2 PC - 1 router

poruka: 7
|
čitano: 3.343
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
2 PC - 1 router

Imam router KASDU, T-com ADSL paket 10 GB. Imam dva PC jedan u dnevnom jedan u sobi. U dnevnom mi je router u kojem su preko LAN kabela spojena oba dva PC. Kada se hocu spojiti na internet uspjesno mi spoji prvi ali onda nece da spoji drugi.

Dok je prvi spojen, kad se probam spojit na drugi pise mi Verifying username and password, i poslje nije uspjesno. Ista stvar sa prvim dok sam na internetu sa drugim PC. Kako da budem istovremeno sa oba dva PC na internetu??

Spirit...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: 2 PC - 1 router

Router ti radi kao modem a ti se spajaš po dial up principu (klikom na desktop ikonu). U ovom slučaju samo jedan komp se može spojit (t-comu je prijavljen jedan komp sa tvojim username i passwordom i drugog ne puštaju).

Riješenje 1. Drugi komp spoji na prvi (ne na router) i share-aj internet konekciju. Mana: prvi komp (onaj na routeru) mora bit upaljen i konektiran na net.

Riješenje 2. Prebaci kasdu u router mod. Password i username se upisuju u router u tom slučaju. "Mana" na net si spojen stalno.

16 godina
neaktivan

Riješenje 2. Prebaci kasdu u router mod. Password i username se upisuju u router u tom slučaju. "Mana" na net si spojen stalno.

Možeš mi ovo malo bolje pojasnit, sry?
16 godina
neaktivan
jamar kaže...

Router ti radi kao modem a ti se spajaš po dial up principu (klikom na desktop ikonu). U ovom slučaju samo jedan komp se može spojit (t-comu je prijavljen jedan komp sa tvojim username i passwordom i drugog ne puštaju).

Riješenje 1. Drugi komp spoji na prvi (ne na router) i share-aj internet konekciju. Mana: prvi komp (onaj na routeru) mora bit upaljen i konektiran na net.

Meni pojasni ovo drugo pogotovo jer znam da mi prvo prakticki nije moguce
Spirit...
17 godina
franky kaže...

Možeš mi ovo malo bolje pojasnit, sry?
 http://tutorijali.hdonweb.com/konfiguracija-routera-modema/konfiguracija-zyxel-p660hw-63-adsl-wlan-routera

Ovdje imam za Zykel podesavanje,nisam nasao ovog trenutka za Kasdu ali podesavanje je slicno,vjerujem da se snaci.
Bitni su ti pojmovi 0,33,PPPoE,LLC ,sve drugo su samo detalji u suceljima.
16 godina
neaktivan

To sam vec i probao i nece mi. Ma cini mi se da mi je najbolje kupiti novi router ova kasda je ionako odvec stara.

(Kad produzim ugovor dobijem novi router, tako mi je t-com rekao)

Spirit...
Poruka je uređivana zadnji put uto 12.5.2009 11:08 (Neutral).
17 godina
neaktivan

Rijetko sam na forumu pa nisam vidio da je potrebno dodatno objašnjenje, sry.

Mrežni problemi mogu biti vrlo komplicirani i teško je ovako napamet nešto određeno sugerirat.

PAŽNJA! Prije podešavanja net konekcije na ovaj naćin potrebno je obrisati stari dial up način. U "control panel" pa "internet options", izabrati tab "connections" i izbrisati postojeću (ime joj zavisi kako je ko nazvao ali vidit če se u malom prozorčiću otprilike po sredini prozora, označiti je i kliknuti remove). Sada kliknuti na istom mijestu tab "setup" i pratiti wizzard bitno je na izabrati konekciju koja je "Always On".

Pošto nemam kasdu niti sam imao ovo je uopčeno i naj jednostavnije što mogu objasnit i trebali bi moć izvesti i oni sa skromnim comp znanjem (molim da se niko ne uvrijedi - nije namjera, samo pomažem)

1. Ukoliko router ima na sebi reset dugme pritisnuti ga i zadržati 10-tak sec (zavisi od modela) ili se u meniju može doći do stavke "Reset to Factory Defaults" obaviti ili jedno ili drugo. (Pažnja ovo će uzrokovat gubitak veze na net)

2. Uči u ruterov meni pomoču browsera (preporučujem Internet Explorer za ove stvari) i u adresnu traku upisati 192.168.1.x (x= najčešće 1 ali može biti i 2 ili nešto drugo (stara japanska poslovica: kad ništa ne pomaže pogledaj uputstvo))

3. Ukoliko router ima negdje oznaku Setup Wizzard ili sl. preporučam koristiti, najjednostavnije je. Ukoliko ne, mogu samo navesti neke stvari na koje treba paziti (onaj reset na početku će ih smanjiti na minimum)

Prvo provjeriti u network conections (windowsa, ne routera) IP adresu NIC-a (port u koji je uštekan lan kabel). Ona ima 2 mogučnosti ,ili "obtain network adress auto." ili će te je upisati ručno i mora biti nešto ovako 192.168.1.X (X=bilo koji broj od 1-255 sa tim da ne smije biti 1 ako je routeru zadnja oznaka 1 ili nekom drugom kompu na mreži, u svakom slučaju -mora bit jedinstvena). Što će se ovdje izabrat je vrlo bitno jer ako u routeru odaberete da je on DHCP Server - onda stavite na auto, a ako isključite u routeru da je DHCP server onda upišite adresu ručno i u routeru navedite koji su kompjuteri kojima je dozvoljen pristup (obično se ta opcija zove LAN Clients ili sl). Bilo koja greška ovdje onemogućit će pristup netu.

U properties-ima NIC-a možete staviti IP adresu routera kao default gateway, može i prefered DNS server isto.

Za parametre samog routera važi da zavise od davatelja usluge (t-com, optima itd) i mogu se naći na njihovim stranicama, uglavnom t-comov VCI je 33, VPI 0, ATM service je UBR itd.

Ukoliko je baš potrebna pomoć oko podešavanja, pošaljite sliku konfig. prozora routera (zato sam preporućio wizzard na početku jer je obično potrebno sve ostavit na default i upisat username i password koje vam je provider dao).

P.S. Majko mila kad sam pročita ništa ni meni nije jasno, izgleda da sam slab u objašnjavanju. Valjda će nekome pomoć.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice