Kvaliteta DSL parice? izdvojena tema

poruka: 6.156
|
čitano: 1.682.414
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Ovo mi je instalirano prošli tjedan ispred ulaza. Ima li to veze s telekomunikacijama?

uvjerili su me iz T-coma da sam blizu "centrale", tj. da mi mogu aktivirati turbo 30 mbps VDSL opciju što sam prihvatio.

Jesam li možda trebao pričekati, možda me stave u narančastu Iskon zonu? Ili sam "promašio celi fudbal"?

0 0 hvala 0
14 godina
Re: Kvaliteta DSL parice?
corbitiva kaže...

Ovo mi je instalirano prošli tjedan ispred ulaza. Ima li to veze s telekomunikacijama?

uvjerili su me iz T-coma da sam blizu "centrale", tj. da mi mogu aktivirati turbo 30 mbps VDSL opciju što sam prihvatio.

Jesam li možda trebao pričekati, možda me stave u narančastu Iskon zonu? Ili sam "promašio celi fudbal"?

To ti je bnetov ormarić, tcomovi imaju bijelu kvaku. Ovaj su izgradili jerbo je u blizini stambena zgrada. Ako nisi stanovnik iste, zaboravi na bnet, još ne spajaju obiteljske kuće na svoju mrežu.

No i narančasta VDSL zona ti se smiješi ako si blizu centrale.

Iskon ili uđe u tcom centralu sa svojim hardverom ili ti ponudi VDSL putem bitstreama.

U svakom slučaju, uživaj u VDSL tehnologiji.

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.6.2015 13:56 (Antropofob).
15 godina
Kvaliteta DSL parice?

Zvao sam T com nakon sto sam vidio da je ormaric SUNSEA kraj moje kuce.

Rekli su da cu dobiti vdsl i vecu brzinu

Prije sam bio previse udaljen od centrale.

Brzina ce mi biti 30/5.

BE HAPPY 要開心 : )
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Ja sam ovdje već pisao al evo me opet sa novim-starim problemima. Nalazim se od centrale kojih 1800 m, ZTE router pokazuje malo više. Centrala se nalazi u drugom selu te podzemnim kablom ide u moje selo (1800 m) u kojem samo tri kućanstva koristimo usluge interneta. Svako malo internet puca, teničari su par puta izlazili na teren i prema njihovim mjerenjima sve je u redu a mene su optužili da mi računalo ne valja, da mi struja ne valja, da ne smijem ulazit u router i otvarat portove, da mi torrenti ruše router i mnogo mnogo toga. Al internet puca i kada je računalo ugašeno. Naime od max propusnosti od 18 mbit i margine od 15 db max propusnost pada na 7 mbit i margina od 6 db. Pokazivao sam im screenshotove sa routera no frajer uopće ne želi to gledat i kaže da on ima pravi uređaj koji pokazuje trenutno stanje i da je problem do mene a ne njih. Uz to njihov mi je tehničar spojio direkt utp kabel na kutiju. Evo par slika sa normalnim stanjem i onim nakon pucanja veze. Svaki savjet dobrodošao i ispričavam se na podužem postu.

1 0 hvala 0
12 godina
Kvaliteta DSL parice?

kako to da je razlika između maksimalne brzine kod 8b (30mbita ) i 17a  (50mbita )tako mala

8b

http://oi57.tinypic.com/24fw50o.jpg (bolje stanje)

http://oi59.tinypic.com/jh9d1w.jpg

17a

http://oi62.tinypic.com/znv2a0.jpg

0 0 hvala 0
11 godina
Doktor-X kaže...

kako to da je razlika između maksimalne brzine kod 8b (30mbita ) i 17a  (50mbita )tako mala

8b

http://oi57.tinypic.com/24fw50o.jpg (bolje stanje)

http://oi59.tinypic.com/jh9d1w.jpg

17a

http://oi62.tinypic.com/znv2a0.jpg

konfiguracija dslama? na 8b i 17a imas cca 57 down, samo upload ode u nebo na 17a. A i daljina ipak ima neku ulogu. Da se spojis u centrali na dslam, sigurno bi brojke na 17a bile drugacije. 

12 godina
Kvaliteta DSL parice?

znaci možda da se malo poradi na tome svemu možda bi i išlo više od 57 na mojoj parici

0 0 hvala 0
11 godina
Doktor-X kaže...

znaci možda da se malo poradi na tome svemu možda bi i išlo više od 57 na mojoj parici

Zvucis ko da radis na projektu bekapa interneta 

15 godina
Kvaliteta DSL parice?

Moželi mi neko reći kolika bi bila max brzina na mojoj parici?

...The South Will Rise Again... White -h- boys
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

@coder, udaljen si više od 2km od centrale, imaš lošu paricu uz veliku atenuaciju, max na adsl-u ti je 12Mbps, vdsl nije dostupan.

(osim ako nije loš spoj negdje i parica ti je oštećena do daljnjeg nećeš dobiti vdsl)

Recenzije kineskih mobitela na anton008.com ,Banggood kuponi za -10$ na PP
10 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Nitko neće komentirat moj post od malo prije?

0 0 hvala 0
15 godina
iceman1983 kaže...

Nitko neće komentirat moj post od malo prije?

Jesi probao pisat prigovor na mail?

10 godina
neaktivan

9.06. sam im poslao mail i opisao situaciju i stavio te slike no na odgovor se ceka do 15 dana.

15 godina
Ag008 kaže...

@coder, udaljen si više od 2km od centrale, imaš lošu paricu uz veliku atenuaciju, max na adsl-u ti je 12Mbps, vdsl nije dostupan.

(osim ako nije loš spoj negdje i parica ti je oštećena do daljnjeg nećeš dobiti vdsl)

Uff dobro je, mislio sam da će biti i manje :D

...The South Will Rise Again... White -h- boys
16 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

imam jedno pitanje čisto da spojim teroiju i praksu. znači linija downloada mi je 26db što me stavlja na 1.8 km od centrale.

i jasno mi je da su kablovi svijeni i da ne idu ravno. pa me zanima koliko je to povećanje dužine kabela na svijanju po stupovima.

na slici sam stavio najdulju moguću rutu kojom kabeli mogu ići. od moje kuće do centrale. i tu dolazi pitanje. di je nestalo 600 metara?

1.2 km 1.2 km
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
ranko091 kaže...

imam jedno pitanje čisto da spojim teroiju i praksu. znači linija downloada mi je 26db što me stavlja na 1.8 km od centrale.

i jasno mi je da su kablovi svijeni i da ne idu ravno. pa me zanima koliko je to povećanje dužine kabela na svijanju po stupovima.

na slici sam stavio najdulju moguću rutu kojom kabeli mogu ići. od moje kuće do centrale. i tu dolazi pitanje. di je nestalo 600 metara?

Ja sam u staroj kuci bio odmah do centrale, a udaljenost mi je bila par stotina metara, jer je linija isla nekim zaobilaznim putem gore dole.

BE HAPPY 要開心 : )
13 godina
ranko091 kaže...

Ovisno o (ne)kvaliteti linije attenuacija može putpuno krivo prikazivati podatke, svaki ruter ih drugačije prikazuje, kabel može biti oštećen, spajan, centrala može imati staru opremu, kablovi ne moraju ići uz cestu...

Battlelog: [G] CyberDemonVZ; NiramX kaže... Tko se na četvorku opeko i na peticu puše
16 godina
neaktivan
Joe Cooker kaže...
...

Ja sam u staroj kuci bio odmah do centrale, a udaljenost mi je bila par stotina metara, jer je linija isla nekim zaobilaznim putem gore dole.

da ali moja kuća se gradila 80-ih, i ta ruta je bila jedina cesta prema centrali. i dan danas se nije ništa promijenilo. (mislim znate kako ht voli provlačit optiku i nove stvari po hrvatskoj :)  ) tako da mi nejasno di je nestalo tih dužina. čak i pola ovih naselja 80-ih nije ni bilo na mapi, tako da su se stupovi postavljali samo na toj jednoj jedinoj glavnoj cesti.

16 godina
neaktivan
CyberDemonVZ kaže...

Ovisno o (ne)kvaliteti linije attenuacija može putpuno krivo prikazivati podatke, svaki ruter ih drugačije prikazuje, kabel može biti oštećen, spajan, centrala može imati staru opremu, kablovi ne moraju ići uz cestu...

neznam, optima je tek pred 2 godine ušla u centralu sa svojom opremom, tako da tu nije problem. kablovi idu 100% uz cestu po stupovima jer tu u mom naselju je to jedini način. rijeka je kamenita i kopanje ceste je preskupo. lakše je stupove lupat. jedino što može bit oštećen kabel negdje.

11 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

iceman83:

Također imam isti problem. Naime, prije par dana sam prešao s H1 na T-Com. Da prešao.... Prvi zahtjev je poslan 21.4, od tada je trebalo mjesec i 10 dana samo da prebace telefon, kažem samo telefon, jer je netko krivo napisao zahtjev u SZK. Uglavnom zvao sam ih x puta, da bi mi na kraju pomoglo što sam zahtjevao da se čujem samo sa jednim agentom (jer su svi imali dugu priču)... onda se ubrzalo, priznao je sve greške i poslao zahtjev za internet žurno. 25.5. je zahtjev zaprimljen i nakon još par puta davanja svojih podataka, prelazak je odobren. Sa 10 dana probijenim rokom HAKOM-a, ali koga briga, ja sam nekako ispao kriv za to. IAKO SAMO CIJELO VRIJEME GOVORIO "PA DAJTE POSLUŠAJTE SNIMKE RAZGOVORA I PRESTANITE RADIT BUDALU OD MENE!".

I tek sad počinje problem:

prvo se router nije htio spojiti (authenticatio failure), pa se spojio, ali kod njih to nije bilo registrirano (MI TO NE VIDIMO). Zvao sam SZK, i nakon natezanja "Jeste sve dobro spojili?", kažu, problem je kod nas na centrali, kad riješimo to, javit ćemo Vam. da Vam.....

Uglavnom nisu, danas zovem opet.

Naravno, problem nije riješen; ista stvar, internet se spoji, pa radi od 3 sekunde do 6 sati, iako večinu vremena prekine unutar 20 sekundi.

Vikanje, moljenje, prijetnje otkazivanjem ugovora.... sad ćemo vidjet.

U međuvremenu, svaki put kad internet radi, odem na razne speedtestove, pa i od t-coma, da im ne bi palo na pamet da mi kažu da ne mogu pružit tu brzinu, radim screenshot. Samo radi dokaza. Inače dobio sam ADSL2+ brzinu 10Mbit 640Kbit. I radi. KAD RADI.

Eto toliko.... iceman83, nisi sam

p.s: moram naglasiti, u dvije godine na H1 dva puta je nestalo interneta i bilo je riješeno unutar 6 sati..... iako nisam zadovoljan s njima iz drugih razloga.

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Kažes spajanja :) pogledaj moja danas (jos mi nije stalo na jednu sliku)

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Yea man! GOD praise T-COM!!!!

i samom mi je tako.......

možda bi trebali sastavit neku online listu ljudi sa takvim problemima.... to sigurno nije do nas. možda bi mase boljele t-vraga

iako ja sad uživam u "dobrom razdoblju".... u strahu da li ću sutra uz kavu čitat novine ili deklaraciju na kavi.... :-)

e da, zaboravio sam, i ja bi priložio log, ali jebiga, router samo piše neki error u kernelu kad uključim error log, fali mu neka datoteka.... zanimljivo...

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.6.2015 23:18 (dai53nja).
10 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Jedan od njihovih tehničara mi je rekao da im je prije par mjeseci usla voda u moj podzemni kabal i to kao u povjerenju i da se to uvijek pokrpa ali to nije to. Od tada su meni poceli problemi s internotom,  naime kako sam napisao taj podzemni kabel od centrale ide do mene gdje jos samo dva kučanstva koriste usluge interneta. I problem nastaje kad se moj prvi susjed spoji na internet (bas smo to danas probali) puca veza i njemu i meni dok se ne stabilizira na kojih 6 mbit onda je ok. Ja sam im to rekao ali oni me uvjeravaju da je linija od centrale ok. Al nisu nikd probali mjerit kad smo nas tri kućanstva spojena zajedno jer tad nastaju problemi. A ove ostale  boli ona stvar za to. Ja sam ih molio da prijave smetnju al oni kažu da ih baš briga. Eto treba njegovat i dobrosusjedske odnose :) I još želim napomenut da sam 10 mbit vezu imao posljednje dvije godine koja je radila bez problema

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.6.2015 23:32 (iceman1983).

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Čini se da smo zaboravili da je sva infrastruktura od t-coma, pa  nije ni bitno gdje je problem, sve dok nije pod tvojim krovom. ja bi se na tvom mjestu žalio na tu činjenicu, to je njihova infrastruktura i nek je održavaju. Opet kažem, samo mase će ih pokrenut, pa žalit se skupa bilo bi pametno. Bitno je samo dokazat da je u nekom trenutku ta infrastruktura sposobna pružit uslugu, zato screenshotovi, a zašto ne radi ostalo vrijeme njihov je problem. Barem što se tiče fizike. Ako je tvoja parica sposobna pružit uslugu, tebe nije briga da li nastaje problem kad se ukljuće 3 ili 150 ostalih parica. NJIHOV PROBLEM. Samo treba dovoljan, kako bi scooter rekao " REBEL YELL".

Bit će to duga i iscrpljujuća bitka, and we will prevail.... in not so near future. BUT PREVAIL!

I nisam siguran da to nije zajebavanje kao kod zadnjeg proširenja usluge, kad su shvatili da infrastruktura nije dorasla usluzi koju su ponudili, pa je isto neko vrijeme brzina padala svima (mislim onima kojima nije "pucala veza").

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Što je najsmješnije i jučer su me zvali iz t-coma i čovjek mi je rekao da će me pratit sljedećih pet dana što radim, kako se koristim internetom te kada puca veza jer od 26.05. su bili 4 puta kod mene i više neće dolazit i mogu raskinut ugovor ako želm. A opet kažem oni dođu oko podne kad nikog nema doma od nas tih tri kućanstva i kada je linija slobodna rade mjerenja i sve super po njima, al samo kad se dvoje susjeda spoje na internet nastaje kaos. Ali ne, ja sam kriv! Uz to koristim se internetom još od davne 96 tako da neke stvari sam i naućio i nije mi pojmljivo to kad sam im rekao kako ja gledam stanje parice na routeru, 3 tehničara od njih četiri su pitali di ti to vidiš i kažu mi da to nema veze sa vezom da on ima svoj uređaj. Ljudi koji rade taj posao i pišu ovdje sigurno znaju o čemu pričam. Al ozbiljno, tako je bilo...

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.6.2015 0:43 (iceman1983).

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Kao što rekoh, smatraju nas budalama. I naravno da si uvijek ti kriv. Zato i kažem da se organiziramo, jer ne može x ljudi bit krivo koliko jedan.

1983, e to je dobra godina za informatičare...

1996 je bila dobra godina za račune, dial up me koštao puno vikanja a i novaca, ali to je bio 56kbps, pa tko bi tome zamjerio..... life was good. nije bilo prekida dok mater ne digne slušalicu na telefonu :-)

10 godina
ranko091 kaže...

Ne stavlja te to na 1.8km od centrale. To te stavlja na 1.8km od centrale po gusenju/km na tom kalkulatoru koji si koristio. Vjerojatno si koristio kalulator kao i svi koji stavlja gubitke od 13.81 db/km. E sad, problem u toj brojci je, to nije tocna brojka :)) Ali, najbolja je trenutno koju mozemo koristit, zasto, dolje napisem.

Kratko objasnjenje zasto da ne duljimo previse, ne postoji tocna brojka :) Ne postoji zato jer na to utjece previse faktora i jednostavno nema tocnog gubitka. Da ovisi samo o svojstvima bakra, debljini linije i frekvenciji jos bi se nekako i moglo izracunati, ali tu jos 100 drugih stvari utjece na gusenja i jednostavno ih je nemoguce se ukalkulirati. Cak, ako gledas po nekim studijama, totalno se druge brojke od 13.81 db/km (recimo u teoriji, na sto se osvrnuo i ovaj poster http://www.dslreports.com/forum/r22689444-Attenuation-CO-Distance-Wire-Gauge-Sense-and-Nonsense se cak drugacija formula navodi "distance = (DS_Atn + US_Atn) / 18dB/km"). Znaci gubitci od 18db/km. Ako ti se da citat, procitaj sto je objasnio.

Tako da, 13.81 je brojka do koje su ljudi dosli empirijskim testovima, i trenutno je najbolje s cime mi baratamo u nase svrhe. Empirijski tako da su uzeli podatke od <neznamkoliko> gubitaka po liniji, napravili sredinu i eto nam ove brojke.

Sad ti, ako ti ta brojka ne odgovara, i trazis 600m, imas opciju da, stvarno ima vise linije jer ide zaobilaznim putovima do tebe (ne mora ic direkt do tebe), ili jednostavno, imas vise gusenja po km od "standarda" :)

11 godina
neaktivan
načirice?

sandokan111:

Slažem se svakako da postoji 100 utjecaja na paricu, ali opet zaboravljamo: to sve radi po zakonima fizike.

Znači da su parice idealne (ili najbliže tomu što biti) u stvarnosti, ta formula bi radila. A ne radi iz jednostavnog razloga: kad su se radile telefonske linije, ljudi su izdvajali ne male pare (oko 1000DM) da im se te linije (parice) naprave. Privatizacijom i nekim sumnjivim ugovorom (više informacija kod one ženske koja je napravila paniku oko toga u GV Zagreba, Tatjane Holjevac, koja se godinama trudila da se objavi ugovor između DT-a i RH) sve je dato T-Comu na upravljanje. I odjednom pravila ne vrijede. Mogu oni nama pričat šta god hoće, ali ako se sjetimo osnovne škole i kemije, bakar je poluplemeniti metal i samim time je podložan oksidaciji izvana u opet idealnim uvjetima i to samo u obliku patine koja se nakuplja izvana a to neznatno utjeće na njegovu vodljivost. Normalno, ako zanemarimo da je taj bakar izoliran. I sad mi možemo filozofirat i tome koliko hočemo, na kraju možemo doč samo do zaključka:

T-Com nema interesa ulagat u popravljanje infrastrukture jer mu je to dugoročno neisplativo (tehnologija se prebrzo mjenja, wireless je budučnost). Prelaskom na bežičnu mrežu sva ta infrastruktura je neisplativa.

Što napravit: u međuvremenu ponudi ljudima limit tehnologije za male (iste novce), nekima će radit, nekima ne. Ako pak ne bude radilo, nema veze, Hakom se pobrinuo za to, sve od 5-10 je ok kako kažu, to je po zakonu.

Prema tome, dok se mi pozivamo na zakone fizike, oni iz krše državnim zakonima. I koga briga, ipak je ovo Hrvatska.

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.6.2015 7:35 (dai53nja).
12 godina
Kvaliteta DSL parice?

sad baš gleda koliko mi je parica loša nasparam udaljenosti od centrale po ovome sam udaljen oko 500 metara ali je bagerista prije par godina presjeko kabal i izgleda da to nisu kako spada spojili jer ispada da sam udaljen 900 m

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.6.2015 12:10 (Doktor-X).

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Samo slikajte, istražujte, napravite arhivu stanja i kad se pripremite, pucaj!

A moram prijavit i dobru vijest, od jučer u 21h internet nije pukao, radi i sad, tko bi rekao uz 10+mbps na adsl2+. Ako ostane ovako, moram još samo tražit VDSL, pa da pređem na 30+mbps.

Dodatak: upravo je zvao tehničar da potvrdi dobre vijesti i dolazi da još jednom da potvrdi svojim "uređajem" da je parica ok, iako kaže da već sad vidi da je sve super. Meni isto super, odmah podnosim i zahtjev za VDSL.

iceman83, drži se.... i snimaj svako stanje, pogotovo dobra stanja

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.6.2015 12:17 (dai53nja).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice