Slobodno, Mugen će odraditi vrhunski posao.
Overclocking Intel Sandy Bridge procesora
- poruka: 1.339
- |
- čitano: 244.286
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Danas sam updateao matičnu na najnoviju verziju. Nakon updateanja sam resetao BIOS-e vađenjem jumpera. Skinuo sam Prime95 i HW Monitor da bi pogledao temperature na stock brzini procesora (3,30 GHz). Temperature su se vrtile oko 75°.
Mislim ga clockati na 4 GHz za 24/7 korištenje. Pošto je na stock brzinama jako vruč mislim kupiti Mugen 3. Molim da ako netko ima 2500k i Mugen 3 na 4 GHz da mi javi kakve su temperature na idle i load.
Danas sam updateao matičnu na najnoviju verziju. Nakon updateanja sam resetao BIOS-e vađenjem jumpera. Skinuo sam Prime95 i HW Monitor da bi pogledao temperature na stock brzini procesora (3,30 GHz). Temperature su se vrtile oko 75°.
Mislim ga clockati na 4 GHz za 24/7 korištenje. Pošto je na stock brzinama jako vruč mislim kupiti Mugen 3. Molim da ako netko ima 2500k i Mugen 3 na 4 GHz da mi javi kakve su temperature na idle i load.
Tvoje su temperature i ovako previsoke, CPU u IDLEU mora biti ispod 50°C. Vrlo vjerojatno hladnjak nije dobro sjeo.
Uzmi u obzir da je u sobi 40°C ak ne i više. Danas uzimam Mugena pa javim kakvi budu rezultati.
ja sam imao mugen 2 na svom 2600k na 4.5ghz i bilo sve pet,idl oko 40 load max 80
odlićan hladnjak
Kolega mi ima tu kobminaciju, Mugen III i i5 2500K na 4 GHz. U idleu ne ide preko 40°C, a u rendanju videa u Cinema 4D ne ide preko 55°C. S tim da je u GiGa GZ-KX4 kućištu u skučenom prostoru pod stolom i na sobnoj temperatuti od cca 30°C.
Hvala ekipa ! Evo danas sam ga kupio, sutra ga montiram. Vidim treba vadit matičnu van iz kučišta da mogu stavit ono ispod za zašrafiti. Kad ga clocknem javim vam rezultate.
Hvala ekipa ! Evo danas sam ga kupio, sutra ga montiram. Vidim treba vadit matičnu van iz kučišta da mogu stavit ono ispod za zašrafiti. Kad ga clocknem javim vam rezultate.
Nije teška montaža, samo prati upute, nemoš fulat.
Nije teška nego komplicirana. Mogli su složit ko i svaki drugi cooler.
Namontiral sam Mugena i sad...
Išao sam provjeriti temperature u idle i load (Na slici je load) i vidim da u CPU-Z procesor radi na 4,3 GHz. Kako je to moguče ??? Nisam uopče mijenjal ništa u BIOS-ima.Stavio si na performace način rada u bios-u. Imaš power sever, normal i performance načine. Zato ti je i napon 1,3V. To definitivno može niže ić. S tim naponom bi trebo on bar 4.5 GHz ić.
Clockao sam proc na 4,5 GHz.
Evo slike
Zanima me dal mogu i kako mogu smanjiti voltažu procesora? U BIOS-ima ne mogu naći CPU voltage ili kako se več piše.I zabrinjava me worker #1 na Prime95. FATAL ERROR ? Zašto, kako ?
P.S. Od kad sam clocknul proc nekad mi se komp zna smrznut. Ali ne kad nešto radim na njemu nego kad uključim ili isključim te programe: CPU-Z, HW Monitor, Prime95. Več se više put dogodilo.
Na pocetku ove teme opisan je overclock tvog procesora i to bas za BIOS kakav ti imas. Procitaj prvih par postova i naci ces sve sto te zanima. Ovako ces samo postavljati pitanja na koja je u ovoj temi x puta odgovoreno.
Clockao sam proc na 4,5 GHz.
Evo slike Zanima me dal mogu i kako mogu smanjiti voltažu procesora? U BIOS-ima ne mogu naći CPU voltage ili kako se več piše.
I zabrinjava me worker #1 na Prime95. FATAL ERROR ? Zašto, kako ?
P.S. Od kad sam clocknul proc nekad mi se komp zna smrznut. Ali ne kad nešto radim na njemu nego kad uključim ili isključim te programe: CPU-Z, HW Monitor, Prime95. Več se više put dogodilo.
Zašto smanjivat napon. Temperature ok, brzina ok, dok radi ne diraj. Back to prvi post i sve će ti bit jasnije.
Ali nije mi jasno zašto Worker #1 izbacuje error ?
Moraš u biosu pojačat LLC(load line calibration), ulavnom nije isključivo napon bitan, tj. u grubo je ali za fina podešavanja ima drugih opcija. A moguče je i da ti malo napona fali. Znaći metoda pokušaja i pogreške dok su temperature ispod 80°C nemaš kaj brinut.
Jel ima tko kakav normaln link od core temp 1.0 RC3 ? Ja nalazim samo nekakve tupave sa nekim inficiranim programom ??
Jel ima tko kakav normaln link od core temp 1.0 RC3 ? Ja nalazim samo nekakve tupave sa nekim inficiranim programom ??
Nakon sto sam ucinio sve kako je lijepo opisano na prvoj stranici teme (misleci da sam clocknuo proc), save-o sam settingse i izasao iz biosa i onda mi je na zaslonu bio sam onaj neki pocetni zaslon (vidi sliku dolje) i nakon par sekundi komp se automatski restartao i ekran je bio crn i nista nije pokazivao (monitor je cak usao u power saving mode). Hvala dobrim dusama! :)
Nakon sto sam ucinio sve kako je lijepo opisano na prvoj stranici teme (misleci da sam clocknuo proc), save-o sam settingse i izasao iz biosa i onda mi je na zaslonu bio sam onaj neki pocetni zaslon (vidi sliku dolje) i nakon par sekundi komp se automatski restartao i ekran je bio crn i nista nije pokazivao (monitor je cak usao u power saving mode). Hvala dobrim dusama! :)
Niko nije iz prve kloknuo procesor na 4GHz uspješno. Reset CMOS, dobiješ defaultne postavke i ponovo radi. Nemoj odma ići na veliki klok, nešto lagano za početak.
@gamer001 Izvadi CMOS bateriju, drži ju van 3-4 minute, vrati, restartaj PC i restartat će ti se BiOS postavke.
Niko nije iz prve kloknuo procesor na 4GHz uspješno. Reset CMOS, dobiješ defaultne postavke i ponovo radi. Nemoj odma ići na veliki klok, nešto lagano za početak.
@gamer001 Izvadi CMOS bateriju, drži ju van 3-4 minute, vrati, restartaj PC i restartat će ti se BiOS postavke.
Ma vec sam izvadio CMOS, sreca da imam clr CMOS tipku otraga na kucistu pa ga nisam morao otvarat. Evo sad cu probat nesto laganije clockat. Tnx.
Laganiji clock nema smisla. Stavi ti njega na 4.4 sa naponom 1.35 i onda lagano spustaj napon.
Laganiji clock nema smisla. Stavi ti njega na 4.4 sa naponom 1.35 i onda lagano spustaj napon.
Ne misliš da je 4.4 GHz malo previše za svakodnevni rad?
CPU snage nikad dosta, kao ni takta ako si clocker.Stavi 1.3V i 4.4GHZ pa pomalo dizi napon ukoliko je nestabilan, iako mislim da ce mu to biti i previse, vjerojatno ce biti stabilan na 4.5-4.6GHZ sa tim naponom.
A po cemu je previse? Ima plocu sa vrhunskom ragulacijom i ako ima dobar cooler, ja bi ga osobno drzao na 4.7 - 4-8GHz. Ima ljudi koji peglaju 5GHz za 24/7 sa boljim primjercima.
A po cemu je previse? Ima plocu sa vrhunskom ragulacijom i ako ima dobar cooler, ja bi ga osobno drzao na 4.7 - 4-8GHz. Ima ljudi koji peglaju 5GHz za 24/7 sa boljim primjercima.
Nazalost imam stock cooler. :(
Nazalost imam stock cooler. :(
Man' se clockanja s tim po ovim vrucinama!
Ne.
Ovisi i o tome sta svakodnevno radi. Ako renderira ili koristi neke druge CPU ovisne aplikacije onda brzine nikad dosta. Ako je za facebook onda nek ga ni ne clocka.
SB procesori 2500K/2550K/2600K/2700K su u 99% slucajeva rock solid na tom taktu, ne traze velik napon i ne griju se puno i mogli bi komotno, sa malo boljim hladjenjem, s tim postavkama iz tvornice izlaziti.
Sad sam procitao da imas stock cooler. Nemoj nista clockat s njim. Zimi ce ti drzati 4.0 ali sad nece.