Programiranje rasvjete u staroj zgradi!

poruka: 23
|
čitano: 2.206
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Pozdrav ljudi.Imam jedan problem sa lampom ispred ulaza u zgradu.Radi se o staroj zgradi u njemackoj i lampa je programirana da se pali u 16 h jer ju je netko tako programiro davno za zimski period.A sad je dan do 21 sat pa lampa bespotrebno svjetli 5 sati svaki dan i moj je zadatak da je programiram za ljetno vrijeme.Sad ja nemam pojma kako da to napravim niti gdje se to uopce postelava.

Rastavio sam lampu i usliko taj neki njen sistem al nisam siguran da se to tu postelava.U podrumu zgrade ima puno ormarica i nemam pojma sta je za sta opce.Dali netko ima iskustva s tim da mi pomogne,bio bi mu jako zahvalan jer mi je jako vazno to.

Sliku lampe saljem cim prije.

13 godina
neaktivan

Evo ovo je pokraj same lampe.Sad neznam dal se to tu nekak postelava ili negdje drugdje u zgradi.

15 godina

To ti je prigušnica. Ne možeš ništa s time. Pogledaj dal postoju u njoj kakav vremenski relej, ako nije u njoj onda je u ormaru.

13 godina
neaktivan
Re: Programiranje rasvjete u staroj zgradi!
e hvala puno na odgovoru. mozes li mi opisati kako bi to nesto u ormaru trebalo izgledat? prvo cu probat nac u ormaru da bezveze ne rastabljam to. sam neznam kako bi to trebalo izgledat.
17 godina
neaktivan

Pošto se radi u ABB-ovom dijelu, vrlo vjerojatno je u igri PLC. U idealnoj situaciji bi već bilo izvedeno ručno zadavanje vremena paljenja rasvjete preko nekog custom modula, a ako nije onda trebaš znati točne modele svih dijelova u sustavu, sučelja komunikacije koja se koriste, trebaš imati razvojno okruženje za programiranje koje je često nedostupno u piratskoj verziji i naravno znanje u programiranju PLC-a. Srce PLC-a izgleda obično ovako, to je u biti modularni kontroler koji ima module za napajanje, CPU, analogne i digitalne priključke, module za komunikaciju itd, a izgleda ovako:

Do you understand life?! Do you?!
16 godina
Moras imati poseban ormar za rasvjetu u zgradi i negdje sat za to. Najlakse je da ti neko pritisne ticalo za rasvjetu i budes cuo klik ali pazi da ne smrljas vrijeme rasvjete na stepenicama 2 ili 3 minute. Nadi sat treba ti za neben kost i stanje upisati za elektru da se podjeli izmedu stanara. A sto se patis na kraju zovi fervaltung neka posalju elektricara da to nade (izmjena sijalice je 60 eura).
http://www.youtube.com/glodalica
13 godina
neaktivan

Sutra cu vam poslat slike ormara pa mozda nekom sine kakva ideja :S Ne mogu nikok zvat da to rjesi umjesto mene jer mi je to sef reko da probam napravit a ne zelim ga razocarat jer sam novi radnik :) Ako nije nesto prekomplicirano bit cu sposoban to izvest ali ako je prekomplicirano onda cu rec da ne mogu.

16 godina
Bas sam protego nogu i kod mene je analogni sat sa kazaljkama broji minute kad piknem ticalo, posto si rekao da je sve staro ko biblija trazi sat sa kazaljkama koji ima ful podjelu na 24 sata a ne ko normalni sat samo 12. I usput a da metnete stednu sijalicu i mir nediraj ono sto godinama radi jer kako se kaze kad taknes u go..o poslovi se otvaraju.
13 godina
neaktivan

sutra cu poslikat posto nisam sad tamo. Pa ce valjda neko nest skuzit :) Ja se stvarno nadam da bude jer zelim ostavit dobru sliku sebe XD

Znaci na ovoj slici sta sam stavio se sigurno to ne podesava?

15 godina
Tole1710 kaže...

sutra cu poslikat posto nisam sad tamo. Pa ce valjda neko nest skuzit :) Ja se stvarno nadam da bude jer zelim ostavit dobru sliku sebe XD

Znaci na ovoj slici sta sam stavio se sigurno to ne podesava?

Na slici je prigušnica xd
Otpoji jednu žicu i lampa više ne bude radila.
Link
Ovo su ABB vremenski releji. Pogledaj po ormarima gdje imaš nešto slično. Ne vjerujem da je stavljen PLC za rasvjetu, to je overkill.
S obzirom da je stara zgrada vjerojatno je relej koji ima kazaljku na sebi.

13 godina
neaktivan

Decki hvala vam puno na odgovorima!!! Ovo mi je jako bitno da ispadnem sposoban :) Tako da sutra cu postavit slike pa cemo vidjet sta dalje XD

16 godina
Tole1710 kaže...

Decki hvala vam puno na odgovorima!!! Ovo mi je jako bitno da ispadnem sposoban :) Tako da sutra cu postavit slike pa cemo vidjet sta dalje XD

To ti je malo glupo razmisljanje. Kad tad ce netko skuzit da nisi mozda za to "sposoban", odnosno da ne znas.

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.6.2016 21:57 (SHELBY_09).
13 godina
neaktivan

Nisam ja zaposlen kao elektricar :) Nego, znas kak to ide cim se zaposlis svi te odma pitaju sta si po struci.A ja po struci tehnicar za elektricne strojeve.I odma ,aha pa ti bi sigurno znao to slozit ak malo pogledas XD Eto tek tolko da se malo potrudim ak nije prekomplicirano samo da im napravim uslugu jer oni nemaju pojma zarulju promjenit tu u njem. A imo sam ja praksu kao elektricar prije 7 godina i bio sam ok u tome samo sto nisam to nikad nastavio radit.

15 godina
i_rambo_plache kaže...

Pošto se radi u ABB-ovom dijelu, vrlo vjerojatno je u igri PLC. 

Daj nemoj trolat, čovjek ne kuži te stvari pa će te jos ozbiljno shvatit.

17 godina
neaktivan
agent_00klc kaže...
i_rambo_plache kaže...

Pošto se radi u ABB-ovom dijelu, vrlo vjerojatno je u igri PLC. 

Daj nemoj trolat, čovjek ne kuži te stvari pa će te jos ozbiljno shvatit.

Ipak je Njemačka prosperitetna zemlja pa možda imaju izvedeno celo pakovanje za automatizaciju. 

13 godina
neaktivan

Nisam imo vremena danas otic do tamo al budem sutra. Tako da sutra stizu slike. Znam da ste vec nestrpljivi :)

9 godina
neaktivan
Tole1710 kaže...

Nisam imo vremena danas otic do tamo al budem sutra. Tako da sutra stizu slike. Znam da ste vec nestrpljivi :)

Jesmo, jesmo, jedva čekamo 

P.S. Da nije možda umjesto ovih zastarjelih PLC-ova, možda Raspberry Pi unutra sa Erlang aplikacijom koja upravlja sa rasvjetom u zgradama diljem Njemačke? Nekako mi je to izglednije nego ovi PLC-ovi, kod nas se to više niti ne koristi za automatizaciju u peradarskoj industriji.

13 godina
neaktivan
Poruka je uređivana zadnji put uto 7.6.2016 18:56 (Tole1710).
13 godina
neaktivan

Ovo je jedino sta ima za pomicat i da se spominje vrijeme. Drugi ormarici su samo sklopke kao ovi gornji prekidaci.

http://i.imgur.com/PK0E7iB.jpg

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.6.2016 19:01 (Tole1710).
16 godina
To je za rasvjetu na stepenicama 2 minute za ticala, traži dalje negdje je pod nekakvim poklopcem
13 godina
neaktivan

Sad sam primjetio tek.Sta mislite o ovom krugu iznad skroz desnog brojila?

http://i.imgur.com/LgL2vu0.jpg

17 godina
neaktivan
solaris kaže...

Jesmo, jesmo, jedva čekamo 

P.S. Da nije možda umjesto ovih zastarjelih PLC-ova, možda Raspberry Pi unutra sa Erlang aplikacijom koja upravlja sa rasvjetom u zgradama diljem Njemačke? Nekako mi je to izglednije nego ovi PLC-ovi, kod nas se to više niti ne koristi za automatizaciju u peradarskoj industriji.

Naravno da ima modernijih i jeftinijih mikrokontrolera za automatizaciju, ali svako veće postrojenje koje zahtjeva robusnost još uvijek koristi PLC jer je ta tehnologija star(ij)a, ali zato istestirana i robusna.

Uglavnom, naravno da se u ovom slučaju ne radi o modulima za industrijsku automatizaciju, bila je to samo (loša) šala :D.

13 godina
neaktivan

Ne mogu nigdje nac prekidac za to :S Zgrada nije nesto velika.Vise lici na siroku kucu i sad bio sam na ljevom ulazu i na desnom ulazu u podrumima i sve zivo pretrazio,u kutijma nema nista. Sad je pitanje dal je moguce da su ti prekidaci u srednjem ulazu u podrumu? Jer ima tri ulaza,ljevi i desni imaju ispred lampu koja se pali po vremenskom programu a sradnji ulaz nema.Neka drugacija je lampa.Sad kolke su sanse da su ti prekidaci stavljeni u sredini zgrade u podrumu? :S Ili da su stavljeni negdje na hodniku ali ne u prizemlju nego na prvom ili drugom katu,jer gore nisam iso.

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.6.2016 17:51 (Tole1710).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice