Ukucani me gnjave da ne jedem kuhanu hranu (za rucak ili veceru) nego samo sendvice... kazu da je nezdravo ne jesti kuhanu hranu redovito.
Ima li istine u tome?
Ukucani me gnjave da ne jedem kuhanu hranu (za rucak ili veceru) nego samo sendvice... kazu da je nezdravo ne jesti kuhanu hranu redovito.
Ima li istine u tome?
Naravno da ima!
Pa naravno da je nezdravo! To je kao da u mješalicu trpaš samo pijesak i cement. Kakav ćeš beton dobit?
Evo,objašnjeno bauštelskim rječnikom.
a j... ne moš samo to ist, ipak kažu da je kuhana hrana najbolje jer u njoj ostaje najviše minerala, vitamina i tih korisnih stvari
de molim te reci kolko ti godina imas..........
ovo je jedna od glupljih tema....
da oprostis
A slušaj,čovjek ipak brine za svoje zdravlje. Zato i postoji kategorija "Ostalo".
Nista mi niste objasnili. Ovo s baustelom je promaseno, jer ovdje ne govorimo o raznolikoj prehrani, nego o tome da li je nuzno iz zdravstvenih razloga jesti kuhanu hranu. To da kuhana hrana ima vise minerala i vitamina od iste te hrane u sirovom obliku, cisto sumnjam.
Dopustite da postavim pitanje drugacije:
Da li ce osoba koja se hrani raznovrsno ali ne jede kuhanu hranu nego istu tu hranu, ali sirovu, zbog toga imati zdravstvenih problema?
Svakodnevno zderanje sendvica ti moze uzrokovati probleme. Konkretno povecava ti sansu dobivanja hemeroida. Kad ih jednom dobijes moga bi pozaliti svaki taj sendvic. Takoder bi moga imati problema sa probavom, a i sa debljinom, nije pametno jesti puno kruha. I u svakom slucaju kuhano je nuzno jesti, a boga mi i zdravo.
ja jako rijetko jedem kuhanu hranu.... preko tjedna sam u studentskome domu i hranim se u stud menzi i jedem samo ćevape u lepinji i pomfrit za rucak osim petkom kada jedem pržene lignje i pomfrit, e da i doruckujem svaki dan topli sendvič......
od kuhanog pojedem juhu jedino vikendom kada dođem doma.
do sada ta uvjetno rećena prehrana nije imala nikakvog utjecaja na moje zdravlje.
de molim te reci kolko ti godina imas..........
ovo je jedna od glupljih tema....
da oprostis
bar ovdje nema one poznate : "ATI SUCKS" LOL
Cuj duže češ živit ak jedes kuhanu hranu, neces imat problema sa zdravljem koliko i oni koji jedu fastfood.
Al kad sagledas sa druge strane, onaj frik meksikanac imao je 500kg(fastfood je vjerovatno jeo) i nista mu nije.
probaj ne jest juhu par mjeseci i zavrsit ces na skracivanju crijeva mislim da si dovoljno odrastao da sam o tome mozes zakljucit, a i nikome ne manjka mjesec dana odmora na nekom odjelu u bolnici
bar ovdje nema one poznate : "ATI SUCKS" LOL
Cuj duže češ živit ak jedes kuhanu hranu, neces imat problema sa zdravljem koliko i oni koji jedu fastfood.
Al kad sagledas sa druge strane, onaj frik meksikanac imao je 500kg(fastfood je vjerovatno jeo) i nista mu nije.
Nista mi niste objasnili. Ovo s baustelom je promaseno, jer ovdje ne govorimo o raznolikoj prehrani, nego o tome da li je nuzno iz zdravstvenih razloga jesti kuhanu hranu. To da kuhana hrana ima vise minerala i vitamina od iste te hrane u sirovom obliku, cisto sumnjam.
Dopustite da postavim pitanje drugacije:
Da li ce osoba koja se hrani raznovrsno ali ne jede kuhanu hranu nego istu tu hranu, ali sirovu, zbog toga imati zdravstvenih problema?
Naravno, odgovor na moje pitanje postoji na Wikipediji, a vi ste me svi krivo shvatili misleci da usporedjujem fast food i kuhano povrce ili sta ste vec mislili.
Ja sam mislio na to da li je sam postupak kuhanja nuzan za zdravlje naseg organizma. A odgovor je: nije.
Naime, kuhanje moze sprijeciti razne vrste trovanja hranom, ali sam proces kuhanja nije nuzan ako je hrana ispravna (citaj: neotrovana).
Dakle, izbjegavanje kuhanja hrane nije nezdravo ali je veca vjerojatnost da se dogodi trovanje hranom.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cooking
Sto se mene tice nemorate nista jesti.
Ako ste gledali na rubu znanosti o solarnoj dijeti ili kak se vec...
Uglavnom neki lik gleda svaki dan u sunce (ujtro i navecer) po 5-10min i netreba nista jesti cijeli dan. Lik nije jeo prek godinu dana vec.
Kaze da u mozgu postoji jedna žlijezda koja pretvara suncevu svjetlost u energiji, a oci sluze kao solarni kolektori.
Da bi se doslo do tog nivoa(bez potrebe za hranom) treba u sunce gledati par godina i to samo ujtro i navecer(dok sunce izlazi i dok sunce zalazi, zbog uv zračenja).
hm s obzirom da mi zivimo u 21. stoljecu gdje nema ispusnih plinova i atmosfera nam je u najboljem stanju u zadnjih 100 godina, i svi ostali klimatski i aklimatski uvjeti nam to omogucavaju da je ne kuhamo. Jedno veliko LOL
Naravno, odgovor na moje pitanje postoji na Wikipediji, a vi ste me svi krivo shvatili misleci da usporedjujem fast food i kuhano povrce ili sta ste vec mislili.
Ja sam mislio na to da li je sam postupak kuhanja nuzan za zdravlje naseg organizma. A odgovor je: nije.
Naime, kuhanje moze sprijeciti razne vrste trovanja hranom, ali sam proces kuhanja nije nuzan ako je hrana ispravna (citaj: neotrovana).
Dakle, izbjegavanje kuhanja hrane nije nezdravo ali je veca vjerojatnost da se dogodi trovanje hranom.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cooking
Sto se mene tice nemorate nista jesti.
Ako ste gledali na rubu znanosti o solarnoj dijeti ili kak se vec...
Uglavnom neki lik gleda svaki dan u sunce (ujtro i navecer) po 5-10min i netreba nista jesti cijeli dan. Lik nije jeo prek godinu dana vec.
Kaze da u mozgu postoji jedna žlijezda koja pretvara suncevu svjetlost u energiji, a oci sluze kao solarni kolektori.
Da bi se doslo do tog nivoa(bez potrebe za hranom) treba u sunce gledati par godina i to samo ujtro i navecer(dok sunce izlazi i dok sunce zalazi, zbog uv zračenja).
Naravno, odgovor na moje pitanje postoji na Wikipediji, a vi ste me svi krivo shvatili misleci da usporedjujem fast food i kuhano povrce ili sta ste vec mislili.
Ja sam mislio na to da li je sam postupak kuhanja nuzan za zdravlje naseg organizma. A odgovor je: nije.
Naime, kuhanje moze sprijeciti razne vrste trovanja hranom, ali sam proces kuhanja nije nuzan ako je hrana ispravna (citaj: neotrovana).
Dakle, izbjegavanje kuhanja hrane nije nezdravo ali je veca vjerojatnost da se dogodi trovanje hranom.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cooking
Kao prvo, Wikipedia nije relevantan izvor. Ako te već zanima zdrava prehrana i procesi potrebni da bi hranu doveli do stupnja u kojem je ona najzdravija za ljudski organizam, onda imaš stručnu literaturu.
Preporučam ti Georgea Mateljana. On je biolog i jedan od začetnika zdrave prehrane u svijetu. Inače je porijeklom iz Hrvatske. On u svojim knjigama detaljno analizira različite namirnice i objašnjava kemijske procese koji se odvijaju pri termičkoj obradi hrane. Pročitaj barem jednu knjigu, pa će ti puno toga biti jasnije.
Npr. rajčica u svom sirovom obliku nije štetna za organizam, ali nije ni naročito zdrava. Nema nikakvog učinkana organizam, zato što se korisni sastojci, npr. likopen, koji je snažan antioksidans i dokazano pomaže kod raka (jer je efektivan u hvatanju slobodnih radikala) oslobađa tek pri termičkoj obradi.
da
ajmee majko kad san vidia ovu temu....jesi ti kralj?di ces se otrovit hranom?pa valjda ti neko od obitelji zna spremit neotrovano..............ako je u proizvodu,to kad uzmes juednu zlicu vidis da ne valja znat ces kad je otrovano ovo je jedna od najglupljih tema......naravno DA TREBAS KUHANU HRANU JESTI!!! moras jesti nesto i sa zlicom,a ne samo sendvice zderat....Boze sacuvaj :D
Svaka tvar je otrovna! Zavisi samo o kolicini dal ce biti stetna za tvoje zdravlje ili ne. (bilo je slucajeva kad sa ljudi umrli jer su pili previse vode!!!!)
Pa sam proces kuhanja i nije toliko nužan... Istina je da se kuhanjem gube neki vitamini... Tako da su neke stvari zdravije nekuhane (npr. mrkva)...
Ali ne možeš recimo jesti nekuhani grah ili krumpir... I onda opet, sendviči baš nisu najzdraviji... Zdravija je (i finija) sarma...
Pa sam proces kuhanja i nije toliko nužan... Istina je da se kuhanjem gube neki vitamini... Tako da su neke stvari zdravije nekuhane (npr. mrkva)...
Ali ne možeš recimo jesti nekuhani grah ili krumpir... I onda opet, sendviči baš nisu najzdraviji... Zdravija je (i finija) sarma...
naravno da nije ko kaze da jest.nema jarane naravno da nema.ja jedem samo kad nema sta za pojest tad jedino malo si nesto skuham
dobro se cuvas moji jos gori moji mene tjeraju a ja se nedamgube se neki vitamini kad se kuha
nikad se nisam prejeo kuhanom hranom i kako bi kad se skoro i nejedem.nadam se da ce tako i ostat.
Ma samo radi šta ti mater kaže
E sad, jesti nekuhanu hranu prije 50 godina nije bio problem, nazalost danas je. Sjemenke koje kupis u trgovini da bi posadio u vrtu su vec kemijski obradene, a to sto proizvode po staklenicima, gdje je svaka poma ista, i raste za 10-ak dana dok je u prirodi za isti proces potrebno 3 puta dulje vrremena. Pogledaj samo kako se odgajaju kokice, sto kupujes u supermarketu.
Ja imam prijatelja koji vec preko dvije godine samo jede sirovo meso i sirovo voce, povrce, morsko bilje, morske produkte, te je zdrav i pri punoj snazi, mozda mu se malo promjenuo kemijski balans u mozgu ali nema veze. Poanta je ako mozes kontrolirati stetne kemikalije u proizvodnom procesu, sirova hrana je odlican izbor, a ako kupujes spricano, kemijski doradenu hranu iz supermarketa ili cak s Dolca ovih dana, moja preporuka ti je kuhaj do jaja.
E sad, jesti nekuhanu hranu prije 50 godina nije bio problem, nazalost danas je. Sjemenke koje kupis u trgovini da bi posadio u vrtu su vec kemijski obradene, a to sto proizvode po staklenicima, gdje je svaka poma ista, i raste za 10-ak dana dok je u prirodi za isti proces potrebno 3 puta dulje vrremena. Pogledaj samo kako se odgajaju kokice, sto kupujes u supermarketu.
Ja imam prijatelja koji vec preko dvije godine samo jede sirovo meso i sirovo voce, povrce, morsko bilje, morske produkte, te je zdrav i pri punoj snazi, mozda mu se malo promjenuo kemijski balans u mozgu ali nema veze. Poanta je ako mozes kontrolirati stetne kemikalije u proizvodnom procesu, sirova hrana je odlican izbor, a ako kupujes spricano, kemijski doradenu hranu iz supermarketa ili cak s Dolca ovih dana, moja preporuka ti je kuhaj do jaja.