Pozdrav svima. DISCLAIMER: pitam za BiH zakone. Desilo mi se nebrojeno puta da sjedim u parku, cuclam sok, slušam muziku, gledam svoja posla da bi mi prišao dragi policijski službenik, kojemu je naravno u interesu isključivo da služi i štiti narod, i pitao me šta radim, tražio identifikaciju, a dobar dio puta i pretresanje. Nekad znam izaći kasno jer imam problema sa spavanjem i obići koji krug gradom pa da me zaustave dragi naši policajci. Šetam. Normalno, ne teturam se, ne derem se, ne remetim javni red i mir. Samo šetam. Ali većinom mi se dešava u po bijela dana. Da, najčešća izjava je da izgledam "sumnjivo", šta god to značilo.
Pretresali su me, nekad tjerali da skidam patike, a jednom me i odvezli u stanicu na testiranje krvi na opijate i sl. Nisu mi nikad ništa našli, bili su svaki put jako drski i bahati i ponašali se kao da su iznad zakona. Pitanje moje je smije li me policajac pitati za osobnu uopće dok mi ne kaže osnovanu sumnju i zašto je uopće ima. Smije li me pretražiti bez naloga i objašnjene osnovane sumnje. Smije li me nakon pretresa u kojem NIŠTA ne nađe odvesti u stanicu na preispitivanje. GLAVNO PITANJE! Nedavno sam gledao bezbroj snimaka gdje ljudi u USA, Kanadi, Britaniji itd narnomalnije snimaju svoje razgovore sa policijom, jer smiju. Tijekom prometne kontrole, zaustavljanja na cesti, ma u svim situacijama. I to je naravno zaštita za građane. Policajci promjene priču drastično kad znaju da su snimani, jer sam poprilično siguran da su više nego par puta na meni provodili nezakonite procedure, tj. izostanak zakonitih procedura. Ono priđe vam policajac na ulici kaže daj ličnu a ti sa novčanikom i osobnom izvadiš i mobitel i kreneš snimati, pod uvjetom da to nije kradomice snimanje i jasno vidljivo držim mobitel i snimam. Nije mi cilj uhvatit policajca kako krši zakon da bih mu naudio, nego znam da bi se durkčije ponašao da zna da ga se snima, u skladu sa zakonom. Ako itko ima znanja sa zakonom, bio bih zahvalan za odgovor. Svako dobro.
EDIT: Google mi nije pomogao, kao ni par općih foruma, znam da Bugov forum nije za ovo, ali kad je problem lokalno specifičan, nije da mogu na reddit ići i pitati.