2010. The money in the trust fund will then revert to the people who set up the fund
Zaključak:
Randi je bio najobičniji polupismeni varalica koji je dobrim marketingom zaradio hrpetinu love. Organizirao je zvučni natječaj (milijun u imenu!) sa vlastitim pravilima koja nisu imala nikakve veze sa znanošču. One koji mu se nisu sviđali odugovlačio je godinama. Kandidate znanstvenike s područja parapsihologije je odbijao bez objašnjenja. Na kraju se predomislio i odustao od nagrađivanja (iako je tvrdio da će natječaj trajati i nakon njegove smrti). U međuvremenu je prodao prava za stotine TV emisija, novinskih intervjua i članaka. Prodao na tone knjiga, filmova, CD-a, majci, šalica, lutaka (?!), privjesaka, torbi kemijskih olovaka ( http://www.randi.org/joom/jref-store/262.html ).
Kakav lik! Zavidim mu
A na tebe, Mario, sam ljut jer si me natjerao na istraživanje.
Točno, pogotovo ako smatraš da su svi prirodni zakoni poznati i da znanost u budućnosti neće više ništa otkriti.
Ono što, po tebi, krši prirodne zakonitosti, će možda već sutra biti normalna pojava.
Stvari koje postoje ne mogu kršiti prirodne zakone. Naime, one postoje. Sasvim je druga stvar što ih ti kao i većina drugih ljudi proglašavate izmišljotinama.
U slučaju da ih sami iskusite, to nazivate slučajnošću ili halucinacijom.
"Ljudi sa diplomama" koje si napisao pod navodnicima i koji te oupće ne zanimaju imaju vrlo visoko obrazovanje i ogromno iskustvo, svu silu znanstvenih radova i objavljenih članaka.
Njih suprotstavljaš genijalnom Randiju s YouTuba. Tipu čija biografija glasi: "Rođen u Kanadi, ima brata i sestru. Nakon što je pao s bicikla pročitao je knjigu o mađioničarima i postao mađioničar.
Kad smo već kod Googla, ukucaj "James Randi" i dobit ćeš između ostalog i linkove onih koji tvrde da su trebali dobiti svoju milijun jer su pogodili sadržaj Randijeve kutije (takav je, naime, bio jedan Randijev test). Naravno da ga nisu dobili. Kad su sigurno varali jer ne postoji telepatija. Eto i linka http://www.crypto.com/blog/psychic_cryptanalysis .
Kao što ga je vrlo rado dao Mattu Blazeu, Sylviji Browne, Dicku Biermanu i mnogima drugima.
Sylviju Brown koja se prijavila na natječaj je na svojim službenim stranicama proglasio opasnom za javnost. http://www.randi.org/joom/about-sylvia-browne.html
Kad smo već kod Randija evo i par zanimljivosti. Koga zanima opširnije neka ide na http://www.dailygrail.com/features/the-myth-of-james-randis-million-dollar-challenge .
The JREF need to protect a very large amount of money from possible "long-range shots", and as such they ask for extremely significant results before paying out - much higher than are generally accepted in scientific research (and if you don’t agree to terms, your application is rejected).
U slobodnom prijevodu: Kandidatima koji ne pristaju na testove koji su puno strožiji od onih u općeprihvaćenim znastvenim istraživanjima bit će odbijene molbe.
Furthermore, applicants must first pass a 'preliminary test', before they are allowed to progress to the actual 'formal' test which pays the million dollars. So an applicant must first show positive results in a preliminary test (yielding results against chance of at least 1000 to 1, apparently), then once through to the next stage they would then have to show positive results against much higher odds to claim the prize (by all reports, at odds of around 1 million to 1).
Nadalje, kandidati moraju prvo proći "preliminarni test", prije nego što im bude dozvoljen "službeni test' koji donosi milijun dolara".
Challenge rule #3 states: "We have no interest in theories nor explanations of how the claimed powers might work."
Pravilo natječaja broj 3: "Ne interesira nas teorija ni objašnjenja o tome kako bi navodne moći mogle funkcionirati."
Briljantno! Odmah u startu daju do znanja da ih uopće ne zanima ono što testiraju.
8. When entering into this challenge, as far as this may be done by established legal statutes, the applicant surrenders any and all rights to legal action against Mr. Randi, and/or against any persons peripherally involved, and/or against the James Randi Educational Foundation. This applies to injury, and/or accident, and/or any other damage of a physical and/or emotional nature, and/or financial and/or professional loss, and/or damage of any kind.
Ukratko: Kandidati se prijavom na natječaj odriču svih mogućih pravnih i zakonskih akcija protiv Randija.
A number of the more 'general' applicants have waited multiple years to have their claim tested; one of the more recent, Carina Landin, went through a 3 year process just to reach the preliminary test
Veliki broj kandidata čekao je nekoliko godina da se njihove izjave testiraju, jedna od nedavnih Carina Landin prošla je kroz proces dug 3 godine da bi došla do preliminarnog testiranja.
Rule #14 of the challenge states:
This prize will continue to be offered until it is awarded. Upon the death of James Randi, the administration of the prize will pass into other hands, and it is intended that it continue in force.
Pravilo broj 14 natječaja: Nagrada je ponuđena sve dok je netko ne osvoji. Nakon smrti Jamesa Randija administracija će nagradu predati u druge ruke za nastavak djelovanja.
Ovo bi bilo jako lijepo kad nebi bilo ovoga:
the Million-Dollar Challenge will be discontinued in March 2010. The money in the trust fund will then revert to the people who set up the fund
Zaključak:
Randi je bio najobičniji polupismeni varalica koji je dobrim marketingom zaradio hrpetinu love. Organizirao je zvučni natječaj (milijun u imenu!) sa vlastitim pravilima koja nisu imala nikakve veze sa znanošču. One koji mu se nisu sviđali odugovlačio je godinama. Kandidate znanstvenike s područja parapsihologije je odbijao bez objašnjenja. Na kraju se predomislio i odustao od nagrađivanja (iako je tvrdio da će natječaj trajati i nakon njegove smrti). U međuvremenu je prodao prava za stotine TV emisija, novinskih intervjua i članaka. Prodao na tone knjiga, filmova, CD-a, majci, šalica, lutaka (?!), privjesaka, torbi kemijskih olovaka ( http://www.randi.org/joom/jref-store/262.html ).
A na tebe, Mario, sam ljut jer si me natjerao na istraživanje.
Wow, nisam znao... Znaci, tvoj James Randi, je dokazao da paranolmalno ne postoji unatoc "tradiciji" i i visestoljetnom sumjanju biliona onih koji prosetase ovom zemljom prije nas a vecina se njih zapitala to pitanje. Oni predci obez nauke i nametanja nekakvih vjerovanja jos od postanka svjeta vjeruju u nadnaravno i neki visi oblik postojanja, pa im se i ja pridruzujem, tom krdu bezglavih tjelesa.
Zadivljen sam, tvojim cvrstim vjerovanjem u nepostojanje paranormalnog i potporu skepticizmu, jer vidis rekao bi da vecina ostalih trenutno prisutnih na ovom planetu sumlja ili nije sigurna. Ja sam svoje vjerovanje stekao najverovatnije odgojem, obrazovanjem, okolinom, svojim osobnim dozivljajem i svojom razumom, a nesmatram da je apsolutno tocno, niti da je tvoje krivo. Dopustam da mi se predoce dokazi jednog i drugog pa da sam korigiram ili ucvrstim svoje stavove. Nazalos od sveg tvog napisanog niti jedan "argument" nisi dao, drzis se ovog Randi-ja ko pijan plota i svima solis kako je tip u pravu. Taj je dokazao da mu nitko nemoze uzeti milion dolara, sto BTW mogu i ja. Potvrdio si sve moje unaprijed stecene stavove, a pogotovo one o skepticima, da su najveci "apsolutni" vjernici... Bravo...
Wow, nisam znao... Znaci, tvoj James Randi, je dokazao da paranolmalno ne postoji
Zadivljen sam, tvojim cvrstim vjerovanjem u nepostojanje paranormalnog i potporu skepticizmu, jer vidis rekao bi da vecina ostalih trenutno prisutnih na ovom planetu sumlja ili nije sigurna.
Nazalos od sveg tvog napisanog niti jedan "argument" nisi dao, drzis se ovog Randi-ja ko pijan plota i svima solis kako je tip u pravu.
Taj je dokazao da mu nitko nemoze uzeti milion dolara, sto BTW mogu i ja.
Ljudi, smirite strasti! Došao je Isus Krist! Kraj svijeta, a vi se prepirete oko trivija!
Samo mi je žao što ne mogu "premotati" vrijeme unaprijed do onog zanimljivijeg dijela priče, s policijom, opsadom utvrde fanatika i s pucnjavom
Da bar tako s pucnjavom završi svaka priča i s ovim paranormalnim šarlatanima
Vidim da ovo pomalo izmiče kontroli i normama pristojnog ponašanja.
Ispričivama se ako sam nekoga uvrijedio. Dalje ću malo lakše. Predlažem to i drugima.
Molim, osim toga, manje uvredljivi ton na moje izjave koje završavaju sa smajlijem.
U tom smislu moram reći nekoliko stvari u nadi da će održati ovu temu kudikamo (para)normalnom.
1. Naziv ove teme je Paranormalno. Wiki:
Paranormal is an umbrella term used to describe unusual phenomena or experiences that lack an obvious scientific explanation.
ili
Paranormalno je zajednički naziv koji opisuje neobične pojave ili iskustva kojima manjka očito znanstveno objašnjenje.
Sama bit ove teme je raspravljanje o stvarima i događajima za koje NEMA znanstvenog objašnjenja.
Kada netko zauzme stav da su sve to zablude, laži ili prijevare zato što za njih NEMA znanstvenog objašnjenja onda sve ovo ovdje gubi smisao.
Pogotovo nije zdravo kad takav stav zauzme moderator.
2. Zauzimanje pozicija "vjernika" ili skeptika kod ovakvih tema je besmislena. Skeptici tvrde da je sve laž, "vjernici" da je istina. Naravno, govorim o sudionicima ove rasprave.
Da nebi bilo zabune, riječ "vjernici" sam napisao pod navodnicima jer ne mislim na kršćane, muslimane i budiste nego na one koji vjeruju u paranormalno.
3. Navođenje svojih internet adresa kao referentnih, a pljuvanje tuđih s argumentima da su glupe, besmislene itd. je u najmanju ruku neozbiljno.
4. "Homofobni" stav Otkriveno je jako puno prevaranata i to znači da su svi lažovi je potpuno neutemeljen. Istim principom se može tvrditi da su Srbi ubojice (oni bi to mogli reći za Hrvate), da su Bosanci glupi, da su balkanci neodgojeni, da su svećenici pedofili i da dalje ne nabrajam jer ništa od toga nije točno.
Naravno, ne može se tvrditi ni suprotno sve dok se ne ispita SVAKI pojedini slučaj. Tek onda se može izvesti zaključak tipa SVI ili NITKO. Istina je najvjerojatnije negdje između bez obzira koliko je blizu ili daleko rubnim vrijednostima.
5. Prirodni zakoni na kojima se temelji znanost vjerojatno nisu konačni. Temeljni zakoni su rušeni još nedavno (u prošlom stoljeću), a nove fascinantne pojave se otkrivaju "svakodnevno". Mnoge stvari koje su u prošlosti izgledale potpuno neizvedive danas su dio svakodnevice. Moguće je (ponavljam: moguće) da se neki događaji koje smatramo paranormalnima zasnivaju na sada nepoznatim principima. Bilo bi dobro otvorena uma o njima razmišljati, ako ništa drugo, onda za ljubav ovoj temi na forumu.
6. Paranormalne pojave vrlo često uključuju događaje nematerijalne prirode. Neki od njih se dešavaju i/samo na mentalnoj (nemam bolju riječ) razini. Kao takve vrlo ih je teško ili nemoguće znanstveno dokazati, ali, po mom mišljenju, ne smije ih se zbog toga odbaciti.
7. Na kraju, da nebi bilo zabune, mislim da je ogromna većina (preko 99,999%) paranormalnih događaja koje se mogu naći na internetu i drugim medijima najobičnija prijevara. Međutim, moja savjest mi nalaže da onih 0,001% zbog toga ne proglasim lažnima. Ne zbog toga što to nisu laži, nego zbog toga što neznam jesu li laž ili istina.
Ljudi, smirite strasti! Došao je Isus Krist! Kraj svijeta, a vi se prepirete oko trivija!
Samo mi je žao što ne mogu "premotati" vrijeme unaprijed do onog zanimljivijeg dijela priče, s policijom, opsadom utvrde fanatika i s pucnjavom
Da bar tako s pucnjavom završi svaka priča i s ovim paranormalnim šarlatanima
Ljudi, ne mogu vjerovati! Otvorio sam ovu temu kako bi ljudi rekli vjeruju li u paranormalno ili ne, i što im se neobjašnjivo ili paranormalno dogodilo, a ne kako bi se ljudi natezali postoji li paranormalno ili ne! Svatko ima svoje mišljenje i ima pravo na to, prestanite se razuvjeravati, jer nećete promijeniti tuđe mišljenje, samo ćete iživcirati ljude oko sebe! Ovo se pogotovo odnosi na vas, mbaksa, uz puno poštovanje, moram reći da ste pretjerali, postoje dokazi da paranormalno postoji i da ne postoji, vaše mišljenje je da ne postoji, mišljenje nekih drugih ljudi je da postoji, a to mišljenje nećete promijeniti. Rekli ste što ste mislili, a to je da mislite da paranormalno ne postoji i da su to potpuno objašnjive pojave, ne trebate tjerati druge da misle kao i vi, pa nismo mi klonovi, svatko ima pravo na svoje mišljenje! Dobro vam svima kaže Faerdhur: "Ljudi, smirite strasti!"
Modovi, molim vas, lockajte temu jer je ovo otišlo u krajnost. Hvala.
Sama bit ove teme je raspravljanje o stvarima i događajima za koje NEMA znanstvenog objašnjenja.
Kada netko zauzme stav da su sve to zablude, laži ili prijevare zato što za njih NEMA znanstvenog objašnjenja onda sve ovo ovdje gubi smisao.
Pogotovo nije zdravo kad takav stav zauzme moderator.
Ovo se pogotovo odnosi na vas, mbaksa, uz puno poštovanje, moram reći da ste pretjerali, postoje dokazi da paranormalno postoji i da ne postoji
Ovo se pogotovo odnosi na vas, mbaksa, uz puno poštovanje, moram reći da ste pretjerali, postoje dokazi da paranormalno postoji i da ne postoji
ljudi ccceeeeeeeekkkaaaaaajjjjttttttttttttttteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee(cekajte)
ak neko hoce znati definiciju paranormalog nek ide na wikicu.........................nek gooooogla...................kupi si enciklopediu
ova tema mi je bila ludnica dok se niste poceli prepucavat kaj je to paraormalno u definiciji.........................................................
bilo j eodlicno slusat vase dozivljaje al dajte molim vas.............