Overclocking Intel procesora (dual,quad) izdvojena tema

poruka: 4.205
|
čitano: 667.121
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Overclocking Intel procesora (dual,quad)

Pasta za poliranje i vodobrusni papir mogu se kupiti u trgovinama opremljenim bojama i lakovima, ali kvaliteta ponude dosta varira. Neki imaju samo univerzalnu pastu ili za auto, sto ne preporucam, ili nemaju papir gradacije 1500, itd. Pasta nekima ne treba, al ja volim zavrsit posao kako spada. Preporucam G10, iako ju je dosta tesko naci, a i skupa je. Jos jednom, sluzi za zatvaranje mikropukotina koje golim okom tesko mozes vidjeti, a ne samo da se proc vise sjaji. Kad se u tim pukotinama stvori vakuum, dobiva se kontra efekt, tj. toplina se ne prenosi na kuler, nego se zadrzava u njima. Nije sad to nesto strašno, al ako za 3 minute posla temp. ide jos 2°C dolje, zasto ne? Javljajte svoje rezultate! I ako treba jos koji info, tu smo :)

My Chi is stronger than yours
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
RE: Overclocking Intel procesora (dual,quad)
Burs kaže...

Pasta za poliranje i vodobrusni papir mogu se kupiti u trgovinama opremljenim bojama i lakovima, ali kvaliteta ponude dosta varira. Neki imaju samo univerzalnu pastu ili za auto, sto ne preporucam, ili nemaju papir gradacije 1500, itd. Pasta nekima ne treba, al ja volim zavrsit posao kako spada. Preporucam G10, iako ju je dosta tesko naci, a i skupa je. Jos jednom, sluzi za zatvaranje mikropukotina koje golim okom tesko mozes vidjeti, a ne samo da se proc vise sjaji. Kad se u tim pukotinama stvori vakuum, dobiva se kontra efekt, tj. toplina se ne prenosi na kuler, nego se zadrzava u njima. Nije sad to nesto strašno, al ako za 3 minute posla temp. ide jos 2°C dolje, zasto ne? Javljajte svoje rezultate! I ako treba jos koji info, tu smo :)

Burs, svaka cast. Dobro pojasnjeno i objasnjeno :D

Mene hebe sto imam 80mm fan na hladnjaku proca, tako da nemogu ocekivati neke pretjerano niske vrijednosti.. Ewo jucer sam skidao hladnjak i zamjetio da nije dobro sjeo na proc. Ustvari, nije uopce sjeo na njega... Jedna od onih zakacki je blokirala da sjedne do kraja kak spada.. Uzas! Sad sam ga ispolirao sa polirpastom i namjestio kako treba..

Temp u idlu je 25-28 @3.4

a u full loadu ide do 67-70 @3.4

15 godina
neaktivan
Renac_ck kaže...
Burs kaže...

Burs, svaka cast. Dobro pojasnjeno i objasnjeno :D

Mene hebe sto imam 80mm fan na hladnjaku proca, tako da nemogu ocekivati neke pretjerano niske vrijednosti.. Ewo jucer sam skidao hladnjak i zamjetio da nije dobro sjeo na proc. Ustvari, nije uopce sjeo na njega... Jedna od onih zakacki je blokirala da sjedne do kraja kak spada.. Uzas! Sad sam ga ispolirao sa polirpastom i namjestio kako treba..

Temp u idlu je 25-28 @3.4

a u full loadu ide do 67-70 @3.4

To ti je dosta visoko.... bolji hladnjak je MUST HAVE... npr na mojem H50, je 70 stupnjeva u full loadu tek na oko 3,8GHz s OCCT na large data set i high prority.

Svi koji kažu da H50 ne valja, u zabludi su, samo treba staviti 2 venta od scythe-a - http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1347177
17 godina
protjeran

Ej lega koliki ti je max clock?

4.3GHz

Moš mi maybe reć koje su ti temperature

na tom taktu sa tim H50 water?

OCCT

trash bin can:S
15 godina
neaktivan

Nisam nikad probao, čekaj, objavim malo kasnije.

Svi koji kažu da H50 ne valja, u zabludi su, samo treba staviti 2 venta od scythe-a - http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1347177
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Ne mora!

Ajd ako baš zalomiš..?

hehCool

15 godina
neaktivan

Ma sad i mene zanima...Smijeh

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Al ajd onda na onaj default  u occt onaj normal data set

i onaj drugi priority

jer me zanima moj Q6600 se jako grije pri ovom overclocku

tvoj je još više išo gore

;)

sa 2.66 na 4.3GHz što je OC 62% ili razlika od 1640MHz

U mene je 1200MHz ili 50% eto pa zato?

Ipak je to novi IntelNeodlučan

15 godina
neaktivan

...

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.9.2010 16:36 (ATiGamer).
15 godina
neaktivan
Plahi kaže...

tesko da ces bit stabilan na 4.3 s tom memorijom za ista izmjeriti, a temperature ocekuj oko 90, ako ti je na 3.8 70.......

Google is your friend
Poruka je uređivana zadnji put uto 7.9.2010 16:42 (Jurky).
15 godina
neaktivan
Jurky kaže...
Plahi kaže...

tesko da ces bit stabilan na 4.3 s tom memorijom za ista izmjeriti, a temperature ocekuj oko 90, ako ti je na 3.8 70.......

Znam , nisam ni POMIŠLJAO da bi bio stabilan, samo u idleu me zanima, znam da u loadu nije stabilno na toj voltaži i kloku s tim hlađenjem...

15 godina
neaktivan

Izdržao je min i nešto na 4,41 GHz. na 4GHz radi bez brige 15 min na large data set.

Evo i link

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.9.2010 17:44 (Plahi).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Plahi kaže...
Jurky kaže...
Plahi kaže...

Znam , nisam ni POMIŠLJAO da bi bio stabilan, samo u idleu me zanima, znam da u loadu nije stabilno na toj voltaži i kloku s tim hlađenjem...

vidi ovo pa razmisli malo o kvaliteti hladjenja H50, ovo je moj "stari" i7 920 sa ukljucenim HT na 1.45V na 4.3...... kad se makne HT i pretvori i7 u i5 temp padnu za nekih 15 stupnjeva....tako da bi tvog i5 hladilo na nekih 65-70 stupnjeva na 1.45V, a sa H50 mozes samo sanjat o ovim temp ma koje ventilatore stavio na njega, zato sam ti bio i preporucio da uzmes bolje highend zracno hladjenje nego ova vodena gotova rijesenja koja su samo sminka....

Google is your friend
15 godina
neaktivan

je li ovo ok nisam nista drugo dirao osim ovoga sto je na slici, je li mu temp malo prevelik, dali još trebam sta promjenit....

Po testu i performance testa koji je prije bio 1089,7 sada je 1219,1 po tome mi izgleda da već ima pomak prema naprvo...samo me brine temp...

prihvaćam sve vaše sugestije i primjedbe...

Hvala

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
ZvrK kaže...

je li ovo ok nisam nista drugo dirao osim ovoga sto je na slici, je li mu temp malo prevelik, dali još trebam sta promjenit....

Po testu i performance testa koji je prije bio 1089,7 sada je 1219,1 po tome mi izgleda da već ima pomak prema naprvo...samo me brine temp...

Hvala

Temo su u granicama normale... Mogu biti i veće, slobodno, ali nikad ne preko 75-80! To je ipak previše, iako su napravljeni da izdrže do 90 i nešto sitno...

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1380237
15 godina
neaktivan

bi li moga još povećavat iz 360 na 370,380, da ne mjenjam veličine napona, memory frekvencija mi je bila prijev 1333 a sada je veća oko 14--, jer kada mjenjam ovo prvo mjena mi se i frekvencija, jesam li u pravu??

do kuda da idem s frekvencijom memorije?

RAM su 2 x 1 GB 1066.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
ZvrK kaže...

Hvala

Ako je stock cooler, onda su temp u redu.. Ako je aftermarket cooler, onda je to neki los cooler..

16 godina
ZvrK kaže...

Hvala

U bios postavi voltažu na manual neka bude 1.100 V,sad ti je velika.

Ovce moje mirujte u toru eto mene stižem na motoru
Poruka je uređivana zadnji put pet 10.9.2010 14:04 (dery).
15 godina
neaktivan

koju od ovih voltaža da promjenim??

cooler je običan od proca, samo mi kućište ima 3 venta pa mu malo pomaze al mislim kupit neki bolji vent za proc

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.9.2010 14:09 (ZvrK).

0 0 hvala 0
16 godina

Cpu Vcore stavi 1.100 v

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
ZvrK kaže...

bi li moga još povećavat iz 360 na 370,380, da ne mjenjam veličine napona, memory frekvencija mi je bila prijev 1333 a sada je veća oko 14--, jer kada mjenjam ovo prvo mjena mi se i frekvencija, jesam li u pravu??

do kuda da idem s frekvencijom memorije?

RAM su 2 x 1 GB 1066.

Mogao bi povecat FSB iznad 360 (jer su ti temp. ok), ali pazljivo sa RAM-om. 1066 si vec digao na 1333, za sto bi rekao da ce vec biti nestabilno. Na 1400+ ocekuj rusenja, smrzavanja, resetiranja, a i disk mozes zeznut (u softverskom smislu). Prvo negdje pronadji FSB:RAM ratio (malo ispod one prve slike), i na taj nacin smanji brzinu rama. Poslije toga dizi FSB i voltazu po potrebi. I jedna stvar koju nitko nije uocio, OBAVEZNO stavi PCI Express FRequency na 100Mhz, jer ces si inace grafu sprziti. Povecavanjem FSB-a, automatski povecavas i frekvenciju na kojoj radi PCI-Ex sabirnica, a ona je jako osjetljiva na to. Istina grafa radi bolje, al kolko dugo je pravo pitanje.

@dery: mislis da bi E8400 na 3.24Ghz isao na 1.1V? Ja bas i nisam siguran. Prema slici iz BIOS-a, default voltaza je 1.3V, pa mislim da bas i ne bi bilo stabilno (ako bi uopce i radilo, tj. bootalo se u windoze).

17 godina
protjeran

omgPlač

blago ovome

Ima Q6600 kao ja i treba mu samo 1416V na 3800MHz a pogledaj mene pod Moj PC

I grafu isto dogurao do 1000/1300MHz a meni se već na 975/1250 ruši čak i u 3DMarku o Furmarku 1.8.2 da i ne govorim

Ne uspije ga ni pokrenut da ne zamrzne se Winzi

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Burs kaže...

@dery: mislis da bi E8400 na 3.24Ghz isao na 1.1V? Ja bas i nisam siguran. Prema slici iz BIOS-a, default voltaza je 1.3V, pa mislim da bas i ne bi bilo stabilno (ako bi uopce i radilo, tj. bootalo se u windoze).

Njemu je vid od proca 0.85- 1.36V.Neka proba šta manju voltažu pa postepeno podiže(po 0.025V) ako ne ide.Treba bi mu radit na 1.100V jer je sa 3ghz na 3.2ghz nikakav oc.Ako moj quad na 3.4ghz radi stabilno sa voltažom od 1.088V onda njegov još lakše.Možda je moj proc u kombinaciji sa ovom mbo neki vanserijski slučaj.

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.9.2010 18:59 (dery).
17 godina
stoncin3 kaže...

omgPlač

blago ovome

Ima Q6600 kao ja i treba mu samo 1416V na 3800MHz a pogledaj mene pod Moj PC

I grafu isto dogurao do 1000/1300MHz a meni se već na 975/1250 ruši čak i u 3DMarku o Furmarku 1.8.2 da i ne govorim

Ne uspije ga ni pokrenut da ne zamrzne se Winzi

3.8 na "samo" 1.416v? :)

Dok sam ja imao Q6600, moj je radio full stabilno na 3.6@1.28v :)

Ocito nemate G0 jezgru i/ili dolazi iz loseg batcha. Ili niste dobro podesili ostale voltaze (mch,ich,ram)

1.525v je abnormalno visoka voltaza, ubit ces proc dosta brzo. Ako ti se prije nece zapaliti :)

Na kolko stupnjeva se to cudo grije u full loadu? Ti po zimi neces trebati ni plin nit drva:)

17 godina
protjeran

Na 71-73° u 3DMark i Vantage. Igre isto tako. OCCT 78°C, ali sigurno prodje Auto 1h test u OCCT-u bez daljnjega.

I to je samo po ure dnevno, inače sve idle 48-52°C. Dakle nije to 78° 24/7?

Kakve su ti to postavke mch, ich, ram?

Gdje podesiti? RAM mi je još uvijek downclockan na 800MHz sa def voltaža.

Edit

Vratio ja na 3.2GHz

Napon 1.28VŠutim

cpu_z i OCCT temperature nakon 15 minuta na 3.2GHz i 1.28V cpu_z i OCCT temperature nakon 15 minuta na 3.2GHz i 1.28V
Poruka je uređivana zadnji put sub 11.9.2010 5:38 (stoncin3).
17 godina
stoncin3 kaže...

Na 71-73° u 3DMark i Vantage. Igre isto tako. OCCT 78°C, ali sigurno prodje Auto 1h test u OCCT-u bez daljnjega.

I to je samo po ure dnevno, inače sve idle 48-52°C. Dakle nije to 78° 24/7?

Kakve su ti to postavke mch, ich, ram?

Gdje podesiti? RAM mi je još uvijek downclockan na 800MHz sa def voltaža.

Edit

Vratio ja na 3.2GHz

Napon 1.28VŠutim

Probaj pokrenut IntelBurnTest. Taj posteno zagrije proc. Ako osjetis kakav cudan miris, to je od proca :)

Kad smo kod ispitivanja stabilnosti, 1 sat ti je nista. Meni je sa Prime95 i ostalima znalo pucat nakon 6 sati.

A to je za mene odmah fail, makar samo jedna jezgra. Tako da ne priznam nista ispod 8 sati stabilnog rada.

48-52°C za idle je dosta visoko. Malo kuciste? Neprozracno kuciste? Samo jedan vent (ispuh/upuh)? Termalna pasta?

MCH/ICH voltaze su ti vezane za chipset. Sa vecim overklokom MCH se mora povisiti, jer inace vcore moras dici u nebesa.

Tj. kad vidis da je dizanjem vcore-a komp jos uvijek nestabilan, treba malo povisiti MCH i dati vcore kolko mu realno treba.

Najbolje ti je prvo ram staviti na default (ili cak ispod), sa defaultnim ili skroz opustenim latencijama.

Onda picis po procu i kad vidis da je sve full stabilno, onda se bacas na tweakanje rama (fsb:ram ratio, latencije, voltaza).

btw, cemu taj overkill od 850w za napajanje? Sa slabijim biti ti prolazila i CF rjesenja sa jos jacim overklokanim procom...

17 godina
protjeran

Osjetio sam već ja miris na OCCT-u kod 3.6GHz clocka.

Sad na 3.2GHz sve O.K.

Neću ga više dizati i riješeno.

Tnx na svemu;)

idle 45-49° too much ?Neodlučan

Ventovi su mi na low

edit

evo sada pada 43-48°C Core0-Core3Osmijeh

Poruka je uređivana zadnji put sub 11.9.2010 12:17 (stoncin3).
15 godina
neaktivan

koja je razlika ako mi ovo stoji na auto a ako ga promjenim na turbo??

Kažete obavezno napon na 1.1V

I promjena frekvencije na 100MHz

zašto mi stoja 1333 (primjer na sliki) ako mislim da mi RAM je 1060, sada su 1400, (znam da su na 1400 zato što sam povećavao 360)

najviše do kuda mislim jc je 3.4 ili 3,5

Koja je najveća  PCI Express Frequency koju mogu stavit??

System memory multiplier moram maknut iz AUTO i podesit ga???----NA KOLIKO MAXIMALNO??

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Burs kaže...
stoncin3 kaže...

btw, cemu taj overkill od 850w za napajanje? Sa slabijim biti ti prolazila i CF rjesenja sa jos jacim overklokanim procom...

Uzeo sam ga za krajnju nuždu jer ne mjenjam komp često.

Ako zatreba za neki jači CF ubuduće.

Heh nikad neznaš neki HD6870 CF na zimu ako zatreba za Crysis 2 na Very High + AAx4Smijeh

17 godina
ZvrK kaže...

koja je razlika ako mi ovo stoji na auto a ako ga promjenim na turbo??

Koja je najveća  PCI Express Frequency koju mogu stavit??

System memory multiplier moram maknut iz AUTO i podesit ga???----NA KOLIKO MAXIMALNO??

Turbo opcija ti nece nesto previse povecati performanse. Veci je naglasak na marketingu.

Isto tako i PCI-Ex frekva. Bolje se ne igrati sa tim. Lokaj na 100 i zaboravi na nju.

Multiplier za memu podesi tako da dobijes max brzinu na kojoj ram radi stabilno. Testiraj.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice