počeo sam u zadnje vrijeme dizati ozbiljniju količinu novca na neobuxu pa me zanima zna li netko moram li tu zaradu negdje prijaviti i platiti nekakav porez
hvala
počeo sam u zadnje vrijeme dizati ozbiljniju količinu novca na neobuxu pa me zanima zna li netko moram li tu zaradu negdje prijaviti i platiti nekakav porez
hvala
hvala
možeš meni porez platit nije bed!
Pa kolko je to para??
kako kad, u prosjeku 4.5k kn mjesečno
koliko imas referrala? i jesi li ista ulazio u pocetku da kupis odredjeni broj referrala ili si krenuo od 0?
na početku ide sporo i jako je demotivirajuće i frustrirajuće ako kreneš bez ulaganja, ali može se
ja sam za svoj novac kupio gold membership i prvih 100 refova da si ubrzam start
hvala
hvala
ako nekog zanima zarada upisivanjem captche može mi se javit pa ga uputim na stranicu (ne nije preko mog refferal linka)
To je već druga priča. Za to postoji posebni devizni račun i koliko se sjećam nije bilo poreza.
"posebni devizni račun" ?? Daj nemoj pričat gluposti! Zarađujem preko interneta već nekih 8 godina i to dobre novce i nikad nisam platio nikakav porez!
To je već druga priča. Za to postoji posebni devizni račun i koliko se sjećam nije bilo poreza.
"posebni devizni račun" ?? Daj nemoj pričat gluposti! Zarađujem preko interneta već nekih 8 godina i to dobre novce i nikad nisam platio nikakav porez!
.
Da. Imaš poseban devizni žiro-račun kada npr. primaš novce (tkz. "poklone") od obitelji/rodbine iz inozemstva na koje ne plaćaš porez a poseban devizni žiro-račun za zaradu iz inozemstva. Odi malo u banku pa se raspitaj. Jedino ako nisu u međuvremenu nešto promjenili u zadnjih 7 mjeseci kad sam ga otvorio, ali sumnjam. A to što ti misliš da si faca što ne plaćaš porez 8 godina ćeš vidjeti kako će ti se obiti od glavu sada kada je uveden OIB. Svaka tvoja transakcija je zabilježena u poreznoj upravi, samo je pitanje do kada im nećeš biti zanimljiv, a biti ćeš uskoro ako je istina to što pričaš o "dobrim novcima".
Evo još jednog sličnog slučaja neprijavljene zarade preko net-a:
http://www.forum.hr/showthread.php?t=554957
I molim te nemoj zbog svog vlastitog neznanja ljude poticati na kriminal. Nismo mi svi drugi idioti samo zato jer plaćamo porez niti je ikome od nas drago da tolike novce moramo davati, ali zato lijepo spavamo. Svi koji misle da se to može izbjeći neka riskiraju na svoju ruku ali kazne od 50 000kn nisu mala stvar pa izvolite.
Heh, ja popravljam mobitele,kompove i ostalu potrošačku elektroniku. Da se i fino zaraditi,samo da mi fax ostavi više vremena.
Znalo je biti i fine zarade, nekad i po 4,5k kn mjesečno,ali smartphone-i su uništili posao,tj. njihovi vlasnici koji precjenjuju svoje uređaje.
Orije sam znao kupiti gotovo nov uređaj koji je pao u vodu, isti takav koji radi ali uništeno kučište,obaviti zamjenu (+ možebitni sitni popravak) i prodati ga za dobru lovu. Prodavao sam SE C902 za 600 kn kada su u trgovini bili po 1500 kn.
Sa smartphone-ima se to ne može jer svaka šuša misli da njihov 2 godine stari krepani gejfon vrijedi 300 kn (LOL).
Ali barem ljudima ispadaju ove ajfon četvorke/s i pucaju stakla i digitizeri na sve strane.
Bavim se web stranicama i najviše novaca dobim na račun od raznih ljudi (stranci) preko PayPal-a na Erste devizni račun, znači čista uplata gotovo kao gift.
To je drugo da radim za neku firmu, onda jasno da moram platit, ali ovako stvarno ne vidim zašto bi platio! To bi ti bilo isto da ja tebi sad pošaljem novce na tvoj račun i onda bi za to kao morao platiti porez??
Bavim se web stranicama i najviše novaca dobim na račun od raznih ljudi (stranci) preko PayPal-a na Erste devizni račun, znači čista uplata gotovo kao gift.
To je drugo da radim za neku firmu, onda jasno da moram platit, ali ovako stvarno ne vidim zašto bi platio! To bi ti bilo isto da ja tebi sad pošaljem novce na tvoj račun i onda bi za to kao morao platiti porez??
Tak svejedno za koga radiš. I ja radim samostalno, nemam firmu niti radim za neku drugu firmu. Štoviše, kupci su mi fizičke osobe. No svejedno sam obavezan plaćati porez na dohodak + prirez + mirovinsko i zdravstveno. Nema tu nikakva gift-a kad ti oni doslovno provjere svaku transakciju, od koga si dobio, kada, koji iznos itd itd. Možda bi se i izvukao na foru "to mi je prijatelj" da je riječ o jednoj osobi s kojom više puta radiš tj. koja ti više puta uplati novac, no kada tebi na izvodu transakcija ima 20-30 ili mnogo više različitih ljudi s različitih lokacija onda ta fora propada (imaš baš taj primjer u gornjem linku).
I da. Da pošalješ novce na moj račun službeno ja bih na to trebao platiti porez.
I da. Da pošalješ novce na moj račun službeno ja bih na to trebao platiti porez.
To je isto koda ja kažem:" mama kad mi za marendu da 20 kn mora platit porez na to". To je glupo, ako oće porez nek ga stave i oduzimaju ga, ako ne nek nas puste na miru.
Definitivno bi bila najbolja ideja otić u neki knjigovodstveni servis ili pitati nekog tko radi u računovostvu neke firme (a da nije državna jer tamo u 99% slučajeva rade ****** koji nemaju pojma o poslu. čast izuzecima) kako to prijaviti, o kolikim je iznosima riječ i to.
Ova naklapanja rekla-kazala sa raznoraznih foruma i blogova nemaju smisla. Treba pitat nekog tko se bavi sa time. Ako što korisno doznam, javim. Zajedno sa točnim člancima di u zakonima to piše.
Al nije mi jasno, još sam mlad, pa da pitam malo. Kako da ja njima platim pdv kad ga oni sami ne oduzmu, za trgovine shvaćam kako to ide, ja platim oni od mojih 20 kn oduzmu npr. 3-4(bubam bezveze) ali za ovo npr. Šta bi ja trebao sam izračunat pdv, otić na banku i uplatit kome, kako i koliko?
Glupo je to, ako oće uzimat pdv, nek se dogovore s bankama i uzimaju po uplati.
To je isto koda ja kažem:" mama kad mi za marendu da 20 kn mora platit porez na to". To je glupo, ako oće porez nek ga stave i oduzimaju ga, ako ne nek nas puste na miru.
Već sam napisao da se ne oporezuju pokloni od obitelji i rodbine.
Definitivno bi bila najbolja ideja otić u neki knjigovodstveni servis ili pitati nekog tko radi u računovostvu neke firme (a da nije državna jer tamo u 99% slučajeva rade ****** koji nemaju pojma o poslu. čast izuzecima) kako to prijaviti, o kolikim je iznosima riječ i to.
Ova naklapanja rekla-kazala sa raznoraznih foruma i blogova nemaju smisla. Treba pitat nekog tko se bavi sa time. Ako što korisno doznam, javim. Zajedno sa točnim člancima di u zakonima to piše.
Nisu naklapanja. Bio sam ja već u knjigovodstvenom servisu a nakon toga i u poreznoj upravi i svi su rekli istu stvar: Plaća se porez na drugi dohodak (25%) + prirez + oba mirovinska stupa (15 + 5)%. Za one koji su u ZG ukupno je oko 44% davanja.
Al nije mi jasno, još sam mlad, pa da pitam malo. Kako da ja njima platim pdv kad ga oni sami ne oduzmu, za trgovine shvaćam kako to ide, ja platim oni od mojih 20 kn oduzmu npr. 3-4(bubam bezveze) ali za ovo npr. Šta bi ja trebao sam izračunat pdv, otić na banku i uplatit kome, kako i koliko?
Glupo je to, ako oće uzimat pdv, nek se dogovore s bankama i uzimaju po uplati.
To bi bilo idealno no nažalost nije tako iz niza razloga. Svaki porezni obveznik mora sam biti upoznat s plaćanjem poreza i postupkom ili otići u knjigovodstveni servis. Na sudu neznanje nije opravdanje.
Inače, u poreznoj upravi postoji knjižica s uputama koja se besplatno može uzeti i koja sadrži upustva za plaćanje poreza na drugi dohodak tj. plaćanje zarade iz inozemstva.
Ako vas adsense bana zbog gluposti evo alternative
takav način plaćanja nameta državi me stvarno iritira,još što me ide na nerve je to što su evo ima dvije godine donijeli zakon u kojem npr pomorci moraju plaćati doprinose mirovinsko i zdravstveno,i još pokušavaju progurat proceduru u saboru da plaćaju porez.Pa koji K čovjek koji radi za stranu kompaniju i koji nije u hrvatskoj po 7-8 mjeseci godisnje ima sa hrvatskom državom?Pa već plaća porez državi u kojoj je firma za koju radi.Usto unosi čistu zaradu koju troši u Hrvatskoj.Sreća u nesreći šta su vrata pomorcima svagdje otvorena,pa tako znam pomorca koji ima državljanstvo Malte i živio je u SAD-u jedno vrijeme pa je se tako rijesio ove ovdje napasti...Usto netko je spominjao da je otvaranje bankovnih računa u stranim zemljama zabranjeno,neznam za vas al dosta officera ima po dva-tri u Švicarskoj i Italiji,nisu ludi stavljat sve ovim parazitima ovdje da im kopaju po racunu
Nije više zabranjeno otvarati račune u drugim zemljama. Prije je trebala dozvola hnb-a ali od nove godine više ne.
Tak svejedno za koga radiš. I ja radim samostalno, nemam firmu niti radim za neku drugu firmu. Štoviše, kupci su mi fizičke osobe. No svejedno sam obavezan plaćati porez na dohodak + prirez + mirovinsko i zdravstveno. Nema tu nikakva gift-a kad ti oni doslovno provjere svaku transakciju, od koga si dobio, kada, koji iznos itd itd. Možda bi se i izvukao na foru "to mi je prijatelj" da je riječ o jednoj osobi s kojom više puta radiš tj. koja ti više puta uplati novac, no kada tebi na izvodu transakcija ima 20-30 ili mnogo više različitih ljudi s različitih lokacija onda ta fora propada (imaš baš taj primjer u gornjem linku).
Ne kužim zašto meni itko mora gledat moj PayPal račun i kako je to uopće moguće i legalno da netko radi osim mene samog?! Novci sa PayPal-a se prebacuju svakog 1. u mjesecu i u banci ne piše tko je poslao i koliko je bilo transakcija, već je to sve jedna transakcija! Jedino što imaju na izvodu je PayPal i to je to, a sad od koga su ti novci, jel od nekog mog rođaka, sestre, brata mislim da je to nebitno da ja nekom moram govorit to naknadno ako već ne piše nigdje.
Ne kužim zašto meni itko mora gledat moj PayPal račun i kako je to uopće moguće i legalno da netko radi osim mene samog?! Novci sa PayPal-a se prebacuju svakog 1. u mjesecu i u banci ne piše tko je poslao i koliko je bilo transakcija, već je to sve jedna transakcija! Jedino što imaju na izvodu je PayPal i to je to, a sad od koga su ti novci, jel od nekog mog rođaka, sestre, brata mislim da je to nebitno da ja nekom moram govorit to naknadno ako već ne piše nigdje.
Zbog sumnje u utaju poreza. Vidio si i na prethodnom linku da su u dečka posumnjali jer je dobivao uplate od različitih ljudi s različitih adresa i da su se raspitivali čime se bavi itd. Ne tješi se time da u banci ne piše odakle je stigla paypal uplata. Paypal sada direktno (od 1.1.2012) radi s poreznom upravom i oni na njihov zahtjev šalju sve podatke tj. tko ti je i kada koliko uplatio. Čak sam pročitao da se ti podaci i bez zahtjeva šalju poreznoj upravi. Sve se sazna u roku par minuta i nema tu muljanja.
ima li dobrih alternativa paypalu?
Evo zatrazio sa 25$ isplate sa sharecasha na alertpay..
Sta se sa alertpayom moze kupovat?(online)
amo rec nista, ja tamo imam 4 dolara i neznam kako ih prebacit na paypal(mislim da se ne moze) i ne znam sta da radim s njima.
jedino ih mogu kuci poslat, al veca provizija nego sto ce meni novaca doci kuci :D
Ja ovdje naručio za 45$ sa AlertPay-om neke gluposti, sad čekam da mi dođe. I još sam dobio popust od 10% :)
Porez na dobit:
http://www.porezna-uprava.hr/docinclude/public/v_poreza23.asp
http://www.zakon.hr/z/99/Zakon-o-porezu-na-dobit
Porezni obveznik je i poduzetnik fizička osoba koja ostvaruje dohodak od obrta i s obrtom izjednačenih djelatnosti: - ako je u prethodnom poreznom razdoblju ostvario ukupni primitak veći od 2.000.000,00 kuna, ili - ako je u prethodnom poreznom razdoblju ostvario dohodak veći od 400.000,00 kuna, ili - ako ima dugotrajnu imovinu u vrijednosti većoj od 2.000.000,00 kuna, ili - ako u prethodnom poreznom razdoblju prosječno zapošljava više od 15 radnika.
Obveza plaćanja mirovinskog i ostalih doprinosa
http://www.porezniobveznik.net/Aktualno/pla%C4%87anjedoprinosazaobveznaosiguranja/tabid/229/language/hr-HR/Default.aspx
DOPRINOSI ZA OSOBE KOJE OBAVLJAJU SAMOSTALNU DJELATNOST:
Obveznici poreza na dobit koji obavljaju drugu djelatnost plaćati će doprinose na osnovicu u visini ostvarene godišnje dobiti, ali najviše do svote propisane za obrtnike obveznike poreza na dohodak kojima je obrt jedina osnova socijalnog osiguranja.
Novim Zakonom proširuje se definicija druge djelatnosti time što uključuje i osobe koje obrt, samostalno zanimanje ili poljoprivrednu djelatnost obavljaju uz radni odnos ( ili uz mirovinu, ako to posebni propisi omogućuju ), a od tih djelatnosti plaćaju porez na dobit. I za njih uvodi obveza plaćanja doprinosa.
Najviša osnovica za koju imaju obvezu plaćanja doprinosa izračunava se kao umnožak prosječne plaće u razdoblju siječanj-kolovoz prethodne godine, koeficijenta 0,65 i broja mjeseci poslovanja.
Ukoliko u određenoj kalendarskoj godini ostvare gubitak u poslovanju neće imati obvezu plaćanja doprinosa , isto kao i fizičke osobe koje su od druge djelatnosti obveznici poreza na dohodak, obrtnici, samostalna zanimanja i poljoprivrednici koji od druge djelatnosti plaćaju porez na dobit
Ako sam ja dobro pohvatao, na sigurnom smo ako ne ostvarujemo više od 400.000kn dobiti godišnje.
Krive zakone gledaš. Zarada preko interneta ne spada u porez na dobit već porez na drugi dohodak. A samostalna djelatnost je nešto za što se treba posebno registrirati.
Porez na drugi dohodak bi trebao biti u ovom PDFu. Ali nigdje ne mogu naći minimalne (godišnje) iznose na koje bi trebali plaćati porez.
edit: krivi link