(...)
Vjerovao ili ne, ali ja se slažem s tobom skoro u potpunosti.
Međutim, zašto još nije procesuiran? - Zato što mu je navodnu humanitarnu pomoć nabavljao svećenik Sanader? - Možda, a ako jest tako, jasna ti je situacija.
E, sad. Koliko god to zvučalo strašno, patetično i tužno, da, odabrano je manje zlo. Izjavio si da Split planira, prosperira.... no way. Split infrastrukturno, gospodarski i kulturno umire u agoniji već skoro dvadeset godina.
Koaliranje s HDZ-om? Sumnjam teže. Mislim, ne samo da ne podnosi Kalašicu koju je izbacio Marasović, nego ne podnosi ni njega. Pa vidiš li i po ovom medijskom maltretiranju koliko se voli s HDZ-om.
Bitna činjenica nije ona kako je on došao do svog bogatstva, jer ta činjenica koju tek treba utvrditi je predmet za pravosuđe (koje skoro pa nemamo) i Vatikan, a to se ionako nitko ne usuđuje jer znamo kakvu moć imaju neki iz crkvenih redova, iz istih onih redova iz kojih je on jedino i mogao nabaviti humanitarnu pomoć. Suditi se nekim svećenicima neće, a danas više dokazati ne možeš ništa, pa makar da ga i Vatikanu prijaviš.
Dakle, razmišljati o tome kako je on do nečega došao i treba li mu suditi je utopistički i besmisleno barem idućih deset godina.
Nitko nije rekao da Kerum u svom mandatu ne gleda ili nema i osobni probitak. Siguran sam da će njegovi poslovni zahvati ići puno brže. I što mi tu možemo?
Međutim, za razliku od prijašnjih vlasti, od Kerumove zarade i mi kao građani imamo dio. Urediti će ono ispred hotela Marjan? Odlično. Bilo što da sa Splitom napravi sigurno će biti korisno. - Neće platiti kriminalcima zemljište kojim ucjenjuju grad? Odlično! Marasović cestu ionako želi zbog svojih kvadratića u zgradi preko puta.
Kerum nije idealan lik za gradonačelnika. Sumnjam da puno čita, sumnjam da puno zna i sumnja da je intelektualno na razini doktora znanosti, ali kada nakon dvadeset godina opće i isključivo privatne pljačke i propadanja grada koji je postao rupa bez perspektive za bilo koji uzrast i dobiješ za kandidata nekoga za koga znaš da ima barem mrvicu socijalne osjetljivosti, onda si siguran da je to svakako bolje od bilo koje druge dostupne opcije, pogotovo one koja na ovaj ili onaj način očito kontrolira skoro pa cjelokupni medijski prostor.
Iako na kraju nisam glasao za nikoga, ono što me se osobno dojmilo, a što je tijekom i nakon kampanje u mojim očima pokopalo Ostojića, je Kerumova šutanja i izostanak verbalnog likovanja, dok je Ostojić izgledao prilično patetično, glupo i jadno i fizički i karakterno onim svojim komentarima i majicama; kao dijete koje je izgubilo na "monopolu" i sad vrišti i plače.
Ako ne ide s "nazovi intelektualcima", 'ajmo probati sa priprostim bogatašima. Možda će ta njegova ekonomska vještina, kao i s njegovim firmama, kolateralno donijeti korist i običnom puku. Jer na taj način šansa postoji. Do sada nije bilo ni toga, niti bi bilo s Ostojićem ili bilo kojom stranačkom opcijom.
(...)
Općenito, čim imaš želju vladati nečime ili nekomu, to zapravo upućuje na duševni poremećaj, a još kad u trećem licu govore o sebi, to je čisti ego trip.. Ja i moj lik i djelo.. A takvi su svi ili velika većina..
I problem je zapravo koga izabrati, normalni ljudi se niti ne guraju u takve pozicije jer su normalni, a ovih manijaka na ego tripu k'o salate. I možeš birati samo manje zlo..
Nisam u Splitu, pa ne znam točnu situaciju, ali mogu to preslikati na Zagreb, gdje Bandić ima mali milion afera, ali brate mili i radi. I sad ti biraj; hoćeš onog koji krade i radi, ili onog koji samo krade? (malo sam to metaforično pojednostavio, ali to je to odprilike) A mislim da bi slična situacija mogla biti i u Splitu, i daj bože da i radi nešto za grad taj Kerum (pokazati će vrijeme), jer postoji i opcija da će samo krasti..
Ponekad je moguće da ljudi požele doći na takav položaj da pomognu...
Kerum nije tu da vlada drugima, ne rajca to njega mislim. Njemu je, po mom mišljenju, daleko važnije da se on svidi građanima i da svoje ime zapiše anale grada. Mislim da je to u iluzornom slučaju da je većina građana pametna (jer nije ni većina u državi), čak vrlo mekano odnosno plodno tlo za građanske (napokon) manipulacije vlašću. Nažalost, te poteze nema tko odigrati.
P.S. Zabavno je vidjeti političku temu u kojoj se ljudi nisu poklali.

rekao si da bi trebala a ja sam samo nadoda da to nije njima ni na kraj pameti