Prelazak s parice na 4/5G

poruka: 9
|
čitano: 3.051
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
offline
Prelazak s parice na 4/5G

Zadnjih godina ne koristim fiksni telefon tako da mi "žica" služi samo za internet. Koristim Iskonov VDSL, ali s obzirom da sam oko 1,5 km od centrale najveća brzina koju mogu ostvariti je oko 13-14 MB/s. Preko HT-ove 4G mreže imam preko 100 MB/s. Ugovor s Iskonom mi ističe polovicom 12 mjeseca i razmišljam da više ne produžim ugovor s njima jer mi u doglednoj budućnosti ne mogu ponuditi ništa bolje od ovog što imam sad. Koje bi bile mane takvog spajanja na net? Napomiljem da se ne igram ni na kompu ni na konzoli, pa mi ping nije pretjerano bitan, ali sam pretplaćen na Netflix, HBO, Prime Video i YouTube, tako da trošim dosta "gigabajta". Imam prenosni ruter koji sam lani kupio od Iskona u koji bi mogao staviti SIM karticu ili bi mogao koristiti Huawei P20 Pro koji više ne koristim kao telefon.

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.11.2021 21:43 (velikimedo).
 
0 0 hvala 0
9 godina
offline
Prelazak s parice na 4/5G

Mane su ping, stabilnost veze, oscilacije brzine. Najvažniji faktor kod mobilnog pristupa je zagušenost bazne stanice i naravno pokrivenost tj. jačina signala koju imaš na svojoj lokaciji.

 

E sad, ako si recimo na selu i kod tebe je malo korisnika tu se isplati prelazak, brzine će biti puno veće od tih 13 Mbit. Ako si negdje gdje je velik broj korisnika i zagušena bazna, nema veze koliko blizu si ili dobar signal imaš, navečer kad je najveće opterećenje imat ćeš mizeriju od brzine, na rubu uporabljivosti.

 

Najbolje je testirat, uzet SIM od operatera na kojeg bi prešao, stavit u mobitel, hotspot i testirat par dana, mjerit brzinu kroz dan.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Prelazak s parice na 4/5G

Pa tako sam i testirao, zadnje 3 godine sam kod HT-a jer mi je njihov odašiljač relativno blizu (optička vidljivost, udaljenost ispod 500 metara) Nisam baš na selu, ali ni u velikom gradu, konkretno zapadni dio Kutine. S obzirom da južno od moje ulice nama kuća, a sjeverno ima pokoja sporedna ulica, predpostavljam da broj korisnika nije prevelik. Često znam spojiti laptop na mobitel kad moram nešto na brzinu skinuti i nisam primjetio preveliku razliku između prijepodnevnog i poslijepodnevnog skidanja, navečer nisam probao, ali ću i to sutra istestirati jer danas nisam doma.

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.11.2021 21:55 (velikimedo).
12 godina
offline
Prelazak s parice na 4/5G

Prouči malo temu 4G 5G routeri,m.hotspot,antene,operateri,FW (Opće teme i ostali operateri) @ Bug.hr Forum i potraži postove kolege @DDavorin.

Dosta se kuži u tematiku i napravio je par dobrih tablica koje olakšavaju potragu za routeorm 

 

Ukratko - sve ovisi o tome koje bandove ima toranj na koji se spajaš i kak god okreneš, na kraju u pravilu Huawei B818 ispadne best buy. 

 
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Re: Prelazak s parice na 4/5G
U sličnoj sam situaciji i sam (predaleko od centrale) a HT (a ostali da ne spominjem) nema interesa ulagati u infrastrukturu u mom susjedstvu (grad Split ?!)
Trenutno sam na hibridu ali mana je da imam samo 100 GB prometa a 2 teenagera pa to jakoo kratko traje. Polažem nade u 5g FWA koji je najavljen do kraja godine
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
offline
Re: Prelazak s parice na 4/5G
velikimedo kaže...

ali sam pretplaćen na Netflix, HBO, Prime Video i YouTube, tako da trošim dosta "gigabajta".

Ovo ti je najveći problem.

 

Pogledaj na statistikama i računima (ako to iskon ima, HT recimo ima) koliko prometa trošiš mjesečno. Nakon što potrošiš, možeš ili kupovati neke pakete dodatnih GB (skupo) ili surfati na brzinama iz doba Franje Josipa (2mbit kod onih ****** iz Telemacha ili 4mbit kod ostalih).

 

Skoro godinu dana sam bio na tim glupostima (prvo Tele2 pokućni dok ga nisu limitirali a onda A1 homebox) i ja gorih usluga nisam vidio još od doba 56k modema a nije da sam u nekoj selendi (Viškovo). Slaba brzina navečer kod jednih i drugih, katastrofalan ping, limitiran promet...

7 godina
offline
Re: Prelazak s parice na 4/5G

Kada već kupuješ uzmi top 4G+ router koji postoji (podržani svi mogući standardi 4G mreže u svim kombinacijama) - Huawei B818

Max brzina mreže zbog spajanja na sve kanale svih dostupnih repetitora tvog telekoma.

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.11.2021 13:40 (CrniPero).
16 godina
offline
Re: Prelazak s parice na 4/5G

večerašnje mjerenje, čak puno bolje nego po danu

  
Uspio sam dogovoriti s HT-om da mi oni dostave Huawei B818. Imali su još jednog na zalihi. Hvala svima na savijetima.

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.11.2021 22:37 (velikimedo).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice