Teorije zavjere

poruka: 1.884
|
čitano: 267.821
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
moderator
Re: Teorije zavjere
Budokai kaže...
mbaksa kaže...
Ti doista ne vidiš da su šačica tih glazbenika iznimka, a ne pravilo? Ujedno, po kojoj osnovi možeš tvrditi da, da žive u današnje doba, ne bi skladali jednako dobra, ako ne i bolja djela?

"Iznimka potvrđuje pravilo"

A pravilo je - koje? Da su obrazovaniji ljudi u pravilu intelektualno sposobniji i uspješniji. {#}

Budokai kaže...
Indoktriniran si pretpostavkama; "što bi bilo, kad bi bilo". ;)

Još uvijek nisi savladao značenje riječi indoktrinacija? Još uvijek ne znaš razliku između indoktrinacije i edukacije?

Što se tiče toga što bi bilo kad bi bilo - nisam ja taj koji tu treba nešto dokazivati. Ti si iznio tvrdnju da je državna edukacija uništila kompozitore. Na tebi je da je dokažeš. Ti tvrdiš da je broj vrhunskih kompozitora, odnosno broj vrhunski komponiranih djela mjerilo uspješnosti društva te da više nema takvih kompozitora ni djela te da je tome uzrok državno organizirani školstvo. Na tebi je da to dokažeš.

Nadalje, posve si ignorirao ovu moju poruku.

Budokai kaže...
Religija se zasniva na vjerovanju a ne na znanosti, ne na materijalnom dokazu postojanja izvanzemaljskog, života poslije smrti itd.

Religija se zasniva na indoktrinaciji (ljudi vjeruju jer su im roditelji i okolina usadili religijske ideje kao činjenice, koje ujedno ne smiju proispitivati, one su postale dio njihova identiteta slično kao što recimo jezik postaje dio čovjekova identiteta, dio njega samog), širi se s koljena na koljeno i zbog toga je regionalno uvjetovana.

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.10.2013 12:10 (mbaksa).
12 godina
protjeran
mbaksa kaže...

Što se tiče toga što bi bilo kad bi bilo - nisam ja taj koji tu treba nešto dokazivati. Ti si iznio tvrdnju da je državna edukacija uništila kompozitore. Na tebi je da je dokažeš. Ti tvrdiš da je broj vrhunskih kompozitora, odnosno broj vrhunski komponiranih djela mjerilo uspješnosti društva te da više nema takvih kompozitora ni djela te da je tome uzrok državno organizirani školstvo. Na tebi je da to dokažeš.

Nadalje, posve si ignorirao ovu moju poruku.

Ah... već se desetak godina po forumima vrti ista fraza koja je već postala dogma u znanstvenoj zajednici; "teret dokazivanja je na onom tko iznosi tvrdnju"

E, u ovom slučaju si naletio na minu jer ti ja nemam što dokazivati jer je tvrdnja već dokazana. {#}

Dokazali su je sami stari kompozitori, slikari, kipari koji su stvarali neponovljiva umjetnička djela, koje su podučavali jedan, dva ili tri čovjeka u životu a nisu bili u razredu sa 30 učenika.

Na tvoj post nisam odgovorio jer nemam što reći.

Teoriju evolucije ne negiram, a slažem se da je danas teško imati za svakog pojedinca privatno školovanje gdje će danas samo tebe kemiju podučavati jedan profesor, sutra te dolazi podučavati matematiku neki Dr,sc.prof itd.

No to ne pobija moju tvrdnju koja je dokazana ;) da je takvo školovanje kvalitetnije i da su takvi pojedinci obrazovaniji, da kvalitetnije razvijaju i kreativne sposobnosti.

mbaksa kaže...
Religija se zasniva na indoktrinaciji (ljudi vjeruju jer su im roditelji i okolina usadili religijske ideje kao činjenice, koje ujedno ne smiju proispitivati, one su postale dio njihova identiteta slično kao što recimo jezik postaje dio čovjekova identiteta, dio njega samog), širi se s koljena na koljeno i zbog toga je regionalno uvjetovana.

Da, djeca su recimo "glupa", nezrela do puberteta (za društveno socijalne aspekte življenja).

Ne zanima ih politika, gdje će se zaposliti, koliku će imati plaću itd.

No, u pubertetu djeca se bune protiv nametnutih vrednota, neke im ostanu, pojedine odbace, stvaraju nova razmišljanja, stavove o svemu, pa tako i religiji odn. vjerovanju u "nedokazano", što stalno impliciraš.

Isto tako bih ja koji sam odrastao dobar dio života u ex YU mogao reći da su sva djeca komunista ateisti, da danas mrze Hrvatsku kao državu, da pate zbog Juge jer su roditeljski indoktrinirani i da se u životu nisu mogli osloboditi nametnutih marksističkih ideja jer su to za njih (što ti kažeš) činjenice, koje se ne preispituju.

Opet dogma.

Nonsens.

A, A5, B5, C#5, D, D5, Dm, E, E5, F#5, F#m, G#5, G#D5, G5
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.10.2013 22:21 (Budokai).
16 godina
moderator
Budokai kaže...
Ah... već se desetak godina po forumima vrti ista fraza koja je već postala dogma u znanstvenoj zajednici; "teret dokazivanja je na onom tko iznosi tvrdnju"

Prouči što znači riječ dogma, pa ćeš vidjeti da ne znaš što ta riječ znači i pogrešno je koristiš. U znanosti nema dogmi. Sve je dozvoljeno proispitivati. Međutim, razlika između znanosti i pseudoznanosti, teorija zavjera i kojekakvih drugih bedastoće je u tome da nakon proispitivanja prihvatiš rezultate. {#}

Budokai kaže...
E, u ovom slučaju si naletio na minu jer ti ja nemam što dokazivati jer je tvrdnja već dokazana. {#}

Dokazali su je sami stari kompozitori, slikari, kipari koji su stvarali neponovljiva umjetnička djela, koje su podučavali jedan, dva ili tri čovjeka u životu a nisu bili u razredu sa 30 učenika.

To ti je logička pogreška argument iz neznanja (argument from ignorance). Zato što ti nisi upoznat s modernim umjetnicima i njihovim djelima, pogrešno zaključuješ da više nema umjetnosti. Ujedno, ignoriraš činjenicu da je nekad lakše bilo stvoriti "neponovljivo djelo" kad je djela bila - jako, jako malo.

Još jedna činjenica pobija ovo za što tvrdiš da je dokazano, a to je da je u SAD-u a možebitno i drugdje djecu moguće školovati izvan državnih institucija. Dakle, ako nema modernih neponovljivih djela, onda znači da razlog nepostojanja modernih neponovljivih djela nije u državnom školovanju.

Na kraju, još jedna stvar te pobija - koliko ljudi je u to vrijeme bilo školovano doma? A koliko si ti glazbenika nabrojao? Ti glazbenici su iznimke, a ne pravilo.

Budokai kaže...
Na tvoj post nisam odgovorio jer nemam što reći.

Naravno da nemaš što reći kad si u krivu i nemaš valjanih protuargumenata.

Budokai kaže...
Teoriju evolucije ne negiram, a slažem se da je danas teško imati za svakog pojedinca privatno školovanje gdje će danas samo tebe kemiju podučavati jedan profesor, sutra te dolazi podučavati matematiku neki Dr,sc.prof itd.

Ne da je teško, nego je nemoguće. Doista nemoguće.

Budokai kaže...
No to ne pobija moju tvrdnju koja je dokazana ;)

Možeš ponoviti to još deset put pa ni dalje neće biti istinito. {#}

Budokai kaže...
da je takvo školovanje kvalitetnije i da su takvi pojedinci obrazovaniji, da kvalitetnije razvijaju i kreativne sposobnosti.

Da je takvo školovanje kvalitetnije od kakvog konkretno? Ajde lijepo opiši kakve su bile državne škole u to vrijeme, koliki postotak djece ih je pohađao, što se u tim školama učilo.

I po čemu su takvi pojedinci bili obrazovaniji od drugih? Ak tebe od malena uče samo glazbi i ne opterećuju te s ničim drugim, po čemu si ti onda obrazovaniji od drugih? Onda znaš od drugih više samo o glazbi, zar ne?

Budokai kaže...
No, u pubertetu djeca se bune protiv nametnutih vrednota, neke im ostanu, pojedine odbace, stvaraju nova razmišljanja, stavove o svemu, pa tako i religiji odn. vjerovanju u "nedokazano", što stalno impliciraš.

Polaziš od pretpostavke da religijski indoktrinirana djeca imaju isti svjetonazor kao religijski neindotkrinirana djeca, što je činjenično netočno.

Budokai kaže...
Isto tako bih ja koji sam odrastao dobar dio života u ex YU mogao reći da su sva djeca komunista ateisti, da danas mrze Hrvatsku kao državu, da pate zbog Juge jer su roditeljski indoktrinirani i da se u životu nisu mogli osloboditi nametnutih marksističkih ideja jer su to za njih (što ti kažeš) činjenice, koje se ne preispituju.

Mogao bi, ali nećeš zato jer znaš da to nije istina.

12 godina
protjeran
Teorije zavjere

Oprez forumasi ako slucajno podete razmisljati svojom glavom mozete zavrsiti u ludnici kao i ovaj mladi hrvat.Ovi ispranh glava se ne trebaju uznemiravati,njih nece niko dirati.

Procitajte tekst i zapitajte se da li cete mozda vi sutra zavrsiti ovako.

http://www.4dportal.com/hr/aktivizam/3620-prvo-obracanje-marka-franciskovica-iz-zatvorske-bolnice

The world is just illusion
12 godina
protjeran
Teorije zavjere

Dobro, psihijatri ne daju dijagnoze paranoidne schizofrenije nekome zato što čita Bibliju i ne želi jesti GMO hranu.

Lik je vjerojatno povremeno psihotičan, agresivan, sumanutih misli i kao svaki schizofrenik ima bolje i lošije dane.

Eto, sad slušam da ne želi uzimati antipsihotike kao i svaki šizofrenik, a kad ih uzme, komunicira racionalno kao i na tom videu.

Treba ga poslušati što govori i kako se ponaša kad nije na antipsihoticima. {#}

12 godina
protjeran
mbaksa kaže...

To ti je logička pogreška argument iz neznanja (argument from ignorance). Zato što ti nisi upoznat s modernim umjetnicima i njihovim djelima, pogrešno zaključuješ da više nema umjetnosti. Ujedno, ignoriraš činjenicu da je nekad lakše bilo stvoriti "neponovljivo djelo" kad je djela bila - jako, jako malo.

Gdje sam napisao da umjetnosti više nema ?

Ti jako dobro znaš koliko sam upoznat s modernom umjetnošću !?

E, ovo ti je jak upis; "Ujedno, ignoriraš činjenicu da je nekad lakše bilo stvoriti "neponovljivo djelo" kad je djela bila - jako, jako malo."

Dakle, tvoja logika govori da je nekad bilo lakše i izumiti el. struju, razna cjepiva protiv smrtonosnih bolesti, penicilin, motor s unutanjim izgaranjem, parni stroj, čip itd. jer prije no što su izumljeni njih nije ni bilo, ili je izuma općenito bilo jako, jako malo ? {#}

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.10.2013 17:23 (Budokai).
16 godina
moderator
Budokai kaže...
mbaksa kaže...

Gdje sam napisao da umjetnosti više nema ?

Ti u osnovi govoriš da je državno obrazovanje uništilo umjetnost novijeg doba. Ako nije - o čemu onda govoriš? Gdje je onda problem i po kojem temelju onda kritiziraš državno obrazovanje?

Budokai kaže...
E, ovo ti je jak upis; "Ujedno, ignoriraš činjenicu da je nekad lakše bilo stvoriti "neponovljivo djelo" kad je djela bila - jako, jako malo."

Dakle, tvoja logika govori da je nekad bilo lakše i izumiti el. struju, razna cjepiva protiv smrtonosnih bolesti, penicilin, motor s unutanjim izgaranjem, parni stroj, čip itd. jer prije no što su izumljeni njih nije ni bilo, ili je izuma općenito bilo jako, jako malo ? {#}

Kao prvo, nisi razumio ovo podcrtano. Kao drugo, upravo ti inzistiraš na kompozitorima i umjetnosti kao nečem različitom od ovih drugih stvari pa nije jasno što bi taj prijelaz na drugu stranu trebao značiti. Hoćeš sad proširiti tvrdnju da je državno obrazovanje, osim što je uništilo kompozitore, uništilo i znanstvenike, inženjere, liječnike - ograničilo ih u radu, kreativnosti i tko zna čemu sve ne?

11 godina
protjeran
mbaksa kaže...

Ti u osnovi govoriš da je državno obrazovanje uništilo umjetnost novijeg doba. Ako nije - o čemu onda govoriš? Gdje je onda problem i po kojem temelju onda kritiziraš državno obrazovanje?

Ono što mi smatramo pod obrazovanje, tj. ono što nam država pruža su izumili još Prusi u ranom 19.st s ciljem da stvori poslušne vojnike i produktivne radnike. Prije toga bilo je puno načina za obrazovanje i nevidim razloga zašto to tako nebi bilo i danas. Razumjevanje kako smo došli do današnjih škola objašnjava zašto su danas škole takve kakve jesu i zašto imaju značajke koje imaju. Naprimjer, to objašnjava zašto je vrijeme provedeno u školi podjeljeno u stroge vremenske intervale, zašto je organizacija u školama hierarhična i strukturirana, objašnjava zašto su ljudi podučavani zajedno sa ljudima vlastite dobi, umjesto sa ljudima koji imaju istu razinu znanja ili mogućnosti kao i oni sami. Objašnjava zašto u mnogim školskim sistemima, jedna od njegovih funkcija je usmjeriti ljude u pojedine "životne putove", i to je toliko uzelo maha da neko obrazovanje u školama slućajnost ili nusprodukt.

Naravno, ljudi koji rade u državnim školama vjeruju da je obrazovanje učenika kojima predaju svrha onoga što oni rade. Ali, cijeli sistem u kojem oni rade i način na koji je on postavljen je neprijateljski nastrojen prema cilju u koji oni vjeruju i svaki uspjeh koji imaju je postignut sa jako lošim izgledima. Ono što moramo shvatiti da obrazovanje i ono što nam država pruža nije jednako i onaj tko tako gleda na obrazovanje, nema pojma što je obrazovanje. Obrazovanje je puno više od toga.

Zašto naprimjer država školuje samo određene dobne skupine? A svi plaćaju poreze iz kojeg se to obrazovanje financira... nije da lječnici koji se također financiraju iz proračuna lječe samo određene dobne skupine. Obrazovanje nije nešto što se odvija samo u određenoj životnoj dobi.

16 godina
Flying Elephant kaže...
 Naprimjer, to objašnjava zašto je vrijeme provedeno u školi podjeljeno u stroge vremenske intervale, zašto je organizacija u školama hierarhična i strukturirana, objašnjava zašto su ljudi podučavani zajedno sa ljudima vlastite dobi, umjesto sa ljudima koji imaju istu razinu znanja ili mogućnosti kao i oni sami.

Da li ozbiljno misliš da je u nekom razumnom roku moguće za svako dijete pojedinačno ustvrdti razinu znanja, te ih nakon toga svrstati u podobnija razredna odjeljenja?

Ukoliko to stvarno misliš, molim te da elaboriraš kako bi uskladio 30 000 prvašića svake godine sa onima koji školu već pohađaju, te kojom bi metodom utvrđivao tko je podobniji za koji stupanj obrazovanja.

Flying Elephant kaže...
 Objašnjava zašto u mnogim školskim sistemima, jedna od njegovih funkcija je usmjeriti ljude u pojedine "životne putove", i to je toliko uzelo maha da neko obrazovanje u školama slućajnost ili nusprodukt.

Da li si na svojoj koži osjetio da te netko usmjerava negdje, da li si to primjetio na ljudima u generaciji? Ja sam promjenio po 4 nastavnika iz engleskog, biologije, matematike i latinskog u 4 godine školovanja pa ne znam gdje su me to točno usmjeravali svi skupa.

Ja bih volio da se netko uopće potrudio pitati me gdje bih nastavio školovanje, naime većina škola ne obavi ni zakonski propisanu profesionalnu orijentaciju.

Ako smatraš da je dijete samostalno sposobno otkriti svaki svoj talenat i razvijati ga u dobrom smjeru, molim te da elaboriraš te metode.

Također molio bih da mi istakneš u koje to "životne puteve" usmjerava "Srednja Škola Hrvatski Kralj Zvonimir" iz Krka.

Gdje su ta usmjeravanja uzela maha?Što ti točno insinuiraš?

Flying Elephant kaže...
Naravno, ljudi koji rade u državnim školama vjeruju da je obrazovanje učenika kojima predaju svrha onoga što oni rade. Ali, cijeli sistem u kojem oni rade i način na koji je on postavljen je neprijateljski nastrojen prema cilju u koji oni vjeruju i svaki uspjeh koji imaju je postignut sa jako lošim izgledima. Ono što moramo shvatiti da obrazovanje i ono što nam država pruža nije jednako i onaj tko tako gleda na obrazovanje, nema pojma što je obrazovanje. Obrazovanje je puno više od toga.

Molim da elaboriraš kako su to sistem, i posljedično profesori, neprijateljski nastrojeni prema cilju prenašanja znanja učeniku?

Jako bih to volio znati, jer imam 5 prisnih prijatelja koji su ovih godina dobili titulu magistra edukacije Matematike, počeli su raditi, pa me zanima što to oni neprijateljski čine prema učenicima. Naime čuo sam samo riječi hvale, vole svoj posao i djecu kojoj predaju.

Još više me to zanima jer sam i sam odradio dobar dio školovanja za istu titulu.

Flying Elephant kaže...
Zašto naprimjer država školuje samo određene dobne skupine? A svi plaćaju poreze iz kojeg se to obrazovanje financira... nije da lječnici koji se također financiraju iz proračuna lječe samo određene dobne skupine. Obrazovanje nije nešto što se odvija samo u određenoj životnoj dobi.

Visoko-školsko obrazovanje je slobodno za sve dobne skupine, primjerice imali smo nekoliko tridesetogodišnjaka na predavanjima, brat je čak imao i gospodina u 70-ima.

Također najavljuje se da će svaki student bez obzira na godište imati zdravstveno osiguranje, no moramo razumijeti da se novca nema za svakoga tko želi visoko obrazovanje, tako da su pune beneficije dobno restriktirane, što je i razumljivo jer svi smo prošli te godine i svi smo imali šansu dobiti te beneficije.

Za one koji nemaju niže stupnjeve obrazovanja postoje Pučka i otvorena učilišta.

Obrazovni sustav ima svojih mana, no one su organizacijskog tipa te se mogu usavršiti i usavršavaju se svakodnevno. Kurikulum je javno raspravljiv i uvijek sa dobrobiti većine na umu.

Ukoliko ti imaš neka saznanja koja bi me uvjerila da obrazovanje u ovom obliku ne čini korist društvu molio bih da mi to jasno, argumentirano i sa dokazima napišeš, da na vrijeme mogu prekinuti već oduženo školovanje za nastavnika matematike.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
16 godina
moderator
Flying Elephant kaže...
Ono što mi smatramo pod obrazovanje, tj. ono što nam država pruža su izumili još Prusi u ranom 19.st s ciljem da stvori poslušne vojnike i produktivne radnike. Prije toga bilo je puno načina za obrazovanje i nevidim razloga zašto to tako nebi bilo i danas.

Nabroji i objasni te brojne načine za obrazovanje.

Flying Elephant kaže...
Razumjevanje kako smo došli do današnjih škola objašnjava zašto su danas škole takve kakve jesu i zašto imaju značajke koje imaju. Naprimjer, to objašnjava zašto je vrijeme provedeno u školi podjeljeno u stroge vremenske intervale

To objašnjava i zašto je dan strogo podijeljen na sate, zašto su sati strogo podijeljeni na minute i zašto su minute strogo podijeljene na sekunde, zar ne? Pišeš totalne besmislice. Ujedno - "strogo podijeljeno"? Ti ne znaš da je za svaki predmet razvijen plan i program i da svaki predmet ima onoliko sati za koliko je predviđeno da će se svladati plan i program? Jedan predmet se održava sat tjedno, jedan tri sata. Kako sad "strogo podijeljeno", ako postoje takve razlike među predmetima?

Nadalje - a kakvi bi vremenski intervali trebali biti? Kad unajmiš nekog da ti doma drži nastavu ili instrukcije zar ti ta osoba drži proizvoljan broj minuta ili se dogovorite za sat ili školski sat? Kako bi ti organizirao nastavu? Da "strogi vremenski intervali" ne budu školski satovi nego minute, pa da ti ne bi mogao prigovarati da su u pitanju strogi vremenski kometari? Ovo što si napisao je zaista jedan od najglupljih komentara koji sam čuo u zadnje vrijeme.

Flying Elephant kaže...
zašto je organizacija u školama hierarhična i strukturirana

A kakva bi trebala biti? Ti ne vidiš što si napisao - zašto je organizacija u školama... Ti agitiraš za dezorganiziranu organizaciju? WTF?! Kakva je organizacija kod home schoolinga (ili nekog od brojnih nepoznatih načina obrazovanja koje spominješ)? Zar i tamo nije hijerarhijska i strukturirana?

Flying Elephant kaže...
objašnjava zašto su ljudi podučavani zajedno sa ljudima vlastite dobi, umjesto sa ljudima koji imaju istu razinu znanja ili mogućnosti kao i oni sami.

Praktički sva djeca ulaze u osnovnu školu s jako malo znanja. Mogli bismo reći praktički istom razinom znanja. Pa reci s kojom dobi bi se onda ta djeca trebala podučavati? Iznio si neistinu - djeca ulaze u osnovnu školu s manje-više istom, niskom razinom znanja. Mogućnosti jesu različite, ali one dođu do izražaja tijekom nekog vremena obrazovanja.

Kako si si ti to zamislio? Tko bi se trebao s kim podučavati?

Zar se do kraja osnovnoškolskog obrazovanja ne iskristalizira koja djeca su sposobna i koja su najviše naučila? Iskristalizira se i zato se ta djeca upisuju u bolje i zahtjevnije srednje škole i na kraju u više škole i fakultete.

Nadalje - ljudi imaju isti kapacitet za učenjem u različitim razdobljima svog života? Nemaju! Pa zato se inzistira na školovanju djece, jer djeca lako i brzo pohvataju te stvari, a ako ne pohvataju onda kad su trebal, kasnije će im biti još teže ili nemoguće.

Flying Elephant kaže...
Objašnjava zašto u mnogim školskim sistemima, jedna od njegovih funkcija je usmjeriti ljude u pojedine "životne putove", i to je toliko uzelo maha da neko obrazovanje u školama slućajnost ili nusprodukt.

Znači, imaš univerzalnu osnovnu školu i imaš recimo dvadeset vrsta srednjih škola i s time dvadeset životnih puteva. I iz tih univerzalnih osnovnih škola djeca se šalju u tih dvadeset univerzalnih puteva. Gdje ti tu vidiš "usmjeravanje"? Jedno dijete iz osnovne škole upiše prirodoslovno-matematičku gimnaziju, drugo jezičnu, treće otiđe za automehaničara, četvrto za elektrotehničara, peto otiđe za medicinsku sestru, šesto otiđe u turističku, sedmo u ekonomsku, osmo u učiteljsku.

O čem k vragu ti pričaš?!

Flying Elephant kaže...
Naravno, ljudi koji rade u državnim školama vjeruju da je obrazovanje učenika kojima predaju svrha onoga što oni rade. Ali, cijeli sistem u kojem oni rade i način na koji je on postavljen je neprijateljski nastrojen prema cilju u koji oni vjeruju i svaki uspjeh koji imaju je postignut sa jako lošim izgledima.

Možeš li biti još malo više neodređeniji i još malo više i dublje stvarati teoriju zavjere? Učitelji su ljudi kao i svi ostali. Neki su krenuli u učiteljsku školu zbog želje za podučavanjem djece, neki zbog nekog drugog razloga. S godinama valjda većini padne entuzijazam i onda im je podučavanje samo posao. I ti tu automatski vidiš teoriju zavjere. Ajde reci u kojim to poslovima ne pada entuzijazam zaposlenika.

Ujedno - kvocaš i kvocaš, a nisi dao ni jedno jedino rješenje nečeg što ti vidiš kao tako velik problem - ni sad, ni kao reakcij na prošlu moju poruku koju su jednostavno ignogirao. Od nekonstruktivnog kvocanja nema koristi.

Flying Elephant kaže...
Zašto naprimjer država školuje samo određene dobne skupine?

Napisao sam naprijed zašto - zato jer su djeca najspremnija usvajati nova znanja, učiti. Do 22-24 godine je sasvim dovoljno vremena da čovjek nauči većinu onog što je trebao.

Flying Elephant kaže...
A svi plaćaju poreze iz kojeg se to obrazovanje financira...

WTF?! Zar ti nisi bio educiran? Zar nisu SVI bili educirati? O čem onda pričaš?

Osim toga, ljudi plaćaju toliko poreza da je jedva dovoljno za ovakvo obrazovanje kakvo imamo sada. Agitiraš li ti to za veće poreze da bi država mogla educirati starije ljude? Zar nismo već dovoljno opterećeni s porezima?

Flying Elephant kaže...
Obrazovanje nije nešto što se odvija samo u određenoj životnoj dobi.

Upravo tako. Obrazovanje je nešto što se odvija cijeli život. Obvezno obrazovanje traje 8/9 godina + sada 3/4, a nakon toga čovjek može još i na fakultet. Nakon toga očekuje se da počne privređivati. Tijekom privređivanja educirat će se dodatno i za ono što je odabrao za svoj posao - na svom poslu. I to kontinuirano jer se stvari mijenjaju, stalno dolaze nove tehnologije. Ako će htjeti još kakvo obrazovanje uz posao, što je doista naporno, onda može izvanredno upisati višu školu ili fakultet ili kakav tečaj. Tako da - em ljudi stalno uče nove stvari na poslu, em ako žele modu se i dodatno obrazovati. Ne razumijem što bi ti htio. Da sad starce tjeraju u srenju školu s tinejdžerima ili što?

11 godina
protjeran
wyks kaže...

Da li ozbiljno misliš da je u nekom razumnom roku moguće za svako dijete pojedinačno ustvrdti razinu znanja, te ih nakon toga svrstati u podobnija razredna odjeljenja?

Ukoliko to stvarno misliš, molim te da elaboriraš kako bi uskladio 30 000 prvašića svake godine sa onima koji školu već pohađaju, te kojom bi metodom utvrđivao tko je podobniji za koji stupanj obrazovanja.

Molim da elaboriraš kako su to sistem, i posljedično profesori, neprijateljski nastrojeni prema cilju prenašanja znanja učeniku?

Jako bih to volio znati, jer imam 5 prisnih prijatelja koji su ovih godina dobili titulu magistra edukacije Matematike, počeli su raditi, pa me zanima što to oni neprijateljski čine prema učenicima. Naime čuo sam samo riječi hvale, vole svoj posao i djecu kojoj predaju.

Još više me to zanima jer sam i sam odradio dobar dio školovanja za istu titulu.

Flying Elephant kaže...

Visoko-školsko obrazovanje je slobodno za sve dobne skupine, primjerice imali smo nekoliko tridesetogodišnjaka na predavanjima, brat je čak imao i gospodina u 70-ima.

Također najavljuje se da će svaki student bez obzira na godište imati zdravstveno osiguranje, no moramo razumijeti da se novca nema za svakoga tko želi visoko obrazovanje, tako da su pune beneficije dobno restriktirane, što je i razumljivo jer svi smo prošli te godine i svi smo imali šansu dobiti te beneficije.

Za one koji nemaju niže stupnjeve obrazovanja postoje Pučka i otvorena učilišta.

Obrazovni sustav ima svojih mana, no one su organizacijskog tipa te se mogu usavršiti i usavršavaju se svakodnevno. Kurikulum je javno raspravljiv i uvijek sa dobrobiti većine na umu.

Ukoliko ti imaš neka saznanja koja bi me uvjerila da obrazovanje u ovom obliku ne čini korist društvu molio bih da mi to jasno, argumentirano i sa dokazima napišeš, da na vrijeme mogu prekinuti već oduženo školovanje za nastavnika matematike.

- Zašto bih to uopće radili? LOL, nismo valjda kolektivno šenuli.

- Nitko od tih profesora te ponaosob nije usmjervao nigdje nikoga, ali neki cilj cijelog tog državnog školskog sistema je "osoba koja radi to i to da bih plaćala porez" i nema mjesta za osobne potrebe i želje.

- Krivo si me shvatio, nisam reko da učitelji ne vole svoj posao ili da mrze djecu, i ja smatram da je više onih koji vole podučavati i uživaju u tome i da su takvi profesori u većini, ali način na koji su to uvjetovani raditi nije u službi cilja i to se očituje u tome da je obrazovanje postalo kavga, a ne zadovoljstvo učenicima i profesorima.

Škole bi trebale imati poštovanje za djetetovu slobodnu volju i prestati koristiti prisilu, te cijeniti njegove motive i želje. Škola bi trebala biti sredstvo koje će svaka slobodna individua koja želi postići svoj cilj koristiti, a ne sredstvo države da proizvodi ljude koji plaćaju poreze.

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.10.2013 0:56 (Flying Elephant).
16 godina
moderator
Flying Elephant kaže...
Škole bi trebale imati poštovanje za djetetovu slobodnu volju i prestati koristiti prisilu, te cijeniti njegove motive i želje. Škola bi trebala biti sredstvo koje će svaka slobodna individua koja želi postići svoj cilj koristiti, a ne sredstvo države da proizvodi ljude koji plaćaju poreze.

Umjesto ispraznih, nekonstruktivnih, pa zapravo i neistinih parola, bio bi red da konačno daš neki konkretni, konstruktivni prijedlog.

16 godina
Flying Elephant kaže...
1)Nitko od tih profesora te ponaosob nije usmjervao nigdje nikoga, ali neki cilj cijelog tog državnog školskog sistema je "osoba koja radi to i to da bih plaćala porez" i nema mjesta za osobne potrebe i želje.

2)Krivo si me shvatio, nisam reko da učitelji ne vole svoj posao ili da mrze djecu, i ja smatram da je više onih koji vole podučavati i uživaju u tome i da su takvi profesori u većini, ali način na koji su to uvjetovani raditi nije u službi cilja i to se očituje u tome da je obrazovanje postalo kavga, a ne zadovoljstvo učenicima i profesorima.

3)Škole bi trebale imati poštovanje za djetetovu slobodnu volju i prestati koristiti prisilu, te cijeniti njegove motive i želje. Škola bi trebala biti sredstvo koje će svaka slobodna individua koja želi postići svoj cilj koristiti, a ne sredstvo države da proizvodi ljude koji plaćaju poreze.

1)Porez je zbilja korisna stvar. Kolektiv radi zajedno i odvaja višak kako bi se stvorili uvjeti, alati, infrsatruktura, mnoge goleme i skupe stvari koje je nemoguće stvoriti sam, te je svake generacije taj porez sve bolje i bolje iskorišten. Nažalost ljudi je previše i mišljenja također pa sve to ide sporo no kreće se i treba imati strpljenja i vjere u taj proces.

No, istina je da mene nitko tijekom školvanja nije naučio kako se taj porez plaća, koje je njegova svrha, kako se kreću stope, zakonsku regulativu, u biti spominjan je na satovima povijesti u kontekstu promjena vlasti u doba Carske Austrije i prijašnjih monarhija, većinom u negativnom tonu, a radilo se o klasičnoj gimnaziji.

Žalosno je da pored svega čime se možeš baviti i biti sretan baveći se time, ti ističeš porez koji bi trebao biti dio uspješnog i zdravog društva, jer se porez, međuostalim, izdvaja i za bolnice.

2) Molim te da mi pojasniš boldano, jer sam tijekom svog školovanja za profesora naišao samo na poticaj fakultetskih profesora da izaberemo smjer kojeg želimo, da budemo uspješni i da se odlučimo za ono što bismo bili sretni raditi. Možda je PMF bolje organiziran nego većina fakulteta, sigurno razlog leži i u tome da je razmjerno malen fakultet, no lijepo je čuti i vidjeti sreću i poticaj na licima profesora kada pričaju sa nekime tko se odlučio vratiti na fakultet (kolegica koja je radila 3 godine pa se vratila strudirati). Povrh zbilja dobrih odnosa sa predavačima, imali smo i zbilja dobra kurikulum, dokaz čemu je kolegica koja je sada počela predavati u srednjoj školi i koja je istaknula upravo širinu znanja kao bitan čimbenik koji joj daje snagu za suočiti se sa 60-ak učenika svaki dan. Jedino što je bilo loše organizirano je pedagoški dio nastavničkog smjera, jer se tu surađuje sa Učiteljskm fakultetom i Institutom za razvoj obrazovanja, pa je bilo logističkih problema.

3) U osnovnoj školi sam imao odlične i relativno dobre profesore, a zajedničko svima je bilo to što su htjeli približiti svoj predmet na način koji bi potaknuo učenika da se pokuša zamisliti u obavljanju sličnih zanimanja. Imali smo i dodatne satove za natjecanja i širenje znanja, tako da je zbilja moglo sa stručnom osobom porazgovarati o kvalitetnom nastavku školovanja.

U srednjoj je to podbacilo jer je u vrijeme mojeg završetka došlo do promjene nekoliko bitnih zaposlenika u školi, pedagoginje primjerice, tako da je profesionalna orijentacija tek djelomično obavljena, a dodatno je podbacila jer se mjenjalo dosta profesora pa nismo imali mentore koji bi nam pomogli u odluci o nastavku školovanja, tj. upisa na fakultet.

Opet ističeš poreze, koji su generalno odlična stvar, dok zanemaruješ da i dijete treba pokazati veliki trud kod donošenja odluke o zanimanju. Zanimanje koje se doduše u bilo kojem dijelu života može promjeniti i pronaći nešto s čime ćeš biti sretan.

Uglavnom previše si se uhvatio stvari koji mogu imati negativne aspekte, dok zanemaruješ ogorman spektar mogućnosti koje svako dijete ima.

Ja bih vrlo rado sudjelovao u raspravi o unaprijeđenju školovanja no još nisam siguran što ti točno želiš reći.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
11 godina
protjeran
mbaksa kaže...

Umjesto ispraznih, nekonstruktivnih, pa zapravo i neistinih parola, bio bi red da konačno daš neki konkretni, konstruktivni prijedlog.

Primjeniti slobodno tržište na obrazovanje i neka se država brine samo za testiranje i certificiranje ljudi ako ima neke svoje potrebe.

Ako je potrebno mogu to objasniti podrobnije navečer, sada nemam puno vremena.

16 godina
moderator
Flying Elephant kaže...
Primjeniti slobodno tržište na obrazovanje i neka se država brine samo za testiranje i certificiranje ljudi ako ima neke svoje potrebe.

Podsjetit ću te na jednu stvar koju si napisao u prošloj poruci:

Škola bi trebala biti sredstvo koje će svaka slobodna individua koja želi postići svoj cilj koristiti, a ne sredstvo države da proizvodi ljude koji plaćaju poreze.

Ti bi dakle državu zamijenio kapitalistima - neka kapitalisti proizvode ljude koji će plaćati poreze, tj. koji će njima omogućiti maksimalni profit. Jako "pametno". Što se događa kad to napraviš na visokoškolskom obrazovanju zorno možeš vidjeti na primjeru SAD-a, gdje si obrazovanje mogu priuštiti tek rijetki (koji imaju bogate roditelje), a oni koji nemaju bogate roditelje moraju uzimati skupe, velike kredite koje će godinama ili desetljećima nakon studija otplaćivati.

S obzirom da ti ovdje kritiziraš obrazovanje od početka osnovne škole pretpostavljam da to predlažeš za od osnovne škole nadalje, što se može opisati samo kao ludilo, kao društveno izrazito štetna ideja koja bi donijela još veće podjele među ljudima.

Slobodno tržište u obrazovanju vodi do proizvodnje ljudi koji će biti specijalizirani za određene poslove (kako bi kapitalistu radili profit), a ako bi tako nešto bilo uvedeno u osnovnu školu, upravo zbog specijalizacije dovelo bi do "obrazovanja" neznalica, jer bi se djecu učile specijalizirane stvari. Ako misliš da nije tako, onda se postavlja pitanje koja je vrha privatizacije obrazovanja. Ranije si prigovarao da škole previše usmjeravaju djecu, što nije istina - djeca i roditelji sami biraju srednju školu, i tek tada dolazi do nekog usmjeravanja (što ne radi ni škola ni država). Ti bi sad usmjeravanje radio već u osnovnoj školi. Sam sebi skačeš u usta. Optužuješ državu da radi nešto što ne radi i uveo bi upravo onakvo školovanje kakvo kritiziraš!

Slobodno tržište još donekle ima smisla u visokom školstvu, ali to može ostaviti duboke posljedice na društvo (obrazovanje će si moći priuštiti samo oni s bogatim roditeljima; osim toga, već i imaš škole poput VERN-a pa ne razumijem čemu zapravo prigovaraš). Na bilo kojim nižim razinama to nikako nema smisla. Eventualno u nekim srednjim školama, pod uvjetom da država propisuje osnovni dio programa.

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.10.2013 14:24 (mbaksa).
11 godina
protjeran
mbaksa kaže...
Flying Elephant kaže...

Podsjetit ću te na jednu stvar koju si napisao u prošloj poruci:

Škola bi trebala biti sredstvo koje će svaka slobodna individua koja želi postići svoj cilj koristiti, a ne sredstvo države da proizvodi ljude koji plaćaju poreze.

Ti bi dakle državu zamijenio kapitalistima - neka kapitalisti proizvode ljude koji će plaćati poreze, tj. koji će njima omogućiti maksimalni profit. Jako "pametno". Što se događa kad to napraviš na visokoškolskom obrazovanju zorno možeš vidjeti na primjeru SAD-a, gdje si obrazovanje mogu priuštiti tek rijetki (koji imaju bogate roditelje), a oni koji nemaju bogate roditelje moraju uzimati skupe, velike kredite koje će godinama ili desetljećima nakon studija otplaćivati.

S obzirom da ti ovdje kritiziraš obrazovanje od početka osnovne škole pretpostavljam da to predlažeš za od osnovne škole nadalje, što se može opisati samo kao ludilo, kao društveno izrazito štetna ideja koja bi donijela još veće podjele među ljudima.

Slobodno tržište u obrazovanju vodi do proizvodnje ljudi koji će biti specijalizirani za određene poslove (kako bi kapitalistu radili profit), a ako bi tako nešto bilo uvedeno u osnovnu školu, upravo zbog specijalizacije dovelo bi do "obrazovanja" neznalica, jer bi se djecu učile specijalizirane stvari. Ako misliš da nije tako, onda se postavlja pitanje koja je vrha privatizacije obrazovanja. Ranije si prigovarao da škole previše usmjeravaju djecu, što nije istina - djeca i roditelji sami biraju srednju školu, i tek tada dolazi do nekog usmjeravanja (što ne radi ni škola ni država). Ti bi sad usmjeravanje radio već u osnovnoj školi. Sam sebi skačeš u usta. Optužuješ državu da radi nešto što ne radi i uveo bi upravo onakvo školovanje kakvo kritiziraš!

Slobodno tržište još donekle ima smisla u visokom školstvu, ali to može ostaviti duboke posljedice na društvo (obrazovanje će si moći priuštiti samo oni s bogatim roditeljima; osim toga, već i imaš škole poput VERN-a pa ne razumijem čemu zapravo prigovaraš). Na bilo kojim nižim razinama to nikako nema smisla. Eventualno u nekim srednjim školama, pod uvjetom da država propisuje osnovni dio programa.

Pa ne plaćaju se porezi kapitalistima, dobro, barem ne u teoriji, porezni obveznici u SAD-u financiraju ratove koje se vode zbog dobrobiti američkih korporacija, ali to je druga tema.

Edukacija je kao i svaka druga usluga ili proizvod čiji su konzumenti svi koji su željni edukacije, za sebe ili za svoju djecu, kao roditelji. Stvari postaju sporne za kritičare obrazovanja kao subjekta slobodne trgovine kada se obrazovanje tretira kao komoditet, podložan zakonu ponude i potražnje. U slobodnoj trgovini kupci ili konzumeti određuju što se "proizvodi", ili u ovom slućaju kakva se usluga nudi. Poduzetnici su oni koji podnose rizik, kada nešto novo i bolje dolazi konzumenti baš i nemaju previše milosti, kao i u slućaju svakog proizvoda na tržištu.

Zašto roditelji nebi odlućivali što je, a što nije dovoljno dobra edukacija za njihovo vlastito djete? Zar nisu njihovi interesi bliže interesu djeteta od Države? Roditelji i privatni sektor bi trebali biti slobodni u odlučivanju što je prihvatljivo obrazovanje kao što su slobodni odabrati u kakvoj će religiji njihovo djete odrastati, ili naprave ono to sam spomenuo, da ostave dijete da samo odluči kada bude dovoljno zrelo, ali to nemogu učitniti kod edukacije. Zato ja mislim da je najbolje da se edukacija prvih par godina fokusira na razvoj mozga, jer je poslje nekih 6 godina već pomalo kasno, ali to je metoda obrazovanja, druga tema.

Ja sam kritizirao državu što ne nudi izbor, tj. taj izbor je dosta skućen, država nikad nemože ponuditi izbor kao što može slobodno tržište, osim toga slobodo tržište bi se vjerovatno puno više približilo stvarnim potrebama tržišta rada i učenikovih potreba.

Argument da će obrazovanje biti skupo za veliku većinu stanovništva pada u vodu. Slobodno tržište koje može zasiti društvo sa mobitelima, automobilima, veš-mašinama može ponuditi i obrazovanje koje je dostupno barem 98% populacije.

Jednostavno, trebamo poduzetnike i poduzetništvo u obrazovanju, država i njena birokracija nije dostatna za taj zadatak, možda je nekada davno bila.

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.10.2013 11:34 (Flying Elephant).
16 godina
moderator
Flying Elephant kaže...
Zašto roditelji nebi odlućivali što je, a što nije dovoljno dobra edukacija za njihovo vlastito djete?

Iz nekoliko razloga:

1. Zato jer svako ima pravo na osnovno obrazovanje.
  2. Zato jer roditelji za to nisu educirani. Još gore - mnogi roditelji su teške neznalice pa tako recimo smatraju da se djecu ne bi trebalo učiti evoluciju.
  3. Zato jer je program za osnovne škole napravljen što je više moguće univerzalno, kako se dijete ne bi ograničilo u kasnijem odabiru željenog smjera, odnosno kako mu se ne bi onemogućilo da se u životu bavi nečim s čim bi se htjelo baviti.

Flying Elephant kaže...
Zar nisu njihovi interesi bliže interesu djeteta od Države?

Ček ček malo - jel ti to kažeš da su interesi roditelja važniji od interesa djeteta? Država se obveznim obrazovanjem brine za zaštitu interesa djeteta! A ne za zaštitu interesa roditelja.

Flying Elephant kaže...
Roditelji i privatni sektor bi trebali biti slobodni u odlučivanju što je prihvatljivo obrazovanje

Obrazloži zašto. Ponovno napominjem - jedno je interes roditelja, a drugo je interes djeteta - ta dva interesa ne moraju se nužno poklapati. Država je tu da zaštiti dijete od roditeljskog zanemarivanja ili zlostavljanja.

Flying Elephant kaže...
Zato ja mislim da je najbolje da se edukacija prvih par godina fokusira na razvoj mozga, jer je poslje nekih 6 godina već pomalo kasno, ali to je metoda obrazovanja, druga tema.

Možeš li biti "malo" konstruktviniji? Od pisanja besmislenih parola nema nikakve koristi.

Flying Elephant kaže...
Ja sam kritizirao državu što ne nudi izbor

Izbor za što konkretno? SVAKO dijete ima pravo na osnovno obrazovanje. I država to mora osigurati. Ne razumijem što ti želiš. Ti bi izbacivao neke predmete (koje?) iz osnovne škole i uvodio druge (koje?)? Što bi time napravio? Veliku štetu djetetu, jer to dijete neće primiti osnovno obrazovanje. Ti bi pod krinkom poboljšanja obrazovanja zapravo na djecu djelovao zatupljujuće, uskratio bi im opće obrazovanje!

Flying Elephant kaže...
osim toga slobodo tržište bi se vjerovatno puno više približilo stvarnim potrebama tržišta rada i učenikovih potreba.

Čemu služe ovakve besmislene, isprazne rečenice? Što to konkretno bi "slobodno tržište" omogućilo učenicima i na čiji teret, a da se učenicima ne oduzme osnovno obrazovanje?

Flying Elephant kaže...
Argument da će obrazovanje biti skupo za veliku većinu stanovništva pada u vodu.

Pričaš bedastoće. Pogledaj situaciju s visokoškolskim obrazovanjem u SAD-u. Ma zapravo pogledaj i kod nas - školarine su visoke, a plaće stagniraju. Pogledaj recimo koliko košta godina studija na nekom državnom veleučilištu - oko 7000 kuna. Koliko košta na privatnom (tom tvom "slobodnom tržištu"?) - 26000 kuna! Jeli si ti išta provjerio o tome o čemu pišeš ili to samo tako iz guzice izvlačiš?

Na kraju - nisi dao nikakav konkretni, konstruktivni prijedlog. Samo se razbacuješ praznim parolama i floskulama.

16 godina
Teorije zavjere

Dosadni ste i offtopic ste. Dajte si bijeli karton (odnosno, Baksa, daj si vam kartone) i idemo dalje.

Rvat katolik!
16 godina
moderator

Iako se to malo zagubilo u zadnjim postovima, ovo je počelo s tim što je Flying Elephant tvrdio da je državno obrazovanje zavjera pa mislim da je u interesu teme da to istjeramo na čistac.

16 godina
mbaksa kaže...

Iako se to malo zagubilo u zadnjim postovima, ovo je počelo s tim što je Flying Elephant tvrdio da je državno obrazovanje zavjera pa mislim da je u interesu teme da to istjeramo na čistac.

Danas, sa pristupom prakticki svakoj javnoj informaciji koja postoji na svijetu, tko ti smeta da siris vidike i nadopunjujes znanje koje ti drzavno obrazovanje nije pruzilo? Ali ne, oni traze zavjere.

Rvat katolik!
16 godina
moderator
tnakir kaže...
mbaksa kaže...

Danas, sa pristupom prakticki svakoj javnoj informaciji koja postoji na svijetu, tko ti smeta da siris vidike i nadopunjujes znanje koje ti drzavno obrazovanje nije pruzilo? Ali ne, oni traze zavjere.

Nije stvar u tome da ti državno obrazovanje ne daje informacije, nego je stvar u tome da te programira da budeš poslušnik koji će služiti sistemu. Tu je zavjera. {#} Navodno. {#}

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.10.2013 15:40 (mbaksa).
11 godina
protjeran
mbaksa kaže...

Nisam nigdje napisao da bih ukinuo pravo osnovnog obrazvanja. Roditelji nisu educirani? Pa koliko edukacije treba da odabereš nešto? Na slobodnom tržištu svatko bira ono što mu odgovara, kao kod kupovine automobila, naravno, znanje i iskustvo su poželji, ali ne i presudni faktor.

Zatim, u početku, tj. prvih par godina djetetova života treba se fokusirati na razvoj mozga, nakon toga ne postoji ništa čime ćemo zakinuti djete ako to ne nauči u toj i toj dobi. Kao da je važno da sam 8 godina zna neku pjesmicu. Koliko je mene država oštetila time što je program za zanimanje koje sam upisao (tehničar za računalstvo) dobrano zastario, tek je ove godine uveden novi i to eksperimentalno, tako da je bedasto govoriti o nekom "graničavanju", na slobodnom tržištu se to nebi dogodilo, jer onaj tko bih si dopustio da ne mjenja program za takvo zanimanje nekih 15 godina, takav baš i nije neki poduzetnik i brzo bi propao. 

Ne, kažem da su interesi svake slobodne individue ispred interesa Države.

Tko spriječava državu da štiti djetete od zanemarivanja ili zlostavljanja u slućaju kada bi obrazivanje bilo subjekt slobdnog tržišta?

Nisam rekao da bih izbacivao bilo što, neka svatko uči i sluša predmete koji ga zanimaju.

Nisam se ozbiljnije bavio time zašto su fakulteti u usa toliko skupi, ali siguran sam da nije zbog slobodnog tržišta, pozabavit ću se time kada budem imao vremena.

Naravno, uvijek će postojati nešto što je većini nedostupno, luksuzne jahte, vile, privatni avioni, ne vidim zašto bih to odjednom bio problem kod obrazovanja, to je još manji problem jer te skupo obrazovanje neće od tebe napravi nekog sper-pametnjakovića, sve ovisi o učeniku...

11 godina
protjeran
Teorije zavjere

Roditelj jednog desetogodišnjeg učenika šokiran nakon što je otkrio sadržaj ispita iz gramatike i pravopisa, kojeg je ovaj predhodno donjeo iz škole (državne). Ispit izgleda kao da je iz nekih autoritativnih zemalja kao što je Kina.

U sebi sadži rečenice kao što su "The commands of government officials must be obeyed by all." (Svi moraju slušati Vladine zapovjedi) ili "The wants of an individual are less important then the well-being of the nation." (Želje pojedinca su manje važne od dobrodbiti nacije).

Strašno, kao da su izkočile iz Orwellove 1984. ili Huxley-ovog "Vrlog novog svijeta".

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.10.2013 21:06 (Flying Elephant).
14 godina
Flying Elephant kaže...

Roditelj jednog desetogodišnjeg učenika šokiran nakon što je otkrio sadržaj ispita iz gramatike i pravopisa, kojeg je ovaj predodno donjeo iz škole (državne). Ispit izgleda kao da je iz nekih autoritativnih zemalja kao što je Kina.

U sebi sadži rečenice kao što su "The commands of government officials must be obeyed by all." (Svi moraju slušati Vladine zapovjedi) ili "The wants of an individual are less important then the well-being of the nation." (Želje pojedinca su manje važne od dobrodbiti nacije).

Strašno, kao da su izkočile iz Orwellove 1984. ili Huxley-ovog "Vrlog novog svijeta".

Link, slika, relevantni izvor...bilo šta?

Swedish latin super funk.
11 godina
protjeran
Teorije zavjere

Evo fotografija testa.

14 godina
Flying Elephant kaže...

Evo fotografija testa.

Ne vidim problem u tekstu.

Sugestiraš da se svi ne moraju držati zakona?

Što se tiče ovog zadnjeg mogu samo citirati Spocka "The needs of the many outweigh the needs of the few".

Swedish latin super funk.
16 godina
Flying Elephant kaže...

Evo fotografija testa.

Da, mos mislit da je ispit bio ovakav. Ako hoces, ja ti na brzaka slozim jedan di se promovira anarhija.

Rvat katolik!
11 godina
protjeran
sirka666 kaže...
Flying Elephant kaže...

Evo fotografija testa.

Ne vidim problem u tekstu.

Sugestiraš da se svi ne moraju držati zakona?

Što se tiče ovog zadnjeg mogu samo citirati Spocka "The needs of the many outweigh the needs of the few".

Da je pisao nešto u stilu "Mastrubation is a way to hell" ili "Allah is great" to također nebi bio problem?

Ne, nemormo se držati zakona koji su glupi, besmisleni i ograničavaju individualne slobode.

Misliš da je OK  da ti se prava i slobode oduzimaju iz jednostavnog razloga što nisi u većini?

tnakir kaže...
Flying Elephant kaže...

Evo fotografija testa.

Da, mos mislit da je ispit bio ovakav. Ako hoces, ja ti na brzaka slozim jedan di se promovira anarhija.

Baš me zanima kako bi to izgledalo, ajde složi nešto.

16 godina
moderator
Flying Elephant kaže...
Nisam nigdje napisao da bih ukinuo pravo osnovnog obrazvanja. Roditelji nisu educirani? Pa koliko edukacije treba da odabereš nešto?

Pa reci ti nama koliko treba. Skoro 50% ljudi u Hrvatskoj ne prihvaća teoriju evolucije! Hrpa ljudi je protiv uvođenja zdravstvenog odgoja u škole!

Flying Elephant kaže...
Zatim, u početku, tj. prvih par godina djetetova života treba se fokusirati na razvoj mozga, nakon toga ne postoji ništa čime ćemo zakinuti djete ako to ne nauči u toj i toj dobi.

I dalje prazne parole, po običaju.

Flying Elephant kaže...
Kao da je važno da sam 8 godina zna neku pjesmicu.

Evo recimo sad si pokazao zbog čega se roditeljima ne smije prepustiti osnovnoškolsko obrazovanje. Stručnjaci koji su razvijali nastavni program znaju. Ti svoj stav temeljiš na neznanju.

Flying Elephant kaže...
Koliko je mene država oštetila time što je program za zanimanje koje sam upisao (tehničar za računalstvo) dobrano zastario, tek je ove godine uveden novi i to eksperimentalno, tako da je bedasto govoriti o nekom "graničavanju", na slobodnom tržištu se to nebi dogodilo, jer onaj tko bih si dopustio da ne mjenja program za takvo zanimanje nekih 15 godina, takav baš i nije neki poduzetnik i brzo bi propao.

Tko bi platio to školovanje? Nemoj reći država, zato jer država ima problem s plaćanjem i aktualnog školovanja, a kamoli da ide dizat potrošnju.

I ajde reci baš koliko je tebe doista država oštetila. Ti bi sa srednjom školom htio konkurirati ljudima s višom ili visokom školom ili što? Što nisi upisao neki specijalizirani tečaj? Što nisi upisao višu ili visoku školu, koje su specijalizirane (tehničar za računalstvo je i dalje srednja škola i program mora biti širok - u visokoškolskom obrazovanju kod takvih smjerova nemaš hrvatski jezik, zemljopis i povijest). Ne da je tebe država nešto oštetila, nego bi ti zapravo htio da imaš manje opće znanje kako bi imao veće specijalizirano znanje, kakvo se stječe na višim razinama. Ti bi preko reda.

Flying Elephant kaže...
Nisam rekao da bih izbacivao bilo što, neka svatko uči i sluša predmete koji ga zanimaju.

Ako će svatko učiti i slušati predmete koji ga zanimaju, to znači da neće slušati neke opće predmete poput hrvatskog jezika, zemljopisa, povijesti, matematike, fizike itd. Ti dakle zagovaraš pretvaranje ljudi u neznalice, kako bi se već u srednjoj školi usko specijalizirali za nešto što možda za 5-10-20 godina više neće biti aktualno.

Flying Elephant kaže...
Nisam se ozbiljnije bavio time zašto su fakulteti u usa toliko skupi, ali siguran sam da nije zbog slobodnog tržišta, pozabavit ću se time kada budem imao vremena.
Naravno, uvijek će postojati nešto što je većini nedostupno, luksuzne jahte, vile, privatni avioni, ne vidim zašto bih to odjednom bio problem kod obrazovanja, to je još manji problem jer te skupo obrazovanje neće od tebe napravi nekog sper-pametnjakovića, sve ovisi o učeniku...

Budimo realni - nećeš se pozabaviti time i ne vidiš gdje je problem jer voliš gurati glavu u pijesak, jer te ne interesira stvarnost. Ti se zapravo ni ne moraš baviti time zašto su fakulteti u SAD-u toliko skupi ili zašto je Vern kao privatno veleučilište toliko skupo - ti jednostavno moraš uvažiti činjenicu da oni jesu jako skupi. I kad uvažiš tu činjenicu, onda ti svi ti tvoji snovi o nekakvom "slobodnom tržištu" padaju u vodu.

Imaš slobodno tržište i kod nas, u više/visokoškolskom obrazovanju. Tebi nitko ne brani da sad upišeš Vern. Kog vraga si zapravo i čekao dosad? Pa kreni na to toliko opjevano privatno obrazovanje kad ti je već tako dobro i kad već smatraš da te država zakinula za to - država ti nije zabranila ili onemogućila da upišeš Vern ili neku drugu privatnu obrazovnu ustanovu. Što čekaš? Nemaš para za to (30-ak tisuća kuna za godinu studija)? E pa stari moj... To u potpunosti pobija tvoje iluzije o slobodnom tržištu, zar ne?

16 godina
Teorije zavjere

Leteći slone... sa svakom svojom izjavom zbilja potvrdjujes kako je javno obrazovanje u tvom slucaju zbilja zakazalo.

Rvat katolik!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice