Kao dugogodišnji čitač fantastike i SF-a, odlučio sam pokušati pokrenuti temu ovdje na forumu. Postoji tema knjige, ali ovo je itekako veliko područje koje se može samostalno komentirati. Vjerujem da će dobrom dijelu forumaša ovo biti zanimljivo, ipak nas je veći postotak ovdje gamera, a gameri često vole dobru priču i izmišljene svijetove.
Osobno me je u knjige općenito uvukao Harry Potter, još kad sam bio balavac od 12-13 godina, poslije sam čitao i Gospodara prstenova i onda sve dublje i dublje. Fantastika je dosta napredovala u razne podžanrove nakon Gospodara, ali klasika će uvijek biti klasika.
Iskreno, najviše sam ovo pokrenio jer mi kronično fali komentirati te stvari na našem jeziku. Forum.hr je nekad imao to područje dosta jako, ali sada je puno slabije i taj forum mi se toliko gadi da mi je muka otići tamo. Imam osjećaj da sam se vratio 15 godina u prošlost.
Dakle, ovo bi moglo biti mjesto za komentiranje raznih knjiga, preporuke, novosti oko izlazaka knjiga i izdavanje tih knjiga na hrvatskom jeziku. Ovo zadnje je nažalost danas dosta rijetko, tako da redovito čitam knjige na engleskom. Zato mi je fantastično došao kindle na kojem i kad zapnem na jednoj riječi na klik imam objašnjenje te riječi. Skroz dobro. Iako mi je najdraže čitati klasične fizičke knjige i to na hrvatskom jeziku. Najbolje mi je bilo vrijeme Algoritma i njihovih redovito odličnih prijevoda u kvalitetnom uvezu. Al i to je stvar prošlosti.
Trenutni nakladnici u RH koji prevode fantastiku/SF za koje ja znam su Vorto Palabra (Znanje), Mitopeja, Hangar7 (Inverzija), Lumen, Izvori. Prilično sam siguran da sam neke i zaboravio, ako me netko ovdje podsjeti ubacit ću ih da bude u prvom postu popis gdje da se pronalaze knjige.
Osobno se nadam raspravi o fantasyu/SFu za odrasle i iskreno mi je najdraži high fantasy (potpuno novi svijetovi koji nemaju veze s našom realnošću) ali naravno pričat ćemo o svemu.
P.S. Ovo je fantastično vrijeme za početi čitati ovakve stvari, korona i karantene i samoizolacije su dovele do toga da je mnogima među nama izrazito dosadno, a prava knjiga može biti odlična razbibriga.