Preporuka za woofer ili subwoofer

poruka: 32
|
čitano: 17.190
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
RE: Preporuka za woofer ili subwoofer

istina je ovo sto ti je giga rekao, iako, vecina pojacala/receivera moze trpit nizi load ( nizi load-> vise snage daje van) . Ukoliko ti pojacalo deklarirano moze trpit 4 ohma, onda go for it...u suprotnom, neki aktivni woofer i rokaj.

Personal Geek Blog - http://www.winblogs.net
17 godina
Preporuka za woofer ili subwoofer

Ja sam član na CICE forumu, taj član se zadnji put logirao u 6. mjesecu koliko vidim tako da možeš zaboraviti na taj oglas :)

Možete se regati sa Iskon ili T-com  i sl. mailom mislim (valjda sa tim providerskim mailovima).

Da napišem par riječi.

Posebno pojačalo obavezno, taj reciver ne može to da odradi. Auto pojačalo + PSU/aku, neko malo jače kućno (100+W RMS na 4Ω) ili neko BASH (ovo je samo primjer) pojačalo ili sl. koje ide u kutiju.

Ako bi kupovao nešto jeftinije a da je već u kutiji ja bih išao na ovaj Alpine ili nešto u tom rangu (Magnat isto ima ok subove za malo para), da je BR ili slot port kutija (veća glasnoća). Makar bi ja rađe išao na DIY kutiju ako imaš malo više novca, vremena, živaca, alata i prostora za izradu :)

Bilo bi odlično kad bi našao starije Pioneer 306 (sad ne znam jesu li DVC ili DC ili koja je već oznaka) jer su imali reputaciju kao dosta glasni za malo para, a bili su po mnogima i bolji od 307 serije (nije ni ona loša da se razumijemo, samo su navodno 306 kvalitetnije izrade bili tj. manje su se kvarili). Ako bi kupovao posebno sub, gledaj 10" ili više (najbolje 12", 15" ako imaš puno mjesta za kutiju), da ima što veću osjetljivost (tj. da nije ispod 85 jer to je najčešće jako teško za pokrenuti sa malo snage) i da imaju dovoljno snage (ovisno o pojačalu). Ja imam Focal 30A1 (89db/W/m, 250W RMS, 4Ω) i zadovoljan sam sa njim, može dobro da zatrese na cca 100W.

Nije dobro kupovati ne originalne gotove kutije osim ako ne pašu po litraži, promjeru i dužini porta subwooferu koji bi kupio jer to može jako loše da zvući na kraju, svaki proizvođać u uputama navodi optimalne kutije za određeni sub, a kutije se mogu izračunavati pomoću programa BassBox Pro ili Win ISD i sl.

Ovo što je rekao giga nije točno, impedancija zvučnika ne diktira njegovu kvalitetu niti da li bolje svira u autu, na otvorenom, u kući ili di god već. Istina je doduše da pojačalo kvalitetnije svira na višem otporu ali daje manje snage i te razlike u zvuku su marginalne. Treba uzeti u obzir da ti čini se tražiš sub koji ne mora biti Hi-Fi ili nešto posebno tako da ti ove razlike u kvaliteti ne moraju igrati nikakvu ulogu osim ako baš ubodeš neko smeće pa da je razlika očita. Aktivni wooferi za kuću su ok ali mogu biti prilično skupi mada se bolje uklapaju u kuću po izgledu ali mogu i bolje i lošije svirati od auto subova, to nema veze nikakave veze, ovisi o kvaliteti samog drivera (zvučnika, suba). Razlika između kućnog i auto subwoofera (samo drivera, bez kutije i pojačala) su marginalne, kvalitetan auto subwoofer (Focal, Hertz, DLS i sl.) mogu itekako kvalitetom i glasnoćom nadjačati mnoge aktivne kućne subove ako su spojeni na dobro, kvalitetno i snažno pojačalo. Razlike su često kozmetičke prirode (automobilski su ukrašeni i sl.) i ponekad auto subovi traže veću kutiju ali to svaki driver ima svoje.

Ako ti dizajn kutije ili izgled ne igraju važnu ulogu, auto subwooferi mogu biti jako dobar izbor.

Btw. evo jedan možda malo bezvezni primjer ali da ga bacim, po giginoj teoriji je sub od Z-2300 (8 ohma) kvalitetniji za kuću od Focal 30A1 (4 ohma), oba rade na približno istoj snazi pojačala. Vjerujte mi na riječ, to nije točno. Probao sam Focala na pojačalu od Z-2300 i radi puno bolje od orig. zvučnika tako da nije toliko do pojačala. Ovo je samo glup primjer da istaknem kako impedancija zvučnike nema veze sa kvalitetom tog istog zvučnika nego da tu ima više stvari na koje se treba paziti.

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.11.2009 23:45 (Vido).

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice