Koliko programa radi na Macu

poruka: 26
|
čitano: 6.174
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
pitanje

Zanima me koliki je otprilike postotak programa i igara koje rade na Macu, odnosno rade li svi programi ili...? Ne znam nista o tome pa bi mi dobro dosla pomoc! Znam da nisam bas dobro definirao pitanje, ali ne znam bolje pa mi pokusajte pomoc!

Nothing is true, everything is permitted...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ako se ne varam, po defaultu, niti jedan program koji se standardno može instalirati na Windowse (.exe .msi installeri) ne radi na OS-Xu. Za windows aplikacije imaš Wine,

a za igre imaš Apple Cider. Na linkovima imaš liste na kojima piše šta sve radi, i koliko dobro...

There are 10 kinds of people in the world: those who understand binary and those who don't.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

100%, pa valjda rade svi programi koji su napisani za Mac OS, zašto nebi radili???

There is no place like 127.0.0.1
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Imat ćeš sve što ti treba. Progooglaj za svaki specifični program pa se uvjeri sam.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Koliko programa radi na Macu

Koji programi? Programi za mac ce radit, zasto ne bi radili ako su napisani za mac.

postavio si krivo pitanje, srecom neki su te razumili kako treba pa ti tako odgovorili, vjerojatno pitas za Win programe na MAC-u!

Ne, po defultu oni nece radit, ali postoji nacin da ih pokrenes kao sto ti je povise opisano

Pobrkao sam svoje namjere sa svojim mogućnostima.
17 godina
neaktivan
prihvaćeno rješenje
niki kaže...

ako se ne varam, po defaultu, niti jedan program koji se standardno može instalirati na Windowse (.exe .msi installeri) ne radi na OS-Xu. Za windows aplikacije imaš Wine,

a za igre imaš Apple Cider. Na linkovima imaš liste na kojima piše šta sve radi, i koliko dobro...

Ne varaš se, ali Wine je nepotreban. Za Mac postoji cijeli niz Windows virtualizacijskih programa, kao što su Appleov Bootcamp, VMware Fusion te Parallels Desktop.

Mac kao takav ima vlastite aplikacije kojih ima dakako manje nego Windows, ali veći broj ih je boljih zbog količine developera. Shareware je kvalitetan, itd., ali to ću tebi pustiti da prosudiš. Za najveći popis aplikacija za Mac posjeti MacUpdate

Ako te zaista zanima Mac, posjeti MacKorisnik, naš najjači site i forum na tu tematiku. Slobodno me i PM-aj ako imaš specifično pitanje.

Usput, drago mi je da na Bug forumu nema Mac flejmanja. :)

Uskoro dostupan na www.ivanbrezakbrkan.com . Rekoh uskoro! :)
17 godina
neaktivan
prihvaćeno rješenje

Bootcamp me posebno impresionirao kako radi u kombinaciji sa vmware-om.

Nakon što sam instalirao vindozu, (koju mi se uopće ne da ni pokretat kod boota) pokrenuo sam vmware na Macu. Nakon što sam pokrenuo vmware ponudio mi je da Run-am Windowse iz bootampa, bez da ponovno instaliravam windowse u vmware. Jedan klik miša i imam windowse u prozoru, koje sada povremeno koristim za pokretanje cd-a za učenje njemačkog. 

Ovo sa Boot Campom je izvrsno, kada se vindoza zaštopa, samo z-X-aš prozor, a ako je zagušila i vmware, samo napraviš desni klik u dock i "Force Quit" i vindoza ode. Predobro!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar
ivanbrezakbrkan kaže...
niki kaže...

Ne varaš se, ali Wine je nepotreban. Za Mac postoji cijeli niz Windows virtualizacijskih programa, kao što su Appleov Bootcamp, VMware Fusion te Parallels Desktop.

Mac kao takav ima vlastite aplikacije kojih ima dakako manje nego Windows, ali veći broj ih je boljih zbog količine developera. Shareware je kvalitetan, itd., ali to ću tebi pustiti da prosudiš. Za najveći popis aplikacija za Mac posjeti MacUpdate

Ako te zaista zanima Mac, posjeti MacKorisnik, naš najjači site i forum na tu tematiku. Slobodno me i PM-aj ako imaš specifično pitanje.

Usput, drago mi je da na Bug forumu nema Mac flejmanja. :)

Inari kaže...

Bootcamp me posebno impresionirao kako radi u kombinaciji sa vmware-om.

Nakon što sam instalirao vindozu, (koju mi se uopće ne da ni pokretat kod boota) pokrenuo sam vmware na Macu. Nakon što sam pokrenuo vmware ponudio mi je da Run-am Windowse iz bootampa, bez da ponovno instaliravam windowse u vmware. Jedan klik miša i imam windowse u prozoru, koje sada povremeno koristim za pokretanje cd-a za učenje njemačkog. 

Ovo sa Boot Campom je izvrsno, kada se vindoza zaštopa, samo z-X-aš prozor, a ako je zagušila i vmware, samo napraviš desni klik u dock i "Force Quit" i vindoza ode. Predobro!

Znaci, jesam li dobro shvatio: ja kupim maca koji na sebi ima macos. Zatim na njega insaliram jedan od ovih programa ( Bootcamp, VMware Fusion te Parallels Desktop) i ako bas jako trebam neki program koji je za windowse,    ja ga pokrenem u tom Bootcampu ili nekom drugom od tih programa i on mi radi kao i na obicnim windowsima! Znaci taj Bootcamp, VMware Fusion ili Parallels Desktop su neke vrste virtualnih racunala! Koliko je onda to sve brzo, koliko su ti virtualni windowsi brzi i mogu la istovremeno raditi nesto i na macu i na tim windowsima? 
PLEASE HELP, I REALLY WANT TO HAVE A MAC!!!Smijeh
17 godina
neaktivan
prihvaćeno rješenje
Assassin kaže...
  Koliko je onda to sve brzo, koliko su ti virtualni windowsi brzi i mogu la istovremeno raditi nesto i na macu i na tim windowsima? 

Dobro si shvatio, sve je iznenađujuće brzo, možeš čak i omogučiti 3D graf.acc. u vmware-u ali mislim da ipak ne bi trebao igrati igrice u vmware-u već u tom slučaju restartaš Mac i bootaš windowse.

Ovako to izgleda.

Naravno da možeš istovremeno raditi na njima, to i jest svrha virtualne mašine.
Poruka je uređivana zadnji put pet 13.6.2008 22:00 (Inari).
17 godina
neaktivan
autorov komentar
Inari kaže...
Assassin kaže...
  Koliko je onda to sve brzo, koliko su ti virtualni windowsi brzi i mogu la istovremeno raditi nesto i na macu i na tim windowsima? 

Dobro si shvatio, sve je iznenađujuće brzo, možeš čak i omogučiti 3D graf.acc. u vmware-u ali mislim da ipak ne bi trebao igrati igrice u vmware-u već u tom slučaju restartaš Mac i bootaš windowse.

Ovako to izgleda.

Naravno da možeš istovremeno raditi na njima, to i jest svrha virtualne mašine.
 Hoces reci da bi igre trebao igrati uz pomoc bootcampa?
17 godina
neaktivan
Assassin kaže...
 Hoces reci da bi igre trebao igrati uz pomoc bootcampa?

Tako je, igre bi trebao igrati u windowsima tako da ih kod podizanja bootaš native, a uvijek možeš otvoriti te iste windowse i u vmware-u, odnosno u prozoru dok radiš u OS X-u, kao virtualnu mašinu.

Virtualne mašine su sporije od native os-a, ali za veliku veliku večinu programa su itekako dovoljne.

17 godina
neaktivan
autorov komentar

A ako instaliram nesto u bootcampu, hoce li mi se to prikazati i u vmwareu?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Assassin kaže...

A ako instaliram nesto u bootcampu, hoce li mi se to prikazati i u vmwareu?

Ovako: bootcamp je program koji ti pomaže kod instalacije windowsa i služi kao dualboot.

Kada instaliraš nešto u native windowsima koje si podigao bootcampom, iste možeš otvoriti u vmwareu i nastaviti u njima raditi. Isto vrijedi ako nešto instaliraš u vmware-u, kada bootaš native windowse, sve je kako si stavio u vmware-u.

Cool, isn’t it? :)
17 godina
neaktivan
autorov komentar
Inari kaže...
Cool, isn’t it? :)
 AHA!!
17 godina
neaktivan
autorov komentar

A postoji li razlika izmedju tih windowsa na macu (koje sam klasicno bootao, ne one u vmwareu) i onih obicnih windowsa na obicnom pc-u (onom za obicne smrtnike Smijeh)?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Assassin kaže...

A postoji li razlika izmedju tih windowsa na macu (koje sam klasicno bootao, ne one u vmwareu) i onih obicnih windowsa na obicnom pc-u (onom za obicne smrtnike Smijeh)?

Ma naravno da ne, to su jedni te isti, identični widowsi.

A pazi ovo, možeš upaliti u vmware-u "Unity" i onda ti se windowsi ponašaju kao da su dio OSX sustava. Znači izvan vizualno prozora vmwarea možeš pokrenuti neki windows program.

Ili vidi
.
Poruka je uređivana zadnji put pet 13.6.2008 23:01 (Inari).
17 godina
neaktivan
autorov komentar

A postoji li nesto obrnuto vmware-u tako da na xp-u mogu imat virtualni mac os?

Volio bi prvo malo probat Mac OS prije kupovine.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Assassin kaže...

A postoji li nesto obrnuto vmware-u tako da na xp-u mogu imat virtualni mac os?

Volio bi prvo malo probat Mac OS prije kupovine.

Možeš, ali je jako sporo. Progooglaj za terminom osx86
17 godina
neaktivan
autorov komentar

A koliko bi mi trebalo dugo da se naviknem na Mac OS X zato sto vec jako dugo koristim xp, a od uvijek koristim windowse pa sam se vec jako navikao na njih, ali me svejdno zivciraju i mac mi se cini kao nesto puno bolje?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

e za to nazovi vidovitog milanaNamigiva

druga filozofija, drugi os, ma sve drugo, a koliko će tebi trebati da to prihvatiš mogu znati samo vidovnjaci

sorry al kakvo pitanje, takav i odgovor

mani jedan dan da pohvatam sve bitno, a tebi?

sam probaj

kernel panic
17 godina
neaktivan

Može li bootcamp raditi na AMD procesorima?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Jel itko do sada spomenuo autoru da mora platit te windowse koje diže bootcampom ili ste računali da se to podrazumijeva??? Daklema, moraš kupit 2 OS-a. I Windowsi če ti u VMware fusionu radit sporo, to je jednostavno priroda stvari, virtualizacije moraju radit sporo i na virtualnom hardwareu. Doduše taj neovisni hardware im je i poanta u "pravoj upotrebi". Al enivejz, definitivno zgodno rješenje za jednostavnije nezahtjevne stvari, pod uvjetom da već imaš licence softwarea, ili si balkanac Smijeh  al nemoj očekivat da češ radit u Photoshopu s full speedom kao što bi se možda dalo naslutit iz dosadašnjih postova.

Why so serious???

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Cika Jova Zmaj kaže...

Jel itko do sada spomenuo autoru da mora platit te windowse koje diže bootcampom ili ste računali da se to podrazumijeva??? Daklema, moraš kupit 2 OS-a. I Windowsi če ti u VMware fusionu radit sporo, to je jednostavno priroda stvari, virtualizacije moraju radit sporo i na virtualnom hardwareu. Doduše taj neovisni hardware im je i poanta u "pravoj upotrebi". Al enivejz, definitivno zgodno rješenje za jednostavnije nezahtjevne stvari, pod uvjetom da već imaš licence softwarea, ili si balkanac Smijeh  al nemoj očekivat da češ radit u Photoshopu s full speedom kao što bi se možda dalo naslutit iz dosadašnjih postova.

Inače su Apple korisnici poznati po "izbjegavanju" illegall softwarea, tj. kada nađu program koji odgovara njihovim potrebama ga kupe. Konstatacija da mora kupiti dva OS-a nije točna jer Leoparda (OSX) dobije kupovinom Maca (bilo da se radi o MacBooku, iMac-u ili bilo kojem drugom Apple računalu). I ne samo to već u startu dobije predinstalirane legalne verzije programa za obradu fotki, videa, muzike i hrpu drugih stvari koje na PC-u moraš nadoplatiti! 

Switcher sam nakon 14 godina PC-a. Nakon duuugo premišljanja i vaganja, posebice što se cijene tiče, odlučio sam ipak napraviti taj korak i uzeo 24" iMaca. Sada mi je žao što to nisam učinio prije! :)

Uglavnom, da se vratim temi..
Uz Leoparda imam instalirane Windowse preko "Parallelsa desktop-a", prvenstveno zbog CorelDrawa u kojem inače radim. Zamjena za njega na Macu je Adobe Illustrator, ali što zbog navike, što zbog lijenosti radim u Corelu..
Uglavnom, windowsi se dižu prije nego na kakvom PC-u (uspoređivao s laptopom od drage). Rad u programima tipa Photoshop ili ranije spomenutom Corelu je ništa drukčiji nego na isto snažnom Pc-u. Apsolutno nikakve razlike..

Priznajem da windowse nisam upalio zadnjih 6 mjeseci i da se sve više privikavam na Adobe Ilustrator, jer tko jednom proba rad na Mac-u, taj se više ne vraća...

17 godina
neaktivan

ček ako baš jako trebaš na windowsu neki program trebaš ga kupiti.. e isto tako kupiš i za mac.

sve ozbiljne kompanije čiji software je poznat rade inačice i za win. i za mac.. eventualno verzija za mac kasni po 2-6mj. za onom windows verzijom...

dakle nema se tu što komentirati.

ako imaš mac radiš normalno kao i na windowsu.

www.svijetkulture.com

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Blue_devil kaže...

tko jednom proba rad na Mac-u, taj se više ne vraća...

pričaj mi. ehehhehehehehhe

mene zanima jedna stvar. budući da je osx bazirani BSD... točnije Darwin BSD je jezgra MAC-a.... dali je moguće mac aplikacije pogoniti na recimo freeBSD-u??

zašto to pitam.....  korisnik sam windows, linux i BSD osova.... ali da bi potpuno napustio windows trebam imati adekvatan OS koji može pokretati Adobe
software jer mi je on APSOLUTNO NUŽAN u radu.
budući da preko Winea to ne ide ili ide vrlo nestabilno (jer koristim adobe cs3) jedino mi ostaje ili prijeći na skupi OSX ili na extra povoljni i stabilni BSD koji već i koristim neko vrijeme, a budući da OS X ima svoju adobe verziju... realno je povezati da bi to moglo šljakati.

ili ipak ne.....
www.svijetkulture.com
17 godina
neaktivan
hondo kaže...
Blue_devil kaže...

tko jednom proba rad na Mac-u, taj se više ne vraća...

pričaj mi. ehehhehehehehhe

mene zanima jedna stvar. budući da je osx bazirani BSD... točnije Darwin BSD je jezgra MAC-a.... dali je moguće mac aplikacije pogoniti na recimo freeBSD-u??

zašto to pitam.....  korisnik sam windows, linux i BSD osova.... ali da bi potpuno napustio windows trebam imati adekvatan OS koji može pokretati Adobe
software jer mi je on APSOLUTNO NUŽAN u radu.
budući da preko Winea to ne ide ili ide vrlo nestabilno (jer koristim adobe cs3) jedino mi ostaje ili prijeći na skupi OSX ili na extra povoljni i stabilni BSD koji već i koristim neko vrijeme, a budući da OS X ima svoju adobe verziju... realno je povezati da bi to moglo šljakati.

ili ipak ne.....
 Na Macu, naravno da možeš koristiti Adobe CS3. Na BSD-u ne mozes pokretati graficke Mac aplikacije koje traze Mac frameworkove kao Cocoa i Carbon, ali mozes kompajlirati vecinu komandnolinijskih aplikacija.
Ako bas zelis BSD, koristi GIMP :))
iMac 20" - C2D 2.4GHz/2GB/320GB Mac OS X Leopard 10.5.5 ... Laborare non amo!
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice