Da li je nužno jesti kuhanu hranu?

poruka: 62
|
čitano: 17.130
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Da li je nuzno jesti kuhanu hranu?
pitanje

Ukucani me gnjave da ne jedem kuhanu hranu (za rucak ili veceru) nego samo sendvice... kazu da je nezdravo ne jesti kuhanu hranu redovito.

Ima li istine u tome?

17 godina
neaktivan

Naravno da ima!

17 godina

Pa naravno da je nezdravo! To je kao da u mješalicu trpaš samo pijesak i cement. Kakav ćeš beton dobit?

Evo,objašnjeno bauštelskim rječnikom. Smijeh

Fear leads to anger,anger leads to hate,hate leads to suffering.
16 godina

a j... ne moš samo to ist, ipak kažu da je kuhana hrana najbolje jer u njoj ostaje najviše minerala, vitamina i tih korisnih stvari

AMD Athlon 3200+, Asus K8N, 1.5GB DDR, HD 3650 512MB, WD 160GB Maxtror 40GB, Power supply 400W ma šta da kažem zvir bez zuba
17 godina
neaktivan

de molim te reci kolko ti godina imas..........

ovo je jedna od glupljih tema....

da oprostis

Psssssst Zecovi spavaju 92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
17 godina

A slušaj,čovjek ipak brine za svoje zdravlje. Osmijeh Zato i postoji kategorija "Ostalo".

Fear leads to anger,anger leads to hate,hate leads to suffering.
17 godina
autorov komentar

Nista mi niste objasnili. Ovo s baustelom je promaseno, jer ovdje ne govorimo o raznolikoj prehrani, nego o tome da li je nuzno iz zdravstvenih razloga jesti kuhanu hranu. To da kuhana hrana ima vise minerala i vitamina od iste te hrane u sirovom obliku, cisto sumnjam.

Dopustite da postavim pitanje drugacije:

Da li ce osoba koja se hrani raznovrsno ali ne jede kuhanu hranu nego istu tu hranu, ali sirovu, zbog toga imati zdravstvenih problema?

17 godina

Svakodnevno zderanje sendvica ti moze uzrokovati probleme. Konkretno povecava ti sansu dobivanja hemeroida. Kad ih jednom dobijes moga bi pozaliti svaki taj sendvic. Takoder bi moga imati problema sa probavom, a i sa debljinom, nije pametno jesti puno kruha. I u svakom slucaju kuhano je nuzno jesti, a boga mi i zdravo.

16 godina
neaktivan

ja jako rijetko jedem kuhanu hranu.... preko tjedna sam u studentskome domu i hranim se u stud menzi i jedem samo ćevape u lepinji i pomfrit za rucak osim petkom kada jedem pržene lignje i pomfrit, e da i doruckujem svaki dan topli sendvič......

od kuhanog pojedem juhu jedino vikendom kada dođem doma.

do sada ta uvjetno rećena prehrana nije imala nikakvog utjecaja na moje zdravlje.

17 godina
RE: Da li je nuzno jesti kuhanu hranu?
angel of fire kaže...

de molim te reci kolko ti godina imas..........

ovo je jedna od glupljih tema....

da oprostis

Tema je prva liga, barem se ne hvali nekim svojim hardwareom ili uzaludnim i beskorisnim preinakama kucista.
17 godina

bar ovdje nema one poznate : "ATI SUCKS" LOL

Cuj duže češ živit ak jedes kuhanu hranu, neces imat problema sa zdravljem koliko i oni koji jedu fastfood.

Al kad sagledas sa druge strane, onaj frik meksikanac imao je 500kg(fastfood je vjerovatno jeo) i nista mu nije.

Konfa: athlon x2 5000+ BE @3,0Ghz / HD4870 2D(250,237)- 3D(800,781) / 2x2GB kingmax 800MHz / corsair TX650W / WD 6400AAKS blue edition / Pioneer 215-DBK / Gigabyte MA 770-ds3 rev2.0/ logitech x-530 LAPTOP - ACER 5630G ( t5800, hd3470,2GBram ,320GB hdd) MSN- drazen016@net.hr
16 godina
neaktivan

probaj  ne jest juhu par mjeseci i zavrsit ces na skracivanju crijeva Belji se mislim da si dovoljno odrastao da sam o tome mozes zakljucit, a i nikome ne manjka mjesec dana odmora na nekom odjelu u bolnici

17 godina
neaktivan
Hyperion kaže...

bar ovdje nema one poznate : "ATI SUCKS" LOL

Cuj duže češ živit ak jedes kuhanu hranu, neces imat problema sa zdravljem koliko i oni koji jedu fastfood.

Al kad sagledas sa druge strane, onaj frik meksikanac imao je 500kg(fastfood je vjerovatno jeo) i nista mu nije.

nije mu nista osim sto je umro (ako sam pogrijesio, mozda nije on ali u zadnjih par mjeseci sam dosta cuo za smrt od dvadeset i koju godinu i 300++ kila)
celeron 333mhz / 64sdram / monitor u boji
16 godina
neaktivan
Šime kaže...

Nista mi niste objasnili. Ovo s baustelom je promaseno, jer ovdje ne govorimo o raznolikoj prehrani, nego o tome da li je nuzno iz zdravstvenih razloga jesti kuhanu hranu. To da kuhana hrana ima vise minerala i vitamina od iste te hrane u sirovom obliku, cisto sumnjam.

Dopustite da postavim pitanje drugacije:

Da li ce osoba koja se hrani raznovrsno ali ne jede kuhanu hranu nego istu tu hranu, ali sirovu, zbog toga imati zdravstvenih problema?

kuhanjem u vodi se unistava dosta dobrih sastojaka hrane. kuhanjem na pari manje. pretpostavljma onda da ako jedes sirovu hranu a koju tijelo može probaviti sirovu normalno da je zdravije.
ali uglavnom kada ljudi misle na nekuhanu hranu, u odnosu na kuhanu, misle na sendviče a normalno da salame s kruhom i nisu najbolje hranjive tvari za tvoje tijelo ako ih često konzumiraš.
ASUS G1S C2D T7500@2.2; 2GB 667; 8600M GT; Vista Home Premium 32
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.2.2009 17:28 (Maus).
17 godina
autorov komentar
prihvaćeno rješenje

Naravno, odgovor na moje pitanje postoji na Wikipediji, a vi ste me svi krivo shvatili misleci da usporedjujem fast food i kuhano povrce ili sta ste vec mislili.

Ja sam mislio na to da li je sam postupak kuhanja nuzan za zdravlje naseg organizma. A odgovor je: nije.

Naime, kuhanje moze sprijeciti razne vrste trovanja hranom, ali sam proces kuhanja nije nuzan ako je hrana ispravna (citaj: neotrovana).

Dakle, izbjegavanje kuhanja hrane nije nezdravo ali je veca vjerojatnost da se dogodi trovanje hranom.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cooking

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.2.2009 17:38 (Šime).
17 godina

Sto se mene tice nemorate nista jesti.

Ako ste gledali na rubu znanosti o solarnoj dijeti ili kak se vec...

Uglavnom neki lik gleda svaki dan u sunce (ujtro i navecer) po 5-10min i netreba nista jesti cijeli dan. Lik nije jeo prek godinu dana vec.

Kaze da u mozgu postoji jedna žlijezda koja pretvara suncevu svjetlost u energiji, a oci sluze kao solarni kolektori.

Da bi se doslo do tog nivoa(bez potrebe za hranom) treba u sunce gledati par godina i to samo ujtro i navecer(dok sunce izlazi i dok sunce zalazi, zbog uv zračenja).

Konfa: athlon x2 5000+ BE @3,0Ghz / HD4870 2D(250,237)- 3D(800,781) / 2x2GB kingmax 800MHz / corsair TX650W / WD 6400AAKS blue edition / Pioneer 215-DBK / Gigabyte MA 770-ds3 rev2.0/ logitech x-530 LAPTOP - ACER 5630G ( t5800, hd3470,2GBram ,320GB hdd) MSN- drazen016@net.hr
16 godina
neaktivan

hm s obzirom da mi zivimo u 21. stoljecu gdje nema ispusnih plinova i atmosfera nam je u najboljem stanju u zadnjih 100 godina, i svi ostali klimatski i aklimatski uvjeti nam to omogucavaju da je ne kuhamo. Jedno veliko LOL

16 godina
neaktivan
Šime kaže...

Naravno, odgovor na moje pitanje postoji na Wikipediji, a vi ste me svi krivo shvatili misleci da usporedjujem fast food i kuhano povrce ili sta ste vec mislili.

Ja sam mislio na to da li je sam postupak kuhanja nuzan za zdravlje naseg organizma. A odgovor je: nije.

Naime, kuhanje moze sprijeciti razne vrste trovanja hranom, ali sam proces kuhanja nije nuzan ako je hrana ispravna (citaj: neotrovana).

Dakle, izbjegavanje kuhanja hrane nije nezdravo ali je veca vjerojatnost da se dogodi trovanje hranom.

onda ti ljepo nastavi nabijat sendvice u sebe a ja cu sarmu "mac"!!!
16 godina
neaktivan
Hyperion kaže...

Sto se mene tice nemorate nista jesti.

Ako ste gledali na rubu znanosti o solarnoj dijeti ili kak se vec...

Uglavnom neki lik gleda svaki dan u sunce (ujtro i navecer) po 5-10min i netreba nista jesti cijeli dan. Lik nije jeo prek godinu dana vec.

Kaze da u mozgu postoji jedna žlijezda koja pretvara suncevu svjetlost u energiji, a oci sluze kao solarni kolektori.

Da bi se doslo do tog nivoa(bez potrebe za hranom) treba u sunce gledati par godina i to samo ujtro i navecer(dok sunce izlazi i dok sunce zalazi, zbog uv zračenja).

Ali to nema ukusa ....Lazanje!!!!!!!!!!!!!!!!!
16 godina
neaktivan
Šime kaže...

Slobodno ti jedi sirovo meso i sirovu ribu i nećeš imati nikakvih problema.
17 godina
neaktivan

Kao prvo, Wikipedia nije relevantan izvor. Ako te već zanima zdrava prehrana i procesi potrebni da bi hranu doveli do stupnja u kojem je ona najzdravija za ljudski organizam, onda imaš stručnu literaturu.

Preporučam ti Georgea Mateljana. On je biolog i jedan od začetnika zdrave prehrane u svijetu. Inače je porijeklom iz Hrvatske. On u svojim knjigama detaljno analizira različite namirnice i objašnjava kemijske procese koji se odvijaju pri termičkoj obradi hrane. Pročitaj barem jednu knjigu, pa će ti puno toga biti jasnije.

Npr. rajčica u svom sirovom obliku nije štetna za organizam, ali nije ni naročito zdrava. Nema nikakvog učinkana organizam, zato što se korisni sastojci, npr. likopen, koji je snažan antioksidans i dokazano pomaže kod raka (jer je efektivan u hvatanju slobodnih radikala) oslobađa tek pri termičkoj obradi.

http://www.whfoods.com/

- ako gori zeleno, ne znači da sam tu -
16 godina
neaktivan

da

16 godina
neaktivan

ajmee majko kad san vidia ovu temu....jesi ti kralj?di ces se otrovit hranom?pa valjda ti neko od obitelji zna spremit neotrovano..............ako je u proizvodu,to kad uzmes juednu zlicu vidis da ne valja znat ces kad je otrovano ovo je jedna od najglupljih tema......naravno DA TREBAS KUHANU HRANU JESTI!!! moras jesti nesto i sa zlicom,a ne samo sendvice zderat....Boze sacuvaj :D

Hajduk zivi vjecno!
17 godina
neaktivan

Svaka tvar je otrovna! Zavisi samo o kolicini dal ce biti stetna za tvoje zdravlje ili ne. (bilo je slucajeva kad sa ljudi umrli jer su pili previse vode!!!!)

Bessie Braddock: Winston, your drunk! Churchill: Bessie, your ugly, and tomorrow morning I shall be sober
16 godina
neaktivan

Pa sam proces kuhanja i nije toliko nužan... Istina je da se kuhanjem gube neki vitamini... Tako da su neke stvari zdravije nekuhane (npr. mrkva)...

Ali ne možeš recimo jesti nekuhani grah ili krumpir... I onda opet, sendviči baš nisu najzdraviji... Zdravija je (i finija) sarma...

Da se Facebook server srusi 90% mladih bi palo u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u sig...
17 godina
neaktivan
Sused kaže...

Pa sam proces kuhanja i nije toliko nužan... Istina je da se kuhanjem gube neki vitamini... Tako da su neke stvari zdravije nekuhane (npr. mrkva)...

Ali ne možeš recimo jesti nekuhani grah ili krumpir... I onda opet, sendviči baš nisu najzdraviji... Zdravija je (i finija) sarma...

jos sa pire krumirom
mljac
uostalom odoh ju bas jest

Psssssst Zecovi spavaju 92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
16 godina
neaktivan

naravno da nije ko kaze da jest.nema jarane naravno da nema.ja jedem samo kad nema sta za pojest tad jedino malo si nesto skuham

dobro se cuvas moji jos gori moji mene tjeraju a ja se nedamgube se neki vitamini kad se kuha

nikad se nisam prejeo kuhanom hranom i kako bi kad se skoro i nejedem.nadam se da ce tako i ostat.

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.2.2009 19:14 (drco).
17 godina
neaktivan

Ma samo radi šta ti mater kaže Osmijeh

Kaži šta misliš, misli šta kažeš... ---------------------------------- Sjećaš li se draga, pričale su kiše, za ljubav se gine, zbog Hrvatske diše. ------------------------------- Neke stvari je bolje imat' kad ne treba, nego nemat' kad treba.
17 godina
protjeran

E sad, jesti nekuhanu hranu prije 50 godina nije bio problem, nazalost danas je. Sjemenke koje kupis u trgovini da bi posadio u vrtu su vec kemijski obradene, a to sto proizvode po staklenicima, gdje je svaka poma ista, i raste za 10-ak dana dok je u prirodi  za isti proces potrebno 3 puta dulje vrremena. Pogledaj samo kako se odgajaju kokice, sto kupujes u supermarketu.

Ja imam prijatelja koji vec preko dvije godine samo jede sirovo meso i sirovo voce, povrce, morsko bilje, morske produkte, te je zdrav i pri punoj snazi, mozda mu se malo promjenuo kemijski balans u mozgu ali nema veze. Poanta je ako mozes kontrolirati stetne kemikalije u proizvodnom procesu, sirova hrana je odlican izbor, a ako kupujes spricano, kemijski doradenu hranu iz supermarketa ili cak s Dolca ovih dana, moja preporuka ti je kuhaj do jaja.

Zlo i Naopako
17 godina
neaktivan
bestia kaže...

E sad, jesti nekuhanu hranu prije 50 godina nije bio problem, nazalost danas je. Sjemenke koje kupis u trgovini da bi posadio u vrtu su vec kemijski obradene, a to sto proizvode po staklenicima, gdje je svaka poma ista, i raste za 10-ak dana dok je u prirodi  za isti proces potrebno 3 puta dulje vrremena. Pogledaj samo kako se odgajaju kokice, sto kupujes u supermarketu.

Ja imam prijatelja koji vec preko dvije godine samo jede sirovo meso i sirovo voce, povrce, morsko bilje, morske produkte, te je zdrav i pri punoj snazi, mozda mu se malo promjenuo kemijski balans u mozgu ali nema veze. Poanta je ako mozes kontrolirati stetne kemikalije u proizvodnom procesu, sirova hrana je odlican izbor, a ako kupujes spricano, kemijski doradenu hranu iz supermarketa ili cak s Dolca ovih dana, moja preporuka ti je kuhaj do jaja.

neznam sad kolko je zdravo jesti sirovo meso zbog salmonele i trakavice i vec stajaznam svega.
Bessie Braddock: Winston, your drunk! Churchill: Bessie, your ugly, and tomorrow morning I shall be sober
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice