Da li je dovoljno 14 ili 17 kw peč na centralno

poruka: 33
|
čitano: 80.159
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

sad imamo 2. peči na drva (obicne).

i mislimo uzed jednu peč na centralno koja bi bila u prizemlju posredini i dole bi radili oko 2 radijatora na pola, a gore oko 5 radijatora do 80 posto otvoreni i sad me zanima jel bi takva peč grijala 

prizrmlje bi grijao šparet i 2 radijatora na pola otvoreni, a gore na katu oko 5 radijatora bi grijala prostorije.....

treba mi dobri savijeti.......pomozite

14 godina
Re: Da li je dovoljno 14 ili 17 kw peč na centraln
Sve što si napisao nije bitno. "Peć" može biti bilo gdje, kad je u pitanju radijatorsko grijanje. Bitniji su slijedeći podaci: koliko kvadrata trebaš grijati, kakva je fasada i stolarija, da li ćeš istom grijati i potrošnu toplu vodu, koje gorivo planiraš koristiti.
Stručnjak za odmaganje...
14 godina
mario.L_hr kaže...
Sve što si napisao nije bitno. "Peć" može biti bilo gdje, kad je u pitanju radijatorsko grijanje. Bitniji su slijedeći podaci: koliko kvadrata trebaš grijati, kakva je fasada i stolarija, da li ćeš istom grijati i potrošnu toplu vodu, koje gorivo planiraš koristiti.

Kolega ..bitna je u kubikaža .... neki ljudi imaju visoke stropove ..pa toplina ode goreee....

NA OVOM FORUMU SVAKI PUT KAD OTVORIM NOVU TEMU ILI NESTO PITAM MORAM DVA PUTA PITATI TJ PONOVITI DA BI MI NETKO ODGOVORIO...PA PITAM SE PITAM ZAŠTO :/
14 godina
Ajmo se za početak zadržati na površini. Većina ljudi zna kolika je površina kuće/stana a kad pitaš za volumen dobro je ako 1 od 20 zna taj podatak. Što je sve bitno kod grijanja znam jako dobro (projektiranjem se bavim skoro 20 godina).
16 godina
neaktivan

za kućicu cca85 m2 DA

14 godina
neaktivan

Mi smo ovo ljeto uveli centralno na pelete i uzeli smo 14kW peć u Centrometalu.

Stan je 70m^2 i imamo bojler(100L), jednu "lojtru" u kupaoni, jedan radijator od 2 metra, jedan od 180cm i jedan od metra.

Peć stoji u kuhinji(cca. 5-8 kvadrata) i kuhinja je žešće topla i prozor je na kip otvoren uvijek.

Radijatori imaju termo-ventile i namješteni su na 22C. Bojler je uvijek pun vode, a u kupaoni umreš dok se posereš.

Također, kada postigne zadanu temp. vode, peć upali modulaciju rada, što se kod nas dogodi za jedno sat, dva.

Sarcasm-ability to insult idiots without them realising it ;)
12 godina
neaktivan
chutac kaže...

Mi smo ovo ljeto uveli centralno na pelete i uzeli smo 14kW peć u Centrometalu.

Stan je 70m^2 i imamo bojler(100L), jednu "lojtru" u kupaoni, jedan radijator od 2 metra, jedan od 180cm i jedan od metra.

Peć stoji u kuhinji(cca. 5-8 kvadrata) i kuhinja je žešće topla i prozor je na kip otvoren uvijek.

Radijatori imaju termo-ventile i namješteni su na 22C. Bojler je uvijek pun vode, a u kupaoni umreš dok se posereš.

Također, kada postigne zadanu temp. vode, peć upali modulaciju rada, što se kod nas dogodi za jedno sat, dva.

Koliko peleta troši na dan?

Only 3 things are infinite - the Universe,human stupidity and WinRar's trial period.
14 godina
neaktivan

Oko vreću dnevno.

Vreća je 15kg.

Lako se smanji potrošnja.

Normalni ljudi drže sobnu temp. na 21-23C, dok je kod nas 25-26 {#}

Sarcasm-ability to insult idiots without them realising it ;)
14 godina

Načelno je OK raspravljati na ovakav način ali ne znači nužno da je moguće jedan sustav preslikati kod drugog. Razlike u gradnji (prije svega toplinska izolacija i stolarija) mogu dovesti do toga da je razlika u potrebnoj toplini (kod onoga koji nema dobru toplinsku izolaciju i stolariju) 2 ili nekoliko puta veća.

Bilo koji od novijih sustava je učinkovit i neće se pogriješiti kod odabira. Ono na što se danas posebno obraća pažnja (kod odabira izvora topline) je pogonsko gorivo i efikasnost uređaja. Na kraju se to vidi kroz račun za potrošeno. Sad da li je racionalno držati temperaturu od 25 stupnjeva (u prostoru u kojem boraviš)? Nije ali možeš ju držati ako si spreman dodatno platiti potrošeno.

12 godina
neaktivan

eto da odgovorim na pitanje.

koristio bi drva

pec nebi bila samo pec neg ona na koju mozes i kuhati na njoj l(šparet)

bitno je di bi stajala jer bi ona zagrijavala doljni dio sve jer je posredini i jos bi radili 1-2 radijatora u boravku i u blagavaonici dok boravimo dolje a gore su samo radijatori u sobama i u boravku i mozda tu i tamo u kupaoni znaci oko 7 radijatora u cijeloj kuci.

izolacija kuce je super. imamo stiropore na zidovima 5 cm, a stolarija je drvena.....novi su prozori

i da nezaboravim doljni kat ima oko 80 m2 i znaci bio bi sparet i 2 radijatora

a gornji kat ima 100 m2 i bilo bi samo radijatori i samo 4-5 radijatora bi bilo

nemora bit grijabja vode za kupanje i tak to moze i na struju ako nemoze ona grijat vodu posebno

bitno je da samo grije radijatore tj. prostorije......

molim vas za pomoc i jeli dosta 14 -17 kw peci za to.

14 godina
reniko kaže...

eto da odgovorim na pitanje.

koristio bi drva

pec nebi bila samo pec neg ona na koju mozes i kuhati na njoj l(šparet)

bitno je di bi stajala jer bi ona zagrijavala doljni dio sve jer je posredini i jos bi radili 1-2 radijatora u boravku i u blagavaonici dok boravimo dolje a gore su samo radijatori u sobama i u boravku i mozda tu i tamo u kupaoni znaci oko 7 radijatora u cijeloj kuci.

izolacija kuce je super. imamo stiropore na zidovima 5 cm, a stolarija je drvena.....novi su prozori

i da nezaboravim doljni kat ima oko 80 m2 i znaci bio bi sparet i 2 radijatora

a gornji kat ima 100 m2 i bilo bi samo radijatori i samo 4-5 radijatora bi bilo

nemora bit grijabja vode za kupanje i tak to moze i na struju ako nemoze ona grijat vodu posebno

bitno je da samo grije radijatore tj. prostorije......

molim vas za pomoc i jeli dosta 14 -17 kw peci za to.

Kratak odgovor bi bio, trebala bi biti dovoljna. Čisto me zanima kakav je to model peći (tip i model te proizvođač).

Na nekoliko stvari moraš obratiti pozornost:

• pregrijavanje vode - u sustavima koji nisu potpuno automatizirani vrlo često može doći do pregrijavanja vode i do pojave vodene pare (niskotlačna para) zbog toga što ložište radi (punom snagom) a potrošači ne trebaju toliku količinu topline. U tom slučaju se toplina akumulira u volumenu vode koji se nalazi u sustavu što rezultira povećanjem polazne temperature. Obavezno ugradi ekspanzijsku posudu (malo komotnije odabranu) i sigurnosni ventil (koji će spriječiti eventualno pucanje mreže).
  • cjevovode izvedi od bakra ili čelika, zbog naravi izvora topline i nekontorliranosti polazne temperature plaetične cijevi (u bilo kojoj varijanti) izbjegavaj, kod dimenzioniranja je potrebno paziti na pravilan odabir cjevovoda (u tvom slučaju će to biti DN20 i DN15) i nikako ne ići na dimenziju cjevovoda manju od DN15.
  • radijatore opremi termostatskim ventilima (na polaznom vodu), prigušnim ventilima (povratni vod za balansiranje sustava), odzračnim ventilima i ispusnim slavinama s čepom.
  • cirkulacijsku crpku odabrati s promjenjivom protočnom količinom (elektronski ili frekventno reguliran broj okretaja) i s dovoljnom zalihom dobavne visine.

Najbolje bi ti bilo naći/angažirati nekoga tko zna da ti napravi projekt (ne nužno cijelu knjigu, dovoljna je shema, tlocrti i specifikacija) jer će ti poslije biti lakše.

12 godina
neaktivan
14 godina
reniko kaže...

Ova tvoja peć može predati 6 kW sustavu centralnog grijanja (cca 60 W/m2 za ovih tvojih 100 m2) preostalih 8 kW zrači u prostor oko sebe. Na prvu mi se čini da je tih 6 kW malo, budući se radi o postojećoj kući. U novogradnji bi isti možda i zadovloljio. Probaj se posavjetovati s nekim tko ti može izići na teren i da je doma s centralnim grijanjem.

12 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
reniko kaže...

Ova tvoja peć može predati 6 kW sustavu centralnog grijanja (cca 60 W/m2 za ovih tvojih 100 m2) preostalih 8 kW zrači u prostor oko sebe. Na prvu mi se čini da je tih 6 kW malo, budući se radi o postojećoj kući. U novogradnji bi isti možda i zadovloljio. Probaj se posavjetovati s nekim tko ti može izići na teren i da je doma s centralnim grijanjem.

ok...hvala, kj vi mislite dali bi to bilo dovoljno za 6-7 radijatora

i dajte neku svoju peč, al da nije skuplja od 5.500 kn

evo sad našao ovu dali je tta dovoljna ima 7,5 kw znaći 1,5 kw više od one http://www.ugradbeni-aparati.com/product.asp?code=TERMO-GLAS

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.2.2014 15:53 (reniko).
12 godina
neaktivan

netko da mi nešto kaže...................bio bi jako zahvalan

17 godina
reniko kaže...

netko da mi nešto kaže...................bio bi jako zahvalan

ajde napravi skicu prostora, ako ti je dosta prostora otvoreno, tipa tu di misliš imat peć ako imaš otvora moglo bi biti dovoljno.. ali preporučio bih ti da kontaktiraš majstora koji će ti objasniti što i kako.

Računaj na zagađenje unutar kuće, čađa, dim, nošenje drva itd...

https://www.g2a.com/r/mnik987
14 godina
reniko kaže...

ok...hvala, kj vi mislite dali bi to bilo dovoljno za 6-7 radijatora

i dajte neku svoju peč, al da nije skuplja od 5.500 kn

evo sad našao ovu dali je tta dovoljna ima 7,5 kw znaći 1,5 kw više od one http://www.ugradbeni-aparati.com/product.asp?code=TERMO-GLAS

Nema čarobnog štapića kojim bi ti mogao jamčiti da će neki kotao biti dovoljan bez detaljnijeg razmatranja problema. Najgore je kupovati takvo nešto na slijepo i na preporuku nekoga koga ne poznaješ (forumaši). Za ovake stvari je pametno napraviti projektno rješenje. Ne mora ti to napraviti projektant to možeš napraviti i sam. Na tlocrtu (svake etaže) ucrtaš pozicije radijatora i poziciju gdje se nalazi "peć" (u stvari je to kombinacija peći i kotla ali nema veze). Međusobno povežeš, cjevovodom, radijatore i izvor topline. Obavezno u svakoj prostoriji ostavi površinu i s takvim nacrtom odi u dućan gdje misliš kupiti uređaj (a možeš postati slike ovdje da vidimo što se da napraviti)..

12 godina
neaktivan

ok poslao budem nacrt kako to bude sve izgledalo nadam se da vam to bude malo pomohlo

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.2.2014 2:11 (reniko).
12 godina
neaktivan

evo sve znate i eto nacrt koji ste tražili, sve je objašnjeno u crtežu i, ako vam nešto nije jasno dokraja pitajte slobodno.............samo odgovorite dali je dovoljno onih 14-17 kw špareta za centralno....???

12 godina
neaktivan

halo recite nešto hitno je za mj. dana če mi trebat

14 godina
reniko kaže...

evo sve znate i eto nacrt koji ste tražili, sve je objašnjeno u crtežu i, ako vam nešto nije jasno dokraja pitajte slobodno.............samo odgovorite dali je dovoljno onih 14-17 kw špareta za centralno....???

Dodaj još i površine. Bez njih je vrlo teško procjenjivati o čemu se radi.

BTW: Nema potrebe za ljutnjom, gužva je u šesnaestercu pa nisam u mogućnosti reagirati ASAP.

12 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
reniko kaže...

Dodaj još i površine. Bez njih je vrlo teško procjenjivati o čemu se radi.

BTW: Nema potrebe za ljutnjom, gužva je u šesnaestercu pa nisam u mogućnosti reagirati ASAP.

evo označio sam prostorije bojom i napisao kvadraturu koje se budu grijale cijelo vrijeme.

14 godina

Prema svemu što si do sada napisao (i nacrtao) moglo bi se riješiti ovako (uzmi ovo s velikom rezervom jer je čisto nabadanje i gatanje, inače to ne volim raditi jer da bi sve štimalo treba cijelu priču sagledati i izračunati a ne ispucavati iz prsta):

• dnevni boravak 1 (17 m2) - radijator od cca 1200 W
  • ulazni prostor s hodnikom - radijator od cca 1000 W
  • blagovaona s kuhinjom - radijator od cca 1400 W (znam da ti je ovdje peć i da vjerojatno ne trebaš radijatore u ovom prostoru ali vjerujem da je poprilično vruće unutra kad je peć u punom pogonu)

UKUPNO PRIZEMLJE:                                   3600 W

• kupaona (u kupaonu obično ide lojtrica) - cca 500 W (za kupaonice do cca 8 m2 bi trebala biti dovoljna, ovo nije generalno pravili jer ovisi o načinu ventilacije, položaju, količini staklenih površina, itd...)
  • dnevni boravak 2 (20 m2) - radijator od cca 1400 W
  • spavaća soba 1 (16 m2) - radijator od cca 1000 W
  • spavaća soba 2 (17 m2) - radijator od cca 1000 W
  • spavaća soba 3 (16 m2) - radijator od cca 1000 W
  • spavaća soba 4 (17 m2) - radijator od cca 1000 W (znam da ti je ovdje peć i da vjerojatno ne trebaš radijatore u ovom prostoru ali vjerujem da je poprilično vruće unutra kad je peć u punom pogonu)

UKUPNO KAT:                                     5900 W

Ovo su ti jako grube procjene koje sam napravio na temelju onoga što si ti postao a ja zaključio. Ako nemaš kvalitetnu izolaciju onda rezultate trebaš uvećati za cca 30-40%. Ako je izolacija izuzetno kvalitetna onda rezultate možeš smajiti za cca 20 % (mada ja ne bi nikada smanjivao kapacitet ovih radijatora).

Ono što u cijelu priču treba ukalkulirati je PTV (potrošna topla voda za kupanje). Njena potrošnja varira u ovisnosti o životnim navikama korisnika. Poželjno je imati akumulacijski spremnika za PTV (čim veći tim bolji). Ja ne bi odabrao manji od 50 litara a optimalno bi gledao neki od cca 120 litara.

12 godina
neaktivan

sve to super alii ja nisam dobio odgovor i isključi hodnik dolje(ulazni) i kupaonu i neče se koristit voda koja peč zagrije za sebe 

mi imamo bojler na struju i njju čemo koristit za kupanje i tako to........

14 godina
reniko kaže...

sve to super alii ja nisam dobio odgovor i isključi hodnik dolje(ulazni) i kupaonu i neče se koristit voda koja peč zagrije za sebe 

mi imamo bojler na struju i njju čemo koristit za kupanje i tako to........

Kakav odgovor nisi dobio? Ako isključiš ovo što hoćeš isključiti to ti je cca 1500 W manje. Zbrajati i oduzimati znaš i sam. Imaš procijenjeni kapacitet potreban za grijanje (radijatorsko) i za njega traži odgovarajuću "peć". Kao što sam ti i rekao bolje je da ti to netko napravi u vidu projektnog rješenja, ovako je sve to nabadanje.

12 godina
neaktivan

to je onda oko 8 kw peč treba biti ili?

znači onda je dobra peć od 14 kw

AKO SAM DOBRO SKUŽIO ILI !!!! ????

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.2.2014 2:09 (reniko).
14 godina

Ne nisi dobro skužio. Kod ovakvih vrsta kombiniranih peći/kotlova, proizvođač daje ukupni kapacitet kao kapacitet grijanja. Tebi je potreban kapacitet za radijatorsko grijanje od cca 8-9 kW dok ti je kapacitet kojeg peć/kotao širi zračenjem većim dijelom nekoristan. Ovo je lagana navlakuša od strane trgovaca/proizvođača.

12 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Ne nisi dobro skužio. Kod ovakvih vrsta kombiniranih peći/kotlova, proizvođač daje ukupni kapacitet kao kapacitet grijanja. Tebi je potreban kapacitet za radijatorsko grijanje od cca 8-9 kW dok ti je kapacitet kojeg peć/kotao širi zračenjem većim dijelom nekoristan. Ovo je lagana navlakuša od strane trgovaca/proizvođača.

samo mi onda recite dali je dobra ona peć koju sam objavio ima link na početku ili treba neka sitno jača za mene.

oprostite što vas toliko gnjavim koliko bi ja otprilike trošio drva u cijeloj zimi cca. 5 mj. ............ jel bi bilo dovoljno 15-20 met. drva

12 godina
neaktivan

može li tko odgovorit

17 godina
mario.L_hr kaže...

Kakav odgovor nisi dobio? Ako isključiš ovo što hoćeš isključiti to ti je cca 1500 W manje. Zbrajati i oduzimati znaš i sam. Imaš procijenjeni kapacitet potreban za grijanje (radijatorsko) i za njega traži odgovarajuću "peć". Kao što sam ti i rekao bolje je da ti to netko napravi u vidu projektnog rješenja, ovako je sve to nabadanje.

reniko kaže...

može li tko odgovorit

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice