Ta ploca ima problema sa ocitavanjima tako da tocan napon mozes vidjeti samo u biosu.
Yebiga, ploca me je razocarala itekako ali eto kombiniraj kako mozes da to sredis.
Ta ploca ima problema sa ocitavanjima tako da tocan napon mozes vidjeti samo u biosu.
Yebiga, ploca me je razocarala itekako ali eto kombiniraj kako mozes da to sredis.
ma ja necu rjesvat dok ne krepa a krepat ce prije isteka garancije imam taj osjecaj :)
ocu si samo naci 24/7 setup a sa ostalim cu se lako pozabavit hhihi 1.180v je okey kolko citam po stranim portalima
To je fin napon i ne prevelik, pokusaj jos nize ici do kakvih 1.15V da vidis kakav primjerak imas.
Toxic temperature su ti jos debelo previsoke za 1.18v -4.0GHz - Mugen 3.
Par glupih pitanja:
Jesi li pravilno okrenuo ventilator na hladnjaku? pravilno je da puse prema hladnjaku a smijer zraka oznacen je strelicom na boku ventilatora.
Jesi li pravilno okrenuo hladnjak. Hladnjak bi trebalo okrenuti tako da puse prema natrag tj. prema straznjem ispusnom ventilatoru, znaci ventilator je pored ili iznad RAM modula. Mugen se moze postaviti i tako da je ventilator od dolje i da puse prema gore ali to iskljucivo ako fizicki ne stane na pravilan nacin koji sam opisao. Razlike u temperaturi su i do 10c.
Jesi li stavi previse ili premalo termalne paste (najcesce previse). Jesi li je pravilno stavio?
I zadnje pitanje koje ti je vec bilo postavljeno a ti si odgovorio "ma valjda je dobro sjeo". Da li je zaista dobro sjeo? Nista te ne kosta pazljivo ponovit postupak montaze, ako nista bar da iskljucis tu mogucnost.
Neki idealan 24/7 setup bi bio 4.4Ghz ;<1.30V. Po mom misljenju ovi procesori bi s tim postavkama i malo boljim hladnjakom trebali iz tvornice izlazit.
u svemu tome sve sam dobro napravio osim postavljanja glupoh hladnjaka nije da nisam radio to milijon puta ali ovaj puta sam imao problema priznam, na kraju kada sam provjeravao sve je fino zategnuto u suprotnom bi kada bi ja stisnuo mugena odozgora automatski temp pala za koji stupanja ali to se ovdje ne dogada i da nisam siguran u ništa muka mi je od sugavog mugena da budem iskren na amdu je tolko jednostavnije postavljanje da boli glava...
budem danas otisao po bolju pastu jer sam izgubio tubicu koju sam kupio nedavno novu i stavio sam ono što inace dobim sa mugenom 3 jer nisam imao drugu opciju :(
ja se iskreno nadam da sam krivo nesto napravio jer je to stvarno katastrofa ali nekako sumnjam u to..
jer kada sam imao i phenoma II taj mugen je imao problema na 1.4v nisam mogao imati dobru temperaturu a tu sam 100% siguran da je sve bilo kako treba.. npr na phenomu II sam trebao 1.4 v za 4.2ghz ali su temp u loadu odlazile u pm... tj preko 65 stupnjeva a kod phenoma je preporucljivo da se nejde preko 63 stupnja.. dok za i5 2500k vele da je sve sta je ispod 80 stupnjeva super..
Mislim da stvarno tu nije moja greška na kraju krajeva nego je eto tako.. nebih reko da je mugen sposoban hladiti ovoga i5 2500k pri vecem naponu opcenito nije ti high end cooler..
Ali ono sto nisam napomenuo u trenutku kada sam to sve testirao i probavao sobna temperatura je bila oko 30 stupnjeva mozda stupanj dva niza..
jer kada sam imao i phenoma II taj mugen je imao problema na 1.4v nisam mogao imati dobru temperaturu a tu sam 100% siguran da je sve bilo kako treba.. npr na phenomu II sam trebao 1.4 v za 4.2ghz ali su temp u loadu odlazile u pm... tj preko 65 stupnjeva a kod phenoma je preporucljivo da se nejde preko 63 stupnja.. dok za i5 2500k vele da je sve sta je ispod 80 stupnjeva super..
Mislim da stvarno tu nije moja greška na kraju krajeva nego je eto tako.. nebih reko da je mugen sposoban hladiti ovoga i5 2500k pri vecem naponu opcenito nije ti high end cooler..
Mugen je izvanredan hladnjak. Meni je 2600K (HT on) 4.6 1.35V drzao ispod 70c a sobna temperatura je bila 30. Za SB procesore ispod 80 pa i 85 je OK ali ako ti 70 lovis na 4.0;1.18 onda tu nema mjesta za napon koji ti je potreban za preko 4.4-4.5
Mugen je izvanredan hladnjak. Meni je 2600K (HT on) 4.6 1.35V drzao ispod 70c a sobna temperatura je bila 30. Za SB procesore ispod 80 pa i 85 je OK ali ako ti 70 lovis na 4.0;1.18 onda tu nema mjesta za napon koji ti je potreban za preko 4.4-4.5
a ništa onda cu danas ponovit postupak.. kupit cu artic silver 5 i wojla
takodjer da se pridruzim pohvali mugena,ja sam ga imao prije na ovom procu i ovim postavkama i bio je samo par stupnjeva topliji od h80,jedino pod full opterećenju
ga h80 šije za nekih 10 stupnjeva,takodjer sam imao dosta dugo onu njegovu pastu koju sam dobio u vrećici s njim i sasvim je dovoljna
ali isto tako ebeno je težak za namontirati,skoro pa nemoguće za dobro ga namjestiti da mbo ne izvadiš van i na stolu ga šarafiš
provjeri još jednom i kako ti se vrti vent koji je isto odlićan,meni se u idlu skoro da nije ni vrtio(250okr/min)
u svemu tome sve sam dobro napravio osim postavljanja glupoh hladnjaka nije da nisam radio to milijon puta ali ovaj puta sam imao problema priznam, na kraju kada sam provjeravao sve je fino zategnuto u suprotnom bi kada bi ja stisnuo mugena odozgora automatski temp pala za koji stupanja ali to se ovdje ne dogada i da nisam siguran u ništa muka mi je od sugavog mugena da budem iskren na amdu je tolko jednostavnije postavljanje da boli glava...
budem danas otisao po bolju pastu jer sam izgubio tubicu koju sam kupio nedavno novu i stavio sam ono što inace dobim sa mugenom 3 jer nisam imao drugu opciju :(
ja se iskreno nadam da sam krivo nesto napravio jer je to stvarno katastrofa ali nekako sumnjam u to..
Ali ono sto nisam napomenuo u trenutku kada sam to sve testirao i probavao sobna temperatura je bila oko 30 stupnjeva mozda stupanj dva niza..
s boljom pastom budeš dobil 2-3 stupnja niže temperature..kad mi došel thermax-isto me zezale temperature--uzel sam vodobrusni šmirgl papir i ispoliral jezgru kuleru-pala temperatura za 6-7 stupnjeva..isto to sam napravil i na noctuinhU12P, thermaltek big typhonu..obavezno mi je to-jer mi se nesviđa kak obrađuju jezgru kulera tvornički!..
evo kupio sam artic silver 5, izvadio plocu stavio ponovo mugena i ovaj puta provjerio 20 puta.. prime 95 vrti na 1.180v nejde preko 52 stupnja :)
btw jedan worker mi stane na prime 95.. predpostavljam da mu trebam nešt podesit?? još napona?
radi jedno 2-3 minute i odna jedan stane ostali rade uredno :(
evo kupio sam artic silver 5, izvadio plocu stavio ponovo mugena i ovaj puta provjerio 20 puta.. prime 95 vrti na 1.180v nejde preko 52 stupnja :)
btw jedan worker mi stane na prime 95.. predpostavljam da mu trebam nešt podesit?? još napona?
Malo mu je napona..
Malo mu je napona..
evo prikto sam sad je okey :)
Sad je to OK.
evo rokam 3dmark na 4.5ghz pri 1.3v temp u 3dmarku nije prosla 55 stupnja :) hihih ja veseli
btw evo mene i na 4.6ghz pri 1.33v isto temp nejde visoko :)
evo rokam 3dmark na 4.5ghz pri 1.3v temp u 3dmarku nije prosla 55 stupnja :) hihih ja veseli
btw evo mene i na 4.6ghz pri 1.33v isto temp nejde visoko :)
i nemoj mi vise kontra Mugena
Pozz svima,
Evo, probo ja onaj automatski oc na asusovoj ploci, i stao je 4,5 ghz, no temperature su divljale preko 95 stupnjeva pa sam odlucio varijantu uradi sam..
kako nisam neki overkloker, i ovo je moje prvo klokanje od davnina, molim za pomoc oko napona i temperatura, a u biosu sam mjenjao sljedeće:
AI TWEAKER
AI OVERCLOCK TUNER - Manual
BCLK/PEG - 100
MEMORY FREQ - 1600mhz – moja memorija
INTERNAL PLL OVERVOLTAGE - ENABLED
BCLK/PCIE FREQUENCY – 100.0
BY ALL CORES – AUTO
INTERLNAL VOLTAGE – AUTO
CPU RATIO – 43
LOAD-LINE CALIBRATION – ULTRA HIGH
VRM - 350
PHASE CONTROL – EXTREME
DUTY CONTROL – T. PROBE
CPU CURRENT CAPABILITY 120%
CPU VOLTAGE – MANUAL –1.300 V
OFFSET MODE SIGN - +
CPU OFFSET VOLTAGE – AUTO
CPU CONFIGURATION
CPU RATIO – 43
ENANCHED SPEED STEP TECHNOLOGY - DISABLED
C1E – DISABLED
C3 - DISABLED
C6 - DISABLED
Svi ventilatori stavljeni su na turbo, a sve ostalo je sve na standardnim postavkama.
CPU-z uredno ocitava postavke koje su postavljene u BIOS-u (koji je flashan na verziju 3202).
Za pocetak testirao sam IntelBurnTestom v 2.54 – by Agent GOD, i HW monitor i Asusov monitor (koji je uglavnom zamrznut, tako da nista od njega)
1. Na high postavkama – 10 krugova za pocetak
Temperature
CORE 0 – max 73
CORE 1 – max 78
CORE 2 – max 80
CORE 3 – max 79
PACKAGE max 82
CPU VCORE – max 1,30 v, dok na asusovom senzoru ocitava 1,304V
2. Na very high postavkama nakon 10 kruga (od 10 koje sam stavio)
Temperature
CORE 0 – max 73
CORE 1 – max 78
CORE 2 – max 81
CORE 3 – max 79
PACKAGE max 83
Dakle, molim za misljenje oko napona i temperatura. Kako sad sve radi, ostavit cu vjerojatno kako je, a detaljnije i duze testiranje obavit cu sutra (ako stignem) ili u narednih nekoliko dana..
kako nisam neki overkloker, i ovo je moje prvo klokanje od davnina, molim za pomoc oko napona i temperatura, a u biosu sam mjenjao sljedeće:
AI TWEAKER
CPU VOLTAGE – MANUAL –1.300 V
CPU CONFIGURATION
CPU RATIO – 43
Sve je ok samo za 4.3 ti je previse 1.3V, probaj sa 1.25V temp ce pasti za bar 10 stupnjeva.....
ili stavi x45 i 1.28V to bi mu trebalo biti dosta...
na naponu 1,28 i x45 nije proslo, dosla mi poruka hardwhere eror i to kad je vec ucitao win 7 x64. nakon restarta, ipak sam probo testirat koji je uspjesno proso, ali kad sam zgasio comp, opet ista greska..
onda sam poveco napon (pretpostavljam da sam trebo povecat, a ne smanjit), intel burn test na high postavkama je proso..
max temp core 0 - 73, core 1 - 78, core 2 - 81, core 3 - 78, package - 83.. napon iz hw monitora max 1,3 V
sad, ovo su dosta slicne temp onoima gore, ako smanjim napon ispod 1,28, ocel opet plavi ekran ili da ostanem pri ovim postavkama? iako su mi temp malo previsoke, gledajuc druge postove..
Ako ti je stabilan tak ga onda ostavi ali prvo kupi bolje hlađenje....
Da definitivno bolje hlađenje kupi,ja ču u skorije vrime kupit vodeno hlađenje(H80),i nemoj stavljat na auto jer onda napon divlja i preko 1,6v!
sad, ovo su dosta slicne temp onoima gore, ako smanjim napon ispod 1,28, ocel opet plavi ekran ili da ostanem pri ovim postavkama? iako su mi temp malo previsoke, gledajuc druge postove..
Ostavi onda na 1.3V, izgleda da ti taj 2500k i nije bas neki primjerak.... sad jedino sto mozes da smanjis temperature uzet novi cooler, mada i tako nije lose jer u svakodnevnom radu neces preci preko 70 stupnjeva...
smanjio sam na x44 i 1,28V. svi su testovi (na par sati) uredno prosli, a tempreatura je bila od 70-75. i tako sam i ostavio, no, nakon sto je zena sjela na njega, i radila 2 dana gotovo nista sto bi ga moglo opteretit, opet je pokazao istu gresku..
e sad, jel to do proca ili do cega? ako se komp u pravilu nece koristiti na vise od 70-75% proca, smatram da je temperatura za mene u redu, ali sta s tom greskom?
Znači da ipak nije stabilno,ostavi ga preko noči i opali prime95,jedno 12h,tek onada možeš bit siguran !Ali temperature preko 70C nisu baš preporučljive,kupi si bolji cooler i i onda klokaj!
a probat cu onda klokat na 43 sa naponom 1,25 - 1,27, pa cu vidjet.. kad uvatim vremena...
Jedan sat prime95(blend) sa AVX instrukcijama, bit ce dovoljno.
Jel se IVy clocka isto kao i sandy?
Jel se IVy clocka isto kao i sandy?
Skoro pa isto, ima par razlika, tj. razlitice su tolerancije napona i temperatura
small ffts strese cpu bolje.. također bih preporucio linx da odvrti jedno 20 testova..
small ffts strese cpu bolje.. također bih preporucio linx da odvrti jedno 20 testova..
A sve ti je to ista zaebancija, prime95 AVX ima small ftt zajedno, ali obavezno ako vam se neda sate i sate cekati, onda samo udrite prime95 AVX.
Probao sam skoro svaki stress test sto postoji, i sve se svodi na normalni rad na kraju.
A sve ti je to ista zaebancija, prime95 AVX ima small ftt zajedno, ali obavezno ako vam se neda sate i sate cekati, onda samo udrite prime95 AVX.
Probao sam skoro svaki stress test sto postoji, i sve se svodi na normalni rad na kraju.
leopard vidim da imaš istu ploču ko i ja-sad me zanima-dal ti ploča puno overvolta?