Može li tko staviti malo pojašnjenje ili tutorial za OC asrock ploča za dumbass OC-ere kak sam ja, može biti i link na engleskom ako tko zna gdje ima!
Overclocking Intel Sandy Bridge procesora
- poruka: 1.339
- |
- čitano: 243.978
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Kad bi bar netko to stavio na prvoj stranici u prvi post, to bi bilo zakon
Može li tko staviti malo pojašnjenje ili tutorial za OC asrock ploča za dumbass OC-ere kak sam ja, može biti i link na engleskom ako tko zna gdje ima!
KLIK.
u Prvi post ne moze uc rijec ASROCK i OC
Ima na forumu par kolega koji bi bili u stanju napisat par rijeci za OC SB na ASRocku pa mogu ubacit link na prvi post ako ga neko napise, mada za neki normalni OC treba promijeniti samo mnozitelj, napon, i eventualno postavku LLC-a
u Prvi post ne moze uc rijec ASROCK i OC
Ima na forumu par kolega koji bi bili u stanju napisat par rijeci za OC SB na ASRocku pa mogu ubacit link na prvi post ako ga neko napise, mada za neki normalni OC treba promijeniti samo mnozitelj, napon, i eventualno postavku LLC-a
joj nemoj te ćuje don,ima odmah da doleti sa uber kuler ocer asrock mbo
Da li mi može netko reći koji napon memorije moram staviti za kingston KHX1600C9D3X2K2/8GX?
na slici se vide razlicite vrijednosti (jedec#1,2,3 1.5V i XMP-1600 1.65V) pa ne znam koje od to dvoje koristiti, a ne bi tia spržit nešto.
Hvala
Namjesti da radi na 1600MHz i na 1.65V.(800MHz ti je efektivno 1600)
Dupli post--------------------------------------
Uh koji stres ... uglavnom eto rekoh da i ja pokušam OCat svoj i5-2500k... pratio tutorial, išao restart kad ono nikakva slika mi s ena pojavljuje na monitoru a komp radi... i tako 10x restarta.... onda probam drugim monitor pa dobijem neku sliku samo ne stignem uc u bios, pa onda opet probam pa se nista ne pojavljuje, pa vratim stari monitor pa uspijem dobit nekakvu sliku i na brzinu udem u bios i vratim stare postaavke i sad sam good :) daaaa n00b sam al ovakav stres, đizs :) vec su najgori scenariji bili u glavi (da sam sprzia grafu od 3000kn itd...). ostavljam se ovoga, moram nac nekog drugog da mi to napravi da mi ne propadne ovaj fancy http://techgage.com/article/zalman_cnps7x_led_cpu_cooler_review/ cooler :D
Uh koji stres ... uglavnom eto rekoh da i ja pokušam OCat svoj i5-2500k... pratio tutorial, išao restart kad ono nikakva slika mi s ena pojavljuje na monitoru a komp radi... i tako 10x restarta.... onda probam drugim monitor pa dobijem neku sliku samo ne stignem uc u bios, pa onda opet probam pa se nista ne pojavljuje, pa vratim stari monitor pa uspijem dobit nekakvu sliku i na brzinu udem u bios i vratim stare postaavke i sad sam good :) daaaa n00b sam al ovakav stres, đizs :) vec su najgori scenariji bili u glavi (da sam sprzia grafu od 3000kn itd...). ostavljam se ovoga, moram nac nekog drugog da mi to napravi da mi ne propadne ovaj fancy http://techgage.com/article/zalman_cnps7x_led_cpu_cooler_review/ cooler :D
OMG, jesi ikad cuo za clear cmos botuncic
Lijepo kad kao u tvom slucaju pretjeras sa frekvencijom vs postavljeni napon procesora stisnes taj botuncic u standby i zamisli ploca vrati postavke na default i onda bootas normalno.
Koju plocu imas?
i kakve veze ima grafa od 3000kn i mijenjanje monitora sa clockanjem procesora?
z68 gen3 extreme3.... aaa vidia sam taj botuncic na pozadini, to mi je bila sljedeca opcija da nisam uspia ovako :) a sta ja znam (ocito nista), al mislia sam da sam spržia grafičku (ako je to moguce XD )
Znaci trebam dignit napon procesora dok ne uspijem bootat?
z68 gen3 extreme3.... aaa vidia sam taj botuncic na pozadini, to mi je bila sljedeca opcija da nisam uspia ovako :) a sta ja znam (ocito nista), al mislia sam da sam spržia grafičku (ako je to moguce XD )
oc-om cpu-a ne možeš spržit gpu!!!
nisam ni sumnjao da ce bit sta drugo nego ASrock...
Inace na ASUS plocama nakon 3 neuspjela boota vraca ploca sama postavke na default.
na koji si mnozitelj stavio proc i koji napon?
posto si ti jedno 157+ sa ASRock plocom koji ima problema sa OC stavit cu napomenu u prvi post da takvi krenu klokat od x40 pa navise, izgleda da je onaj primjer na x50 previse za ASRock, jer taj proizvodjac je daleko od hvalospjeva koji se pisu na ovom forumu barem po pitanju OC...
Jurky nije problem ici sa Asrockom na 5GHZ, problem je napon koji traze takve ploce za 24/7.Inace ova Z68 ima DIGI regulaciju i ok je ploca za OC ali je tulav vlasnik pa nije cudno da mu ne ide od ruke.Ja sam sa mnogo losijom plocom postigao 5200MHZ.
Kod sandy-a je ploča sporedna bitan je samo primjerak proca.
Kod sandy-a je ploča sporedna bitan je samo primjerak proca.
Nije istina, pricas gluposti.Sve skuplje ploce imaju i opcije za visi napon, tu je i bolja regulacija i jos dinda.Na P67 Pro3 B3 nisam ni da sam htio mogao dati procesoru vise od 1.52V a da sam mogao isao bi vise od 5200MHZ.Ploca je jako bitna za definirani kombinirani max OC putem BCLK i mnozitelja i isto tako za max takt na ok naponu(24/7).Dakle jako bitan cimbenik.
Jurky nije problem ici sa Asrockom na 5GHZ, problem je napon koji traze takve ploce za 24/7.Inace ova Z68 ima DIGI regulaciju i ok je ploca za OC ali je tulav vlasnik pa nije cudno da mu ne ide od ruke.Ja sam sa mnogo losijom plocom postigao 5200MHZ.
Ako se ti zoharebizo slazes ja bi tebe predlozio da te PM forumasi kontaktiraju za ASROCK podrsku vezano za OC SB. Ja vise nemam zivaca
Moze ta ploca imat neznam kakvu regulaciju, zlatne konektore ili neznam ja sta, ali 5.0+ stabilno je jaaako tesko postic na toj ploci. Jedno je bootat, a drugo je postic stabilnost na toj frekvenciji... Zato ASROK-asi drzi te se oko 4.0 - 4.5 (1.2-1.35V) i biti ce ok, eventualno ako imate neki hebeni primjerak idite na 5.0...
Jurky slazem se.Neka me kontaktiraju pa cu pomoci koliko god mogu.
Sandy procesori su zaključani i nikakva ploča ti tu ne pomaže. To o čem ti pričaš(regulacija, broj faza) čini razliku od +- 0.05V.
Sandy procesori su zaključani i nikakva ploča ti tu ne pomaže. To o čem ti pričaš(regulacija, broj faza) čini razliku od +- 0.03V.
Uopce nije bitna cinjenica to sto su SB procevi zakljucani procevi.Osobno bi sa dobrim hladenjem isao do 1.65V za ispitivanje max takta odredenog primjerka i vise ne.Stvar je u tom da je regulacija ono sto cini bitnu razliku u 24/7 taktu, dakle na jednoj ASUS ploci koju Jurky ima svaki SB trazi mnogo manje nego na jednoj shitex ploci od 800 HRK ili nekoj mid ploci od 1,2 HRK tipa Z68 Gen3.
Uopce nije bitna cinjenica to sto su SB procevi zakljucani procevi.Osobno bi sa dobrim hladenjem isao do 1.65V za ispitivanje max takta odredenog primjerka i vise ne.Stvar je u tom da je regulacija ono sto cini bitnu razliku u 24/7 taktu, dakle na jednoj ASUS ploci koju Jurky ima svaki SB trazi mnogo manje nego na jednoj shitex ploci od 800 HRK ili nekoj mid ploci od 1,2 HRK tipa Z68 Gen3.Shvati to vise.
Slažem se za bitnu razliku zbog toga što hi end ploča ko od šale podnosi više napone. Ne slažem se da treba mnogo manje napone nego do -0.05V. Osobno sam istražio ovo područje.
Jurky molim te ispravi ako se varam.
Zoharbizo @Molim Vas kolega smanjite aroganciju.
Kolega ispricavam se ako sam takav ispao, ali i dalje tvrdim da je razlika mnogo veca od te koju ste rekli.I Jurky ce ti reci sam.
Slažem se za bitnu razliku zbog toga što hi end ploča ko od šale podnosi više napone. Ne slažem se da treba mnogo manje napone nego do -0.05V. Osobno sam istražio ovo područje.
Jurky molim te ispravi ako se varam.
Sta se kacite bezveze... Razlika se krece oko 0,05 na manjim naponima do 1.4V, na vecim ide i do 0,1V... Ali nije samo razlika u naponima, sama kvaliteta BIOS-a i mogucnost postavki koje su ponekad stavljene reda radi a od njih na nekim plocama nikakve koristi mijenjanjem, zatim kako ploca namjesta AUTO postavke, itd...
Imao sam priliku u prijatelja probat jedan 2600k na ASROCK Fatality na 5.0 nema shanse proc ikakav test stabilnosti, donesem ga kod sebe radi ko cok na 5.0 1.38V stress stabilan... Ima sam do sad hrpu SB samo 2 kom nisu mogla 5.0 jer su bili lockani na x49, ostali svi stabilni 5.0 sa 1.3V-1.44V ovisno o primjerku...
Otkad sam otvorio ovu temu javilo mi se na PM preko 50 razlicitih forumasa za pomoc, 90% su imali ASROCK plocu..., meni dovoljno da dam procjenu o OC na ASROCKU.
Sve ovo govorim iz iskustva jer sam imao Asrock plocu i SB procesor.Ne kazem da su Asrock ploce lose, samo kazem da ne ocekujete cuda sa njima.Za 24/7 unutar granice od 1,375-1,4V ne ocekujte 5GHZ.
Zadovoljite se sa kakvih 4,5GHZ i malo vise.Sve vise na tim plocama jedino moze biti hebeno hebeno dobar primjerak procesora.
Za sva 24/7 max potezanja tipa 5GHZ i vise vam treba ploca poput Jurkyeve ili tipa ATiGamerova P8 P67 B3 minimum.Pa nije zaqurac Jurky potegao onaj 2700K na bolesnu frekvu od 58XXMHZ ili cak vise,za takvo sto treba bolestina od ploce a takve ploce ima ASUS a ne Asrock, vjerujem da ga na vodi drzi sigurno na 5,2GHZ ako ne i deblje za 24/7.Dakle dragi moji entuzijasti stedite za prave stvari ako su vam toliko bitni megaherci za 24/7 uporabu.
Ovo vam je moja topla preporuka i LP.
nisam ni sumnjao da ce bit sta drugo nego ASrock...
Inace na ASUS plocama nakon 3 neuspjela boota vraca ploca sama postavke na default.
na koji si mnozitelj stavio proc i koji napon?
posto si ti jedno 157+ sa ASRock plocom koji ima problema sa OC stavit cu napomenu u prvi post da takvi krenu klokat od x40 pa navise, izgleda da je onaj primjer na x50 previse za ASRock, jer taj proizvodjac je daleko od hvalospjeva koji se pisu na ovom forumu barem po pitanju OC...
ma ni ne namjeravam neke extremne frekv, mislio sam na 4.5ghz. hmm mislim da sam stavio množitelj na 40 i napon procesora na 1.12v :/ ma probat cu sutra pa javim kako je proslo. Iako imam kingston KHX1600C9D3X2K2/8GX, i kad idem postavljat dram voltage nemam opciju 1.65v, već 1.642 i 1.672v (nisam siguran jesu tocne brojke ali 1.65v nemam). a i kad sam usao u bios tajminzi su bili postavljeni na 9-9-9-24, a kad sam googlao ovu memoriju piše 9-9-9-27 (ne znam koliko je to bitno i da li da ostavim 24 ili stavim 27)
@Zoharbizo: Ne osporavam ja tvoje znanje, al poradi malo na ponašanju. Ne mjere svi dužinu penisa u tome koliko dobro OCaju, ekvivalent tomu je da mi dodes na sparing, dobiješ batina i da ti se onda rugam kako si "tulav". Svatko ima nešto u čemu je više/manje dobar pa umjesto da vrijeđaš, pomozi... valjda ce i tebi kad/tad trebat pomoć, osim ako si superioran (čitaj arogantan) kao što ispadaš.
ma ni ne namjeravam neke extremne frekv, mislio sam na 4.5ghz. hmm mislim da sam stavio množitelj na 40 i napon procesora na 1.12v :/ ma probat cu sutra pa javim kako je proslo. Iako imam kingston KHX1600C9D3X2K2/8GX, i kad idem postavljat dram voltage nemam opciju 1.65v, već 1.642 i 1.672v (nisam siguran jesu tocne brojke ali 1.65v nemam). a i kad sam usao u bios tajminzi su bili postavljeni na 9-9-9-24, a kad sam googlao ovu memoriju piše 9-9-9-27 (ne znam koliko je to bitno i da li da ostavim 24 ili stavim 27)
ta memorija ti ima XMP profil, pa ti je najjednostavnije u AI Tuneru umjesto manual stavi XMP pa ce ti se automatski postavit latencije i napon memorije, onda za 4.0 stavi x40 i napon vcore na 1.25V i probas, ako radi spustas samo napon po malo na 1.22V itd.... ako oces x45 stavi napon 1.35V pa spustaj pomalo dok ne nadjes najmanji napon potreban za tu frekvenciju...
ma di je don,pa ovakvo omaložavanje ašrota
inaće slažem se da za neke normalne taktove (2500k 4.5ghz) je dovoljna neka asrokica ili i neka jeftinija mbo tipa do 800 kn
ali ako želiš malo to podebljati za 24/7 i želiš si ipak malo olakšati muke oko podešavanja i uštediti živica onda ćeš uzeti
neku ipak bolju mbo (skuplju) ali opet ne pretijerivati (+2000kn)
i meni je ustvari totalna glupost uzeti proc od npr preko 2000kn(2600k) i onda ga nakeljiti na neku asrokicu od 650kn
ako sam već dao lovu za svoj 2600k onda normalno da sam išao i na kvalitetniju mbo(asus p8z68-v)
Uspoređujete najjeftinije Asrockice sa duplo skupljim Asusom , zar Asrock nema highend ploče ili je nitko od vas asus-fanboyeva nije probao?! Mislim ove rasprave su postale vec predosadne.
Uspoređujete najjeftinije Asrockice sa duplo skupljim Asusom , zar Asrock nema highend ploče ili je nitko od vas asus-fanboyeva nije probao?! Mislim ove rasprave su postale vec predosadne.
imaš gore par postova mislim da je jurki spomenio asrock fatality koja je cijenom u rangu asusovih p8z68 ploća i takodjer problemi
Pa znate da na nasim prostorima ASUS ima dobar Marketing.
Kada bi postojali drugi kao na USA trzistu opet bi ASUS bio drugi treci a ne Number 1 po prodatom HW.
Ja sada sa se ratosiljam ove ploce i nadam se da im stranicu nikad necu posetiti vise.
Komercijala obicna u kutiji bez celofana sa jakim marketingom.
Mada ne samo ASUS HW koji ne dolazi u celofanu nece biti placen NIKADA.
To je osnovno od cigara, igrica, diskova, da ne govorim o osetljivoj elektronici koja dolazi bez zastite da bi probao ko zeli.
ASUS se zna komercijala koje ima svuda... Laptopovi i mobilni.
Ako mi bi riba trazila jednog dana lap mozda ASUS da ne prilazi ozbiljnom HW.
Mada bi joj ipak preporucio Dell za njene potrebe. Koliko su oni daleko od mene sada ja vam to ne mogu opisati.
Cela ta kompanija koja se trpa djuture onako na gomili od BIOSTARA do ASUS ROGa a EVGA, DFI I Intel sa strane.
ASRock ce ih prestici ako se bude trudio za najvise 3-4 god videcete.
Pazite sta vam kazem verujem da im je sada tako blizu samo ASUS napada kupce bukvalno.
Realno i treba svako opstaje kako zna a ASUS zna se tamo gde nema boljih proizvodjaca sa boljom podrskom jel je njihova grozota.