Da li živiš u stambenoj zgradi ili u kući? Ako živiš u zgradi, znaš da se ona većinom sastoji od penzionera koji se "ne bi šteli pačat" i mladih obitelji koje samo žele svoj mir, a svima je zajednički nazivnik: "ako problem nije u mom stanu, ne zanima me baš, javite se Mirku". Upućivao sam ih ja na razne pravilnike i uredbe i lijepio im na vrata, čak i upozoravao na požar na krovu kojeg osiguranje ne pokriva (ako je neispravan dimnjak uzrok), ali čim neka zajednička volja i interes ne postoji, ništa od toga. U staroj uredbi iz '97. koju si linkao isto jasno piše koji su zajednički dijelovi zgrade, ali se u praksi rijetko tko toga pridržava. Tako npr. ako predstavnik stanara kaže da dimnjaci nisu zajednički jer ih koristi samo 15% stanara, to je tako, sve i da ga ja tražim uvid u članak međuvlasničkog ugovora gdje to (ne) piše. A dio susjeda se sigurno s njime i slaže, imaš recimo puno primjera zgrada gdje susjedi iz prizemlja ne žele sudjelovati u popravljanju krova pa odbijaju suglasnost.
Samo par crtica:
1. Preko 50 godina živim u stambenim zgradama.
2. Sudjelovao sam u obnovi zgrada - fasade, toplinske stanice, liftovi (tu sam ja vodio projekt), sad radimo na energetskoj obnovi.
3. Stvari rješavate unutar kuće. Predstavnik ništa ne radi - mijenjajte ga. Suvlasnici ne žele nešto odraditi - tuži ih. U konačnici ništa ne košta.
4. Ne postoji rečenica "nitko ne koristi ili ih je premalo" - svaki zajednički dio zgrade je trošak svih, bio krov, liftovi ili dimnjak.
5. Sudski postupci su normalni i česti. Praktički ih se ne može izgubiti ako je kompletna dokumentacija (od plaćanja pričuve nadalje). Traju od godine i pol do dvije godine, ja trenutno u e-građani inboxu imam par stotina poruka vezano uz te procese, ne stignem inbox tako brzo prazniti koliko se puni. Sada vi koji kasne s plaćanjem dobijaju tužbu, najekstremniji slučaj je iseljenje suvlasnika, prodaja stana i namirenje troškova. Pošalji mi PM da ti pošaljem nešto screenshota da vidiš kako to izgleda. Priču "ne isplati se" neka pričaju nekom drugom.
6. Prvo bih tražio međuvlasnički ugovor, ako ga nema tražio kreiranje istog.