Overclocking Intel procesora (dual,quad) izdvojena tema

poruka: 4.205
|
čitano: 659.509
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
RE: Overclocking Intel procesora (dual,quad)
M4X kaže...
puls4R kaže...

Ajd da se raspisem :D

Ovako. Prvo sto moras napravit je provjerit trenutne temperature - Za to koristi Core Temp/Real Temp/Everest ili sta god oces.. Bitno je da ti sadasnje temperature ne prelaze 35 a da nisu u loadu. Dakle na 2,66 bi trebale biti oko 30-35 ali neznam, preko toga mi se cini malo previse. Meni je 25 na stocku.

U par koraka cu ti pokusat objasnit kako i sta treba:

1. Tijekom bootanja udji u BIOS i pronadji gdje se podesava frekvencija CPU-a, memorije itd.. Meni je na ovoj ploci to prva opcija u BIOS-u

2. Kada udjes, pronadji gdje su ti postavke za CPU - Tu nadjes jedan "link", trebao bi biti jedini koji se moze nadalje otvoriti.. kad udjes u njega trebao bi dobit Intel turbo technology i ostale gluposti.. Navedeni turbo iskljuci, i iskljuci 2 opcije u kojim je opis nesto tipa - Lowers the clock frequency when in low power state i sl.

3. Kad si to napravio, vrati se na pocetnu stranu za CPU - Nadji multiplier i po mogucnosti ostavi na 20 - Nadji FSB i otkljucaj tu opciju da mozes mijenjat. Prvo bih poceo s 3,2 tj. 160x20=3200mhz

4. Nakon toga izadji iz "linka" gdje se OC-a CPU i udji gdje se postavljaju voltaze. Odi pod cpu voltage i namjesti "Improve VDrop Automatically" ili nesto tako. Tad voltazu (Najcesce prva po redu od gore, odmah poslije ovog VDrop-a) postavi na 1.200.

5. Izadji iz svega i odi na glavnu stranu biosa. Tu odi pod Advanced Settings (Probaj nac ovo, nije kod svih isto :D) i mora ti pisat Fan Control u opisu. Imat ces ponudene 3 opcije - Disabled (Najveca brzina CPU Fan-a), voltage i jos nesto. Stavi na Disabled, tj. da ti vrti na max. fan od cpu coolera

6. Save-aj i resetiraj komp.

7. Provjeri temperature - U idle bi trebale bit 40 najvise, dok u load oko 65 ajmo rec.

8. Skini prime95 i nek ti on loada CPU

Ako slucajnu temperature tokom 100% opterecenja na CPU predju preko 80, resetiraj PC i vrati na default, pa ponovi ovo sve, samo s manjim clockom, npr. 150x20=3000mhz

prime95 ostavi da opterecuje CPU bar 20min, preporucam 45.

Evo slika sa stock coolerom, na 3,33GHz u idle-u, sobna temperatura 25*C

Meni su temperature relativno niske, u loadu su 60.

Ako imas jos pitanja, PM!

Good Luck!

EDIT: Temperature mog procesora

CPU-Z Validator

- Ovo je poruka tj. odgovor jednom forumasu koji je upitao kako kloknuti i5 -

kak ti mogu bit tak niske? kakav imaš kuler?

Stock :D evo danas sam pastu mijenjo, sad je na arctic cooling mx3 pasti, koju sam dobio nedavno..

Temperature su nesto bolje, iako je sobna temp. ista, tj. 25. Kuciste je otvoreno

Idle:

http://www.imagesforme.com/show.php/963236_Untitled.png

Load - 30min Intel Burn-in test:

http://www.imagesforme.com/show.php/963248_2.png

Want me to Google that for you?
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.2.2010 15:08 (puls4R).
17 godina
odjavljen
a meni je kućište zatvoreno,a i nije neko veliko i dobro hlađeno kućište
vjeroajtno bih dobio par stupnjeva niže temperature da skinem stranicu
17 godina
neaktivan
dadosbcro kaže...

...i da li bi se to dalo dobro clockati kada mi dodje cooler?? premda nista ekstremno, mozda do nekih 3.6 ghz, samo nebih to radio ako mi komp nemoze biti upaljen po cijele dane??

ma nemaš uopće frke...možeš ti njega klokat i puno više za 0/24

everybody lies
15 godina
neaktivan
Overclocking Intel procesora (dual,quad)

hvala Core2!

evo jos jedno pitanje pa ako ti znades tocno sto bi to moglo biti ili mozda netko tko je imao isti problem.

...imam navedenu konfiguraciju i nikada je jos nisam klokirao, a cpuz mi pokazuje core clock 3.57, premda mi se to cini malo previse na stock hladnjaku, a procitao sam da je turbo boost na tom procesoru maksimalno 3.2. Ima slika par postova prije, na stranici ispred, pa mozes pogledati.

dadosbcro
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Da, čudno u cpu-z ti piše da ti je BCLK 148 iako bi ti 133 trebao biti defaultni te max takt sa turbo boostom i množiteljem x24 (pri čemu ti je samo jedna jezgra opterećena, inače je 20) bi trebao bit 3.2GHz...

A uz to nebi bilo moguće da ti radi stabilno na 3.5ghz s 0.84v core naponom.

Dakle cpu-z se malo zblesirao, probaj s nekom drugom njegovom verzijom.

everybody lies
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.2.2010 16:05 (Core2Duo2).

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

hvala na brzom odgovoru Core, ma sve mi isto i sa easytuneom6 pokazuje, identicno kao cpuz, ista voltaza ista brzina jezgre, pa sada neznam, a nista nisam prckao :( ....premda brzina jezgre oscilira, a tako i napon, isto poraste, pa pada, obadva programa isto pokazuju

...evo par slicica, pa ako vidis sto iz prilozenog

....sta mislis jer bi onda bilo pametno iskljuciti taj turbo boost ili??

dadosbcro
17 godina
neaktivan

Ovako, za početak odi u bios i vrati default postavke matične.

everybody lies

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

evo isao sam na reset default optimized, kliknuo yes, zatim f10, sejvao i izasao sam iz biosa, cini mi se da je sada malo bolja situacija, evo ne ide mi vise iznad 3.2 ghz, hvala burajz, evo i situacije na slici :) ....radi mi samo oscilacije u ghz od 2.8 do 3.2 i u voltazi od 0.848v do nekih 0.950v, valjda je to u redu?

sada sto me jos zanima da li je bolje iskljuciti taj turbo boost ili ga ostaviti da radi?? da li se procesor vise grije kada je upaljen ili nema veze?? i da li je u redu sto je multy ovako visok?? jos jedno pitanje da li je nuzno prilikom overclocka iz biosa ugasiti taj turbo boost i koliko je to bitno??

...nasao sam na netu kako se gasi na gigabayteovoj ploci GIGABYTE P55A-UD3P, nadam se da je isto i kod mene? :

In BIOS, go into MB Intelligent Tweaker (M.B.I.T.). Then go into Advanced Frequency Settings. Then go into Advanced CPU Core Features. Then set Intel Turbo Boost Techn. to Disabled. 

....pa ako nekome isto treba pomoc oko gasenja TB.....

...i oprostite sto davim, ali hebiga, volio bih znati :)

dadosbcro
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.2.2010 19:17 (dadosbcro).
17 godina
neaktivan

Sad je sve ok. ;)

Kad ga budeš klokao onda isključi boost, do tada ga nemaš razloga isključivati.

everybody lies

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

hvala burajz na brzim odgovorima ;)

dadosbcro
17 godina

pošto nisam nikad se bavio OC-om sad sam dobio želju i zanima me na koliko bi mogo clockati ssvoj quad 6600 sa stock coolerom?ja sam mislio na nekih 2.8 ako nije previše s obzirom na stock...i zanima me koja voltaža treba biti i kako da stavim da mi rami rade?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Pogle ovdje moje postove. Ja sam pred malo zatražio pomoć i uspio sam. Imam Q6600 na 3,00GHz i radi bez ikakvih problema.

Sticky boredom with a book, I can make it do things you wouldn't think it ever could!
15 godina
neaktivan

na koliko bi ja trebao kloknuti svoj proc kako bi izvukao max iz svoje grafe(4890)

ram nadograđujem na 4 gb ubrzo(2x2gb)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
patch123 kaže...

na koliko bi ja trebao kloknuti svoj proc kako bi izvukao max iz svoje grafe(4890)

U svakom slucaju neces ju iskoristit kako treba.. da je core2duo pa na 3,6, mozda jos nekako, al dual core.. mozda 5% performansi, a to je nista.

Want me to Google that for you?
Poruka je uređivana zadnji put sri 10.2.2010 19:20 (puls4R).
15 godina
neaktivan
puls4R kaže...
patch123 kaže...

U svakom slucaju neces ju iskoristit kako treba.. da je core2duo pa na 3,6, mozda jos nekako, al dual core.. mozda 5% performansi, a to je nista.

možda i uzmem drugi procesor kad malo pojeftine

trenutno su dosta skupi

a ja sam uzeo tu grafičku na sniženju,komp je orginalno dolazio sa 4870 ali pošto je 4890 bila na sniženju i dolazila gotov isto kao i 4870 uzeo sam nju jer je dosta kvalitetnija kartica

uglavnom ja sam zadovaljan sa performansama,proc ću overclockat kad zatreba,meni je bitno da svaku igru mogu vrtiti na max što mogu i moći ću sigurno još neko određeno vrijeme

ovaj komp cijeli je bio na sniženju tako da mi se isplatilo,nemam ja silnih para za i7 i takve procesore

na koliko se ovaj moj procesor može efektivno overclockat,možda na 3,4 GHz ??

16 godina
neaktivan
patch123 kaže...

Na koliko se ovaj moj procesor može efektivno overclockat, možda na 3,4GHz??

On moze 24/7 na 4GHz bez problema.. Namigiva

Samo lutam, drogu gutam, izvana tako fin, a iznutra pucam... Puno lažem i kradem i seksam, to mi je u kostima jer ja sam mali gengsta...xD... filip.grguric@hotmail.com
17 godina
stoncin3 kaže...

Pogle ovdje moje postove. Ja sam pred malo zatražio pomoć i uspio sam. Imam Q6600 na 3,00GHz i radi bez ikakvih problema.

e hvala eo mislim da sam uspio...9x311,znači na 2.8...e sad stavio sam memoriju djelitelj na 2.50 i sad mi radi na 778(prije je na 800),voltažu nisam ništa posebno diro,mislim da mi je na 1.264V   jel to sve ok?

odvrtio sam 3 d mark bez ikakih problema,score mi je sad 12k umjesto 9k s obzirom da sam i grafu malo clocknio :D

još sam proc u prime95 stavio pod opterećenje nekih 15 min i max temp je bila sve 4 jezgre oko 60...mislim da je to to sad ili nije?

ako sam nešto izostavio reci,ipak sam noob po tom pitanju :D

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.2.2010 1:00 (lobotomac90).
15 godina

Evo ja sam sad odlučio clockat svoj komp pa imam par pitanja.Ja sam to mislio ovako napravit:

1.Isključiti turbo boost(ne znam šta još treba)

2.Dignuti base clock na 166(sa množiteljem 20)

3.Množitelj memorije staviti na x8 tako da mi izađe najbliže 1333mhz

4.Pokrenut prime95 pa vidjet da li je stabilan.

Sad me zanima šta još treba.Ne bih se htio zezati sa voltažom da ne bih nešto skurio.

Konfiguracija ja pod MojPC i cooler je stock.

Zahvaljujem na savjetu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
lobotomac90 kaže...

e hvala eo mislim da sam uspio...9x311,znači na 2.8...e sad stavio sam memoriju djelitelj na 2.50 i sad mi radi na 778(prije je na 800),voltažu nisam ništa posebno diro,mislim da mi je na 1.264V   jel to sve ok?

odvrtio sam 3 d mark bez ikakih problema,score mi je sad 12k umjesto 9k s obzirom da sam i grafu malo clocknio :D

još sam proc u prime95 stavio pod opterećenje nekih 15 min i max temp je bila sve 4 jezgre oko 60...mislim da je to to sad ili nije?

Zašto ne ideš na 3ghz,probaj neče ti se ništa dogodit samo ne podiži voltažu tj. namisti je na manual minimalno koliko može.Vidi kako je stoncin.

Kako vidiš jel se ugasi svitlo u živideru ?
17 godina
dery kaže...
lobotomac90 kaže...

Zašto ne ideš na 3ghz,probaj neče ti se ništa dogodit samo ne podiži voltažu tj. namisti je na manual minimalno koliko može.Vidi kako je stoncin.

ma imam stock cooler pa sam zadovoljan i s ovim,odvrtio sam 3 d mark i fino se osjeti,tako da bi ostavio ovako naravno ako sam sve dobro napravio...kad budem pri parama uzmem bolji kuler za proc pa ga teram na 3.2-3.4

nego  koliko možeš skontat iz navedenog jesam sve dobro napravio?šte se tiče mermorije,voltaže i tih šema,temperature pratim u everestu i cpuidu i zadovoljavajuće su,možda mrvicu više nego na 2.4.

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.2.2010 12:22 (lobotomac90).
16 godina
lobotomac90 kaže...

ma imam stock cooler pa sam zadovoljan i s ovim,odvrtio sam 3 d mark i fino se osjeti,tako da bi ostavio ovako naravno ako sam sve dobro napravio...kad budem pri parama uzmem bolji kuler za proc pa ga teram na 3.2-3.4

nego  koliko možeš skontat iz navedenog jesam sve dobro napravio?šte se tiče mermorije,voltaže i tih šema,temperature pratim u everestu i cpuidu i zadovoljavajuće su,možda mrvicu više nego na 2.4.

Puno si mu diga napon,smanji ga na približno 1.190V ovisi sve kako ti bios daje,a zatim bez straha digni do 3ghz.Nakon toga češ sigurno imat manje grijanje nego sad.Nisi odgovorija da li ti je napon postavljen na manual?Ako nije,uradi to uz ovaj napon šta san ti reka.

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.2.2010 12:43 (dery).
17 godina

je na manual je napon,aj spustim ga jos malo pa probam u primeu nekih pola sata ostavit...a što se tiče memorije jel to ok?omjer 4:5,znači djelitelj je na 2.50 i radi mi na 778(po defaultu je radila na 800 mhz)

15 godina
neaktivan
FiCo_Ri kaže...
patch123 kaže...

Na koliko se ovaj moj procesor može efektivno overclockat, možda na 3,4GHz??

On moze 24/7 na 4GHz bez problema.. Namigiva

ali zato bi sigurno morao kupiti novo napajanje i bolji ventilrator

kako mogu vidjeti koje napajanje i ventilator imam ??

16 godina
lobotomac90 kaže...

je na manual je napon,aj spustim ga jos malo pa probam u primeu nekih pola sata ostavit...a što se tiče memorije jel to ok?omjer 4:5,znači djelitelj je na 2.50 i radi mi na 778(po defaultu je radila na 800 mhz)

Ne tribaš toliko dugo testirat par min je dosta sa everestom.Dosta je i jedan minut ako je nestabilno srušit će se odmah.

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.2.2010 14:46 (dery).
16 godina
protjeran
lobotomac90 kaže...

Pa što ti to radiš sada? Moj je dignuti na 3,0 sa voltage 1,1875V! I radi Ok sa svim temperaturama na optimalnom. Everest system stability test nakon 15 minuta temp nisu prešle 59! ? I ja sam čak clockao memorije na 1000 sa 800MHz defaulta. No moje su ipak OC meme OCZ platinum tako da niti savjetujem ovdje niš sa tvojim RAM-ovima nego da probaš još sniziti voltažu procesora.

Sticky boredom with a book, I can make it do things you wouldn't think it ever could!
Poruka je uređivana zadnji put čet 11.2.2010 15:45 (stoncin3).
17 godina

ma namjestio sam sve,proc ostavio na  2,8(neću ga mučit dok ne budem novi cooler nabavio,onda ga teram na 3.2 i više),voltažu sam stavio 1.218V i ne grije mi se s tim,otprilike ko kad je na defaultu bilo su temp.

ma zanimalo me za memoriju dal da ostavim na 780?prije je radilo na 800 što je po defaultu također,ali sad s djeliteljima onim mogu dobit jedino 780 što je najbliže onom kako je prije bilo,mogu jedino ići preko 800 što ne želim pa me zanima jel ok da ostane na 780?mislim jel ne moram dirat ništa po pitanju volttaže za memoriju,ostavio sam to na normal...isprobo sam u primeu i everestu i sve mi se čini stabilno

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Nećeš osjetiti razilku između 780Mhz i 800Mhz...

Through every dark night, theres a bright day after that. So no matter how hard it get, stick your chest out, keep ya head up.... and handle it
15 godina
Regular John 19 kaže...

Evo ja sam sad odlučio clockat svoj komp pa imam par pitanja.Ja sam to mislio ovako napravit:

1.Isključiti turbo boost(ne znam šta još treba)

2.Dignuti base clock na 166(sa množiteljem 20)

3.Množitelj memorije staviti na x8 tako da mi izađe najbliže 1333mhz

4.Pokrenut prime95 pa vidjet da li je stabilan.

Sad me zanima šta još treba.Ne bih se htio zezati sa voltažom da ne bih nešto skurio.

Konfiguracija ja pod MojPC i cooler je stock.

Zahvaljujem na savjetu.

Šta nitko ne zna?

16 godina
neaktivan

Malo sam gledao postove i vidio kako očitavate temperature u programu Core Temp pa ga odlučio i ja pogledat. Primjetio sam da laže za 5°C konstantno pa svi oni koji se oslanjaju samo na njega nek provjere temperature i s ostalim prog.

*** Gentlemen, Start Your Engines ***
Moj PC  
1 1 hvala 0
15 godina
neaktivan

lol... a sta ak laze ovaj drugi ? 

Neoverclockabilni - Shit happens

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice