Lijepo. Što ti pokazuju parametri parice? Koji je max?
Iskon "iskustvo"!
- poruka: 3.300
- |
- čitano: 1.248.238
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pazi ovo, zovem danas Iskon i pitam koja mi je najbrža brzina dostupna (htio bi se prebaciti sa optime).
Od 50/10 max meni je 10/512. A SUSJEDI POPREKO MENE IMAJU 50/10. WTF ono?
Kažu oni meni da sam možda daleko od centrale, a ako ima 1km do centrale. I kažem im ponovo da su susjedi kojih 5 metara od mene, popreko.
Kažu da vjerojatno baš toliko fali onda ili šta već, lol. Nisu točno tako rekli (i gospođa na telefonu bila uljudna i sve). Ali ono...
Ima tko neke komentare na ovo? Ja sad planiram saznati tko je postavljao te kablove i zašto kuća 5 metara od mene to ima, a ja nemam. Provjerio sam još jednu kuću 50metara prema centrali, isto na nasuprotnoj stranici ulice od mene, i oni isto imaju 50-10.
BTW možda sam ovo pisao u krivoj temi. Ovo nije nikako negativan post.
Nisi stavio najbitnije, parametre trenutne parice pa da vidimo jel mozes il nemozes tih 50.
...parametre trenutne parice...
Ne znam ništa o tome. Može kratko pojašnjenje?
Jel moguće da su 50/10 ima samo pola moje ulice? Jer čini se da sam ja prva kuća na mojoj strani koja ima 10/512 najviše. Kuća prije mene je par metara i ima 50/10.
Kuća preko mene ima 50/10 a nekih 5-10 metara.
Zašto ovi svi prije imaju 50/10 a nas par nakon koje sam provjerio imaju 10/512? Da li su oni tu stavljali neek posebne kable ispod ceste prije i nisu do kraja uradili? Može netko pojasniti malo kako to funkcionira?
Sad ću zvati njih da čujem ako oni znaju tko je zadužen za pružanje i ostvarivanje te usluge da saznam zašto mi dalje nemamo tu opciju.
Dok ne stavis paramatre parice tesko je rec i svodi se na gatanje. Moguce da su oni na drugim vodovima, sve je moguce, ali mislim ipak da je manja sansa.
Parametre stavis da se ulogiras u router (obicno na 192.168.1.1) i nadjes "dsl info" "line stats" "adsl stats" ili tako nesto. Imas tu vec gro postova kako obavit, ali mozes i uguglat "tvoj router" + dsl stats
...parametre trenutne parice...
Ne znam ništa o tome. Može kratko pojašnjenje?
Jel moguće da su 50/10 ima samo pola moje ulice? Jer čini se da sam ja prva kuća na mojoj strani koja ima 10/512 najviše. Kuća prije mene je par metara i ima 50/10.
Kuća preko mene ima 50/10 a nekih 5-10 metara.
Zašto ovi svi prije imaju 50/10 a nas par nakon koje sam provjerio imaju 10/512? Da li su oni tu stavljali neek posebne kable ispod ceste prije i nisu do kraja uradili? Može netko pojasniti malo kako to funkcionira?
Sad ću zvati njih da čujem ako oni znaju tko je zadužen za pružanje i ostvarivanje te usluge da saznam zašto mi dalje nemamo tu opciju.
Ove brojke upućuju na to da oni imaju VDSL (i to je centrala jako blizu), a ti si na nekoj drugoj centrali koja ni nema VDSL.
Što uopće nema smisla jer bi to značilo da su dvije centrale jedna pokraj druge :)
dosta čest je slučaj da korisnici jedne strane ulice su bijela a druge strane ulice naranđasta zona jel se radi o tome da su spojeni na dvije različite centrale ta ulica je obično baš na nekoj sredini između centrala ili je taj dio ulice novonaseljen i tu nemožeš ama baš ništa druga mogučnost je da sustav krivo izbacuje dostupnost jel zna bit korisnika koji su spojeni na naranđastu a sustav izbacuje bijelu u tom slučaju trebaš samo pritisnut korisničku podršku da ispravi grešku ali prvo provjeri dali centrala na koju si ti spojen ima iskonov dslam...provjeri dostupnost ostalih stanara u zgradi ako si u zgradi ako ne onda provjeri dostupnost ljevih i desnih susjeda znači ne onih nasuprot tebe :)
Ja sam Koprivnica, Ledinska 17. Živim u kući.
Moja strana:
Ledinska 15 - 50
Ledinska 17 - 10
Ledinska 21 - Ne znam
Ledinska 21 - 10
Popreko:
Ledinska 20 - 50 (popreko ja mislim)
Ledinska 22 - 10
Poslao sam im mail i zvali su me. Rekli su da je možda centra daleko. Pitao sam ih gdje je ovdje centra i kako mogu saznati na kojoj sam centrali. Rekli su da ne znaju kako da to saznam.
Kad idem provjerit koja sma zona kaže mi da sam narančasta zona, ali prikazuje mi najviše 10/512 na stranici (što je bijela zona ja mislim, koliko sam skužio).
Pitao sam šta ja trebam uraditi da dobijem uslugu od 50/10. Lik sa kojim sam pričao mi je rekao da će provjeriti dalje tamo sa upravom ili kime već, i da će mi javiti kroz par dana dodatne informacije. Da li ja mogu imati 50/10 ili ne.
Jer radi se o samo par metara daljine. Znači kuća popreko i kuća do mene ima 50/10. To je par metara daljina... Kuća pokraj je ono, 4 metra.
Meni je susjeda rekla da je nama centra blizu, glavna pošta. Trebam je pitati odakle je ona saznala da je to centra. Kakve je to zgrada centrala?
I da li netko zna gdje mogu saznati na koju centralu sam spojen?
Baš i ne mogu naći ovo za paricu... zxhn h108l mi je ruter. Googlao sam isto, ali nisam našao nešto. Ne razumijem se u to baš.
Ne znam da li je to ovdje negdje:
https://gyazo.com/a766ad0a9da05f2bb770f9bacecc59a8
https://gyazo.com/b23f41f399c6f7b8e838674503ce7e4c
Ako nije, onda mi reci ako nebi trebao ove slike javno prikazivati.
ti si naranđasta zona al si baš ta 1. kuća po kojoj vdsl nebi trebao bit dostupan...obično to biva samo greška u bazi koju treba prepravit kolege će ti malo bolje objasnit po ovim marginama dali ti možeš imat vdsl i koliko max brzinu ako možeš jedna opcija ti je da stisnes ove u korisničkoj da ti isporuće vdsl odnosno da isprave bazu ili da uzmeš iskon 10/0.15 pa onda kad budeš na iskonu tehnička će moć vidit parametre s rutera i dozvolit će ti da predaš zahtjev za vdsl...jer jednostavno ta baza od HT-a nije baš precizna i da centrala je najčešće tamo di je i pošta.
Baš i ne mogu naći ovo za paricu... zxhn h108l mi je ruter. Googlao sam isto, ali nisam našao nešto. Ne razumijem se u to baš.
Ne znam da li je to ovdje negdje:
https://gyazo.com/a766ad0a9da05f2bb770f9bacecc59a8
https://gyazo.com/b23f41f399c6f7b8e838674503ce7e4c
Ako nije, onda mi reci ako nebi trebao ove slike javno prikazivati.
Na koju god da si centralu spojen, nisi na toj na kojoj imaju 50, jer po ovome, ti si nekih 1.6km daleko od centrale, sto je cudno ako je bas kuca do tebe na 50mbita. Jer ovo sta su rekli, razlicite strane ulice, nije cudno, ali bas da na istoj strani ulice kuca do kuce budu druge centrale, e to je vec cudno. U svakom slucaju, po prikazanom, na ovoj parici, 50mbita = NADA. Cak je tako daleko da te opce na vdsl spojit nece. Znaci ostaje samo pitanje zasto ti nisi na centrali na kojoj ti je susjed. Ajde stavi njegovu sliku ako imas bas da vidimo.
Ajde stavi njegovu sliku ako imas bas da vidimo.
Ili od zene ili sestre :)
da podjelim vdsl brzinu u rijeci koja je osim cijene razočaravajuca sa cestim pucanjem, valjda bolje neš negi niš
Kako da saznam na kojoj sam centrali i koliko je udaljena?
Što uopće nema smisla jer bi to značilo da su dvije centrale jedna pokraj druge :)
Što ima jako smisla jer mora negdje biti kraj pokrivanja jedne centrale, a početak druge.
Što ima jako smisla jer mora negdje biti kraj pokrivanja jedne centrale, a početak druge.
Pa da, al kraj pokrivanja jedne centrale je obično gdje ljudi jedva dobiju 20/5, a ne da svi imaju 50/10. Pa to je nekoliko stotinjaka metara od centrale.
Mene sad još zanima kako da ja saznam gdje su te centrale i na kojoj sam ja. Zna netko?
I da kuća do ili preko nema pristup 50/10 (nego manje, recimo 20/5) onda se njima niti nebi izlistalo 50/10 na stranici, jelda?
Čekam da me nazove lik sa Iskona sa kojim sam pričao pa mi bude javio daljnje informacije on. Kroz par dana. Vjerojatno sljedeći tjedan.
I da kuća do ili preko nema pristup 5/10 (nego manje, recimo 20/5) onda se njima niti nebi izlistalo 50/10 na stranici, jelda?
Cek cek. Oni IMAJU 50, znaci to je UVEDENO, ili im to samo prikazuje u sustavu? Jer ovo su ogromne razlike. To sto pise da "mogu dobit 50" u stvarnosti nemora znacit nista. Ako mozes stavi sliku njihove parice (tih sta kazes da imaju 50) pa da vidimo, al izgleda meni da njima samo pise da "mogu imat" a u biti nitko nema po ovome kako sad izgleda, i svi ste na toj istoj centrali od 1.6km
Vrlo vjerojatno tako kako ti kažeš standokan.
"sliku parice ovako kako si stavio svoju"
"Ako mozes stavi sliku njihove parice (tih sta kazes da imaju 50) pa da vidimo"
Ne znam točno šta trebam prikazati. Sry, nisam previše informiran po tom pitanju. Može primjer slika?
Ja kad odem na iskon stranicu i provjerim dostupnost na njihove adrese. Onda im izlista 50/10. Meni izlista 10/512.
Kad sam razgovarao sa Iskonom, rekli su mi da oni imaju 50/10 opciju, a ja imam 10/512.
Odakle znadeš da sam ja 1.6-1.7km od centrale?
iskonova provjera dostupnosti kaze ili imas naranđastu sa vdsl-om ili imaš bez vdsl-a a to da oni mogu imat 50/10 otom potom ta provjera dostupnosti nije najbolja opcija odnosno njima je priakzano da mogu imat sve vdsl pakete međutim ako uzmu 50/10 nece im se usluga isporučit već će se smanjivat paket ako su na tolikoj udaljenosti od centrale...te baze podataka odnosno dostupnosti nisu baš vjerdostojne nekako su na divlje složene zato bude često da korisnik prilikom priključena bude i po par dana bez usluge dok se nestavi adekvatna brzina koju on može koristit.S obzirom na tvoju udaljenost možda bi mogao potegnut vdsl 20/5 al to se moraš dogovorit s iskonom da ažuriraju bazu i da ti dozvole taj paket više od toga nemožeš dobit nikako.
@tigerija, sada sam provjerio tvoje adrese u HT-u.
U HT-u ti je isto max 10Mbps za sve adrese dok je za tvoju i još par susjednih imaš status optike "nezavršena zgrada" odnosno imaš do stana provučenu optiku i uskoro mogućnost uzimanja Ultra paketa HT-a.
Kod mene u Rijeci na Iskonu po adresi nudi 50Mbps pakete no max je nekih 27/2.5Mbps. Za moj broj i brojeve susjeda na Iskonu nudi max 30mbps pakete a za jednu susjedu po broju s lošom paricom (max 13mbps adsl) nudi pakete do 10Mbps (kao i tebi).
Želim reći da provjera nije najbajnija, trebaš provjeriti tj naći susjeda na Iskonu (hakom e-prenosivost) i njegov broj unijeti te će izbaciti dostupne pakete.
Prema podacima što si stavio tvoje parice (atenuacija, margina na trenutnom profilu) sigurno ne bi mogao imati paket od 50Mbps ali bi mogao nekih 20/3 a možda i paket od 30Mbps.
Ako za susjeda izbacuje da može vdsl vjerojatno će moći i tebi.
Pa da, al kraj pokrivanja jedne centrale je obično gdje ljudi jedva dobiju 20/5, a ne da svi imaju 50/10. Pa to je nekoliko stotinjaka metara od centrale.
Kako gdje.
"sliku parice ovako kako si stavio svoju"
"Ako mozes stavi sliku njihove parice (tih sta kazes da imaju 50) pa da vidimo"
Ne znam točno šta trebam prikazati. Sry, nisam previše informiran po tom pitanju. Može primjer slika?
Odakle znadeš da sam ja 1.6-1.7km od centrale?
Pa primjer slika je ovo sta si stavio ti prije? To ti kazem, ako mozes to napravit da ti posalju (https://gyazo.com/a766ad0a9da05f2bb770f9bacecc59a8). To si ti stavio :P
A gledas koliko si daleko preko downstream attenuation parametra. Upises ga u neki online kalkulator, tipa http://www.speedguide.net/dsl_speed_calc.php i onda ti izlista nekakav prosjek brzina, te udaljenost.
Neznam bas da ce imat 30 na onu udaljenost. SNR je rastao radi manjeg pustenog paketa od maksimuma, iako upucuje da je maksimum dobar, eventualno bolji od prosjeka.
http://bbzone.hakom.hr/hr-HR/InteraktivniPreglednik#sthash.88krKxFV.dpbs
ovdje provjerite u kojoj ste zoni...
Hvala svima na objašnjenjima. Poinjem kužiti stvari malo bolje.
Znači ovo bi bilo moje: https://gyazo.com/efb9dc40727feb9c875a6d2ae7e4ef62
Udaljen oko 1.8km.
I VDSL bi bilo 18mbps.
Trenutno mi je moguća brzina 8mbps. Ja sam na 4mbps. Skidam 0.5mbps. Može pojašnjenje?
I moguće da su meni internet kabli u kući šerot jelda? To treba tehničar provjeriti?
Meni je do kuće spelan VDSL2 ili ih to moram pitati? Narančasta zona bi značila da je? (ne znam što je ASD2+)
To ti kazem, ako mozes to napravit da ti posalju (https://gyazo.com/a766ad0a9da05f2bb770f9bacecc59a8).
Možeš mi reči točno šta da pitam? EDIT: Tj, da tražim susjede da mi pošalju ovo isto za sebe? Ili Iskon?
Čekam da me nazovi sljedeći tjedan, ili budem ja njih, pa da do onda što više saznam da mogu to riješiti.
I moguće da su meni internet kabli u kući šerot jelda? To treba tehničar provjeriti?
Meni je do kuće spelan VDSL2 ili ih to moram pitati? Narančasta zona bi značila da je? (ne znam što je ASD2+)
Možeš mi reči točno šta da pitam? EDIT: Tj, da tražim susjede da mi pošalju ovo isto za sebe? Ili Iskon?
Čekam da me nazovi sljedeći tjedan, ili budem ja njih, pa da do onda što više saznam da mogu to riješiti.
Kako mislis "skidam 0.5mbps ako imas 4mbpsa? Valjda mislis 0.5MB/s ? Kabeli u kuci ti vjerojatno nisu srot, nemoj se za sada s tim zamarat, to je jako rijetko faktor. Ima slucajeva, ali prvo vidi ovo s susjedom. Ako je i njemu ta atenuacija, jednostavno vam je centrala predaleko.
Da, trazi susjeda da ti posalje to isto za sebe s te slike. Mozda nema isti router tako da ce te morat pogledat kako se njemu to vidi. Znaci trazis gdje ti pise stavka "line attenuation". Ako su vam slicne/iste, pisi kuci propalo unatoc njihovoj "narandzastoj" zoni. To samo znaci da vam je vdsl omogucen u centrali. STvarnu brzinu samo u ovisnosti o duljini/kvaliteti parice.
Jel neko provjeraval dostupnost paketa za susjede? :D
Preporuka koristiti http://www.imenik.hr/imenik/index.html jer može listati po ulicama :P Ali ofkors radi i po kućnom broju...
Uglavnom, ja sam na broju 21 i daje mi 30/5 dostupno. Max mi je 26/2. Preko ceste je 26. Kabli su podzemni. Početak ulice je naravno bliže centrali. Kvart je ocito u narančastoj zoni. Frend s broja 7 (cca 80m prije mene) ima isto iskon vdsl, ali mislim da tv+net buduci nema fixnog broja u imeniku. Za njega baca 50/10 dostupno (a trenutno mu je max 29/1.4) ko i za sve brojeve do 21 s moje strane i do 24 s susjedne strane. Iza mene pada na 10, dalje cak i 5mbit. S druge strane broj 26 ima 10mbit i tak dalje par brojeva isto. Cudno da recimo vec broj 23 nema barem 20 dostupno. Koliko ti podaci o dostupnim brzinama imaju veze sa stvarnošću i zašto je crta prelamanja kod susjeda prek ceste i mene? Inače, oni stupići s paricama su s moje strane, cca svakih 5 kuća jedan. Ja spojen na treći stupić, ovaj s broja 7 na drugi koji mu u dvorištu.
Preporuka koristiti http://www.imenik.hr/imenik/index.html jer može listati po ulicama :P Ali ofkors radi i po kućnom broju...
...
To sam ja koristio. Ali ljudi gore kažu da najbolje da ti ti susjedi daju podatke sa rutera jer meni npr piše 10 max, a susjedi 50. A propusnost im vjerojatno nije 50.
Čini se da to šta piše na stranici nema previše veze. Najbolje sam provjeriti udaljenost.
Ja još trebam pitati susjedu da pogleda...
Ako je propusnost 18 npr. Da li je onda najbolje uzeti pkaet od 20? Tj. da li se najviše isplati uzeti prvi najniži paket nakon tvoje brzine koju možeš imati prema udaljenosti?
Nadam se da pitanje ima smisla.
Znači ako je meni najviše 18 (npr). Da li mi bude 18 ako uzmem 20 ili 50?
Ovisi. Ima ljudi koji placaju 30 da bi imali 25 i sretni su ko kuca. Ja imam oko 23-24 ali spustil sam na 20 i sad imam 19 iskoristivo. Ak trebas vise DL-a (i parica ti dopusta) a neces plakat za par kuna razlike, uzmi veci paket.
Nista ta online provjera dok se ne vidi stanje na parici.
Ako je 18, uzmes prvi veci da bi imao 18, znaci 20. Samo racunaj da dok te spoje neces tocno znat s 100% sigurnoscu koliko imas. Onaj online kalkulator je samo ogledni primjerak s padom brzine od 13.81 db/km, sto moze i nemora bit slucaj kod tebe. Ovo je samo nekakva brojka koja najbolje opisuje pad u realnim uvjetima, i cesto sto tamo dobijes je bolje nego sto dobijes na nasim paricama, iako ima i obratnih slucajeva.
Da, da. Zanimalo me samo ako tamo piše 10mbps, ne isplati mi se uzeti 50mbps. Nego 20mbps jer brzina mi bi bila ista ako sam dobro skužio. Samo bi razlika bila u cijeni.
5mbps nije 5mb/s ? Google kaže da nije. Zašto se zove onda mbps. Šta to znači? Mislio sam da je megabytes per second (mbps). Očito je megabits. Zbunjujuć mi acronym.