Ilegalne Web dizajn usluge

poruka: 17
|
čitano: 4.696
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina

Vidio sam dosta internet stranica koje nude izradu Web stranice, ali to su više manje privatne stranice koje svoje radove naplacuju bez PDV-a. Postoji li kakav zakon i za takve ljude ili je to na internetu slobodna zona i radi svatko po svome kako bi zaradio.

Što vi mislite o tome, jesu li ti ljudi "kriminalci" koji samo pokušavaju zaradit za život?

17 godina
neaktivan

Nisu to kriminalci, to su freelanceri.

There's too many self-Indulgent wieners in this city with too much bloody money! ----- HP 6715b: Turion X2 64bit, 3 GB DDR2 667Mhz, 120GB SATA disk, X1250 graphics chip, Ubuntu 8.10
16 godina
neaktivan

moje mišljene je kad čovjekovo znanje na vrhuncu kada zaradi na njemu...zašto netko tko je sposoban nebi svoje znanje naplatio.Što se tiće PDV država bi i zrak naplatila

Bolje biti 100 godina bogataš nego 7 dana siromahXXXXXXXXXNathan Gale burn in HELL!!!!!
16 godina
neaktivan

Da li oni smiju tako raditi, bez otvorene firme ili obrta i imati stranicu na kojoj oglašavaju da rade web dizajn ?

16 godina
RE: Ilegalne Web dizajn usluge
gamecoder kaže...

Da li oni smiju tako raditi, bez otvorene firme ili obrta i imati stranicu na kojoj oglašavaju da rade web dizajn ?

Možeš raditi i imati svoje radove ali za svaki posao koji obaviš moraš plaćati porez. Sve što radiš bez poreza je ilegalno Mršti se

To se inače radi prema ugovoru o autorskom djelu ili ugovor o honoraru.

Najbolje bi bilo otvoriti obrt, ali to nije tako jednostavno i zahtjeva puno love Nevinašce

16 godina
neaktivan

Ivane, zašto misliš da bi bilo bolje otvorit obrt, nego li raditi kao freelancer, znači raditi preko tog ugovora o honoraru ?

14 godina
neaktivan

To uopšte ne mora biti pravilo. Freelance je veoma popularan i web stranice se rade na osnovu Ugovora o autorskom djelu, sve legalno,platiš porez državi i nemaš problema. Na osnovu ovog Ugovora imaš najmanji porez prema državi.

Izrada web stranica - WebFABRIKA.ba
16 godina
neaktivan

@WebFABRIKA

Upravo sam pročitao jedan zanimljiv članak o freelancerima na vašem blogu. {#}

k1.c0
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.12.2010 17:12 (k1c0).
14 godina
neaktivan
k1c0 kaže...

@WebFABRIKA

Upravo sam pročitao jedan zanimljiv članak o freelancerima na vašem blogu. {#}

Da, par puta mi se činilo da klijenti  nisu čuli za pojam "freelance" i kada ugovaraš posao vjerovatno negdje u podsvijesti ljudi pomisle da to nije legalno, čim nemaš firmu. Naravno da je freelance potpuno legalan kada se radi na Ugovor o autorskom djelu koji je, kao što kaže taj članak, primjenjiv na web dizajn tj. izradu web stranica. Porezi prema državi su relativno mali, tj. manji su od bilo koje druge vrste Ugovora. Ugovor koji potpišeš sa klijentom je sasvim dovoljan dokument na osnovu kojeg izvršavaš svoje obaveze prema državi i međusobne obaveze koje potpišeš sa klijentom. Ako ti treba,mogu pripremiti jedan primjer takvog Ugovora kada radiš za domaćeg klijenta ili radiš za klijenta iz druge države. Tada je potrebno ubaciti još par stavki koje se odnose na izbjegavanje dvostrukog oporezivanja i treba ti potvrda o rezidentnosti koji vadiš u svojoj matičnoj državi. Ništa komplikovano i sve legalno. Pozz

EDIT 02.01.2011.:

Postavio sam primjere Ugovora o autorskom djelu i nadam se da će ti pomoći. Evo link: Ugovori o autorskom djelu

Izrada web stranica - WebFABRIKA.ba
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.1.2011 16:51 (WebFABRIKA.ba).
16 godina
neaktivan

Žalosno je to da u HR ljudi koji se trude, uče godinama, konačno dođu do te faze da mogu unovčiti svoj trud i znanje i onda ih tu država oplete. Kod nas prolazi samo laž i krađa.

Za mene je web design jedan tip umjetnosti, a kada umjetnik naslika nekome sliku, jel plaća porez na to. Naravno da ne

14 godina
neaktivan

Zato jer su manja davanja za obrt...

Vidis da kod nas NITKO, ponavljam N I T KO ne radi preko ugovora o honoraru.

Jesi se ikad zapitao zasto ???

Ili rade preko obrta ili na crnjaka...

Dakle varaju i mene i tebe a najvise stranku, koja nema korisnicku podrsku, u vise od 90% slucajeva ostaje bez web-a, pa mora ponovo placati izradu istog...

Dakle varaju se svi, ja, ti, drzava, stranka...

Mozda govoris o freelancerima vani ?

Ili mozda misis da kod nas netko radi preko ugovora ???

http://postica.net/ - Šalje besplatno elektronske čestitke
14 godina
neaktivan

Placa...

ako na crnjaka naslika, a nekatalogizirana slika ne vrijedi nista i nitko je ne kupuje...

14 godina
neaktivan

Samo sto u 'rvata nitko ne zeli raditi preko tog ugovora, jer ON mora platiti drzavi  okvirno isti iznos ko i tebi.

Đabe mali porez na to ( i nije mali da ti kažem) kada poslodavac ima za platiti druga davanja...

Recimo racun za izradjeni web je 3000 kn. Drzava hoce isto toliko koliko se plati nekome za ugovor o djelu, plus minus koja kunica...

Dakle dobis MAX 1500 kn da bi drzava dobila isto toliko i da sve skupa kosta 3000 kn. OD tih 1500 kn jos moras TI drzavi platiti porez pa ti od 3000 kn ostane esto vise od 1000 kn.

Zato nije isto ako netko radi preko ugovora ili na crnjaka gdje svih 3000 strpa u djep.

I ako ide bez ugovora onda taj nema nikakvih obveza prema poslodavcu i u pravilu od takvih web-ova nema koristi, jer se kad tad ugase, nema update-a itditditd..

14 godina
neaktivan
coder_ kaže...

Vjerujem da Ivan misli na kriminalce a ne freelancere. Kod nas freeelancera nema, osim onih koji rade za van..

CEsto, precesto se u praksi nailazi na probleme zbog tih kriminalaca, od tuzbi stranih firmi zato jer kriminalci koriste ukradene templejte, module, ovo ili ono, pa se mnoge firme ni krive ni duzne nadju u problemima kad ih netko tuzi za kradju necega, a ovi ni krivi ni duzni, samo su zeljeli jeftin web...

Kontaktiraj odvjetnike specijalizirane za te slucajeve, pa nam napisi ovdje o tome, da s enarod informira malo...

16 godina
neaktivan
postica kaže...
coder_ kaže...

Vjerujem da Ivan misli na kriminalce a ne freelancere. Kod nas freeelancera nema, osim onih koji rade za van..

CEsto, precesto se u praksi nailazi na probleme zbog tih kriminalaca, od tuzbi stranih firmi zato jer kriminalci koriste ukradene templejte, module, ovo ili ono, pa se mnoge firme ni krive ni duzne nadju u problemima kad ih netko tuzi za kradju necega, a ovi ni krivi ni duzni, samo su zeljeli jeftin web...

Kontaktiraj odvjetnike specijalizirane za te slucajeve, pa nam napisi ovdje o tome, da s enarod informira malo...

Daj koristi tipku uredi!!! Vecina tih "kriminalaca" su kako se kaže susjedov sin koji složi web u FP-u, u DW( sa onim vizualnim pi*darijicama) ili kao što si rekao downloda gotov template.

Bolje živjeti 100 godina kao bogataš, nego 2 dana kao siromah. | they see me trollin they hatin, moderatin and tryin to catch me postin dirty!
14 godina
neaktivan

sorry na mobitelu sam pa mi je malo teze biti pismena :)

16 godina
neaktivan
postica kaže...

sorry na mobitelu sam pa mi je malo teze biti pismena :)

sry za pogrešno utvrđivanje spola {#} 

Bolje živjeti 100 godina kao bogataš, nego 2 dana kao siromah. | they see me trollin they hatin, moderatin and tryin to catch me postin dirty!
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice