Zvučnici sa linije na PC?

poruka: 39
|
čitano: 24.087
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

evo ja našao doma neke zvučnike za liniju (stare 2-3 godine). pošto ih nije moguće spojit direktno na pc,  kupio sam kabelčić cinch/3.5mm tako da ih sad mogu spojiti na komp. i sad imam par pitanja:

1.) je li moguće pojačavati/ stišavati zvučnike na neki drugi način osim Volume Control u Windowsima, a da ne moram fizički modificirat zvučnike ugradnjom potenciometra?

2.) kakvi su to uopće zvučnici? sve što znam je ono što piše na naljepnici na pozadini zvučnika, a to je "4 OHM 5W"

meni se čini da je 5 W jedan mali užas. recite mi, jel mi se isplati ovo spajat na komp, ili da vratim moje 35-kunske MS "zvučnike"....

0 0 hvala 0
17 godina

E gle, zvučnike bez pojačala NE spajaš na komp ni pod kojim uvijetima.

Možeš si skuriti i zvučnike i zvučnu.

Nabavi pojačalo i onda spoji.

I da, računaj da ti zvučnici od 35kn nemaju više od 3W po kanalu ako i toliko... ali to nije bitno uopće.

Prosječne slušalice imaju otpor od 32oma, neke 24, a ti si spojio zvučnike od 4oma. To znaći da tebi zvučna služi kao pojačalo za zvučnike, a ona to nije, ona je samo izlaz. Taj izlaz se vodi do pojačala pa tek onda iz pojačala u zvučnike.

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.9.2009 20:09 (Vido).

0 0 hvala 0
17 godina

Ne isplati se nijedno od toga.

Razer neću kupiti iz principa. Ne mare za arahnofičnu i ofidijofobičnu rulju.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Zvučnici sa linije na PC?
Vido kaže...

E gle, zvučnike bez pojačala NE spajaš na komp ni pod kojim uvijetima.

Možeš si skuriti i zvučnike i zvučnu.

Nabavi pojačalo i onda spoji.

I da, računaj da ti zvučnici od 35kn nemaju više od 3W po kanalu ako i toliko... ali to nije bitno uopće.

Prosječne slušalice imaju otpor od 32oma, neke 24, a ti si spojio zvučnike od 4oma. To znaći da tebi zvučna služi kao pojačalo za zvučnike, a ona to nije, ona je samo izlaz. Taj izlaz se vodi do pojačala pa tek onda iz pojačala u zvučnike.

a koliko bi to pojačalo koštalo?

17 godina

Već ga imaš, u tim zvučnicima od 35kn :)

Samo otvoriš taj zvučnik di je pojačalo i makneš orig zvučnik i spojiš taj od linije i to će da svira nešto bolje.

Inače, 2x5W pojačala mislim da i nema za kupiti, sam ih sastavljaš ili uzmeš iz tako nekih jeftinih zvučnika. Ali prvo vidi isplati li se. Pošto neznam ni kakvi su ti od 35kn ni kakvi su ti od linije, ne mogu ti reći sa sigurnošću hoće li ti zvuk biti bolji/glasniji ali u 99% slućajeva bi trebao biti oboje ali od tog malog pojačalca ne očekuj previše, samo malo više od onoga što ti već nudi. Ne bi škodilo da je pojačalo oko 2x10W ali jbg, snađi se sa onim što imaš.

A jel imaš di orig pojačalo od tih zvučnika (liniju)? Ako imaš i ako je ispravna onda spoji liniju na komp i sve 5.

0 0 hvala 0
17 godina

Ti MS zvučnici od 35 Kn i krče zbog lošeg pojačala. Znam jer imam.

Zašto jednostavno ne uzeti neke jeftine 2.0 ili neki čak i 2.1 sustav?

Ti MS su ovi sa slike (dolje) i treba ih izbjegavati u širokom luku.

MS ML-828 MS ML-828
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Vido kaže...

Već ga imaš, u tim zvučnicima od 35kn :)

Samo otvoriš taj zvučnik di je pojačalo i makneš orig zvučnik i spojiš taj od linije i to će da svira nešto bolje.

Inače, 2x5W pojačala mislim da i nema za kupiti, sam ih sastavljaš ili uzmeš iz tako nekih jeftinih zvučnika. Ali prvo vidi isplati li se. Pošto neznam ni kakvi su ti od 35kn ni kakvi su ti od linije, ne mogu ti reći sa sigurnošću hoće li ti zvuk biti bolji/glasniji ali u 99% slućajeva bi trebao biti oboje ali od tog malog pojačalca ne očekuj previše, samo malo više od onoga što ti već nudi. Ne bi škodilo da je pojačalo oko 2x10W ali jbg, snađi se sa onim što imaš.

A jel imaš di orig pojačalo od tih zvučnika (liniju)? Ako imaš i ako je ispravna onda spoji liniju na komp i sve 5.

imam liniju, ali kako da je spojim? nema apsolutno nikakve druge ulaze/izlaze osim za zvučnike...

16 godina
neaktivan

kupi GigaWorks, pa si na miru :)

http://www.biohost.info/whmcs/aff.php?aff=070
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
MocniSkopac kaže...

a što je to?

17 godina
betmen kaže...
MocniSkopac kaže...

a što je to?

Linija Creative zvučnika. Predobro i preskupo.

Betmene, ajd ti fino pogledaj u novčanik koliko novaca možeš i jesi voljan uložiti u zvuk pa nam reci cifru.

16 godina
neaktivan

hmmmm, evo gledam u novčanik: 6,30 kn i još nešto sitno... haha, to je sve što u ovom trenutku mogu uložiti xD

pa zato i pitam za ove zvučnike, da ne moram ništ platit... aj mi sad lijepo objasnite kako ću kompletnu liniju spojit na komp, molim :)

EDIT: "A jel imaš di orig pojačalo od tih zvučnika (liniju)? Ako imaš i ako je ispravna onda spoji liniju na komp i sve 5."

ovo mi objasnite. imam ispravnu original liniju i kako da je sad spojim?

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.9.2009 15:35 (betmen).

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Iza linije imaš AUX In ulaze. Iz zvučne dovedeš zvuk na liniju i sve pet!

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ne, ova linija nema ama baš nikakve utikače osim ova 2 za speakere...

inače, ta linija je kupljena prije par godina za neku sitnu cijenu, mislim da se radilo o 200-500 kn, tako da i nije neka kvaliteta.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Da nema možda neki poklopac ispod? Ako nema ništa onda je nemožeš spojiti.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ne, nema nikakav vidljiv poklopac...

znači, ništa od nje, ha?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Također imam zvučnike od linije (slika1). Svaki od zvučnika ima dva priključka (slika2.). Ovo piše na na svakom zvučniku (slika3.). Kako bi ih mogao spojiti na notebook (vidi "Moj PC"). Nemam liniju samo zvučnike.

slika1. slika1.
slika2. slika2.
slika3. slika3.
Ethical Hacking Community
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

nadi neko pojacalo.pa prikopcaj zvucnike na to pojacalo i onda taj kabal iz pojacala u komp.ja sam tako zvucnike od linije 60W prikopcao na pojacalo PIONEER 380W :D

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.9.2009 21:46 (moRtal_ze).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
a koliko bi pojačalo koštalo? i koliko je to? bi li mi stalo na stol uopće?
17 godina

E Gle, ja imam liniju i zvucnici svaki od 150W i nabavio sam kabel da liniju prikopcam na PC, i na liniji stavim na AUX i radi ko podmazano, sve dobro, zvuk dobar i sve.

I don't care...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
betmen kaže...

pa zavisi koliki ti je stol.meni stane sve.a jeftinije bi ti bilo kupiti mozda neku liniju pa na tu liniju zvucnike prikopcat i onda u pc.

17 godina
betmen kaže...

Nije baš najbolja stvar ali 70kn, nije loše :) http://www.kupiprodaj.net/HR/oglas283470/Pojacalo-2x10W.htm

Teško je naći nešto isplativo...

16 godina
neaktivan

evo, prošlo je već više od mjesec dana da koristim ove zvučnike, i još ništa nije pregorilo,, jedino što mi smeta je to da je čak i max glasnoća pretiha za npr. gledanje filmova ( odnosno, kad nisam blizu zvučnika, slabo ih čujem, pa moram gledat film sa pola metra udaljenosti. šteta mojih 20" ).

danas u školi (teh. za elektroniku, 3. raz) smo učili tranzistorska pojačala, pa me zanima bi li mogao to sklepati i onda preko tog spojit zvučnike? koliko bi onda bilo glasnije?

0 0 hvala 0
17 godina

Puno glasnije ako napraviš nešto malo jače (10W npr.).

Tu imaš par šema za pojačala: http://www.electronics-lab.com/projects/audio/index.html

Ja sam baš u fazi izrade ovog: http://www.electronics-lab.com/projects/audio/027/index.html

Nabavio sam sve dijelove ali mi fali vremena tako da ću ga vjerojatno preko praznika složiti. Samo da napomenem da me je došlo oko 500kn za dijelove.

Tebi bi možda bilo ok ovo: http://www.electronics-lab.com/projects/audio/006/index.html

Mogao bi ga napajati i sa modanim PC napajanjem (imaš na mojim stranicama kako to ide, u potpisu) pogoniti.

A što se tiće tvog spajanja zvučnika direkt na zvuču gledaj to ovako:

klasične slušalice: 24-48Ω

ulaz od nekog pojačala: par stotina Ω

standardni zvučnici: 4-8Ω

I=U/R gdje je I= jakost struje (A), U=napon (V) i R=otpor trošila (zvučnika) (Ω)

Po ovoj formuli ćeš dobiti da što manji otpor to veća jakost pri istom naponu, a jakost ti je u biti količina elektrona koji putuju kroz vodič i oni tim gibanjem stvaraju trenje što pak grije sam vodič i ako pređe neku tempereaturu, vodič izgori.

Zvučne kartice su namjenjene da služe kao izlaz za aktivne zvučnike (sa pojačalom) i slušalice tj. za otpore od cca. 24Ω na više. Pa ti sad vidi koliko put više od normale opterećuješ zvučnu kad na nju staviš pasivne zvučnike (bez pojačala).

Nije riklo još, ali moglo bi svaki čas Smijeh

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.11.2009 17:21 (Vido).

1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Vido kaže...

Tebi bi možda bilo ok ovo: http://www.electronics-lab.com/projects/audio/006/index.html

Mogao bi ga napajati i sa modanim PC napajanjem (imaš na mojim stranicama kako to ide, u potpisu) pogoniti.

a koliko bi me ovo koštalo?

btw, ovo mi je valjda prvi put da koristim Ohmov zakon za nešto korisno :)

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.11.2009 16:09 (betmen).
17 godina

A čuj, ne znam koliko košta ovaj TDA, ali pod pretpostavkom da već imaš PC PSU viška i da će ti sve iz prve raditi (vjerojatno neće) i ako izbacimo trošak tiskane pločice (ako ćeš raditi na bušenoj ili samo spajati žice) to bi trebalo biti oko 100kn bez kućišta. Osmijeh

Dodaj i to da ti treba i alat, multimetar je must have, lemilica...

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.11.2009 16:18 (Vido).
16 godina
neaktivan

uff, to je previše Izlanuo se  mislim da odustajem Osmijeh

0 0 hvala 0
17 godina

A i nije previše, alat kad jednom kupiš imat ćeš ga duže vrijeme, napajanje se nađe dosta povoljno za kupiti (primjer) ako već nemaš neko poluispravno doma (ili bilo kakav izvor napona 12V i da ju u mogućnosti kontinuirano dati 6A), mala pločica ti je 20ak kn, materijal za izradu toliko koliko je (po meni dođe max 150kn ali lako to provjeriš) i to je manje više to. Računaj da ćeš sa time dobiti i neko iskustvo i znanje jer ćeš morati i nešto naučiti.

Ja se evo baš mislim kud me vrag tentao da radim ono 2x10W kad je ovo super jednostavno i jeftino naizgled ali mislim da bih i ovo mogao napraviti jednog dana :)

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ok, hvala na svim savjetima, ali neću se sad petljati u to,, možda jednog dana Osmijeh

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

e jel mi može netko objasnit kak da spojim zvučnike sa linije na komp? linija je SAMSUNG SCM-6700. Svaki zvučnik ima 2 žice(crvenu i crnu) i tako se spajaju u liniju(crna u jednu rupu crvena u drugu,ali spaja se samo preko tih žica,ne kao normalni zvučnici da imaju onaj nastavak(neznam kak bi rekel) gore kaj ide u utor za zvučnike). pa eto ako netko zna,javite

TCP/IP - tri crna piva / i pelinkovac

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

pa gore ti je sve objašnjeno.

kupi pojačalo pa ih spoji preko njega.

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.12.2009 16:17 (betmen).

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice