Windows XP vs Linux Ubuntu

poruka: 51
|
čitano: 21.180
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Windows XP vs Linux Ubuntu
ivoleko kaže...

što je zapravo Ubuntu s KDE okruženjem kojeg koriste i Windowsi XP.

WTF!! Windows XP NEkoriste KDE 4.

Kamo loš Linuxaš ide nakon smrti? /dev/null
16 godina
neaktivan

linux mi je najbolji ali jedino s beryl i wine i ispade bolje od ikakvih windowsa

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ovisi o potrebi korisnika, za što ti sve treba računalo, kakve je jačine i sl.
Ja osobno u svojoj tvrtki već dvije godine koristim Ubuntu linux kojeg imam instaliranog na 11 računala, i smatram da je bolji od Windowsa u svim pogledima jer dolazi sa svim programima koji su mi potrebni za rad i što je najbitnije  svi su besplatni.

Na windowsima dolazi rudimentarno sve što ti može zatrebati, a lako se proširi, i to jako jako lako... također besplatno

za multimediu definitvno Linux (na Ubuntu moraš instalirati dodatne codece za mp3 i sl., no to sve možeš jednim potezom iz repozitorija)

Molim? Ti to ozbiljno? Ja sam prošao muku isusovu samo dok sam naštimao titlove i uspio pokrenuti film kodiran u najobičnijim codecima... A to što govoriš za Wine  to je polurješenje, ti su programi namjenjeni za Windows i prema tome je on tu odmah u velikoj prednosti.. Linux što se tiče multimedije ni u kom slučaju ne može parirati Windowsima, perverzno je to i pomisliti a kamoli napisati drugačije...

Novi Ubuntu i Fedora 11( za ostale distre nisam siguran) imaju EXT4 datotečni sustav i puno se brže bootaju od Windowsa.

Pa je li pitao tko se brže boota? Kad dođe InstantOn onda ovdje neće biti više govora o boot brzini... Brzina sustava ovisi o puno značajki ali su oboje koliko sam ja skužio tu negdje, većinom razlike određuje sposobnost korisnika da ovlada opcijama sistema i brojem programa...ž

Nevolim ovakve teme  jer prije ili kasnije će izbiti svađa jer svako svoga konja hvali. Najbolji OS  ti je onaj na kojem ti je najugodnije raditi i s kojim možeš u što kraćem roku postići najbolje rezultate bez obzira radilo se o Windowsima , OS X ili linux distribucijama. Ako imaš mogučnosti i vremena isprobaj sve tri opcije pa sam odluči koji ti najbolje "leži".

Slažem se s tobom, malo tko i može dati objektivnu ocjenu jer smo svi pekmeze jednog operativnog sustava... sve ovisi kojeg

17 godina
Tux Slave kaže...
ivoleko kaže...

što je zapravo Ubuntu s KDE okruženjem kojeg koriste i Windowsi XP.

WTF!! Windows XP NEkoriste KDE 4.

Pa nisam ni rekao da koriste KDE 4. Uglavnom, znam, krivo sam se skroz izrazio, htio sam reći da je Kubuntu puno "sličniji" Windowsima od Ubuntu-a i da će se korisnici Windowsa puno bolje snaći na njemu nego s Gnome-om na Ubuntu.

DirectX is dead! OpenGL+OpenCL forever!
Poruka je uređivana zadnji put sub 27.6.2009 14:41 (ivoleko).
17 godina

Nemoj se uvrijediti ali stvarno...

"Na windowsima dolazi rudimentarno sve što ti može zatrebati, a lako se proširi, i to jako jako lako... također besplatno"
 Besplatno sigurno nije, izračunaj i sam. 11 računala puta 11 licenci Viste, puta 11 licenci za antivirusni program.Sve ostalo možda je besplatno tj freeware, ali ovo dvoje nije, pogotovo Vista koja dođe tisuću i kusur kuna.

"Molim? Ti to ozbiljno? Ja sam prošao muku isusovu samo dok sam naštimao titlove i uspio pokrenuti film kodiran u najobičnijim codecima..."

Vidiš ja nikada nisam imao takvih problema, filmovi i glazba sve mi radi normalno.

"A to što govoriš za Wine to je polurješenje, ti su programi namjenjeni za Windows i prema tome je on tu odmah u velikoj prednosti.. "
Apsolutno si u pravu što se tiće WINE-a i to povlačim.

"Linux što se tiče multimedije ni u kom slučaju ne može parirati Windowsima, perverzno je to i pomisliti a kamoli napisati drugačije... "
Nisam baš siguran u to, jer sve što sam prije radio na XP-u (slušanje glazbe, gledanje filmova, rippanje mp3-ca...) sve to sada najnormalnije radim i na Ubuntu. Ali svatko ima svoja dobra i loša iskustva, tako da nije perverzno  napisati svoje vlastito iskustvo, zar ne?

"Pa je li pitao tko se brže boota?"
Nije, ali logički je zaključiti da što se prije OS podigne tim prije možeš početi raditi, zar ne.

"Kad dođe InstantOnonda ovdje neće biti više govora o boot brzini... "
? Kada dođe??? InstantOn na windowsima?? Prvi glas, ako imaš kakav link daj mi ga molim te jer me ta tema zaista zanima(nije sprdačina nego me zaista zanima)

"Brzina sustava ovisi o puno značajki ali su oboje koliko sam ja skužio tu negdje, većinom razlike određuje sposobnost korisnika da ovlada opcijama sistema i brojem programa...ž"
Naravno da ovisi o puno značajki, ali isto tako je jasno da će računalo s i7 core platformom brže  i bolje raditi od moga laptopa, ma koji god OS bio instaliran, zar ne.
Niti su Windowsi niti Ubuntu teški. Korisnik koji ima bar malo pameti i volje  vrlo brzo će ovladati opcijama sustava i radom pojedinih programa.

"Slažem se s tobom, malo tko i može dati objektivnu ocjenu jer smo svi pekmeze jednog operativnog sustava... sve ovisi kojeg "
Upravo tako legendo, zato sam i napisao da je najbolji OS onaj s kojim ti je najlakše i najugodnije raditi bez obzira bio on iz Microsofta ili baziran na linux kernelu.

Hočemo više Linux tema :-)
17 godina

Instant Boot: http://www.asrock.com/ slična stvar postoji već neko vrijeme i za linux os-ove (vidi npr. presto)

PC: Asrock nForce 570SLI, AMD 64 X2 4800+@2.8 GHz, Kingmax 2×1 GB DDR2 800 CL5, XFX 9600GSO 384 MB, WD Caviar Blue 640 GB 16 MB, DVB-S Smartvision CDVBAny2030S, Wayjet BT878, DVD RW Sony NEC 5200, 400
17 godina
neaktivan

Besplatno sigurno nije, izračunaj i sam. 11 računala puta 11 licenci Viste, puta 11 licenci za antivirusni program.Sve ostalo možda je besplatno tj freeware, ali ovo dvoje nije, pogotovo Vista koja dođe tisuću i kusur kuna.

Puta 11 tečajeva za edukaciju ljudi za rad pod Linuxom i rad pod OpenOfficeom

Nisam baš siguran u to, jer sve što sam prije radio na XP-u (slušanje glazbe, gledanje filmova, rippanje mp3-ca...) sve to sada najnormalnije radim i na Ubuntu. Ali svatko ima svoja dobra i loša iskustva, tako da nije perverzno  napisati svoje vlastito iskustvo, zar ne?

Nije nije, samo ti daj, ja sam samo čovjek s radikalnom drugačijim iskustvom ;)

? Kada dođe??? InstantOn na windowsima?? Prvi glas, ako imaš kakav link daj mi ga molim te jer me ta tema zaista zanima(nije sprdačina nego me zaista zanima)

http://skrati.net/16ad

Niti su Windowsi niti Ubuntu teški. Korisnik koji ima bar malo pameti i volje  vrlo brzo će ovladati opcijama sustava i radom pojedinih programa.

Slažem se, ovakve teme su inače totalno bedaste i pokazuju kako ljudi zapravo nemaju pojma niti šta pitaju ni koji odgovor očekuju. Probaj sve, gurni prst, nekad ce biti govno nekad kremšnita, kad se nauči razlikovati ukuse neće trebat ovakve teme otvarati.

17 godina
neaktivan
kyptonite kaže...

Puta 11 tečajeva za edukaciju ljudi za rad pod Linuxom i rad pod OpenOfficeom

ne bih se složio s ovim. ako se prvi puta susrećeš bilo s win bilo s linuxom treba ti tečaj. evo recimo ja u firmi održavam mini tečaj ljudima na win kako se pravi folder, kako se kopira, briše, preimenuje file ... tako da, ako si početnik na pc-u tako ti je svejedno dal je to win ili lin, ms office ili openoffice ako do tada niti jedno od toga nisi vidio.

ja sam se zaljubio ... http://crunchbanglinux.org/
17 godina
neaktivan

ne bih se složio s ovim. ako se prvi puta susrećeš bilo s win bilo s linuxom treba ti tečaj. evo recimo ja u firmi održavam mini tečaj ljudima na win kako se pravi folder, kako se kopira, briše, preimenuje file ... tako da, ako si početnik na pc-u tako ti je svejedno dal je to win ili lin, ms office ili openoffice ako do tada niti jedno od toga nisi vidio.

Ma ne, mislio sam na one koji znaju raditi u MSOffice-u, što je neka donja granica za uopće raditi za dobiti uredski posao, i ja sam imao posla s ljudima kojima kad nestane neka ikona na desktopu znači da je kompjuter pokvaren, a kamoli da se privikava na novi operativni sustav bez pomoći...

16 godina
kyptonite kaže...

za multimediu definitvno Linux (na Ubuntu moraš instalirati dodatne codece za mp3 i sl., no to sve možeš jednim potezom iz repozitorija)

Molim? Ti to ozbiljno? Ja sam prošao muku isusovu samo dok sam naštimao titlove i uspio pokrenuti film kodiran u najobičnijim codecima... A to što govoriš za Wine  to je polurješenje, ti su programi namjenjeni za Windows i prema tome je on tu odmah u velikoj prednosti.. Linux što se tiče multimedije ni u kom slučaju ne može parirati Windowsima, perverzno je to i pomisliti a kamoli napisati drugačije...

Oš reći da ti treba nešto jače of VLCa? Iznenađen

Every hole is a goal!
17 godina
neaktivan

Oš reći da ti treba nešto jače of VLCa?

Heh da, u tome i je fora, paleta programa za uporabu pod linuxom je dosta ograničena, dok sam se ja s njim petljao i petljao i petljao bio je u modi onaj mplayer, koji je bio užasno mušičav, a što se tiče VLC-a, ne sviđaju mi se neke stvari koje mogu nadoknaditi s drugim windows programima koji su ispoliraniji...

16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
ivan_1995 kaže...

mislim da se ta dva osa... nikako nemogu usporedivati...

jednom prilikom sam u dualbootu s XP-om imao priliku isprobati ubuntu(9.04).

neznam bas......mozda je sigurniji sto se tice virusa.....

nesviđa mi se taskbar od ubuntu-a...od windowsa gotovo svakih je puno jednostavniji(barem meni)--ili je to samo zato što sam se naviknuo na taskbar od windowsa (opcenito)

uglavnom---ubuntu ne smatram operacijskim sustavom za svakodnevnu uporabu.

Ako čovjek pita koji je OS bolji, znači da se do sada nije susretao s linuxom. Bojim se da će ako nema u blizi nekog iskusnijeg linuxaša koji mu može instalirati grafiku, raznorazne audio i video codece, instalirati neki DE pogodan njegovoj konfiguraciji, za koji dan biti "ne svira mi mp3-ce, ne mogu na jubito, ne mogu igrat igre, firefix mi skrola sporo ... linux sucks." Za njega je win XP bolji izbor.

@ivan_1995

ubuntu može imati taskbar kakav god ti hoćeš. instaliraj bilo koji drugi DE ako ti se gnome ne sviđa. ti ga možda ne smatraš za svakodnevnu upotrebu, ali vjeruj mi da nas ima koji ga koristimo za svakodnevnu upotrebu.

linux rajo pomagajte!!!!!!!!sin mi instalirao ubuntu 9.1ili nešto tako(priznajem nije to loše ali nisam još naviko9) i sada neznam kako da skidam torente prije sam imao u torent i bitorent za skidanje a sad neznam što da instaliram pomagajte sin mi otkazao suradnju.0

EDIT: ignorirajte pitanje. Ovo se dogodi kada se ode na posao i ostavi komp upaljen, a na ekranu bug forum, onda cale sjedne i pise gluposti  :)

Personal Geek Blog - http://www.winblogs.net
Poruka je uređivana zadnji put pon 16.11.2009 18:50 (slepix).
17 godina
neaktivan

vjerojatno imaš predinstaliran transmission.

17 godina
neaktivan

Po meni OS u pravom smislu OS-a je bolji Ubuntu nego XP. Zasto? Zato sto je brzi, sigurniji i stabilniji. To ti je odgovor na tvoje pitanje brzine i sigurnosti. Meni je cak odmah prepoznao sve po pitanju drivera, zvuk je radio, a i prepoznao mi je odmah i wireless mrezu, pa sam odmah po instalaciji mogao da surfam. Najbolje mi je bilo sto nisam imao potrebe da se previse zafrkavam sa driverima i instalacijom dodatnih programa, jer sam imao gotovo sve sto mi je bilo potrebno. Dakle po pitanju multimedije i interneta nemas problema, a i sto se tice ostalih programa moze se naci dosta alternativa. Mozda ce ti trebati malo vise vremena za trazenje linux programa nego windows programa, ali bitno je da ih ima i da se mogu naci. Ma da na zalost, nisam uspijeo naci nekakav dobar nacin za igranje Windows igara (zato sto je broj linux igara prilicno mali, pogotov onih popularnih), tako da je to razlog zbog kojeg sam se opet vratio na Windows. I kada vec ovo spominjem, volio bih ovom prilikom da upitam da li postoji neko efikasno rijesenje igranja na linuxu, pa ako neko zna da objasni putem posta ili da nekakav link ako vec postoji nekakva rasprava po tom pitanju. Unaprijed se zahvaljujem.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Iron Man kaže...

Po meni OS u pravom smislu OS-a je bolji Ubuntu nego XP. Zasto? Zato sto je brzi, sigurniji i stabilniji. To ti je odgovor na tvoje pitanje brzine i sigurnosti. Meni je cak odmah prepoznao sve po pitanju drivera, zvuk je radio, a i prepoznao mi je odmah i wireless mrezu, pa sam odmah po instalaciji mogao da surfam. Najbolje mi je bilo sto nisam imao potrebe da se previse zafrkavam sa driverima i instalacijom dodatnih programa, jer sam imao gotovo sve sto mi je bilo potrebno. Dakle po pitanju multimedije i interneta nemas problema, a i sto se tice ostalih programa moze se naci dosta alternativa. Mozda ce ti trebati malo vise vremena za trazenje linux programa nego windows programa, ali bitno je da ih ima i da se mogu naci. Ma da na zalost, nisam uspijeo naci nekakav dobar nacin za igranje Windows igara (zato sto je broj linux igara prilicno mali, pogotov onih popularnih), tako da je to razlog zbog kojeg sam se opet vratio na Windows. I kada vec ovo spominjem, volio bih ovom prilikom da upitam da li postoji neko efikasno rijesenje igranja na linuxu, pa ako neko zna da objasni putem posta ili da nekakav link ako vec postoji nekakva rasprava po tom pitanju. Unaprijed se zahvaljujem.

mozes koristit wine ali kako ce ti radit igra ovisi o puno stvari 

prvo graficka--cim jaca nvidia(ati ne dolazi u obzir)

onda dosta ovisi o tome koja je igra 

npr. igre temeljene na hl2 engineu rade dosta dobro,cak call of duty igre rade dosta dobro 

onda ti rade ove ultra popularne kao world of warcraft,il star craft u kojem se ne vidi razilka dal je na win il linux 

imas ovdje listu igara http://appdb.winehq.org/

i pise za svaku kako koja radi i koje probleme ima 

naravno ima i ostalih igrara al moras rucno pretrazit 

ovdje 

dobra igra bas za linux mi je world of goo

od programa imas jos Crossover  koji je bolje nastiman nego wine 

al se placa..mislim da ima neki trial

imas jos cedegu  no mislim da je ona vise za mac al siguran sam da ima i za linux 

na njoj ti sve igre koja ona podrzava rade 100% 

ali to moras platit

BUCKETHEAD /// http://companyofheroesonline.tumblr.com/
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.3.2010 11:35 (hrvatskafarkasevec).
15 godina
neaktivan

koristim dual boot windows 7 i ubuntu 10.04. windows za igranje i pomalo da čačkam po njemu. necu ga micati. ubuntu koristim cca 2 tjedna i odusevljen sam. brz i efikasan, za sada stabilan. otvara mi mob preko kabela i bluetooth-a, prepoznao wireless i Vodafone internet stick bez problema. instalira programe brzinom svjetlosti,ima ih ponuđenih 30285 od ubuntu-a. prijenos podataka sa / na USB i externi HD=nevjerovatno brzo. cura mi donijela svoj USB a na njemu ClamAV ˝ubije˝ 5 virusa. navodno za ubuntu nema virusa, pa me nije bilo niti malo briga za windows viruse, ne zive u ubuntu-u. imam kuci HP skener / printer. windows 7 ne prihvaća originalni cd sa driverima. ubuntu ga je odmah prepoznao i sve radi, bez instaliranja ikakvih drivera. jako zanimljivo, meni. za internet sam koristio Operu u windows 7, ovdje mi je Mozilla, zaista jako brza.i sad sam na ubuntu. za ubuntu od mene samo pohvale. windows ostavljam zbog posla.

instaliranje ubuntu programa - klikneš koji hoćeš i ideš dalje. ne pita te prihvaćaš li, ili ne, gdje ćeš ga instalirati, itd...

Sta radi Chuck Norris u prokljucaloj vodi? -Ladi jaja.
Poruka je uređivana zadnji put sub 15.5.2010 7:33 (hrabri zec).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

ja imam Linux ubuntu na USB sticku , i startam sa sticka kad poželim

na asus eee 4g ,mini netbook  koristim xp

ponekad me volja malo eksperimentirati

na ubuntu sam stavio i aircrack onako eksperimentalno

i sa njim surfam na neke zabranjene stranice , nekako sigurnije ,manje virusa

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Osobno probao i WindowsXP i Ubuntu i nekako mi je lakše raditi u windozama premda se puno ne igram. Što se sigurnosti tiće tu je Ubuntu u prednosti čisto zbog zastupljenosti windoza (veća zastupljenost = veći potencijalni broj žrtava)

0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
yaro kaže...

Osobno probao i WindowsXP i Ubuntu i nekako mi je lakše raditi u windozama premda se puno ne igram. Što se sigurnosti tiće tu je Ubuntu u prednosti čisto zbog zastupljenosti windoza (veća zastupljenost = veći potencijalni broj žrtava)

nema to toliko veze sa zastupljenosti nego sa činjenicom da je svaki user admin (u prosjeku) i tak kad pokupiš neko sranje sa interneta ili sa usb sticka, taj malware ima pristup cijelom hardu i registryu

linux je u drugu ruku (ajmo tako reći) jedna varijacija unixa (kao i OSX, ali OSX je ipak u potpunosi POSIX compliant)... tj on je unix-like operativni sustav. u korijenima UNIX filozofije je jasno odvajanje usera (npr. ako nisi admin nema šanse da prismrdiš rootu ili nečem tuđem home folderu), tako da i da skineš neki virus napisan za linux, teško da će napraviti veću štetu

Tko pod drugim jamu, ja mu mamu.
13 godina
protjeran

mogu li pc igre na ubuntu ?

npr.gta iv gta san andreas itd.

Black.Assassin
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.7.2013 15:59 (informaticar64).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Windows XP vs Linux Ubuntu
informaticar64 kaže...

mogu li pc igre na ubuntu ?

npr.gta iv gta san andreas itd.

Odi na wine stranicu (dao bih ti link al sam na tabletu)

Kak onda naci.Googlaj

Dejan
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice