nesme skočiti preko 75 stupnja
Overclocking Intel procesora (dual,quad)
- poruka: 4.205
- |
- čitano: 664.505
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
ako znaš engleski pogledaj si nešto od ovoga: http://www.google.hr/#hl=hr&source=hp&q=intel+pentium+e2200+overclocking&oq=intel+pentium+e22&aq=1&aqi=g2&aql=&gs_sm=e&gs_upl=1228l8688l0l10600l19l19l1l7l8l0l241l2015l0.6.5l11l0&fp=db3285c7e381c4f3&biw=1920&bih=955
Može jedno pitanje? Kada overclockam procesor preko biosa i ne zelim dizat Voltažu zato sto mi ne treba puno, nego samo bus speed i množitelje, zanima me što je bolje dizati, bus speed ili množitelje?
Bolje je prvo dobro se informirati i pročitati hrpu stvari prije nego kreneš dirat to što nerazumiješ .
Bolje je prvo dobro se informirati i pročitati hrpu stvari prije nego kreneš dirat to što nerazumiješ .
Koi CPU cooler preporučaš meni a da je jeftin. Ofcorse najbolji omjer uloženo-dobiveno.
?
Katana je najbolja za ispod 200 kn, ali ja na tvom mjestu bi rađe još štedio malo i onda uzeo recimo ovog Scythe Ninja 3 za 325 kn i da moš clockat fino. S druge strane ti se trebaš odmah sad onda odlučiti što želiš. Ako nekaniš ganjat 4.5+ Ghz, onda ti netreba jači od Katane ili bolje još Freezera 13 ( 230 kn ), a ako kaniš hvatat visoke clockove, onda odmah uzmi i pošten hladnjak .
Katana je najbolja za ispod 200 kn, ali ja na tvom mjestu bi rađe još štedio malo i onda uzeo recimo ovog Scythe Ninja 3 za 325 kn i da moš clockat fino. S druge strane ti se trebaš odmah sad onda odlučiti što želiš. Ako nekaniš ganjat 4.5+ Ghz, onda ti netreba jači od Katane ili bolje još Freezera 13 ( 230 kn ), a ako kaniš hvatat visoke clockove, onda odmah uzmi i pošten hladnjak .
THX 4.5GHz će biti just fine.
Ide katana unutra početkom sljedećeg mjeseca:P Još da i malo pojeftini:DD
ma katana je zakon, možeš ti s njom do 4.5ghz bez problema, jer meni je sa samurai zz temperatura u full loadu 60°(mjereno sa hwmonitorom i everestom) dok je na 4ghz, a katana je još bolja pa nemaš frke
samo nekužim jednu stvar, kada mjerim sa speedfanom onda je full load 65°, a kada mjerim sa everestom i hwmonitorom onda je 57-60°, čudno...
ma katana je zakon, možeš ti s njom do 4.5ghz bez problema, jer meni je sa samurai zz temperatura u full loadu 60°(mjereno sa hwmonitorom i everestom) dok je na 4ghz, a katana je još bolja pa nemaš frke
samo nekužim jednu stvar, kada mjerim sa speedfanom onda je full load 65°, a kada mjerim sa everestom i hwmonitorom onda je 57-60°, čudno...
Možda da pogledaš kod HWMonitora package temperaturu? To ti odmah ispod Core 0/1/2/3 stoji. Ako ti to tamo 65 onda ti speedfan ustvari dobro i pokazuje. Jer se to i zapravo i gleda. Btw koju verziju HWMonitora imaš? Ja imam posljednju.
i ja imam najnoviju verziju, znaš što sam skužio, kada držim upaljen hwmonitor i palim speedfan odmah mi se dižu temperature na hwmonitoru, kao da speedfan optereti računalo, a onda izgasim speedfan i odmah se na hwmonitoru smanji temp. za nekih 5°, odsada mi speedfan služi samo za reguliranje brzine ventova, a hwmonitor i everest za temperature.
Zašto kod Prime95 (imam apdejtanu verziju) testa multiplier se mjenja ponekada sa 40x na 38x ili na 39x?
Moze mala pomoc...
Imam maticnu asrock g41m-gs i proc intel pentium dual core e5400 2.7ghz. i crucial memoriju na 800mhz 2gb x2
e sad. kako mi maticna nema posebno dizanje fsb od proca a da memoriju en dira dize mi i memoriju. i pomocu jumpera spustim memoriju da mi radi na 667mhz sa 8oomhz i automatski mi se proc cloka na 3.6ghz.
ja bi htio prec 4ghz ali mi je nemoguce jer poslje 286fsb nemogu bootat. tocnije vrte mi se ventovi ali nema nikakve slike i nikakvih beepova i samo clrmos pomaze..
pa ma zanima dali da dizem napon na procu jer trenutacno je na automatski..
Znaci dali je do napona to sta mi ne zeli bootat. jer na 286mhz kad dignem fsb memorija mi je na nekih 700mhz znaci imam jos fore.
A ako ne spustam memoriju pomocu jumpera nemogu prec 3.7ghz jer memorija mi ode preko 900mhz i nezeli bootat radi memorije
Nisi upućen baš u clockanje pa bolje pripazi šta radiš. Savjetujem ti da prvo dobro proučiš šta radiš, i kako, pa onda clockaj. Pa nemožeš ti reć " ja hoću preć 4 Ghz" i onda tako staviš CPU. Svaki CPU ide za sebe i tko zna koliko može tvoj. To se utvrdi i procjeni sa opsežnim testiranjem. Siguran sam da ti ni na tih 3.6 Ghz procesor nije stabilan, a naravno da treba dizat napon kad ganjaš 4.0 ghz i to poprilici. Ako nisi kupio aftermarket hladnjak nemoj ni pomišljat na 4.0 ghz. Inače što se tiče te linije procesora, idu oni na nekih 4.0 Ghz u prosjeku lagano.
nije problem za 4ghz znam da taj proc ide i preko 4ghz. samo mene maticna pila :P
kratko receno radi stabilno na 3.44ghz vec 7mj a prolazi stres testove na 3.6ghz bez problema sa memorijom na 900mhz. samo mi nije potrebno da mi memorija toliko pati pa sam spustio na 3.44ghz.
Koje si ti to stress testove vrtio i koliko sati ? Na kojem ti naponu radi računajući vdrop ?
istu sam stvar ja pretrpio, komp se rušio radi memorije, dakle kada clockam procesor onda se i takt memorije diže pa sam stavio sa 17xx(ne sijećam se točno) na 1392mhz, sada je full stabilan.
To je taman napon koji mu i treba za tih nekih 3.45 ghz. Inače NE OSTAVLJAJ na auto kad clockaš. Fundamentalno pravilo kod clockanja. Ako nemaš hladnjak ( osim stocka naravno ), nediraj više ništa jel nije dobar viši napon sa stock hlađenjem. Koliko sati si ti vrtio P95. Nije dovoljno vrtiti sat, dva da se dobije procjena.
ma to sam ga bio odvrtio nekih 1 sat tako nes samo da testiram na 3.6ghz.
ma cudno mi ej to sta u biosu stavim voltazu na 1.29. i cpuz a ni hwmonitor mi ne prikazuju i dalje prikazuju 1.28. pa mislim da ploca undervolta
ma to u vezi voltaže ti je normalno i meni je tako pa je 100% stabilan, inače ja stabilnost testiram prvo intelburn testom pa onda 2h occt-om. s tim da cijelo vrijeme pratim temperature i prčkam po laptopu;)
To ti se zove vdrop i to je tako kod Intel procesora. Vjerojatno ti je stabilan CPU ali vrti P95 10 sati, i vrti OCCT 6 sati pa ako nezakašljuca to se može reć da je stabilno full. Usput gledaj temperature.
To ti se zove vdrop i to je tako kod Intel procesora. Vjerojatno ti je stabilan CPU ali vrti P95 10 sati, i vrti OCCT 6 sati pa ako nezakašljuca to se može reć da je stabilno full. Usput gledaj temperature.
inače mi je računalo cijeli dan upaljeno pa sam ga smanjio na 3.83ghz, dosada nije bilo problema, ja i najmlađa sestra cijeli dan igramo zahtijevne igre i jako je stabilan, a sada to što sam rekao 100% to je bilo više figurativno;)
Ovako, imao sam prvobitno u planu da mijenjam citavu konfiguraciju, medjutim nesto je iskrsnulo tako da ce se ova vrtiti jos 3-4 mjeseca i htio bi da je iskoristim do kraja.
Znaci htio bi da odradim overclock, konfiguracija je iduca:
- Gigabyte G31M - ES2L
- Core 2 Duo E4600 @ 2.4 Ghz
- EVGA Nvidia GeForce 8800GT 512 MB
- 3 GB DDR II 800Mhz
Danas sam pregledao guidove na forumu i tek sam danas shvatio da mi je procesor radio na 1.8Ghz sve vrijeme..
Sad sam digao multiplier na 12, FSB stoji na 200, i podignut je DRAM na 400.. Sad mi je odnos FSB:DRAM 1:2
Prije mi je bio podesen RAM na 667, odnosno DRAM 333.3 i imao sam odnos 3:5 ..
No, nebitno, gledao sam neke guidove za moj procesor, najlakse je ocito dici FSB na 250 i dobiti tih nekih 3.0Ghz sa 12 x multiplierom ali onda da bi dobio omjer FSB:DRAM 1:1 moram podesiti DRAM na 250, odnosno iskoristavao bi samo 500 Mhz RAM - a jel tako ? Jel to onda uopste efektivno ako ce samo 500 Mhz RAM - a gurati ? Tek sam usao u svijet overclockinga, pa me ispravljajte ako grijesim.. Ili da se ide na varijantu 9 x 333 i DRAM 333.3 da bi dobio 1:1 ali opet dobijam 667 " ukupnog " RAMa. A i voltage bi skocio ludjacki ja mislim. Sugestije ?
Poz, imam pitanje.. Ne kontam zasto mi proc nikad nije stabilan.. Ni sa stock postavkama u biosu nije stabilan.. U Intel Burn Testu je, al u LinXu nije.. Uspio sam ga drzat stabilnog na 4.2GHz (napon - 1.375V) i kad sam pokusao stavit malo veci takt (4.6GHz, 1.400V) nije bio stabilan.. Nije stabilan bio ni na 4.2GHz sa 1.400V.. Ne kuzim u cemu je problem.. Moze pomoc?
Poz, imam pitanje.. Ne kontam zasto mi proc nikad nije stabilan.. Ni sa stock postavkama u biosu nije stabilan.. U Intel Burn Testu je, al u LinXu nije.. Uspio sam ga drzat stabilnog na 4.2GHz (napon - 1.375V) i kad sam pokusao stavit malo veci takt (4.6GHz, 1.400V) nije bio stabilan.. Nije stabilan bio ni na 4.2GHz sa 1.400V.. Ne kuzim u cemu je problem.. Moze pomoc?
Mnozitelj memorije?Ostatak postavki?
QPI Voltage 1.15V (kazu da poboljsava stabilnost)
Rami rade na stock 1600MHz, latencije 9-9-9-24, napon 1.65V
Ostali naponi svi na auto
QPI Voltage 1.15V (kazu da poboljsava stabilnost)
Rami rade na stock 1600MHz, latencije 9-9-9-24, napon 1.65V
Ostali naponi svi na auto
Pitaj atigamera njegove postavke pa vidi.
Pitaj atigamera njegove postavke pa vidi.
ATiGamer drži 2500K na 4.2 na ispod 1.2V što je teoretski nemoguće prema svim mojim dosadašnjim saznanjima. Tako mi je pisaoXD Moj je na 4.00GHz stabilan Prime95 45 minuta+ na 1.215V. Ja sam ovako overclockirao. Load UEFI defaults u Exit menu-u. Drugo OC Tweaker CPU ratio setting na Manual. Max ratio 40. Treće CPU core voltage na Fixed mode. 1.220V
To što se kod tebe dešava je iznimno o matičnoj ploči. Moj isto traži puno VCore za svaki overclock viši od 4.00GHz. A inače temperature na 4GHz i navedenim postavkama su ispod gornjih za Intele. U Prime burn testu CPU temp ne dosegne 65° nikako. Tcase za Intele je 72°C, a temp jezgara je normalno da se dignu za 5-6° više od samog CPU-a. Kod mene su bile 77-78. Kažem to je Burn test. A u igrama i benchmarkovima su temperature i 10° niže!!!
Eto nadam se da sam bio od nekakve pomoći;)