T-Com Internet izdvojena tema

poruka: 19.899
|
čitano: 6.987.809
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: T-Com Internet
D.123 kaže...

Pozdrav, trenutno koristim optički internet. ONT uređaj mi je spojen izravno na moj TP-Link router, dok HT-ov router ne koristim. U svom routeru sam ručno unio VLAN ID za internet i ostale potrebne podatke kako bih uspostavio vezu. Sada bih želio koristiti i fiksni telefon. Znam da je za VoIP potreban VLAN ID 101, no zanima me sljedeće: ako npr. na LAN port 4 stavim VoIP i telefon spojim putem RJ45 na RJ11 kabela, hoće li to biti dovoljno da telefon radi ili je potrebno još nešto konfigurirati?

Mislim da trebaš VOIP telefon ili neki konverter između. Ja sa svojim ASUS-im nisam uspio, ali sam napravio sljedeće: 

Na ONT spojio switch koji ima VLAN i na njemu odvajam 

• ID za internet (1. izlaz) i na njega spojen ASUS
  • ID za telefon i ACS (2. izlaz) i na njega spojen Speedšrot (101 i 105 mislim)

Na taj način se ASUS spaja direktno na internet, a Speedšrot dobije samo ID-ove koji su mu potrebni za telefon.

Postoji i opcija da probaš Speedšrot spojiti direktno na TP-Link i dati mu samo ID za VOIP, ali kod mene to s ASUS-om nije radilo.

nemam za potpis
9 godina
D.123 kaže...

Pozdrav, trenutno koristim optički internet. ONT uređaj mi je spojen izravno na moj TP-Link router, dok HT-ov router ne koristim. U svom routeru sam ručno unio VLAN ID za internet i ostale potrebne podatke kako bih uspostavio vezu. Sada bih želio koristiti i fiksni telefon. Znam da je za VoIP potreban VLAN ID 101, no zanima me sljedeće: ako npr. na LAN port 4 stavim VoIP i telefon spojim putem RJ45 na RJ11 kabela, hoće li to biti dovoljno da telefon radi ili je potrebno još nešto konfigurirati?

Na dobrom si putu ali... Osim VLANa, trebaju ti i SIP podaci (username, lozinka) koje ćeš upisati u VOIP telefon (ili VOIP clienta, centralu (Asterisk/FreePBX/3CX...), ATA konverter... više o tome kasnije). Dakle, moraš neki port taggirati kao VLAN 101 (možeš taj LAN4) i u njega spajaš nešto od prije navedenog. Ne možeš samo spojiti "obični" telefon preko RJ45-RJ11 konvertera jer telefon ne zna što bi sa time - on očekuje analogni POTS signal.

Moguća rješenja su - kupiti VOIP telefon tipa Grandstream, Yealink, Siemens, neki kinez za 20ak €, upisati svoje SIP podatke u njega, spojiti ga na LAN4 i gotovo (to sam recimo ja napravio, kupio sam polovni Grandstream GXP1625 za neke smiješne novce, tipa 10ak eura).

Druga opcija je na neki način povezati VOIP clienta tipa MicroSIP ali to zahtijeva 2 mrežne kartice na PCju, nešto petljanja a na kraju si ograničen sa time da pozive možeš primati samo na tom PCju.

Treća opcija je kupiti isto za 20ak € ATA konverter - to je uređaj koji ima na sebi LAN port (koji spajaš na router) i obični RJ11 gdje spajaš fiksni telefon. ATA konverteri imaju web sučelje gdje bi upisao svoje SIP podatke, vrlo slično VOIP telefonu. Tih konvertera ima raznih, od jednostavnih sa jednim portom (ultrapopularni Linksys/Cisco SPA2xxx serija) do raznih Mediatrixa po Njuškalu (recimo Mediatrix 4104) sa više portova ali logika je ista - upiši SIP podatke, spoji na ethernet, spoji telefon, podesi 1 ekstenziju, radi. Ima uputa na netu, nije neka znanost za iskonfigurirati. Prodaju se polovni, samo treba prokopati po Njuškalu ili ebayu, nećeš potrošiti više od 20-30€.

Četvrta, najkompliciranija opcija ali sa najviše mogućnosti je uzeti Raspberry Pi ili neki stari PC, instalirati na njega "pravi" PBX tipa Asterisk, FreePBX, 3CX..., konfigurirati svoju VOIP liniju kao trunk i dodati par ekstenzija - recimo MicroSIP na PCju, Zoiper na mobitelu, neki VOIP telefon... i onda imaš pravu centralu sa svim opcijama koje možeš zamisliti. Postoje i gotove centrale tipa Grandstream UCM6xxxx ali sad već gazimo po SOHO/SMB segmentu...

11 godina
T-Com Internet

kako doći do SIP podataka?

0 0 hvala 0
16 godina
T-Com Internet

-traži od operatera.. tj po eu zakonu od prije godinu imaš pravo na korištenje vlastite opreme, ne operaterove.. no naravno ta oprema mora biti adekvatna, uz dodatak ako je tehnički moguće pa se time pravno lako pokrije odgovor da je npr nemoguće.. tj ovisi o tome kako je koji operater-telekom posložio sustav, server-centralu-soft i zapravo kako može razlikovati juzera, pakete pretplate i tarife-cjenike koje obračunava npr za tel, iptv, internet.. kao i to da naplaćuje dodatni iptv prijemnik ili snimalice itd. .. jedno je imati neko formalno-papirato pravo, drugo je ostvariti ga, tj sam internet može, telefonija-tv.. možda, ovisi.. ako operater ne želi tad je odgovor ne a on to ne želi jer bi tako mogao izgubiti kontrolu, naplatu.. odnosno moguć razlog zašto juzer želi :)

-realno, .. koristi operaterov modem, radi. Sve ostalo je kemijanje za koje treba 'dobar razlog' .. ako imaš takav razlog i ostale resurse tad možda možeš sve, a dobiti podatke, zovi-traži, szk.. tome služe.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
15 godina
LordNIbbler kaže...

Pozdrav, starcima istice uskoro ugovor pa bi produzio max 2 palet net i telefon. Dali je najbolja ponuda 6 mjeseci za 1 E i onda mislim 26 E ostatak? LP

di si nasao tu ponudu ja je trazim i nikako do nje

SAMSUNG S23 ULTRA 512GB
11 godina

Nudili su oni telefonski, kao 6 za 1 e i dodatno kao max tv, al sam skeptican da nebi bilo nije to sto ste ugovorili, pa cu mail ili preko stranice kad dodem doma.

Nisam vjerovao, dok nisam vidio, a kad sam vidio, nisam mogao vjerovati!
5 godina
LordNIbbler kaže...

Nudili su oni telefonski, kao 6 za 1 e i dodatno kao max tv, al sam skeptican da nebi bilo nije to sto ste ugovorili, pa cu mail ili preko stranice kad dodem doma.

Ako je telefonski, onda moraju poslati i neki ugovor? Na e-mail, doma poštom?

17 godina

Trebali bi poslati sms na koji je potrebno potvrdno odgovoriti ili link na web- formu za pristanak čime se onda zaokružuje cijeli proces.

Svakako oprezno s tim, ja već imam drugi slučaj prevare pohlepnih HT-ovih agenata. U ovom zadnjem su neosnovano napravili prijevremeno produženje ugovora i držali nas u prisilnom ugovornom odnosu.

Pod nas mislim vlasnika i mene jer sam ja prošlih godina birao pakete i potvrđivao ugovore, ali za ovo produženje nisam dao pristanak (lani me je njihov agent zvao sa ponudom).

Prije par mjeseci, smatrajući da je Ugovor istekao tražio sam nove ponude, kod HTa i drugih operatera, da bi mi iz HT rekli da ugovorna obveza postoji.

I onda slijede mjeseci natezanja na osnovu čega je ugovor produžen. Za tu količinu izbjegavanja odgovora, pokvarenosti, laži i ping-ponga bi mi trebala posebna tema pa da skratim ... nakon prvo- i drugo-stupanjskog prigovora HTu, prigovor je rješavao Hakom i odlučio da Ugovor ipak ne postoji (nije valjano sklopljen), ali ne znam koliko će koristi biti od toga jer je Hakom obavio posao na pola - nema sankcija.

Generalno, problem je ta nereguliranost i nedosljednost, kad se sklapa ugovor onda može sve, i prijatelj, rođak, pokojna baba, sve je divno i krasno, ali kad se pojave problemi ili nezgodna pitanja onda će pokušati sve, od traženja punomoći vlasnika i priče da onaj koji je ugovorao nije vlasnik linije, sve kako bi otežali i obeshrabrili prigovor ili priznali svoju odgornost. Npr., u prošlom slučaju su odbili dati snimku razgovora koja bi odmah sve razjasnila.

Nažalost, ni Hakom se baš nije iskazao, dobro je da su ipak potvrdili da je ugovor nepostojeći ali vrijeme je proteklo, korisnik je bio prisiljen biti u tom nepostojećem ugovornom odnosu i nikom ništa, vjerojatno će i dalje pokušavati igrati prljavo. U ovoj žalbi sam im predložio da bar natjeraju operatere da na svakom računu i korisničkim stranicama uvijek mora biti jasno vidljivo što se i po kojem ugovoru plaća te kada ističe, ali nisam baš optimističan da li će se nešto promijeniti na bolje. Na uređenom bi tržištu vrijedila presumpcija nevinosti ali ja sad gledam na sve njihove agente kao lopove koji se tek trebaju dokazati.

Vjerujem da ima poštenih djelatnika koji i dalje imaju profesionalni integritet i nisu podlegli njihovoj korporativnoj nekulturi.

5 godina
Mladen kaže...

Trebali bi poslati sms na koji je potrebno potvrdno odgovoriti ili link na web- formu za pristanak čime se onda zaokružuje cijeli proces.

Svakako oprezno s tim, ja već imam drugi slučaj prevare pohlepnih HT-ovih agenata. U ovom zadnjem su neosnovano napravili prijevremeno produženje ugovora i držali nas u prisilnom ugovornom odnosu.

Pod nas mislim vlasnika i mene jer sam ja prošlih godina birao pakete i potvrđivao ugovore, ali za ovo produženje nisam dao pristanak (lani me je njihov agent zvao sa ponudom).

Prije par mjeseci, smatrajući da je Ugovor istekao tražio sam nove ponude, kod HTa i drugih operatera, da bi mi iz HT rekli da ugovorna obveza postoji.

I onda slijede mjeseci natezanja na osnovu čega je ugovor produžen. Za tu količinu izbjegavanja odgovora, pokvarenosti, laži i ping-ponga bi mi trebala posebna tema pa da skratim ... nakon prvo- i drugo-stupanjskog prigovora HTu, prigovor je rješavao Hakom i odlučio da Ugovor ipak ne postoji (nije valjano sklopljen), ali ne znam koliko će koristi biti od toga jer je Hakom obavio posao na pola - nema sankcija.

Generalno, problem je ta nereguliranost i nedosljednost, kad se sklapa ugovor onda može sve, i prijatelj, rođak, pokojna baba, sve je divno i krasno, ali kad se pojave problemi ili nezgodna pitanja onda će pokušati sve, od traženja punomoći vlasnika i priče da onaj koji je ugovorao nije vlasnik linije, sve kako bi otežali i obeshrabrili prigovor ili priznali svoju odgornost. Npr., u prošlom slučaju su odbili dati snimku razgovora koja bi odmah sve razjasnila.

Nažalost, ni Hakom se baš nije iskazao, dobro je da su ipak potvrdili da je ugovor nepostojeći ali vrijeme je proteklo, korisnik je bio prisiljen biti u tom nepostojećem ugovornom odnosu i nikom ništa, vjerojatno će i dalje pokušavati igrati prljavo. U ovoj žalbi sam im predložio da bar natjeraju operatere da na svakom računu i korisničkim stranicama uvijek mora biti jasno vidljivo što se i po kojem ugovoru plaća te kada ističe, ali nisam baš optimističan da li će se nešto promijeniti na bolje. Na uređenom bi tržištu vrijedila presumpcija nevinosti ali ja sad gledam na sve njihove agente kao lopove koji se tek trebaju dokazati.

Vjerujem da ima poštenih djelatnika koji i dalje imaju profesionalni integritet i nisu podlegli njihovoj korporativnoj nekulturi.

Već sam pisao par puta o sličnoj situaciju. Zadnji put prije 2-3 dana ovdje u temi "Prevara". Imao sam razgovor s agenticom HT-a (ja sam nazvao 0800 9000) o novim ponudama, nakon čega sam zaključio da ništa neću mijenjati i to sam naglasio. Dvije godine kasnije, počeli su stizati SMS-ovi da je ugovor pred istekom. Nakon par sekundi čuđenja, sjetio sam se razgovora s agenticom i shvatio da je sama bez mog znanja stavila ugovornu obavezu koja je očito bila pred istekom. I pustio sam da istekne. Nije bilo ni lipe popusta, ni lipe!

Sankcije. Treba dizati privatne tužbe. Prvi i drugi stupnja žalbe kod telekoma + HAKOM traju predugo. Ali ako se ide tim putem, da sve bude prema slovu zakona, onda nakon toga treba dignuti tužbu. Treba iskorijeniti takvo ponašanje telekoma. I u mobilnoj telefoniji rade što ih je volja. U zadnja 2 mjeseca napravili su što ih je volja na 2 mobilne mreže. Sve su riješili u moju korist, ali sam se morao žaliti. Pa su sada jedni opet zeznuli. Sada čekam 1.6. i obračun pretplate za svibanj.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice