Savjetnik za izbor pc zvučnika izdvojena tema

poruka: 4.899
|
čitano: 1.321.845
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Koji media player kupiti?, Vaš audio kutak
16 godina
Re: Savjetnik za izbor pc zvučnika
explorer 4 kaže...

Samo ih nemoj jako pojačavati u početku, puštaj lagano glazbu da se ovjesi rastegnu, i tako će se zvučnici i bolje usvirati.
To ti je otprilike 100 h sviranja

:) :) :) daj ne zajebavaj čovjeka :) :) :)

No trees were killed in the creation of this post. However, a large number of electrons were seriously inconvenienced.
16 godina
neaktivan

Famozni "burn-in" efekt koji promoviraju tzv. audiofili. Inače, radi se o efektu koji spada u domenu psihoakustike. Mozak se postupno prilagođava na zvukove u svojoj okolini (mehanizam koji smo stekli evolucijom, a temelji se na pamćenju odnosno njegovoj nesavršenosti). Ovo je jedna od najopasnijih stvari kod objektivnog recenziranja audio opreme.

Dakako, nema ni govora o "rastezanju ovjesa", "prilagodbi membrane zvučnika na tip glazbe" i sličnim mitovima i legendama. TechArt, samo ti pustaj glazbu i uzivaj :-) 

EDIT: "Ma to se smanji radi šuma ako imaš integriranu zvučnu, ali s kvalitetnijom zvučnom to nije slučaj."

Ne baš. Problem kod integriranih audio čipova nije toliko šum (koji je više-manje konstantna veličina) koliko THD, ilitiga ukupna harmonička izobličenja, koja rastu s porastom jakosti zvuka (ukupne snage koja je isporučena zvučnicima). Integrirani audio čipovi novijeg datuma (HD Audio tipa) su prilično solidni.

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.1.2013 0:18 (FinX).
13 godina
neaktivan
Savjetnik za izbor pc zvučnika

Privikavanje mozga na zvuk apsolutno nema veze sa burn in-om. Kad se radi burn in onda slusalice najcesce i nisu na glavi. Razlika izmedju usviranih i neusviranih slusalica poprilicno je cujna i ljudima koji se ne smatraju audiofilima. Ako ikad budes u prilici poslusati identicne slusalice koje su odradile 20-30 sati sa razlicitim spektrima zvuka i one koje su nove iz kutije (ako poznajes nekoga ko radi u ducanu audio opreme) vrati se u ovu temu i ponovo napisi da se radi o psihoakustici.

U krajnjoj liniji, ako se i radi o psihoakustici (a nije) ne vidim nista lose u tome da covijek misli kako mu slusalice imaju bolji zvuk nego prije :)

1 1 hvala 0
16 godina
neaktivan

Kako mogu osjetiti razliku ako im slusalice nisu na glavi (ako nemaju referencu s kojom će uporediti prije-i-poslije)? Naravno da nema nista lose u tome sto je čovjek zadovoljan, ovdje se radi o tome što jest, a što nije :-)

13 godina
neaktivan
FinX kaže...

Kako mogu osjetiti razliku ako im slusalice nisu na glavi (ako nemaju referencu s kojom će uporediti prije-i-poslije)? Naravno da nema nista lose u tome sto je čovjek zadovoljan, ovdje se radi o tome što jest, a što nije :-)

Napisao sam ti kako mozes osjetit razliku. Stavi ih na glavu kad su nove novcate i poslusaj pjesmu koju cesto slusas. Zatim odradi burn in tako da pustis 2-3 dana da sviraju bez da ih slusas. Onda poslusaj opet i vjerojatno ces cuti razliku. Razliku ces jos lakse primjetiti ako si u prilici koristiti dvoje identicne nove slusalice. Jednima napravi burn in a druge ne diraj i onda ih usporedi nakon burn ina.

Reproduktivni materijali na slusalicama podlozni su promjenama pod fizickim utjecajima. Cilj proizvodjaca slusalica (zvucnika) je da ti materijali imaju najbolja svojstva (zvuk) nakon tretmana u frekvencijskom rasponu slusanja glazbe. Kada bi se burn in odradio u tvornici nakon sastavljanja slusalica (jer su bitni i spojevi, najbitniji) onda kucni ne bi bio potreban. Vjerujem da postoje i takve slusalice samo ja na njih jos nisam naletio. Zato sam naletio na slusalice (i zvucnike) koje, sto ih duze slusas, imaju sve gori i gori zvuk. Napravljene su da najbolji zvuk daju out of the box pa sve promjene na materijalima u kratkom vremenu mijenjaju zvuk na gore. 

Nakon postizanja optimalnog stanja materijala slijedi silazna putanja kvalitete zvuka. Materijali i dalje mijenjaju svojstva, sto pod utjecajem zvuka (tj. podrazaja koje dobivaju za reprodukciju) sto pod vanjskim utjecajima (vlaga, promjene temperature, duhanski dim...) samo to ide puno sporije. I tako se potrose pa ne mozes ocekivati da ce slusalice (zvucnici) nakon 10 godina upotrebe imati isti zvuk kao kad su bile nove.

16 godina
FinX kaže...

Niti ne može na taj način isprobati razliku, jer mozak detalje zvuka pamti tek par sekundi.

Mjerenja, koliko mi je poznato, a jako pratim audiofoolse, do sada nisu dokazala da postoji ikakav break-in, posebno ne sa puštanjem ružičastog šuma na suludim glasnoćama.

Jedan primjer.

Ono što se dešava je čista psihoakustika, testirana u nebrojenim primjerima, što na slušalicama, što na zvučnicima - tvoj mozak se jednostavno priviknuo na zvuk.

No trees were killed in the creation of this post. However, a large number of electrons were seriously inconvenienced.
13 godina
neaktivan

Zaboravi na mjerenja. Mjerenja ne mogu pokazati kvalitetu zvuka. 

0 3 hvala 0
16 godina
neaktivan
BlueMax kaže...

Zaboravi na mjerenja. Mjerenja ne mogu pokazati kvalitetu zvuka. 

A što misliš kako su ljudi napravili tvoje (i ostale) slušalice/zvučnike? Recimo da ti imaš audio opremu koja ti dobro zvuči - što misliš kako je ona napravljena? Jesu li:

a) inženjeri sjeli i razmislili, napisali, izračunali, testirali (izmjerili) - tipa zavojnicu ćemo napraviti od tog-i-tog materijala, s toliko-i-toliko navoja, promjer membrane će biti xyz mm itd.

b) skupili se "audiofili" i svojim "zlatnim ušima" podarili neukim masama još jedan "vrhunski" proizvod (uz simboličku naknadu, dakako {#})

S postovima takvog tipa negiraš desetljeća evolucije audio tehnike koja se, volio ti to ili ne, ipak čvrsto temelji na konkretnim činjenicama koja su dobivene mjerenjima. A mjerenja se temelje na zakonima koji su odavno poznati i toliko puta preispitani da ih nitko ozbiljan danas ne osporava. S druge strane, postoji subjektivan dojam kvalitete i ja se osobno u to ne miješam. Nitko nema iste uši niti iste zvukove interpretira na isti način, ali za opremu koja ima dobre parametre (frekvencijski odziv, THD+N, decay itd.) ne možeš kazati da je loša već u najboljem slučaju kazati da tebi ne odgovara. Općenito, subjektivni dojmovi se nikada ne spominju već se prezentiraju objektivne činjenice, pogotovo ako nemaš autoritet (desetljeća znanstvenog rada).

13 godina
neaktivan

Tocan odgovor je - kombinacija a i b. No finalni proizvod se ne mjeri elektronikom nego uhom.

Da je sve tako egzaktno i matematicki mjerljivo danas bi svi proizvodili najbolje zvucnike na svijetu.

Mozes uzeti 2 zvucnika kojima ce grafovi mjerenja biti s manjim odstupanjima nego sto su odstupanja na istim slusalicama prije i poslije burn ina. Jedan kosta 1 000kn drugi 20 000kn. Po tvojoj teoriji 19 000kn dajes za materijal od kojeg je kutija napravljena i za brand a 1 000kn za kvalitetu zvuka. Istina je negdje izmedju.

0 1 hvala 0
16 godina
neaktivan
BlueMax kaže...

Tocan odgovor je - kombinacija a i b. No finalni proizvod se ne mjeri elektronikom nego uhom.

Da je sve tako egzaktno i matematicki mjerljivo danas bi svi proizvodili najbolje zvucnike na svijetu.

Mozes uzeti 2 zvucnika kojima ce grafovi mjerenja biti s manjim odstupanjima nego sto su odstupanja na istim slusalicama prije i poslije burn ina. Jedan kosta 1 000kn drugi 20 000kn. Po tvojoj teoriji 19 000kn dajes za materijal od kojeg je kutija napravljena i za brand a 1 000kn za kvalitetu zvuka. Istina je negdje izmedju.

Finalni proizvod se uvijek mjeri. Sitna podešenja rade ljudi koji su trenirani da uoče te sitne nedostatke, a vrlo često to su isti ti inženjeri koji su proizvod i napravili. Radili bi oni najbolje zvučnike da imaju najbolje inženjere i dovoljno novca da si mogu priuštiti te inženjere, najbolje materijale, najbolje proizvodne pogone i najbolje mjerne instrumente. Većina ih radi kompromis.

Točan odgovor je: http://www.matrixhifi.com/ENG_contenedor_ppec.htm

Zlatouhi genijalci ne mogu čuti razliku između "jeftine, no-name" opreme (700$) i "audiofilske, brand-name" opreme (12 000$) u ABX testu. Pametnom dosta.

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.1.2013 16:32 (FinX).
13 godina
neaktivan

Krivo si me razumio. O tim sitnim podesavanjima i govorim. Tu je oprema nemocna.

U biti to i je prelazak iz objektivnog u subjektivno. Napisat cu kasnije kad budem imao vremena malo duzi post o tome.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
BlueMax kaže...

Krivo si me razumio. O tim sitnim podesavanjima i govorim. Tu je oprema nemocna.

U biti to i je prelazak iz objektivnog u subjektivno. Napisat cu kasnije kad budem imao vremena malo duzi post o tome.

Oprosti, ali ne mogu ti čitati misli: što si napisao to sam i komentirao.

Sitna podešenja se rade jer nije sve savršeno: od proračuna, izrade pa do mjerenja postoje deseci parametara koji utječu na finalni proizvod, a koji se često previde itd. (ljudski faktor). Na kraju krajeva, oprema se često podešava i po želji kupca - možeš ti njemu pokazivati grafove i podatke, ali ako on traži da ta nota tako-i-tako zvuči...Mjerna oprema je itekako moćna: mjerni instrumenti imaju rezoluciju i osjetljivost koja je sto i više puta veća od naših osjetila - uz iznimku sluha. Naime, iako čovjek ne može razaznati male varijacije u jačini zvuka (npr. 0.1dB, oprema ovo itekako detektira) naše uho ima odličan dinamički raspon (0-130dB) i odlično detektira frekvencije (1Hz), uz sitna odstupanja (opet, evolucija na djelu). Nekada je brže, a često i jeftinije, koristiti dobro trenirane uši nego skupi instrument kada treba napraviti sitne preinake u zvučnom sustavu. Oprema (a pogotovo ona koja prenosi zvuk, a ne reproducira ga, npr. pojačala) se nikad ne dizajnira slušanjem. Naravno, uvijek ima genijalaca koji misle drugačije:

http://nwavguy.blogspot.com/2011/02/nuforce-udac-2-drama.html

13 godina
neaktivan

Napisao sam tocno sto sam mislio. Uho je ono sto djaje zavrsnu rijec zvucniku. Naravno da se moraju vrsiti mjerenja ali to je projektiranje zvucnika "ugrubo" a i ne mozes u katalog napisat "Ante kaze da je zvuk odlican", trebaju tehnicki podaci.

Vidim da si napisao neso i o osjetljivosti uha na frekvenciju. Takodjer treba napomenuti i da uho uz pomoc poznavanja pjesme (tj onoga sto svira) moze otkriti anomalije u zvuku koje znaju zavarati instrumente. 

Slicno je i kod glazbenih instrumenata.

0 1 hvala 0
16 godina

Da sada ne pišem puno, pa da ne ispadne da pametujem, Sean Olive iz Harmana ima blog na kojem je pisao baš o temi konstrukcije zvučnika. Puno je dodatno pisao o tome na hydrogenaudio.org forumu, pa ako želiš saznati nešto što je znanstveno dokazano, a ne temelji se na rekla-kazala mumbojumbo besmislicama, predlažem ti da proučiš:

http://seanolive.blogspot.com/2009/01/what-loudspeaker-specifications-are.html 
http://seanolive.blogspot.com/2008/12/are-consumer-reports-loudspeaker.html

http://seanolive.blogspot.com/2009/01/video-on-how-we-measure-loudspeaker.html

http://tmworld.com/design/design-and-prototyping/4384927/Sound-science

http://seanolive.blogspot.com/2008/12/loudspeaker-preferences-of-trained.html 

http://seanolive.blogspot.com/2008/12/part-2-differences-in-performances-of.html

http://seanolive.blogspot.com/2008/12/part-3-relationship-between-loudspeaker.html

Ukratko, ne dolazi svaki samoproglašeni audiofil na testiranje i slušanje, nego ljudi trenirani za taj posao, koji znaju što treba slušati da bi se ocijenilo kako se neki zvučnik čuje. No mjerenja su tu 98% vremena - zvučnik nije uređaj iz budućnosti pa da se njegove performanse ne mogu mjeriti alatima današnjice, a ljudsko uho nije precizno poput mjernih uređaja, čak ni po pitanju mjerenja glasnoće, jer ne postoji referentni model za nju - nitko ne zna reći koliko decibela trenutno daje njihov TV, može samo nagađati.

Sve ostalo vezano uz konstrukciju zvučnika - driveri koji se rade svojeručno, fine tuning zlatouhih, to je sve marketing, jer to žele čuti kupci takvih zvučnika. NITKO ne radi svoje drivere, osim stvarno velikih firmi poput Harmana, na primjer. A dobre zvučnike, relativno linearne, možeš dobiti već za par tisuća kuna, no problem je u tome što se radi o monitorskim zvučnicima, čiji zvuk mnogi ne vole, jer je "preanalitičan", što god to značilo... sto ljudi, sto preferencija, pa zato ima i toliko modela zvučnika i slušalica. Niti svi jednako glasno čujemo frekvencijski spektar, niti ga svi čujemo do iste frekvencije, niti smo svi osjetljivi na iste frekvencije. Od tuda dolaze različita mišljenja o istim zvučnicima, razlog nije "usviravanje".

Moj PC  
4 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Vidim da se dosta hvali m-audio av 40. Zanima me da li ne netko ima prilike cuti hercules xps 80? Pa dati neku usporedbu na odnosu na av ili neki drugi?

0 0 hvala 0
15 godina

Hercules po sepcifikacijama jako sliči M audiju, samo što AV 40 imaju deblji MDF, skoro pa duplo.

Imao sam AV 40 dosta vremena, imaš moju recenziju pa pročitaj.

http://www.bug.hr/forum/topic/periferija/m-audio-av-40-recenzija-review/117999.aspx

Promišljanje je posao mnogih; odlučivanje pak samo jednoga.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Pozdrav, trebam neke 2.1 zvučnike do 300,400 kn. Stric ima Creative Inspire T3100. Zvučnici su nešto posebno. Bass je tolko jak... sateliti su predobri, čuje se stvarno jako glasno i bez šuma. Problem je u tome što ih više nigdje nema u prodaji pa bih trebao neke slične ako ne i bolje 2.1 zvučnike. Volim slušat glazbu ali i gledat filmove na malo jače pojačano, zvučnike bi najviše koristio na PC-u ali bi ih zbog nekog malo boljeg filma preselio na TV. Za sad koristim ovu Sony liniju na PC-u i čuje se dosta šuma.

Axtross_Hr - Origin
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Uzme ove Arctic sound s362.

Bolji su i glasniji od tih Creative koje si spomenuo.

http://www.links.hr/?naziv=zvucnici-arctic-sound-s362-2-1-crni&option=artikl&id_kategorija=10050380&id_artikl=100.503.289

0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Budem malo pogledal reviewove po netu za te Arctic sound. Ima još tko kakvih prijedloga?

P.S. Sad vidim da su za vikend bili na akciji 300 kn. {#}

Axtross_Hr - Origin
Poruka je uređivana zadnji put pon 4.2.2013 21:44 (Tinča14).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Ne trebaš dalje gledat jer za te novce ne možeš dobit ništa bolje.

Evo ti ih u Portio trgovini za 350 kn

Uzmi i pjevaj :)

http://www.portio.hr/index.php?page=artikl&id=100503289

0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
explorer 4 kaže...

Jel imaš iskustva s njima ili ?

Zanima me jel se čuju puno slabije od ove moje linije (2 x 60W) pošto su ovi sateliti samo 12 W?

Axtross_Hr - Origin
Poruka je uređivana zadnji put pon 4.2.2013 22:43 (Tinča14).
15 godina
Tinča14 kaže...
explorer 4 kaže...

Zanima me jel se čuju puno slabije od ove moje linije (2 x 60W) pošto su ovi sateliti samo 12 W?

Neman iskustva s njima ali imam sa Arctic sound s361 koji su dosta dobri zvučnici s obzirom koliko koštaju. Ovi koliko vidim imaju malo slabije satelite, ali je zato bas bolji nego na starom modelu.

Ova cijena od 350 kn za taj Arctic ti je vrhunska jer kad pogledaš što konkurencija nudi za te novce ti dođe plakat ( obično nude sustave od 20-25 w, s malim membranama i ne baš nekom kvalitetom zvuka).

14 godina
neaktivan
explorer 4 kaže...
Tinča14 kaže...
explorer 4 kaže...

Neman iskustva s njima ali imam sa Arctic sound s361 koji su dosta dobri zvučnici s obzirom koliko koštaju. Ovi koliko vidim imaju malo slabije satelite, ali je zato bas bolji nego na starom modelu.

Ova cijena od 350 kn za taj Arctic ti je vrhunska jer kad pogledaš što konkurencija nudi za te novce ti dođe plakat ( obično nude sustave od 20-25 w, s malim membranama i ne baš nekom kvalitetom zvuka).

Sad me još samo zanima jel se čuju puno slabije od ove moje linije (2x60W) pošto ovi sateliti imaju samo 12 W, a to je dosta manje.

Axtross_Hr - Origin
15 godina

Da, ali računaj da imaju i subwoofer od 50 w što nikako nije malo.

A gle, neznam koliko ta linija potegne glasno, ali ovi zvučnici sigurno nisu tihi. Ako ti treba za baš glasno slušanje, onda ti 400 kn nije dovoljno.

0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Ok, hvala ti na svemu. Danas ih naručujem pa ćemo vidjet kad će stići. Javljam dojmove.

Axtross_Hr - Origin
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Koju mi zvučnu karticu preporučaš? Ne preskupu, mislim uzet neku rabljenu.

Axtross_Hr - Origin
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

bok ljudi, kupujem nove zvučnike, 2.0 ili 2.1 i trenutno se dvoumim između Logitech Z623 i M Audio BX5. Oba modela mogu nabavit za 1000 i nešto kn nove. Ako netko ima ovakve zvučnike kojim slučajem, pa da čujem iz prve ruke dojmove?

Čitao sam po netu recenzije za jedne i druge zvučnike i čine mi se dobri jedni i drugi.

trenutno imam neku integrušu od zvučne, realtek hd  tako nešto, da li bi bila ogromni pomak u kvaliteti da uzmem neki zvučnu (neku srednje klase)?

Layla, you've got me on my knees.

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Hornet_93 kaže...

bok ljudi, kupujem nove zvučnike, 2.0 ili 2.1 i trenutno se dvoumim između Logitech Z623 i M Audio BX5. Oba modela mogu nabavit za 1000 i nešto kn nove. Ako netko ima ovakve zvučnike kojim slučajem, pa da čujem iz prve ruke dojmove?

Čitao sam po netu recenzije za jedne i druge zvučnike i čine mi se dobri jedni i drugi.

trenutno imam neku integrušu od zvučne, realtek hd  tako nešto, da li bi bila ogromni pomak u kvaliteti da uzmem neki zvučnu (neku srednje klase)?

Kupiš M Audio AV30/40 i xonar :P
http://www.bug.hr/forum/topic/periferija/m-audio-av-40-recenzija-review/117999.aspx

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.2.2013 19:23 (7kunac).
11 godina
neaktivan
Hornet_93 kaže...

Kupio sam ove BX5 pred nekih 2 tjedna. Prije sam imao Z323, al kad sam uzeo ove fakat me iznenadio skok u kvaliteti. Lijepo sviraju, kvalitetan i čist zvuk. Za muziku su odlični. Ali, bas je nekak anemičan, mislim mogu oni dobro udariti, samo nije mi to to, ako tražiš da zavibrira stol to nečeš dobiti sa ovim zvučnicima. Točno mi fali malo jači bas pri gledanju filmova, da zaokruži dojam. Al pored ovog, nemam nikakvu ozbiljniju kritiku.

Z623 ima susjeda. Također puno bolji zvuk nego Z323. Dosta sam ih slušao kod nje, malo lošije reproduciraju zvuk instrumenata, ali ništa prestrašno, ako nisi zagriženi audiofil ovo ti nece smetati. Ali zato bas je brutalan. Mislim postavljen na samo pola, trese sve oko sebe, čuje se na ulicu, a glasnoca odvrnuta samo do pola... često gledamo filmove, tu se isto iskazuju, zvuk je čist (nema šuma kad se pojačaju), a bas udara ko samanut...

sad ti odvagni koji su za tebe bolji, za mene bi bili idealni kada bi bx5 imali bas od z623, al eto, za ovu lovu ne mozes dobit i ovce i novce. ako zelis all around zvučnike, mozes i preferiras glasnije slusanje, onda bi ti z623 bili idealni.

EDIT: ako nije frka, kak mozes upiknut bx5 za tako malu lovu? ja sam dao 1600, i to sa popustom.

some legends... never die
Poruka je uređivana zadnji put sri 6.2.2013 19:48 (TechArt).
16 godina
TechArt kaže...
Z623 ima susjeda. Također puno bolji zvuk nego Z323. Dosta sam ih slušao kod nje, malo lošije reproduciraju zvuk instrumenata, ali ništa prestrašno, ako nisi zagriženi audiofil ovo ti nece smetati. Ali zato bas je brutalan. Mislim postavljen na samo pola, trese sve oko sebe, čuje se na ulicu, a glasnoca odvrnuta samo do pola... često gledamo filmove, tu se isto iskazuju, zvuk je čist (nema šuma kad se pojačaju), a bas udara ko samanut...

Kakve filmove gledate?

Wink wink, nudge, nudge...

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Koji media player kupiti?, Vaš audio kutak
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice