Ajd da se raspisem :D
Ovako. Prvo sto moras napravit je provjerit trenutne temperature - Za to koristi Core Temp/Real Temp/Everest ili sta god oces.. Bitno je da ti sadasnje temperature ne prelaze 35 a da nisu u loadu. Dakle na 2,66 bi trebale biti oko 30-35 ali neznam, preko toga mi se cini malo previse. Meni je 25 na stocku.
U par koraka cu ti pokusat objasnit kako i sta treba:
1. Tijekom bootanja udji u BIOS i pronadji gdje se podesava frekvencija CPU-a, memorije itd.. Meni je na ovoj ploci to prva opcija u BIOS-u
2. Kada udjes, pronadji gdje su ti postavke za CPU - Tu nadjes jedan "link", trebao bi biti jedini koji se moze nadalje otvoriti.. kad udjes u njega trebao bi dobit Intel turbo technology i ostale gluposti.. Navedeni turbo iskljuci, i iskljuci 2 opcije u kojim je opis nesto tipa - Lowers the clock frequency when in low power state i sl.
3. Kad si to napravio, vrati se na pocetnu stranu za CPU - Nadji multiplier i po mogucnosti ostavi na 20 - Nadji FSB i otkljucaj tu opciju da mozes mijenjat. Prvo bih poceo s 3,2 tj. 160x20=3200mhz
4. Nakon toga izadji iz "linka" gdje se OC-a CPU i udji gdje se postavljaju voltaze. Odi pod cpu voltage i namjesti "Improve VDrop Automatically" ili nesto tako. Tad voltazu (Najcesce prva po redu od gore, odmah poslije ovog VDrop-a) postavi na 1.200.
5. Izadji iz svega i odi na glavnu stranu biosa. Tu odi pod Advanced Settings (Probaj nac ovo, nije kod svih isto :D) i mora ti pisat Fan Control u opisu. Imat ces ponudene 3 opcije - Disabled (Najveca brzina CPU Fan-a), voltage i jos nesto. Stavi na Disabled, tj. da ti vrti na max. fan od cpu coolera
6. Save-aj i resetiraj komp.
7. Provjeri temperature - U idle bi trebale bit 40 najvise, dok u load oko 65 ajmo rec.
8. Skini prime95 i nek ti on loada CPU
Ako slucajnu temperature tokom 100% opterecenja na CPU predju preko 80, resetiraj PC i vrati na default, pa ponovi ovo sve, samo s manjim clockom, npr. 150x20=3000mhz
prime95 ostavi da opterecuje CPU bar 20min, preporucam 45.
Evo slika sa stock coolerom, na 3,33GHz u idle-u, sobna temperatura 25*C
Meni su temperature relativno niske, u loadu su 60.
Ako imas jos pitanja, PM!
Good Luck!
EDIT: Temperature mog procesora
- Ovo je poruka tj. odgovor jednom forumasu koji je upitao kako kloknuti i5 -
kak ti mogu bit tak niske? kakav imaš kuler?
Stock :D evo danas sam pastu mijenjo, sad je na arctic cooling mx3 pasti, koju sam dobio nedavno..
Temperature su nesto bolje, iako je sobna temp. ista, tj. 25. Kuciste je otvoreno
Idle:
http://www.imagesforme.com/show.php/963236_Untitled.png
Load - 30min Intel Burn-in test: