Alimentacija Pitanje (Help)

poruka: 22
|
čitano: 7.209
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan

ovako.otac ce uplatiti 5000 kuna alimentacije mojoj majci.moje pitanje je kako sprijeciti da ona takne taj novac?vrlo je rastrosljiva i njemu je isto vec dosta da zivi na njegov racun.hvala na svim informacijama.

11 godina
neaktivan
Re: Alimentacija Pitanje (Help)

Ummm ček...alimentacija je za tebe ili? 

Don't blink. Blink and you're dead. They are fast. Faster than you can believe. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good Luck.
14 godina
neaktivan

imas na forum.hr podforum za pravo pa tamo pitaj, nisam siguran da ce ti ovdje netko pomoc :/

R.I.P. Aziz Sergeyevich Shavershian
11 godina
neaktivan
ddarknessfairyy kaže...

da,moj otac uplati pare mojoj majci za alimentaciju.(imam 15god)

12 godina
neaktivan

hahahah

Nema 'leba bez motike,okopavam narkotike :)///Svi smo mi Mentalist///
13 godina
neaktivan

lol, wut

It takes only a blink of an eye for the perfect ride to become undone. When sex was safe and motor racing dangerous.
15 godina
reci starome nek tebi da pare i onda potroši na kurwe i janjetinu
One ring to bring them all and in the darkness bind them
12 godina
neaktivan
The Unforgiven kaže...
reci starome nek tebi da pare i onda potroši na kurwe i janjetinu

potpisujem....

Nema 'leba bez motike,okopavam narkotike :)///Svi smo mi Mentalist///
11 godina
neaktivan
JustAnotherPCNerd kaže...
ddarknessfairyy kaže...

hm da si punoljetan mogao bi direktno primat alimentaciju na svoj račun. Ovako možeš se možda dogovorit sa tatom da ti da novac na ruke, ali moglo bi se desit da ti onda mama digne tužbu jer ne uplaćuje alimentaciju. 

jedino što možeš pravno napravit je da odeš na socijalnu službu, prijaviš i da oni onda provjere kud se novci troše. Drugačije nemožeš jer pravno je do tvoje 18-te ona tvoj skrbnik i ona odgovara za tvoju alimentaciju.

Don't blink. Blink and you're dead. They are fast. Faster than you can believe. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good Luck.
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.9.2013 22:22 (ddarknessfairyy).
11 godina
neaktivan
ddarknessfairyy kaže...
ddarknessfairyy kaže...

hm da si punoljetan mogao bi direktno primat alimentaciju na svoj račun. Ovako možeš se možda dogovorit sa tatom da ti da novac na ruke, ali moglo bi se desit da ti onda mama digne tužbu jer ne uplaćuje alimentaciju. 

jedino što možeš pravno napravit je da odeš na socijalnu službu, prijaviš i da oni onda provjere kud se novci troše. Drugačije nemožeš jer pravno je do tvoje 18-te ona tvoj skrbnik i ona odgovara za tvoju alimentaciju.

ok.hvala na pomoci.

13 godina

Zašto jednostavno ne odeš živit s ocem ?? 

14 godina
neaktivan

ovako.otac ce uplatiti 5000 kuna alimentacije mojoj majci.moje pitanje je kako sprijeciti da ona takne taj novac?vrlo je rastrosljiva i njemu je isto vec dosta da zivi na njegov racun.hvala na svim informacijama.

Ignoriraj ove retardirane podsmjehe i janjozdere gore :-)

- nikako. Ona je tvoj skrbnik. Ako otac tebi da pare na ruke, to se zakonski ne racuna (majka moze i dalje traziti alimentaciju pravnim putem). Ono sto mozes je:

- ozbiljno porazgovarati sa majkom;

- zamoliti oca da porazgovara sa majkom;

- da porazgovarate svi zajedno (ovisi o odnosima);

- otvaranje nekakve zaklade cijem fondu nitko nema pristupa do tvoje punoljetnosi (to sam vidio u americkim filmovima, pojma nemam jel postoji tako nesto kod nas :) , pitaj nekog komu je to struka)

- zadnji korak, ako vidis da su stvari otisle kvragu (majka trosi novce na alkohol, drogu ili slicno), obavijesti o svemu djecijeg pravobranitelja (dijete.hr) a oni mogu dalje socijalnu sluzbu. Samo pazi, to moze imati dalekosezne posljedice (promjenu skrbnika u krajnjem slucaju, prijava majci za zanemarivanje...).

11 godina
neaktivan
mcf kaže...

Ignoriraj ove retardirane podsmjehe i janjozdere gore :-)

- nikako. Ona je tvoj skrbnik. Ako otac tebi da pare na ruke, to se zakonski ne racuna (majka moze i dalje traziti alimentaciju pravnim putem). Ono sto mozes je:

- ozbiljno porazgovarati sa majkom;

- zamoliti oca da porazgovara sa majkom;

- da porazgovarate svi zajedno (ovisi o odnosima);

- otvaranje nekakve zaklade cijem fondu nitko nema pristupa do tvoje punoljetnosi (to sam vidio u americkim filmovima, pojma nemam jel postoji tako nesto kod nas :) , pitaj nekog komu je to struka)

- zadnji korak, ako vidis da su stvari otisle kvragu (majka trosi novce na alkohol, drogu ili slicno), obavijesti o svemu djecijeg pravobranitelja (dijete.hr) a oni mogu dalje socijalnu sluzbu. Samo pazi, to moze imati dalekosezne posljedice (promjenu skrbnika u krajnjem slucaju, prijava majci za zanemarivanje...).

funkcionira ali onda te novce ne može dirati ni on do punoljetnosti i otac svejedno mora plaćati alimentaciju jer se ovo po zakonu ne računa

15 godina

Da, jedini način je da se obratiš centru za socijalnu skrb. Ali kao što su ti već napisali to može imati veće posljedice. Ako si već probao sa majkom razgovarati, neka ti podnese račune na šta je potrošila novce, imaš pravo znati, a ako stvarno troši na gluposti umjesto na tvoje uzdržavanje, samo centar za soc. skrb ti može pomoći.

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.9.2013 22:48 (dastefan).
14 godina
neaktivan
ddarknessfairyy kaže...

funkcionira ali onda te novce ne može dirati ni on do punoljetnosti i otac svejedno mora plaćati alimentaciju jer se ovo po zakonu ne računa

Ma znam da mogu roditelji otvoriti stedni fond do punoljetnosti dijeteta, zanimalo me da li se nekom sudskom odlukom moze alimentacija preusmjeriti u takav fond, ali pretpostavljam da ne - onda se nekako gubi smisao alimentacije kao ispomoci bivsem partneru za troskove odgajanja dijeteta.

Inace, pitanje je sto autor teme dozivljava kako rastrosno i "zivot na tudji racun" - majka ne mora raditi, moze si kupovati svaki tjedan novu haljinu, ali dok ne zanemaruje njegove potrebe (i obrazovanje), socijalne sluzbe nemaju tu previse posla i ostaje razgovor oko raspodjele "djeparca". Ako njen nacin zivota utjece na razvoj/zdravlje/obrazovanje/slobodna procjena sluzbenika, vrijeme je za pravobranitelja.

Naravno, to ne znaci da ces pisati prigovor vrhovnom sudu jer ti mama nije kupila novi ps4 :-)

* ovo u italicu je manje vise bio "sluzbeni odgovor" sluzbene osobe, dosta davno, kada sam pomagao nekome u slicnoj situaciji. Naravno, zakoni i pravilnici su varijabilni tokom vremena :)

15 godina
neaktivan

Neznam jesam li skroz u pravu ali zar nije minimalni iznos alimentacije nekih 22% od prosječne plaće u RH? Neka taj iznos uplaćuje mami, a ostatak od tih 5k tebi ili u neku štednju. 

Čini mi se ok rješenje, naravno, ako sam u pravu za taj minimalni iznos i jeli se to uopće može tako napraviti tj. podijeliti iznos... 

 -- || \o/
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.9.2013 23:25 (Agent Rico).
16 godina

moze meni neko objasnit kako je alimentacija 5000 kn?

i da, imam vise frendova kojima su roditelji rastavljeni i zive svi s mamom, tate ne placaju alimentaciju, mame to tuzile ali nula bodova s tim, tate uvijek ili djeci nesto kupe ili tako, nikad ne zele mami dat lovu. nekuzim kako one to nemogu istjerat na sudu.

16 godina
Agent Rico kaže...

Neznam jesam li skroz u pravu ali zar nije minimalni iznos alimentacije nekih 20% od prosječne plaće u RH? Neka taj iznos uplaćuje mami, a ostatak od tih 5k tebi ili u neku štednju. 

Čini mi se ok rješenje, naravno, ako sam u pravu za taj minimalni iznos i jeli se to uopće može tako napraviti tj. podijeliti iznos... 

mislim da to nema veze s minimalnom placom nego placom koju on ima.

11 godina
neaktivan
Agent Rico kaže...

Neznam jesam li skroz u pravu ali zar nije minimalni iznos alimentacije nekih 20% od prosječne plaće u RH? Neka taj iznos uplaćuje mami, a ostatak od tih 5k tebi ili u neku štednju. 

ako taj iznos nije određen na sudu(pošto se po starom zakonu određivao točan iznos) ovo bi moglo funkcionirati {#}

14 godina
neaktivan

Kod nas se obicno alimentacija placa po principu - kad stignes, i koliko stignes, ako uopce stignes (nazalost). Tako da i ovih 5000kn moze biti odokativni iznos za par mjeseci. Kao sto je gore napisano, tuzbe putem sudova za neplacanje alimentacije su se u nekim slucajevima znale razvlaciti u besvjest, pogotovo ako strana koja placa nema ili ostane bez novaca (ili glumi).

Ponavljam, ne znam kako je danas, nekako mi se cini da bi u EU ipak to trebalo koliko toliko funkcionirati.

17 godina
odjavljen

Na ovo pitanje ces sigurno bolji i precizniji odgovor dobiti na pravnom portalu 

http://www.legalis.hr/

It's all about the sound . (Quincy Jones)
15 godina
neaktivan
mar123 kaže...
Agent Rico kaže...

mislim da to nema veze s minimalnom placom nego placom koju on ima.

Nema veze s minimalnom plaćom nego prosječnom :D 

Al u biti da, iznos se dogovara na sudu i tada se u obzir uzimaju i primanja oba roditelja. A može doći do dogovora roditelja mimo suda i onda taj iznos mora biti barem 22% od prosječne plaće u RH. 

I pitanje je jeli tih 5k kn dobiva svaki mjesec, ili je to za više mjeseci... 

@OP: legalis ili forum.hr bi svakako bila bolja mjesta za naći odgovor ;) 

 -- || \o/
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.9.2013 23:23 (Agent Rico).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice